مشاوره حقوقی بیمه تامین اجتماعی و تفاوت‌های موجود میان بیمه اجباری و اختیاری

2 سال پیش
مشاوره بیمه تامین اجتماعی

امروزه اهمیت داشتن بیمه در زندگی بر هیچ فردی پوشیده نیست و اشخاص به الزام داشتن بیمه پی برده و از طرق گوناگون جسم و اموال خود را بیمه می‌نمایند. ازجمله دلایلی که امر بیمه را به یکی از مسائل اساسی و ضروری در جامعه تبدیل می‌نماید، احتمال وقوع حوادث و بیماری‌های بسیار و هزینه بالای جبران خسارت می‌باشد. ازجمله فواید بیمه در زندگی افراد عبارت است از داشتن امنیت مالی، آرامش ذهنی، پایین آوردن میزان آسیب‌های وارده و غیره که هر کدام از این موارد، جزو مهم‌ترین مزایای داشت بیمه است.

و اما در ارتباط با انواع بیمه و سازمان‌های بیمه‌گر، باید گفت که امروزه شرکت‌های بیمه در رقابت با یکدیگر بوده و در تلاش‌اند تا در این عرصه جایگاه خود را حفظ نمایند و در امر بیمه اختیاری، افراد را برای مراجعه به سازمان خود قانع نمایند و در کنار بیمه اختیاری که مشمول تمام افراد جامعه می‌گردد، بیمه دیگر تحت عنوان بیمه اجباری وجود دارد که مشمول تمام افرادی می‌گردد که در شرکت یا سازمانی مشغول به فعالیت بوده و حقوق دریافت می‌نمایند. در ادامه این مطلب قصد داریم هر کدام از انواع بیمه اجباری و اختیاری را توضیح داده و تفاوت‌های این دو نوع بیمه را بیان نموده و مباحثی را در ارتباط با مشاوره حقوقی بیمه تامین اجتماعی بیان نماییم.

پیش از ورود به ادامه بحث، توصیه می‌گردد درصورتیکه به‌دنبال دریافت مشاوره حقوقی بیمه تامین اجتماعی می‌باشید، به همکاران ما در تیم حقوقی لامینگو مراجعه نموده و مشاوره لازم را از آن‌ها دریافت نمایید. لامینگو یک پلتفرم حقوقی بوده که با متخصصان و حقوقدانان معتبر همکاری نموده و خدمات مختلفی را در زمینه‌های گوناگون حقوقی به اشخاص حقیقی و حقوقی ارائه می‌نماید.

 

دریافت مشاوره تامین اجتماعی و قانون کار

 

مشاوره حقوقی بیمه تامین اجتماعی

قانون بیمه تأمین اجتماعی یکی از مهم‌ترین قوانین کشور و به‌خصوص در زمینه حقوق کارکنان، کارگران و کارمندان می‌باشد. زیرا این بیمه حقوق این افراد را پوشش می‌دهد و از مزایای کاری این افراد حمایت می‌نماید. قانون بیمه تأمین اجتماعی بندهای مختلفی دارد که در هر کدام از این بندها مواردی را در ارتباط با بیمه شدن اشخاص عنوان می‌نماید و این موارد در مشاوره حقوقی بیمه تامین اجتماعی به‌تفصیل بررسی می‌گردد و هر شخصی که در نهاد، سازمان یا شرکتی مشغول به کار می‌باشد، باید با قانون بیمه تأمین اجتماعی آشنایی کافی داشته باشد.

براساس قانون بیمه تامین اجتماعی، بیمه‌ها به دو نوع بیمه اجباری و بیمه خویش‌فرما تقسیم می‌گردند. هر کدام از این انواع بیمه مشخصات مختص به خود را دارا می‌باشند که تفاوت‌هایی با یکدیگر دارند که سبب می‌گردد افراد مختلف براساس نوع فعالیت شغلی و نوع خدماتی که از نهاد بیمه‌گر انتظار دریافت آن را دارند، مشمول یکی از این دو دسته اصلی بیمه‌ها می‌شوند. در هر صورت اما بیمه اجباری و بیمه خویش‌فرما که بیمه احتیاری یکی از شاخه‌های آن می‌باشد، مشترکاتی را با یکدیگر دارند و خدمات مشابهی به اشخاص ارائه می‌نمایند؛ برای مثال، در هر دو نوع بیمه، مزایایی برای افراد وجود دارد مانند اینکه در انواع بیمه تامین اجتماعی اشخاص حقوق بازنشستگی دریافت می‌نمایند، افراد می‌توانند از این بیمه‌ها برای مواقع ازکارافتادگی و در موارد مرتبط با هزینه‌های درمانی استفاده نمایند و سایر موارد اینچنینی.

