حقوق مستمری بعد از طلاق چیست و دریافت آن چه مراحلی دارد؟

1 سال پیش
حقوق مستمری بعد از طلاق

علاوه بر اموال و دارایی متوفی که پس از فوت او به ورثه می‌رسد، اگر متوفی طی حیات خویش تحت پوشش بیمه تأمین اجتماعی بوده باشد، مستمری متوفی نیز علاوه بر سایر اموال به برخی از ورثه خواهد رسید. در همین راستا ممکن است این سؤال پیش بیاد که آیا مستمری پدری که فوت کرده به دختری که طلاق گرفته است هم خواهد رسید یا خیر و مراحل دریافت حقوق مستمری بعد از طلاق چیست؟ در پاسخ به این سؤال باید گفت که هر یک از فرزندان مستمری‌بگیر فوت‌شده، 25 درصد از مستمری پدر خود را مشروط بر اینکه شرایط دریافت را داشته باشند، دریافت می‌کنند. از جمله شرایطی که فرزند دختر برای دریافت مستمری پدر متوفی خود دارد این است که شغل و یا شوهر نداشته باشد و در نتیجه، اگر دختری که ازدواج کرده است از همسر خود طلاق بگیرد و شغلی نداشته باشد، می‌تواند مستمری دریافت کند.

 

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

مستمری چیست و سهم هر یک از بازماندگان از مستمری چقدر است؟

اگر فردی که فوت می‌کند در طول حیات خود تحت پوشش بیمه تأمین اجتماعی بوده باشد، پس از فوت این شخص همچنان مستمری متوفی پرداخت خواهد شد که این مستمری به برخی از بازماندگان تعلق خواهد گرفت. نکته‌ای که باید به آن توجه داشت این است که این مستمری به تمام ورثه نخواهد رسید و تنها به همسر، فرزندان و پدر و مادر متوفی تحت شرایطی می‌رسد. در ارتباط با اینکه به هر یک از بازماندگان چه مقدار از مستمری تعلق خواهد گرفت باید گفت که اگر متوفی فرزند و پدر و مادر نداشته باشد، در این صورت تمام مستمری به همسر او خواهد رسید و اگر متوفی دارای فرزند باشد و فرزندان وی شرایط دریافت مستمری را داشته باشند، به هر یک از آن‌ها 25 درصد از مستمری تعلق می‌گیرد و اگر فرزندان هم پدر و هم مادر را از دست بدهند، سهمشان دو برابر خواهد بود.

علاوه بر این، به هر یک از پدر و مادر متوفی نیز 20 درصد از مستمری تعلق خواهد گرفت و اگر مجموع درصد سهمی که بازماندگان از مستمری خواهند برد از مجموع مستمری بیشتر شود، در این صورت مازاد از سهم هر یک از بازماندگان به‌نسبت کسر خواهد شد و حقوق مستمری بعد از طلاق دختر نیز به همان نسبت کاهش خواهد یافت. نکته دیگری که باید بدانید این است که هرگاه یکی از افرادی که مستمری متوفی را دریافت می‌کند فوت شود و یا شرایط دریافت مستمری را از دست بدهد، در این صورت سهم این فرد میان سایرین تقسیم خواهد شد و در هر صورت، مجموع سهم بازماندگان نباید از کل مستمری بیشتر شود.

 

دریافت مشاوره حقوقی

 

آیا امکان دریافت حقوق مستمری بعد از طلاق وجود دارد؟

یکی از مهم‌ترین سؤالاتی که برای اشخاص در زمینه مستمری متوفی ایجاد می‌شود این است که آیا اگر دختری که ازدواج کرده است طلاق بگیرد، باز هم مشمول دریافت مستمری پدر فوت‌شده خود خواهد شد و آیا امکان گرفتن حقوق پدر بعد از طلاق وجود دارد یا خیر؟ پیش از پاسخ به این سؤال باید بگوییم که اصلاً چرا این سؤال برای افراد ایجاد می‌شود؟ پاسخ این سؤال این است که از جمله شرایطی که باید وجود داشته باشد تا دختر بتواند مستمری یا حقوق پدر متوفی خود را دریافت کند این است که دختر شغل و یا شوهر نداشته باشد و در ننتیجه، اگر دختر ازدواج کند، دیگر شرایط دریافت مستمری پدر متوفی خود را نخواهد داشت.

