آیا امکان تبدیل شرکت مسئولیت محدود به سهامی خاص وجود دارد؟
تبدیل شرکتها از جمله امتیازاتی است که تحت شرایط خاصی صاحبان کسبوکار ایجاد شده است. ممکن است مدیران یک شرکت با مسئولیت محدود پس از مدتی ترجیح دهند قالب شرکت خود را تغییر دهند. شرکت مسئولیت محدود تا حدی شبیه به شرکت سهامی است؛ با این تفاوت که مشمول قواعد مفصل لایحه اصلاح قانون تجارت نیست.
احتمالاً موضوع تبدیل شرکت مسئولیت محدود به سهامی خاص سؤال بسیاری از شما عزیزان باشد که در این مقاله قصد داریم به آن پاسخ دهیم. پیش از هر چیز، یادآور میشویم که جهت کسب اطلاعات لازم برای مشاوره با تیم حقوقی لامینگو بر لینک زیر کلیک کنید.
تبدیل یا انحلال شرکت
قبل از هر چیز، مهم است بدانید که شما با تبدیل شرکت، لطمهای به شخصیت حقوقی آن وارد نخواهید کرد. درواقع شرکت جدید، ادامهدهنده حیات شخصیت حقوقی شرکت قبلی خواهد بود.
تمامی حقوق، تکالیف، تعهدات، داراییهای مادی و فکری شرکت قبلی، به شرکت تبدیلشده جدید منتقل خواهد شد.
حتماً بخوانید: از تفاوت شرکت سهامی خاص و مسئولیت محدود چه میدانیم؟
آیا امکان تبدیل شرکت مسئولیت محدود به سهامی خاص وجود دارد؟
مطابق با دستورالعمل تبدیل شرکتها که طی بخشنامهای در سال 99 ازجانب معاونت حقوقی رییس جمهور ابلاغ شد، امکان تبدیل مسئولیت محدود به سهامی خاص وجود داشت. مطابق با این بخشنامه، شرکتها نمیتوانستند بلافاصله پس از ثبت، تبدیل شوند. برای تبدیل شرکت لازم است حداقل دو سال از ثبت شرکت گذشته باشد. همچنین، دو ترازنامه شرکت در مجامع تصویب و به ثبت رسیده باشد.
اما در مهرماه سال 1400، بخشنامه مذکور توسط دیوان عدالت اداری ابطال شد. از این رو، در حال حاضر مطابق با تفسیر ارائهشده ازسوی دیوان عدالت اداری، امکان تبدیل شرکت مسئولیت محدود به سهامی خاص وجود ندارد.
مطابق با قوانین لازمالاجرای کشور، امکان تبدیل چه شرکتهایی وجود دارد؟
باتوجه به ابطال بخشنامه مربوط به تبدیل شرکهای تجاری، ناگزیریم جهت آگاهی از شرایط تبدیل شرکتها، به قانون تجارت و لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت مراجعه نماییم. در قوانین مذکور مطابق با رأی دیوان عدالت اداری، با 3 فرض تبدیل شرکت مواجه هستیم:
- تبدیل شرکت تضامنی به سهامی مطابق با ماده 135 قانون تجارت؛
- تبدیل شرکت سهامی خاص به سهامی عام مطابق با ماده 278 لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت؛
- تبدیل شرکت سهامی عام به یکی از شرکتهای پیشبینیشده در قانون تجارت مطابق با ماده 5 لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت.
بنابراین، در حال حاضر نمیتوان تبدیل شرکتهای تجاری بهغیر از سه حالت مذکور را قانونی دانست.
تبدیل شرکت تضامنی به شرکت سهامی
با تصویب تمامی شرکا، امکان تبدیل شرکت تضامنی به سهامی وجود دارد. در این حالت، رعایت کلیه مقررات مرتبط با شرکتهای سهامی الزامی است.
حتماً بخوانید: چرا شرکت سهامی خاص ثبت کنیم؟
تبدیل شرکت سهامی خاص به سهامی عام
شرکت سهامی خاص با رعایت شرایط زیر میتواند به شرکت سهامی عام تبدیل شود:
- مجمع عمومی فوقالعاده شرکت سهامی خاص تبدیل شرکت را تصویب کرده باشد.
- سرمایه شرکت میباید حداقل بهمیزانی باشد که برای شرکتهای سهامی عام مقرر شده است و یا شرکت سرمایه خود را بهمیزان مذکور افزایش دهد.
- دو سال تمام از تاریخ تأسیس و ثبت شرکت گذشته و دو ترازنامه آن به تصویب مجمع عمومی صاحبان سهام رسیده باشد.
- اساسنامه شرکت سهامی خاص با رعایت مقررات قانون تجارت و لایحه اصلاحی آن در مورد شرکتهای سهامی عام تنظیم یا اصلاح شده باشد.
تبدیل شرکت سهامی عام به سایر انواع شرکتهای تجاری
وفق ماده 5 لایحه اصلاحی قانون تجارت، «درصورتیکه سرمایه شرکت بعد از تأسیس به هر علت از حداقل مذکور در این ماده کمتر شود، باید ظرف یک سال نسبت به افزایش سرمایه تا میزان حداقل مقرر اقدام به عمل آید یا شرکت به نوع دیگری از انواع شرکتهای مذکور در قانون تجارت تغییر شکل یابد؛ وگرنه هر ذینفع میتواند انحلال آن را از دادگاه صلاحیتدار درخواست کند.»
خاطرنشان میکنیم…
در این مقاله مطابق با نظر دیوان عدالت اداری برای شما شرایط تبدیل شرکتهای تجاری را شرح دادیم. اگر سؤالی در خصوص ثبت یا تبدیل شرکت خود داشتید، با مشاورین ما تماس بگیرید. ضمن اینکه پذیرای پیشنهادات و انتقادات و نقطهنظرهای شما عزیزان در بخش دیدگاههای بلاگ حقوقی لامینگو هستیم.
دیدگاه شما