 

مشاوره تامین اجتماعی

 

بیمه اجباری چیست و مشمول چه افرادی می‌گردد؟

بیمه اجباری سازمان بیمه تأمین اجتماعی شامل تمام افرادی می‌گردد که در سازمان‌ها، اداره‌جات، شرکت‌ها، کارگاه‌ها، کارخانه‌ها و سایر نهادها مشغول به کار بوده و مشمول قانون کار می‌گردند. توجه داشته باشید که تنها افرادی مشمول بیمه اجباری تأمین اجتماعی می‌شوند که با عقد قرارداد کار استخدامی قانون کار مشغول به فعالیت هستند و سایر افرادی که قراردادهای پیمانی یا نوع دیگر از قرارداد کار دارند که مشمول قانون کار نمی‌باشد، تحت شمول بیمه اجباری نمی‌باشند.

براساس قانون بیمه تأمین اجتماعی، تمامی اشخاصی که براساس قانون کار کارفرما محسوب می‌گردند، باید تمامی کارگران و کارمندان خود را بیمه کرده و حق بیمه این افراد را در مواعد معین پرداخت نمایند. درصورتیکه شخص کارفرما بخواهد از این قانون سرپیچی کند، از سوی مراجع ذی‌صلاح با وی برخورد خواهد شد و کارفرما باید خسارت تخلف خود را بپردازد. این بحث یکی از مهم‌ترین مباحث مشاوره حقوقی بیمه تامین اجتماعی می‌باشد و هر دو طرف قرارداد استخدامی قانون کار، باید از حقوق و تعهداتی که در ارتباط با امر بیمه دارند، آگاه باشند.

 

بیمه اجباری چه مواردی را پوشش می‌دهد؟

براساس قانون بیمه تأمین اجتماعی، بیمه اجباری تأمین اجتماعی در موارد مربوط به پرداخت هزینه‌های درمان بیماری‌ها، حوادث و بارداری، پرداخت مستمری دوران بازنشستگی، پرداخت مستمری در صورت از کارافتادگی بیمه گزار، پرداخت مستمری بازماندگان بیمه گزار، پرداخت مقرری در مورد بیمه بیکاری و کمک هزینه ازدواج، مشمولین خود را تحت پوشش قرار می‌دهد. اکثر این موارد در بیمه اختیاری نیز وجود دارد غیر از بیمه بیکاری که بیمه اختیاری مشمول بیمه بیکاری نمی‌گردد. نرخ بیمه اجباری تأمین اجتماعی 30 درصد از حقوق فرد است که از این 30 درصد، 23 درصد آن را کارفرما و 7 درصد باقی‌مانده را شخص بیمه‌شده باید بپردازد. این نرخ ممکن است در اصلاحات جدید تغییر نماید که در مشاوره حقوقی بیمه تامین اجتماعی این مورد بیان می‌گردد.

 

بیمه اختیاری چیست؟

نوع دیگری از بیمه تأمین اجتماعی تحت عنوان بیمه خویش‌فرما وجود دارد که دو نوع بیمه اختیاری و بیمه صاحبان حرف و مشاغل آزاد را در بر می‌گیرد. بیمه اختیاری، بیمه مرتبط با اشخاصی است که تحت پوشش بیمه اصلی نبوده و قصد دارند خود را بیمه نمایند. این اشخاص برای دریافت حق بیمه باید نزد یکی از مراکز بیمه تأمین اجتماعی رفته و قراردادی را منعقد نمایند و سپس با پرداخت حق بیمه، از بیمه اختیاری تأمین اجتماعی استفاده نمایند. نرخ بیمه اختیاری تأمین اجتماعی 27 درصد درآمد فرد است که این مبلغ برای استفاده از تمام تعهدات سازمان بیمه تأمین اجتماعی مقطوع می‌باشد و در ادامه بحث مشاوره حقوقی بیمه تامین اجتماعی این تعهدات بیان می‌گردد.

بیمه خویش‌فرمای صاحبان حرف و مشاغل آزاد نیز نوع دیگری از بیمه تأمین اجتماعی است که در این نوع بیمه نیز فرد خود اقدام به بیمه نمودن خود می‌نماید و مخصوص افرادی می‌باشد که مشغول به کار بوده اما، براساس قرارداد کار استخدامی قانون کار فعالیت نمی‌نمایند و به‌اصطلاح دارای شغل آزاد می‌باشند.

