اعمال منافی عفت چه جرایمی هستند؟ | مجازات جرایم منافی عفت
عفت در لغت به معنای پرهیزکاری و پاکدامنی میباشد و عمل منافی عفت، عملی است که با با عفت عمومی مخالفت دارد. انجام اعمال منافی عفت معمولاً افکار عمومی را جریحه دار مینماید و باعث ناراحتی و اعتراض مردم میگردد. ممکن است انجام عملی در بیست سال پیش، بازتاب اجتماعی به همراه داشته و موجب ناراحتی جامعه میشده است اما انجام آن عمل، هماکنون از نگاه جامعه قبیح نبوده و بازتابی ندارد. به همین علت اعمال منافی عفت از زمانی به زمان دیگر ممکن است متفاوت باشند. جرایمی که به عنوان عمل منافی عفت شناخته میشوند معمولاً در ارتباط با جرایم جنسی هستند؛ همانگونه که عفت نیز به پاکدامنی در مسائل جنسی اشاره داد.
اعمال منافی عفت در قانون
قانون مجازات اسلامی و قانون جرایم رایانهای مصادیقی از اعمال منافی عفت را معین نمودهاند، اما این مصادیق به هیچ وجه جنبه انحصاری ندارند. علت این امر، وابستگی اعمال منافی عفت به بازتاب جامعه و افکار عمومی میباشد که ممکن است در زمانهای مختلف متفاوت باشد.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید
قانون مجازات اسلامی
قانون مجازات اسلامی، عمل منافی عفت را تعریف نموده و تعیین مصادیق آن را به دادگاه سپرده است. علاوه بر این، برخی از اعمال، عمل منافی عفت به شکل مستقیم تلقی نمیگردند، اما با اعمال منافی عفت در ارتباط بوده و انجام این اعمال را برای سایر افراد تسهیل مینمایند. قانون مجازات اسلامی هر دوی این جرایم و مجازات آنها را پیشبینی نمودهاست.
اعمال منافی عفت
قانون مجازات اسلامی در خصوص اعمال منافی عفت و بیان مجازات آن چنین بیان میدارد که اگر زن و مردی که با یکدیگر پیوند زناشویی ندارند، مرتکب عمل منافی عفتی کمتر از زنا گردند، به شلاق تا 99 ضربه محکوم میگردند. با توجه به این ماده، باید گفت که جرایم مرتبط با اعمال منافی عفت به دو دسته تقسیم میگردند: روابط نامشروع و سایر اعمال منافی عفت.
روابط نامشروع
رابطه نامشروع می تواند زنا یا کمتر از زنا باشد.
زنا
در خصوص این که زنا چیست باید گفت دخول آلت تناسلی مرد به میزان ختنهگاه او در آلت تناسلی زن، درحالی که بین زن و مرد گفتهشده، پیوند ازدواج وجود ندارد را زنا میگویند. مجازات انجام زنا رجم است و در صورتی که این امر به اجبار صورتگرفتهباشد، مجازات آن اعدام میباشد.
جهت آشنایی بیشتر با مفهوم رنا این مطلب را بخوانید: جرم زنا و مجازات آن چیست و چه انواعی دارد؟ | نحوه اثبات
رابطه نامشروع کمتر از زنا
با توجه به تعریفی که از مفهوم زنا شد، باید گفت که هرگونه رابطه جنسی بین زن و مرد درحالی که بین آنها پیوند ازدواج وجود نداشته و مشمول عنوان زنا نیز نگردد، رابطه نامشروع کمتر از زنا میباشد. در قانون مجازات اسلامی، دو عمل منافی عفت تقبیل یا مضاجعه به عنوان نمونه ذکر شدهاند.
تقبیل به معنای بوسیدن میباشد و مضاجعه نیز به معنای همبستر شدن و با هم خوابیدن است، اما رابطه نامشروع کمتر از زنا مصادیق و نمونههای گستردهتری دارد و ممکن است هرگونه ارتباط جنسی بین زن و مرد، بدون پیوند ازدواج را شامل گردد. تعیین مصادیق این جرم با قاضی میباشد و گاهی ممکن است از نگاه قاضی، پیامک و تماس تلفنی نیز با شرایط گفتهشده به عنوان جرم تلقی گردد. قاضی پس از تعیین مصداق جرم رابطه نامشروع کمتر از زنا، با توجه به عمل ارتکاب یافته، نحوه ارتکاب و سایر شرایط میتواند تا 99 ضربه شلاق تعزیری را به عنوان مجازات عمل نامشروع کمتر از زنا تعیین نماید.
