شرکت‌ دانش بنیان چیست و چه مزایایی دارد؟

شرکت های دانش بنیان پدیده تقریباً جدیدی است که امروزه به گوش همه ما رسیده است. بسیاری از شرکت‌ها به دنبال کسب این عنوان هستند تا بتوانند از مزایایی که برای این شرکت‌ها وجود دارد بهره‌مند گردند، اما به چه شرکتی شرکت دانش بنیان گفته می‌شود و برای دانش بنیان شدن چه ویژگی‌هایی باید داشته باشیم؟ در این نوشتار تلاش کردیم به این سؤالات پاسخ دهیم.

 

شرکت دانش بنیان چیست؟

در دی‌ماه سال 1387 رئیس‌جمهور وقت کشور در راستای اجرای اصل 123 قانون اساسی لایحه‌ای به مجلس شورای اسلامی تقدیم کرد. این لایحه که با عنوان حمایت از شرکت‌ها و مؤسسات دانش بنیان و تجاری‌سازی نوآوری‌ها و اختراعات مطرح‌شده بود، نهایتاً در آبان ماه سال 1389 در جلسه علنی مجلس به تصویب رسید.

شرکت‌ها و مؤسسات دانش بنیان بر اساس ماده 1 این قانون بدین‌صورت تعریف‌شده‌اند:

شرکت‌ها و مؤسسات دانش بنیان، شرکت یا مؤسسه خصوصی یا تعاونی است که به‌منظور هم‌افزایی علم و ثروت، توسعه اقتصاد دانش‌محور، تحقق اهداف علمی و اقتصادی (شامل گسترش و کاربرد اختراع و نوآوری) و تجاری‌سازی نتایج تحقیق و توسعه (شامل طراحی و تولید کالا و خدمات) در حوزه فناوری‌های برتر و باارزش افزوده فراوان به‌ویژه در تولید نرم‌افزارهای مربوط تشکیل می‌شود.

بر اساس این قانون شرکت‌ها و مؤسسات دولتی و یا شرکت‌ها و مؤسساتی که بیش از 50 درصد مالکیت آن‌ها برای دولت است، مشمول این طرح نخواهند بود.

 

تسهیلات و مزایای شرکت های دانش بنیان چیست؟

شرکت‌ها و مؤسسات دانش بنیان به مدت پانزده سال از پرداخت مالیات، عوارض گمرکی، سود بازرگانی و عوارض مالیات معاف خواهند بود. همچنین ایشان می‌توانند از تسهیلات کم‌بهره‌ای که طبق عقود شرعی به آن‌ها تعلق می‌گیرد استفاده کنند. در همین راستا صندوق نوآوری و شکوفایی تأسیس‌شده است تا این تسهیلات را در اختیار متقاضیان واجد شرایط قرار دهد.

 

مزایای شرکت های دانش بنیان

 

علاوه بر این موارد، شرکت های دانش بنیان در استقرار محل فعالیت خود در پارک‌های علم و فناوری نسبت به سایرین از اولویت برخوردار خواهند بود.

درصورتی‌که سهام مراکز دولتی طبق اصل 44 قانون اساسی مورد واگذاری قرار بگیرد، شرکت های دانش بنیان در این زمینه هم در اولویت خواهند بود. همچنین شرایط شرکت در مناقصات برای این شرکت‌ها تسهیل می‌گردد.

طبق قانون شرکت های دانش بنیان برای کاهش ریسک و خطرپذیری دستاوردهای خود در تمام مراحل تولید، عرضه و به‌کارگیری از پوشش بیمه‌ای مناسب بهره‌مند هستند.

 

دریافت مشاوره حقوقی

 

نکته حائز اهمیتی که در رابطه با این حمایت‌ها باید بدانید این است که تمام اشخاصی (چه حقیقی چه حقوقی) که از این تسهیلات و حمایت‌ها برخوردار شده‌اند صرفاً باید این امکانات را در جهت مقاصد یادشده در راستای رشد و تعالی شرکت، استفاده کنند و در صورت تخطی علاوه بر محروم شدن از استفاده مجدد از این تسهیلات، به مجازات مقررشده در  قانون هم محکوم می‌شوند:

الف- در صورت برخورداری از تسهیلات مالی علاوه بر رد مال، به جریمه نقدی برابر با تسهیلات دریافتی محکوم می‌شوند.

