انواع شرکت های دانش بنیان کدامند؟ + بررسی مزایای انواع شرکت های دانش بنیان
با افزایش آگاهی جامعه در خصوص اهمیت داراییهای فکری، لزوم حمایت از شرکت های دانش بنیان نیز احساس شد. عبارت «داراییهای فکری» حتماً به گوشتان خورده! داراییهایی که قابل لمس نیستند؛ ولی بهاندازه سایر اموال و داراییهای ما، بلکه بیشتر! ارزشمند هستند؛ مثل اختراع. شرکت دانش بنیان چیست؟ شرکتی که بر مبنای توسعه همین داراییهای فکری ایجاد و به فعالیت میپردازد. دنیای امروز، دنیای اطلاعات و دانش است و از مهمترین و باارزشترین داراییهای ما انسانها حاصل فکر و دانش ماست. این ماحصل میتواند در قالب اختراع باشد یا طرح صنعتی یا برند و …. اما جایگاه انواع شرکت دانش بنیان در این میان کجاست؟
هدف شرکت دانش بنیان
به زبان ساده، شرکت های دانش بنیان بهمنظور تحقیق و توسعه در زمینه علمی و دانش فنی و تجاریسازی این تحقیقات ایجاد میشود. احتمالاً شما هم در فضای مجازی تصاویری گروهی از دانشجویان و محققین دانشگاههای برتر کشور را دیده باشید که در فضایی به نام «پارک علم و فناوری» مشغول کار و تحقیق هستند. در واقع، بسیاری از شرکت های دانش بنیان در فضای پارکهای علم و فناوری، مراکز رشد یا مناطق ویژه علم و فناوری مرتبط با دانشگاهها مستقر میشوند.
محققین و نخبگان دانشگاهی در این شرکتها به انجام تحقیقات، تولید کالا یا خدمات و فرآیند تجاریسازی آنها مشغول هستند.
معیار ارزیابی شرکتهای دانش بنیان
کالاها و خدماتی که در شرکت دانش بنیان تولید و عرضه میشوند، باید سطحی از فناوری را دارا باشند؛ سطوح فناوری به شرح زیر هستند:
سطح پایین، متوسط، متوسط به بالا، بالا و سطح بسیار بالا.
برای اینکه شرکتی در زمره شرکت دانش بنیان قرار بگیرد، لازم است سطح فناوری کالا یا خدماتی که ارائه میکند بالا و یا متوسط به بالا باشد؛ این به چه معنی است؟ یعنی کالا یا خدمت مذکور ویژگیهای زیر را دارا باشد:
1. بهسختی قابل کپیبرداری باشد؛
2. حاصل تلاش تیم تحقیق و توسعه باشد؛
3. سبب ایجاد ارزش افزودهای به محصول یا خدمت مورد نظر شده باشد.
بر اساس این معیارها، سطوح فناوری را به دو دسته یک و دو تقسیمبندی میکنند:
- سطح یک برای محصولات با ارزشافزوده بالا و پیچیدگی فنی بالا
- سطح دو برای محصولاتی با ارزش افزوده بالا و پیچیدگی کمتر
حتماً بخوانید: با نحوه دریافت مجوز دانش بنیان آشنایی دارید؟
انواع شرکت دانش بنیان
بر طبق مستندات قانونی، ما پنج نوع شرکت دانش بنیان داریم:
- نوپا نوع 1
- نوپا نوع 2
- تولیدی نوع 1
- تولیدی نوع 2
- شرکتهای مستعد دانش بنیان (نوع 3)
نکته حائز اهمیت در خصوص شرکت های دانش بنیان، این است که این شرکتها باید خصوصی یا تعاونی باشند و شرکتهای دولتی یا شرکتهایی که بیش از پنجاه درصد سهامشان دولتی است، مشمول قواعد و مزایای این شرکتها نیستند.
شرکت نوپا نوع 1
شرکتهایی که دارای اظهارنامه مالیاتی یا درآمدی در سال مالی گذشته خود نیستند؛ ولی نمونه آزمایشگاهی کالای دانش بنیان خود را ساخته و ارائه نمودهاند.
شرکت نوپا نوع 2
شرکت نوپا نوع 2، همانند نوع یک، دارای اظهارنامه مالیاتی یا درآمد در سال مالی گذشته خود نیست، محصولی تولید نکرده و تنها نمونه آزمایشگاهی محصول ارائه شده است؛ با این تفاوت که محصول نوع دو در سطح فناوری کمتر پیچیده قرار دارد.
شرکت تولیدی نوع 1
این نوع شرکتها باید محصول خود را به مرحله تولید رسانده و از آن کسب درآمد کرده باشند. درواقع حداقل مبلغ بیستوپنج درصد از درآمد سال مالی گذشته آنها حاصل از فروش محصول دانش بنیان تولیدی خود شرکت بوده باشد.
ضمن اینکه در لیست انواع کالا و خدمات دانش بنیان، محصول تولید و عرضهشده سطح یک، یعنی با سطح فناوری پیچیده، در نظر گرفته شده باشد.