 

مشاوره بیمه تامین اجتماعی

 

چه افرادی می‌توانند از بیمه تأمین اجتماعی استفاده نمایند؟

افراد برای اینکه بتوانند از خدمات بیمه تأمین اجتماعی استفاده نمایند، باید دارای شرایطی باشند که در ادامه به بیان این موارد می‌پردازیم. در ابتدا، شخصی که قصد دارد از خدمات بیمه اختیاری تأمین اجتماعی استفاده نماید، باید شرط سنی استفاده از بیمه را داشته باشد؛ فردی می‌تواند مشمول بیمه اختیاری تأمین اجتماعی گردد که حداقل 18سال و حداکثر 50 سال سن داشته باشد و درصورتیکه سن فرد بیمه‌گزار بیشتر از حداکثر سنی باشد، این فرد باید مبلغی را به‌عنوان سابقه حق بیمه به سازمان بیمه تأمین اجتماعی بپردازد.

مورد دوم از شرایط دریافت بیمه اختیاری تأمین اجتماعی این است که فردی که متقاضی بیمه کردن خود می‌باشد، باید حداقل 30 روز سابقه پرداخت حق بیمه داشته باشد. شرط بعدی برای بیمه اختیاری این مورد است که متقاضی بیمه، نباید مشمول دریافت بیمه اجباری باشد و نباید در کارگاه‌های سازمان تأمین اجتماعی مشغول به فعالیت باشد. متقاضی بیمه اختیاری درصورتیکه دارای 10سال سابقه پرداخت حق بیمه باشد، می‌تواند در هر سنی که باشد، مشمول بیمه اختیاری تأمین اجتماعی قرار بگیرد و در واقع از شرط سنی معاف می‌باشد. علاوه بر این، فردی که یک بار سابقه عقد قرارداد بیمه با سازمان بیمه تأمین اجتماعی دارد، می‌تواند تا سه مرتبه بدون داشتن شرایط سنی مشمول بیمه اختیاری تأمین اجتماعی گردد.

کانال تلگرام لامینگو

شخصی که متقاضی عقد قرارداد با سازمان بیمه تأمین اجتماعی برای دریافت بیمه اختیاری می‌باشد، باید به دفاتر شعب بیمه تأمین اجتماعی مراجعه نموده و فرم مربوطه را پر کرده و مدارک خود را ارائه نماید، سازمان بیمه تأمین اجتماعی نیز موظف است ظرف 2 ماه مدارک و شرایط فرد متقاضی بیمه را بررسی نموده و درصورتیکه فرد شرایط لازم برای عقد قرارداد را داشته باشد، از سوی سازمان بیمه به وی اطلاع‌رسانی می‌‌گردد و متعاقباً این شخص باید به همراه اعضای خانواده خود و با هدف انجام معاینات پزشکی لازم، به پزشک معتمد مراجعه نماید.

 

بیمه اختیاری تأمین اجتماعی چه خدماتی ارائه می‌نماید؟

مستمری بازنشستگی، فوت و ازکارافتادگی، خدمات درمانی، هزینه کفن و دفن، کمک هزینه وسایل کمک پزشکی، کمک هزینه ازدواج، ازکارافتادگی جزئی، غرامت دستمزد ایام بیماری و بارداری جزو خدماتی است که سازمان بیمه‌گر تأمین اجتماعی به بیمه‌گزاران اختیاری ارائه می‌نماید. به غیر از دستمزد ایام بیکاری، خدمات بیمه اختیاری در باقی موارد مشابه با خدمات بیمه اجباری می‌گردد و به همین دلیل اشخاصی که مشمول بیمه اجباری می‌باشند می‌توانند اگر به هر دلیلی دیگر مشمول بیمه اجباری نبودند، از خدمات بیمه اختیاری تأمین اجتماعی استفاده نمایند.

 

تفاوت بیمه اجباری و اختیاری در مشاوره حقوقی بیمه تامین اجتماعی

اولین و اصلی‌ترین تفاوت موجود میان بیمه‌های اجباری و اختیاری، بحث اجباری بودن یا نبودن این دو نوع بیمه می‌باشد. از آنجایی که تمام اشخاصی که براساس قانون کار کارفرما محسوب می‌گردند موظف به بیمه نمودن کارکنان خود می‌باشند، احراز رابطه بیمه بسیار ساده بوده و همچنین بیمه شدن کارگران و کارمندان مورد حمایت قانون و دولت می‌باشد و همین که قرارداد استخدامی در میان باشد، مشمول بیمه تأمین اجتماعی بودن بیمه‌شونده نیز مسلم می‌گردد. درصورتیکه در بیمه اختیاری تأمین اجتماعی، اشخاص الزامی به پرداخت حق بیمه و بیمه شدن نداشته و به اراده خود اقدام به این امر می‌نمایند و درنتیجه، قرارداد بیمه اجتماعی اختیاری نسبت به بیمه اجباری از حمایت کمتری از سوی مراجع قانونی برخوردار می‌باشد.