ب- در صورت برخورداری از شرایط تسهیلات در ورود به مناقصه به مدت سه سال از شرکت در کلیه مناقصه‌ها منع می‌شوند.

ج- در صورت برخورداری از معافیت‌های مالیاتی یا عوارض علاوه بر پرداخت آن‌ها به جریمه نقدی برابر میزان معافیت اعطاء شده محکوم می‌شوند.

د – در صورت برخورداری از پوشش بیمه‌ای، به پرداخت جریمه معادل پوشش بیمه‌ای دریافتی محکوم می‌شوند

 

 برای دانش بنیان بودن چه شاخص‌هایی باید داشته باشیم؟

برای اینکه یک شرکت یا موسسه بتواند عنوان دانش‌بنیانی را اخذ کند باید از یکسری ویژگی‌ها و شاخص‌هایی برخوردار باشد و این ویژگی‌ها توسط نهاد ذی‌ربط شناسایی و نایید شود. حتماً در نظر داشته باشید که صرف داشتن عنوان دانش بنیان در عنوان ثبتی شرکت‌ها هیچ‌گونه حقی در راستای استفاده از مزایای اختصاص یافته به این شرکت‌ها ایجاد نمی‌کند و برای دریافت این حمایت‌ها حتماً باید در سامانه شرکت های دانش بنیان ثبت‌نام کنید.

برای دانش بنیان شدن لازم است دو دسته شاخص داشته باشید که گروه اول شاخص‌های عمومی و گروه دوم شاخص‌های اختصاصی نامیده می‌شوند.

 

شاخص شرکت دانش بنیان

 

شاخص‌های عمومی:

از بین موارد زیر حداقل دوسوم اعضای هیئت‌مدیره باید حداقل دو مورد را دارا باشند:

  • دارا بودن حداقل مدرک تحصیلی کارشناسی
  • دارا بودن حداقل سه سال سابقه کار مدیریتی یا سابقه کاری در حوزه فعالیت شرکت
  • دارای حداقل یک اختراع ثبت‌شده ارزیابی‌شده داخلی یا یک اختراع بین‌المللی مرتبط با حوزه کاری شرکت باشند.
  • حداقل نیمی از درآمد شرکت در یک سال مالی گذشته، ناشی از فروش فناوری،کالا و یا خدمات دانش بنیان (شامل خدمات تحقیق و توسعه و طراحی مهندسی مرتبط با فهرست کالاهای دانش‌بنیان و خدمات تخصصی دانش بنیان) آن شرکت از طریق قرارداد باشد.

تبصره:شرکت‌هایی که در مرحله تجاری‌سازی اولین کالای دانش بنیان خود هستند،درصورتی‌که دارای تولید پایلوت موفق باشند و استانداردهای لازم را از مراجع ذی‌صلاح داخلی یا بین‌المللی کسب کرده باشند و دارای بازار مطمئن و یا اعلام نیاز معتبر همراه با قرارداد تولید کالا باشند،از رعایت بند 1-2 مستثنی هستند.

  • سابقه بیمه پرداختی برای حداقل 3 نفر از کارکنان تمام‌وقت شرکت،حداقل 6 ماه باشد.

 

تنظیم قرارداد سفارشی

 

شاخص‌های اختصاصی:

شرکت متقاضی باید علاوه بر دارا بودن شاخص‌های عمومی، واجد کلیه شرایط اختصاصی در یکی از دسته‌های ذیل نیز باشند:

  • شرکت‌های تولیدکننده کالاهای دانش بنیان
  • شرکت باید تولیدکننده کالا یا کالاهای دانش بنیان مطابق فهرست کالاهای دانش بنیان مصوب کارگروه باشد که در 2 سال گذشته آن‌ها را در قالب کالاهای جدید یا ارتقاءیافته عرضه کرده و دانش فنی آن را به‌واسطه انتقال یا ایجاد دانش فنی، از طریق فعالیت‌های تحقیق و توسعه، نهادینه کرده است.

 

برای مطالعه سایر مقالات می‌توانید به مجله حقوقی لامینگو مراجعه کنید. فراموش نکنید حتما سوالات و نظراتتان را از طریق کامنت با ما در میان بگذارید.

 

1
برچسب ها :
نویسنده مطلب مژگان ابوطالبی

دیدگاه شما

یک دیدگاه

  • سعید نورمحمدی
    3 سال پیش

    سلام برای تکمیل دوره کارورزی با من تماس بگیرید ۰۹۹۰۲۹۷۷۳۶۸