شرکت تولیدی نوع 2
شرکتهایی که در حوزه فناوریهای برتر فعالیت داشته یا برطبق اظهارنامه مالیاتی سال مالی گذشته خود درآمدی داشته باشند اگر یکی از شرط زیر را داشته باشند، شرکت تولیدی نوع 2 محسوب میشوند:
- محصولی در حد نمونه آزمایشگاهی تولید کرده باشند و محصول مزبور در سطح دانش بنیان یک قرار داشته باشد.
- محصولی در حد نمونه آژمایشگاهی تولید کرده و محصول مزبور در سطح دانش بنیان دو قرار داشته باشد.
- شرکت فعالیت و پروژههای پیمانکاری داشته باشد؛ مشروط بر اینکه حداقل ده درصد قیمت قرارداد بر مبنای محصول دانش بنیان شرکت باشد.
شرکتهای نوع دو، چه تولیدی و چه نوپا، هر دو مشمول مالیات خواهند بود. تنها شرکت دانش بنیان نوع یک (بهجز محصولات فناوری سطح 2) از معافیت مالیاتی بهرهمند خواهد شد.
بهطور کلی، شرکتهای نوپا شرکتهای تازهتأسیسی هستند که هدفشان تبدیل ایدهها به محصول است؛ در مقابل، شرکتهای تولیدی بهنوعی شرکتهایی صنعتی هستند که دارای تجربه کافی در زمینه محصولات فناورانه هستند.
شرکتهای مستعد دانش بنیان نوع 3
شرکتهایی هستند که معیارهای ارزیابی شرکتهای نوپا و تولیدی نوع 1 و نوع 2 را ندارند؛ اما با داشتن فرصت و حمایت، امکان به دست آوردن آن معیارها را داشته باشند. این شرکتها معاف از پرداخت مالیات نخواهند بود.
حتماً بخوانید: شرکت دانش بنیان چیست و چه مزایایی دارد؟
انواع شرکت دانش بنیان بر اساس نوع فعالیت
در یک تقسیمبندی دیگر، شرکت های دانش بنیان در چهار گروه زیر قرار میگیرند:
شرکت دانش بنیان تجاری سازی
تجاری سازی محصول دانش بنیان، فرآیندی بسیار مشکل و پیچیده است. عموماً شرکت های دانش بنیان سرمایه لازم را برای تولید انبوه و عرضه محصول خود ندارند. از آنجاییکه شرکت سابقه چندانی ندارد نیز سرمایهگذاری در این حوزه خطرپذیر محسوب میشود. شرکتهایی که فرآیند تجاریسازی را تسهیل میکنند، بهصورت «تولیدی نوع 2» تأیید میشوند.
شرکت دانش بنیان خدماتی
شرکتهایی هستند که محصول نهایی تولیدی آنها فناورانه و یا دانش بنیان نیست؛ منتها محصول مورد نظر با استفاده از تجهیزات و فرآیند فناورانه تولید میشود. در واقع، خدماتی غیرفناورانه با استفاده از تجهیزات فناورانه ارائه میکنند.
شرکت دانش بنیان هویت ساز
این نوع شرکتها در حوزه کسبوکارهای خلاقانه فعالیت میکنند و محصولی با سطح فناوری بالا تولید میکنند.
شرکت دانش بنیان حوزه EPC
EPC در واقع مخفف عبارت Engineering, Procurement and Construction با معادل فارسی «مهندسی، تدارکات و ساخت» است. در واقع، منظور همان پروژههای پیمانکاری و اجرایی است که پیشتر به آن اشاره کردیم و توسط شرکتهای تولیدی نوع 2 انجام میشود. پروژهای که همزمان کار طراحی و تأمین تجهیزات و اجرای آن به عهده شرکت است.
آنچه تاکنون گفتیم
مختصری از انواع شرکت دانش بنیان بود. موضوع شرکت های دانش بنیان و حوزه فناوری، موضوعی بسیار گسترده و تخصصی است. شرکتها میتوانند با درخواست از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برای دانش بنیان شدن درخواست نمایند. چنانچه میخواهید بدانید آیا ویژگیهای لازم برای دانش بنیان شدن را دارا هستید، با مشاوران حقوقی ما در تیم لامینگو تماس حاصل نمایید.
چنانچه سؤالی در خصوص سرمایهگذاری خطرپذیر، ارزشگذاری داراییهای فکری و مسائل مرتبط با طرح تجاری خود دارید، کارشناسان ما با سالها تجربه در این حوزه در خدمت شما خواهند بود.
مثل همیشه منتظر خواندن نظرات، پیشنهادات و احیاناً سؤالات شما عزیزان در بخش دیدگاههای بلاگ حقوقی لامینگو هستیم.
یک دیدگاه
-
2 سال پیش
مطلب بسیار مفیدی بود ممنونم از شما خانم حسینی 🙂
دیدگاه شما