یکی دیگر از وجوه تفاوت میان بیمه‌های اجباری و اختیاری که در ذیل بحث مشاوره حقوقی بیمه تامین اجتماعی به آن پرداخته می‌شود، درصد حق بیمه در این دو نوع بیمه می‌باشد. همان‌طور که پیشتر نیز بیان شد، حق بیمه در بیمه اجباری 30 درصد می‌باشد که 23 درصد آن توسط کارفرما و 7 درصد آن توسط خود شخص بیمه‌شونده پرداخت می‌گردد. درصورتیکه حق بیمه اختیاری 27 درصد است که تمام این مبلغ توسط خود شخص متقاضی بیمه باید پرداخت گردد.

دیگر تفاوت میان بیمه اجباری و اختیاری بحث مربوط به مقرری دوران بیکاری است که در بیمه اختیاری، این مقرری به متقاضی بیمه تعلق نگرفته و پرداخت نمی‌گردد زیرا این اشخاص مشمول قرارداد استخدامی کار نبوده و به‌دلیل نداشتن کارفرما و شاغل نبودن در مکان‌هایی که در قانون بیمه تأمین اجتماعی تحت عنوان کارگاه تعریف شده است، کمک هزینه دوران بیکاری دریافت نمی‌نمایند. درصورتیکه اشخاصی که مشمول دریافت بیمه اجباری می‌باشند، در صورت بیکار شدن از کار، مبلغی تحت عنوان مقرری بیکاری از سازمان بیمه تأمین اجتماعی دریافت می‌نمایند.

 

مرجع شکایت در قرارداد بیمه اجباری و اختیاری

در طول قرارداد بیمه و در ارتباط با پرداخت حق بیمه و همچنین ارائه خدمات سازمان بیمه، ممکن است اختلافاتی میان شخص بیمه‌گر و بیمه‌گزار رخ دهد که در این صورت، در بیمه‌های اجباری مرجع شکایت از سازمان بیمه تأمین اجتماعی هیئت حل اختلاف وزارت کار و دیوان عدالت اداری و در ارتباط با بیمه‌های اختیاری، مرجع شکایت محاکم قضایی عمومی می‌باشد.

 

لامینگو را در توییتر دنبال کنید

 

جمع‌بندی مشاوره حقوقی بیمه تامین اجتماعی

در این مقاله سعی شد تا توضیحات لازم در ارتباط با بیمه اجباری و اختیاری و تفاوت این دو نوع بیمه بیان گردد و بر همین اساس اگر شما براساس قانون کار در سازمانی مشغول به کار می‌باشید نیاز است تا پرداخت حق بیمه خود را از کارفرمای خود درخواست نموده و به این حق خود آگاه باشید. علاوه بر این، اگر مشمول بیمه اجباری نمی‌باشید، می‌توانید در صورت تمایل و با عقد قراردادی با سازمان بیمه تأمین اجتماعی، از خدمات این بیمه که در اکثر موارد مشابه با خدمات ارائه‌شده در بیمه اجباری می‌باشد، بهره‌مند گردید و در مقابل، حق بیمه مربوطه را بپردازید و از این طریق، آسیب‌های احتمالی وقایع آسیب‌زا را در زندگی خود به حداقل برسانید.

در پایان، امید داریم که مطالعه این مقاله برای شما مفید و رضایت‌بخش بوده باشد و اطلاعات شما را در زمینه امر بیمه افزایش داده باشد. مشاوره حقوقی بیمه تامین اجتماعی به‌دلیل فراگیر بودن امر بیمه در جامعه موضوعی مهم و قابل اهمیت می‌باشد و نیاز است تا تمامی افراد از اطلاعات کافی در این زمینه برخوردار باشند. علاوه بر این، درصورتیکه تمایل به مطالعه سایر مطالب با موضوعاتی این‌چنینی دارید، می‌توانید وارد بلاگ حقوقی لامینگو شده و محتواهایی را که همکاران ما در این بلاگ نوشته و منتشر نموده‌اند را نیز بررسی نموده و لامینگو را به دوستان، آشنایان و اطرافیان خود نیز معرفی نمایید.

 

 

2
برچسب ها :
نویسنده مطلب زهرا حامد

دیدگاه شما

2 دیدگاه