بیحجابی به عنوان عمل منافی عفت
قانونگذار برای بانوانی که بدون حجاب شرعی در جامعه و در مقابل انظار مردم ظاهر میگردند، مجازات حبس از 10 روز تا 2 ماه یا جزای نقدی از 2 تا 10 میلیون ریال که معادل دویست هزار تا یک میلیون تومان است را تعیین نموده است. تعیین این مسئله که حجاب شرعی گفته شده، به چه میزانی است و مجازات آن جزای نقدی است یا حبس و چه میزان جزای نقدی یا حبس با دادگاه میباشد.
سایر اعمال منافی عفت
گفته شد که عمل منافی عفت، عملی است که واکنش جامعه را به همراه دارد. در صورتی که عمل ناپسندی انجام گردد و واکنش جامعه را نیز به همراه داشته و موجب ناراحتی مردم گردد، اما مصداق جرم زنا یا رابطه نامشروع کمتر از زنا نباشد، عمل منافی عفتی تلقی میگردد که مجازات آن از 10 روز تا 20 ماه زندان و 1 تا 74 ضربه شلاق میباشد. باید توجه داشت که اگر این عمل، عمل حرام شرعی بوده و به همین سبب، در شرع برای آن مجازات تعیین شده باشد، به مجازات شرعی آن نیز حکم میگردد.
جرایم مرتبط با اعمال منافی عفت
همانگونه که گفته شد، مرتکب جرایمی که ذکر میگردند، مستقیماً مرتکب اعمال منافی عفت نمیشوند، بلکه زمینهساز انجام اعمال منافی عفت یا فراهمکننده آثاری با محتوای منافی عفت میباشند. این جرایم را با توجه به مجازات آنها مورد بررسی قرار میدهیم.
اعمال منافی عفت با مجازات حبس از یک سال تا ده سال
تشویق یا اداره مراکزی جهت انجام فساد و فحشا و تشویق مردم به انجام فساد و فحشا منجر به مجازات زندان به مدت یک تا ده سال خواهدشد.
تشکیل یا اداره مراکز فساد و فحشا
برخی از افراد، مرکزی را تهیه مینمایند که این مراکز تسهیلکننده انجام اعمال منافی عفت میباشند. برای مثال آشنا ساختن دو نفرجهت انجام اعمال منافی عفت میتواند مصداق این بند باشد. تشکیل یا اداره این مراکز، محازات حبس از یک تا ده سال را دارد. البته چنین مراکزی نیز بسته خواهند شد.
تشویق مردم به فساد و فحشا یا فراهم کردن موجبات انجام اعمال منافی عفت
انجام اعمال منافی عفت از نگاه مردم جامعه ناپسند میباشد و بدیهی است اگر شخصی، دیگری را به چنین عملی تشویق نماید یا اسباب و تسهیلات این عمل را فراهم نماید، عمل او نیز موجبات ناراحتی مردم را فراهم مینماید و مستلزم مجازات حبس از یک تا ده سال میباشد.
سایر جرائم مرتبط با اعمال منافی عفت
در مورد سایر جرائم مرتبط با اعمال منافی عفت، مجازات حبس از سه ماه تا یک سال به همراه جزای نقدی از 25 تا 100 میلیون ریال و 1 تا 74 ضربه شلاق در نظر گرفته شده است. برخی از فیلمها، تصاویر، نقاشیها، طرحها و یا سایر آثار هنری ممکن است محتوایی داشته باشند که عفت عمومی را جریحهدار سازند، در خصوص این دسته از محتویات جرایم زیر تعریف و مشخص شدهاند.
تولید و نگهداری آثار هنری دارای محتوای منافی عفت به قصد نمایش عمومی یا خرید و فروش
ممکن است شخصی، آثار گفته شده را خود تولید نماید. برای مثال شخصی نقاشی با محتوای منافی عفت بکشد یا فیلمی با چنین محتوایی تهیه نماید. اگر هدف تولیدکننده به نمایش گذاشتن این آثار و یا فروش آنها و کسب سود باشد، ممکن است به یک یا دو یا همه مجازاتهای گفته شده زندان، جزای نقدی و شلاق محکوم گردد.
