انواع ورشکستگی در قانون تجارت چیست؟

2 سال پیش
انواع ورشکستگی در قانون تجارت

تجارت یکی از ارکان اصلی در هر جامعه شناخته شده است. گاهی پیش می‌آید که تاجر به دلایل مختلف مانند اسراف در هزینه‌های شخصی، معامله نادرست، عدم آگاهی، تحولات بازار سرمایه و … با مشکلاتی روبه‌رو می‌شود که باعث بدهکاری‌های پی‌درپی شود. گاهی چنان بدهکاری‌ها ادامه پیدا می‌کند که امکان پرداخت آنها برایش میسر نیست. در این مواقع، به‌اصطلاح گفته می‌شود که فرد ورشکست شده است. در ادامه، درمورد انواع ورشکستگی در قانون تجارت صحبت خواهیم کرد.

پلتفرم هوشمند لامینگو یکی از مؤسسات معتبر در ایران است که با وجود وکلای پایه یک دادگستری و همچنین کارشناسان متخصص اعتبار بیشتری پیدا کرده است. هدف از ایجاد این مجموعه آن است که افراد ناآگاه را در مسیر مورد نظر یاری کنیم و اگر به خدماتی مانند مشاوره حقوقی ورشکستگی نیاز دارند، بهترین خدمات را به آنها ارائه دهیم. فراموش نکنید که اعضای تیم به‌طور تمام‌وقت در اختیار شما قرار دارند تا در مشکلات پیش‌آمده حقوقی شما عزیزان را یاری کنند.

دریافت مشاوره حقوقی ورشکستگی

 

تاجر کیست؟

مطابق با تعاریف موجود، تاجر کسی است که معاملات تجاری انجام می‌دهد و در واقع تجارت را به‌عنوان شغل خود انتخاب می‌کند و و با کمک آن امرار معاش می‌کند. عملیات تجاری در ماده 2 قانون تارت شمرده شده است. برخی از این عملیات عبارت است از تصدی به جمل‌ونقل، دلالی و حق‌العمل‌کاری، تصدی به حراجی و …. نکته‌ای که می‌بایست به آن توجه کرد، این است که تاجر فردی است که این اعمال را بارها و بارها تکرار می‌کند. پس اگر فردی تنها یک بار به انجام عملیات تجاری پرداخت، نمی‌توان نام او را تاجر گذاشت.

تاجر شخصی است که می‌تواند هر دو شخصیت حقیقی و حقوقی را داشته باشد؛ به این معنا که هم می‌تواند فعالیت خود را در قالب یک شخص حقیقی انجام دهد و هم می‌تواند این نوع فعالیت را در قالب شرکت تجاری پیش ببرد.

 

تعریف ورشکستگی چیست؟

گاهی پیش می‌آید که تاجر به دلایل مختلف مانند فقدان سرمایه کافی، تغییرات پیش‌بینی‌نشده، عدم محاسبات درست و یا به دلایلی دیگر، از پرداخت بدهی‌های خود ناتوان می‌شود که این وضعیت به‌اصطلاح ورشکستگی نام دارد.

به‌عبارتی دیگر، ورشکستگی به‌معنای توقف تاجر از پرداخت دیون است؛ به‌صورتی‌که وی توان انجام تعهدات مالی خود را نداشته باشد. لازم است بدانید که ورشکستگی را مخصوص تجار و شرکت‌های تجاری می‌دانند.

 

انواع ورشکستگی در قانون تجارت

 

انواع ورشکستگی در قانون تجارت چیست؟

در برهه‌های مختلف، امکان ورشکست شدن تجار به دلایل تغییر و تحولات بازار سرمایه بیشتر می‌شود. در واقع اگر تجار در تجارت‌های خود هوشیاری به خرج ندهند، این اتفاق ناگوار در هر لحظه در کمین است. به‌طور کلی، انواع ورشکستگی در قانون تجارت به سه دسته تقسیم می‌شود که در ادامه به تمامی آنها به‌طور مفصل خواهیم پرداخت.

 

ورشکستگی عادی

یک نوع ورشکستگی وجود دارد که تاجر در آن مرتکب خطایی نشده است؛ به این معنا که تاجر غیرعمدی به دلایل مختلف مانند متغیر بودن بازار و … سرمایه خود را از دست می‌دهد. به این دلیل که برخی مواقع تحولات غیرقابل پیش‌بینی هستند و برداشتن گام بعدی برای تاجر مشخص نیست و در نهایت، توان پرداخت بدهی را از دست می‌دهد. به‌طور کلی،می‌توان گفت آن نوع از ورشکستگی که  مصداق ورشکستگی به تقصیر یا به تقلب نباشد، ورشکستگی عادی است.