در ارتباط با گرفتن حقوق پدر توسط دختر مطلقه باید بدانید که اگر دختر متوفی به هر علتی متارکه کند و یا شوهر او فوت شود، در این صورت این فرد مطابق با قانون بیمه تأمین اجتماعی می‌تواند 25 درصد مستمری پدر متوفی خود را منوط بر اینکه شغل و یا شوهر نداشته باشد، دریافت کند. علاوه بر این توجه داشته باشید که اگر دختر، مادر نیز نداشته باشد، در این صورت سهم او دو برابر خواهد شد و این مستمری تا زمانی که دختر به عقد کسی درنیاید و صاحب شغل نشود، همچنان به او پرداخت خواهد شد.

 

گرفتن حقوق پدر بعد از طلاق

 

دریافت حقوق مستمری بعد از طلاق چه مراحلی دارد؟

دختری که به هر دلیلی از همسر خود جدا شده است، می‌تواند با در اختیار داشتن مدارک لازم برای دریافت مستمری پدر فوت‌شده خود اقدام کرده و از این مستمری برخوردار شود. برای دریافت این مستمری، دختری که طلاق گرفته است باید به یکی از شعب تأمین اجتماعی مراجعه کرده و با پرکردن و تکمیل فرم‌های لازم، درخواست خود مبنی بر درخواست مستمری را ثبت نماید. موضوعی که در ذیل این بند باید به آن اشاره شود این است که بسیار پیش آمده است که برخی از زنان اقدام به گرفتن طلاق صوری از همسر خود نموده‌اند تا از این طریق بتوانند مشمول دریافت مستمری پدر متوفی خود شوند. علاوه بر این، عده‌ای از دختران اصلاً ازدواج خود را ثبت نمی‌کنند تا همچنان بتوانند از حقوق پدر متوفی خود بهره‌مند شوند.

با توجه به این موضوع، قانون تأمین اجتماعی برای جلوگیری از این مسائل بخشنامه‌ای ابلاغ کرد و ذیل آن عنوان کرده است که اگر دو فرد عاقل و بالغ شهادت دهند که زنی برای گرفتن حقوق پدر بعد از طلاق از شوهرش طلاق صوری گرفته است، در این شرایط سازمان تأمین اجتماعی به‌صورت کلی پرداخت مستمری به این فرد را قطع خواهد کرد.

 

این مطلب را نیز بخوانید: مشاوره حقوقی بیمه تامین اجتماعی و تفاوت‌های موجود میان بیمه اجباری و اختیاری

 

مدارک لازم برای گرفتن حقوق پدر بعد از طلاق

دختری که به هر علت از شوهر خود طلاق گرفته است، مجدداً مشمول دریافت مستمری پدر فوت‌شده خود می‌شود و می‌تواند درخواست خود مبنی بر دریافت حقوق مستمری بعد از طلاق را به سازمان تأمین اجتماعی ارائه نماید. فردی که قصد طرح و ثبت این درخواست را دارد باید مدارکی همراه داشته و آن‌ها را ضمیمه درخواست خود نماید. این مدارک عبارت‌اند از:

1. اصل شناسنامه و کارت ملی بازماندگان به همراه یک کپی از آن

2. اصل عقدنامه همسر متوفی بیمه‌شده به همراه یک کپی از آن

3. اصل گواهی فوت صادرشده از ثبت احوال

4. اصل شناسنامه و کارت ملی خود دختر به همراه سند ازدواج

5. مدارک کفالت پدر و مادر

6. ارائه گواهی مبنی بر نداشتن شغل و یا همسر.