واردات، صادرات یا اجاره دادن آثار هنری دارای محتوای منافی عفت
ممکن است آثار گفته شده در ایران تولید نشده باشد و به نحوی وارد کشور ما گردد. در این صورت وارد کننده به مجازات گفته شده به عنوان مجازات جرایم منافی عفت محکوم میگردد. صادر نمودن این آثار و حتی اجاره دادن آنها و کسب منفعت از این طریق، مجازات حبس از 3 ماه تا یک سال، جزای نقدی 25 تا 30میلیون ریال و 1 تا 74 ضریه شلاق را برای مرتکب آن را به همراه دارد.
به نمایش عمومی گذاشتن آثار هنری دارای محتوا منافی عفت
آثار هنری که محتوای خلاف عفت دارند را نمیتوان به نمایش عمومی گذاشت. نمایش این آثار مجازات گفته شده در پی دارد.
معرفی تولیدکننده آثار هنری با محتوای منافی عفت یا محل تهیه این آثار به منظور تشویق به معامله این آثار
این آثار ممکن است در محل مشخصی به فروش برسند که مردم عادی از آن مطلع نمیباشند. همچنین، ممکن است که تولیدکننده این آثار، شخصیت معروفی نباشد و یا اینکه این آثار را به سفارش دیگران خلق نماید. کسی که از طریق معرفی هنرمند و یا محل فروش این آثار و یا به اشکال دیگر، وقوع این جرم را تسهیل نماید به مجازات گفته شده محکوم میگردد.
قانون جرایم رایانهای
قانون جرایم رایانهای به بیان مجازات تولید یا انتشار محصولات دارای محتوای خلاف عفت از طریق رایانه و یا تشویق سایر افراد به انجام چنین جرایمی میپردازد و برای ارتکاب این جرایم که با اعمال منافی عفت در ارتباط هستند، مجازات تعیین نموده است.
انتشار، توزیع، معامله یا ذخیره محتویات منافی عفت از طریق رایانه
تولید آثار دارای محتویات خلاف عفت از طریق رایانه یا انتشار این آثار در بستر رایانه، جرم میباشد و مجازات آن با توجه به تعداد افرادی که به این محتوا دسترسی مییابند، متفاوت میباشد.
تولید یا انتشار محتویات خلاف عفت برای بیشتر از ده نفر
اگر شخصی، با استفاده از رایانه محتویات خلاف عفتی را تولید نماید یا این آثار را از طریق رایانه منتشر نماید، به 91 روز تا 2 سال حبس یا 5 تا 40 میلیون ریال جزای نقدی که معادل پانصد هزار تومان تا چهار میلیون تومان است، محکوم میگردد. این مجازات در مورد اشخاصی که محتویات خلاف عفت عمومی را در سامانههای رایانهای دخیره مینمایند و قصد انتشار آنها به قصد کسب سود را دارند، نیز اعمال میگردد.
مجازات جرایم منافی عفت گفته شده، در صورتی نسبت به مجرمین اعمال میگردد که محتویات منافی عفت را برای بیشتر از ده نفر منتشر نمایند. برای مثال، ممکن است شخصی تصاویری که خلاف عفت عمومی میباشند را در سایتی که در هر لحظه چند میلیون نفر از آن بازدید مینمایند انتشار دهد. در این صورت به محض انتشار، بیش از ده نفر این محتوا را مشاهده مینمایند.
تولید یا انتشار محتویات خلاف عفت برای کمتر از ده نفر
ممکن است آثار دارای محتوای منافی عفت، برای کمتر از ده نفر منتشر گردند. برای مثال، شخصی عکس یا فیلم دارای محتویات خلاف عفت را برای دوست خود در بسترهای رایانهای انتشار دهد. در این صورت تنها یک نفر چنین محتوایی را مشاهده نموده است و انتشار محتویات منافی عفت برای کمتر از ده نفر، محکومیت به مجازات جزای نقدی از 1تا 5 میلیون ریال که معادل صد تا پانصد هزار تومان است را در پی دارد.