 

حتماً بخوانید: آیا ورشکستگی پایان راه است؟ | 0 تا 100 مشاوره حقوقی ورشکستگی و آثار آن

 

ورشکستگی به تقصیر

دسته دوم از انواع ورشکستگی در قانون تجارت، ورشکستگی به تقصیر نامیده می‌شود. در قانون تجارت برای ورشکستگی به تقصیر شرایطی پیش‌بینی شده است که در صورت تحقق آن‌ها، ورشکستگی از این نوع محسوب می‌شود. ازجمله این موارد عبارت است از:

  1. درصورتی‌که محقق شود مخارج شخصی یا مخارج خانه تاجر در ایام عادی بالنسبه به عایدی او فوق‌العاده بوده است.
  2. درصورتی‌که محقق شود که تاجر نسبت به سرمایه خود، مبالغ عمده صرف معاملاتی کرده که در عرف تجارت موهوم یا نفع آن منوط به اتفاق محض است.
  3. اگر تاجر به قصد تأخیر انداختن ورشکستگی خود خریدی بالاتر یا فروشی نازلتر از مظنه روز کرده باشد یا اگر به همان قصد وسایلی که دور از صرفه‌ است به کار برده تا تحصیل وجهی نماید؛ اعم از اینکه از راه استقراض یا صدور برات یا به طریق دیگر باشد.
  4. اگر تاجر یکی از طلبکارها را پس از تاریخ توقف بر سایرین ترجیح داده و طلب او را پرداخته باشد.

 

ورشکستگی به تقلب

نوع سوم از انواع ورشکستگی در قانون تجارت، ورشکستگی به تقلب نامیده می‌شود که آخرین نوع ورشکستگی است. ورشکستگی به تقلب زمانی اتفاق می‌افتد که تاجر:

  1. دفاتر خود را مفقود نماید.
  2. قسمتی از دارائی خود را مخفی کرده و یا به طریق مواضعه و معاملات صوری از‌ میان برده باشد.
  3. خود را به‌وسیله اسناد و یا به‌وسیله صورت دارائی و قروض به‌طور تقلب به‌میزانی که در حقیقت مدیون‌ نمی‌باشد، مدیون قلمداد نموده است.

نکته: لازم به ذکر است که بگوییم که برای ورشکسته به تقصیر و ورشکسته به تقلب مجازاتی در نظر گرفته شده است.

 

کانال تلگرام لامینگو

 

سخن نهایی

در این مقاله، سعی کردیم که به‌طور کامل به بررسی انواع ورشکستگی در قانون تجارت بپردازیم. همان‌طور که به آن اشاره کردیم، ورشکستگی در سه نوع ورشکستگی عادی، ورشکستگی به تقصیر و ورشکستگی به تقلب تقسیم می‌شود که طبق تعاریفی که دارند، مشخص می‌شود که کدامیک شامل حال یک تاجر ورشکسته می‌شود. البته هر دو نوع ورشکستگی به تقصیر و به تقلب دارای مجازات هستند.

اگر شما هم در این اتفاقات ناگوار تجربه‌ای داشته‌اید و حال نیاز به مشاوره حقوقی ورشکستگی دارید، می‌توانید به تیم لامینگو اعتماد کنید؛ چرا که مؤسسه لامینگو یکی از مؤسساتی است که با اطمینان خاطر خدمات باکیفیتی را به مشتری ارائه می‌دهد. از این رو، نگرانی بابت دریافت خدمات باکیفیت نخواهید داشت. فراموش نکنید که برای افزایش اطلاعات خود در زمینه حقوقی به بلاگ حقوقی لامینگو مراجعه کنید. در بلاگ حقوقی لامینگو به موضوعات مختلفی پرداخته شده است که می‌تواند آگاهی شما را افزایش دهد. در نهایت، نظرات و انتقادات خود را با ما در میان بگذارید و در صورت نیاز به دریافت خدمات، حتماً با اعضای تیم لامینگو در ارتباط باشید.

1
برچسب ها :
نویسنده مطلب مطهره راضی

دیدگاه شما

یک دیدگاه