 

بیمه دختر بعد از طلاق

 

دریافت حقوق مستمری بعد از طلاق بر اساس قانون استخدام کشوری

سهم دختر از حقوق پدر مطابق با قانون استخدام کشوری تفاوت‌هایی با قانون تأمین اجتماعی دارد. برای مثال، بر اساس قانون استخدام کشوری، پس از فوت بازنشسته کشوری تنها نیمی از حقوق او به وراث قانونی پرداخت خواهد شد. یکی دیگر از تفاوت‌های موجود میان این دو قانون در بحث حقوق مستمری بعد از طلاق دختر این است که بر اساس قانون استخدام کشوری، اگر یکی از بازماندگان که مستمری به او تعلق می‌گیرد فوت کند، در این صورت سهم این بازمانده به سایرین نخواهد رسید و به نفع صندوق بازنشستگی ضبط خواهد شد. مطابق با قانون استخدام کشوری، سهمی که پس از فوت از حقوق پدر به دختر خواهد رسید به اندازه سهم سایر وراث خواهد بود.

 

کانال تلگرام لامینگو

 

جمع‌بندی

بر اساس قانون تأمین اجتماعی، حقوق یا مستمری پدر پس از فوت، تحت شرایطی به دختر او نیز می‌رسد که این شرایط عبارت است از اینکه دختر دارای شغل و یا همسر نباشد. قانون تأمین اجتماعی درصد سهم دختر از مستمری پدر فوت‌شده خود را 25 درصد عنوان کرده است. در نتیجه، اگر دختر ازدواج کند مستمری پدری که پیش از این به او پرداخت می‌شده است قطع می‌شود و اگر دختری که ازدواج کرده است از همسر خود طلاق بگیرد، حقوق مستمری بعد از طلاق مجدداً به او پرداخت خواهد شد. البته برای آن که دختر دوباره بتواند از مستمری پدر خود بهره‌مند شود باید درخواستی را در سازمان تأمین اجتماعی ثبت کرده و مراحل لازم را طی نماید و مدارکی را نیز ضمیمه درخواست خود کند که برخی از این مدارک عبارت است از گواهی فوت متوفی و گواهی عدم اشتغال به شغل و نداشتن همسر.

بسیاری از مستمری‌بگیران، درباره اینکه چندر درصد از مستمری به این اشخاص تعلق می‌گیرد اطلاعی ندارند. علاوه بر این بسیاری از زنانی که از شوهر خود طلاق می‌گیرند، نمی‌دانند که می‌توانند دوباره مستمری پدر متوفی خود را دریافت کنند و همچنین بسیاری از میزان آن بی‌اطلاع و نسبت به قوانینی که در این زمینه وجود دارد ناآگاه هستند. به همین دلیل بسیار لازم است که اشخاص مشاوره حقوقی لازم درباره مستمری متوفی و شرایط دریافت و میزان آن را از حقوقدانان متخصص دریافت کرده و از این طریق نسبت به قوانین تأمین اجتماعی آگاه شوند. در همین راستا شما می‌توانید مشاوره حقوقی مربوط به حقوق مستمری بعد از طلاق را به صورت تلفنی یا حضوری از همکاران ما در تیم حقوقی لامینگو دریافت نمایید.

 

بلاگ حقوقی لامینگو را دنبال کنید!

در این مقاله سعی شد تا اطلاعات لازم درباره چگونگی دریافت مستمری بعد از طلاق بیان شود و به بررسی مدارک لازم و مراحل ثبت درخواست دریافت مستمری پرداختیم و امیدواریم که توانسته باشید اطلاعاتی که به دنبال آن بودید را با مطالعه این نوشتار کسب کرده باشید. با این وجود شما می‌توانید اگر همچنان نیاز به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه دارید با همکاران ما در تیم حقوقی لامینگو در ارتباط بوده و اطلاعات بیشتر را از این افراد دریافت نمایید. شما می‌توانید در صورتی‌که از مطالعه این مطلب رضایت داشته‌اید وارد بلاگ حقوقی لامینگو شوید و سایر محتواهای حقوقی این بلاگ را نیز مطالعه نمایید. در پایان پیشنهاد می‌شود اگر ابهام یا پرسشی درباره این موضوع در ذهن دارید، سؤال خود را با ما به اشتراک بگذارید تا همکاران ما در اسرع وقت به آن پاسخ دهند.

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب زهرا حامد

دیدگاه شما

بدون دیدگاه