تولید یا انتشار محتویات خلاف عفت به صورت حرفهای
ممکن است شخصی جرایم گفته شده را بیش از یک مرتبه مرتکب شده و انجام این اعمال را حرفه خود قرار دهد و آنها را به شکل سازمانیافته مرتکب گردد. در این صورت این شخص در صورت دارا بودن شرایط افساد فیالارض به مجازات مفسد فیالارض محکوم میگردد، اما اگر شرایط افساد فیالارض را نداشته باشد به حداکثر هر دو مجازات گفتهشده حبس از 91 روز تا 2سال و جزای نقدی از 5 تا 40 میلیون ریال محکوم خواهدشد.
جرم افساد فیالارض چه جرمی میباشد؟
جرم افساد فیالارض در صورتی محقق میگردد که فعالیت گسترده ای بر ضد تمامیت جسمانی افراد، عفت عمومی جامعه و یا موارد دیگری انجام گردد و نظم عمومی جامعه را مختل نماید. مجازات ارتکاب جرم افساد فیالارض، اعدام میباشد.
برای آشنایی بیشتر با مفهوم افساد فیالارض، مطالعه مطلب آشنایی با موارد صدور حکم اعدام و شرایط اجرای آن میتواند مفید باشد.
تسهیل دسترسی افراد به محتویات منافی عفت
در صورتی که شخصی از طریق رایانه، دسترسی افراد به محتواهای منافی عفت را آسان نماید، به سایر افراد در این خصوص آموزش دهد یا دیگران را تشویق یا تحریک به مشاهده این آثار نماید، به مجازات زندان از 91 روز تا 1 سال و جزای نقدی از 5 تا 20 میلیون ریال و یا هر دو مجازات محکوم میگردد. نمونه تشویق و تحریک افراد میتواند حالتی باشد که شخصی با انتشار فیلمی در شبکههای اجتماعی، سایر افراد را به مشاهده فیلم خلاف عفتی تحریک مینماید.
سخن پایانی و نتیجهگیری
اعمال منافی عفت، اقدامات خلاف عفت عمومی جامعه هستند که جامعه به ارتکاب آنها واکنش نشان داده و انتظار مجازات مرتکبین آن را دارد. زنا و روابط نامشروع از جرایم منافی عفتی میباشند که در قانون مجازات اسلامی پیشبینی شدهاند، اما تعیین مصادیق این اعمال و تعیین دقیق مجازات جرایم منافی عفت برعهده قاضی میباشد. به علاوه، برخی از جرایم در قانون مجازات اسلامی پیشبینی شدهاند که در خصوص زمینهسازی و تسهیل ارتکاب جرایم منافی عفت برای سایر افراد میباشند. قانون جرایم رایانه ای نیز که به اعمالی مانند تولید آثار دارای محتوای خلاف عفت یا انتشار این آثار از طریق رایانه میپردازد، این اعمال را جرمانگاری نموده و برای آنها مجازات تعیین مینماید.
تعیین مصادیق گفته شده در هر دو قانون، بر عهده قاضی میباشد و قانون در تعیین مجازات جرایم گفتهشده، حداقل و حداکثرهایی را برای میزان مجازات تعیین نموده است که در نتیجه آن، قاضی در تعیین مجازات میان حداقل تا حداکثر مجازات دارای اختیار میباشد. به همین علت برای آشنایی بهتر و بیشتر با جرایم منافی عفت و مجازات این جرایم، دریافت مشاوره حقوقی ضروری میباشد. پیشنهاد ما دریافت مشاوره حقوقی از کارشناسان مجموعه لامینگو میباشد. مجموعه لامینگو آمادگی ارائه مشاوره حقوقی به صورت حضوری و تلفنی را دارد.
بلاگ حقوقی لامینگو را دنبال نمایید. در این بلاگ، محتویات گوناگونی در خصوص موضوعات مختلف حقوقی تهیه شدهاست که مطالعه آنها منجر به افزایش اطلاعات و دانش حقوقی شما میگردد. همچنین شما میتوانید نظرات، پیشنهادات یا انتقادات و سوالات خود را در قسمت دیدگاه شما با ما به اشتراک گذارید. ما آماده دریافت پیشنهادات، انتقادات و به طور کلی نظرات شما و پاسخگویی به سوالات شما هستیم.
دیدگاه شما