انتقال سهام با نام در شرکتهای تجاری مختلف به چه صورت است؟

3 سال پیش
انتقال سهام با نام

در سال‌های اخیر با گسترش فعالیت افراد در بازار بورس، سرمایه‌گذاری در شرکت‌های سهامی بورسی شدت یافته است. در پی این فراگیری، احتمالاً موضوع انتقال سهام با نام و بی نام داغ شده؛ گرچه پروسه انتقال سهام در فضای بازار بورس کاملاً متفاوت از باقی موارد است. با این حال، در این مقاله قصد داریم در خصوص انتقال سهام با نام صحبت کنیم.

دریافت مشاوره حقوقی

 

سهام چیست و انواع آن

پیش از ورود به بحث نقل و انتقال سهام، لازم است بدانیم که سهام از جهات مختلف به انواع مختلفی تقسیم می‌شود. مهمترین انواع مختلف سهام عبارت است از:

 

سهام با نام و سهام بی نام

سهامی که در ورقه سهم یا دفتر نقل و انتقال سهام شرکت نام صاحبش قید شده باشد که در مورد اخیر باید روی ورقه سهام عبارت «با نام» قید شده باشد. نقل و انتقال این نوع سهام متضمن تشریفاتی است که در ادامه توضیح خواهیم داد. اما سهام بی نام ورقه سهامی که نام دارنده در آن قید نشده و در وجه حامل می‌باشد. نقل و انتقال این سهام با قبض و اقباض صورت می‌گیرد.

 

سهام عادی و سهام ممتاز

سهام ممتاز که در برابر سهام عادی قرار می‌گیرد، نوعی از سهام است که برای دارنده آن برخی اولویت‌ها را به‌همراه می‌آورد؛ برای مثال، تأدیه دیون دارندگان سهام ممتاز نسبت به دارندگان سهام عادی در اولویت قرار می‌گیرد.

 

سهام مؤسس

همان‌طور که از اسم این نوع سهام پیداست، به مؤسسین شرکت اعطا می‌گردد و مزایایی چون منافع بیشتر یا بهره‌مندی از دارایی شرکت حین تصفیه را به‌همراه دارد.

 

بیشتر بخوانید: سهام چیست و انواع آن کدامند؟

 

انتقال سهام با نام در شرکت سهامی خاص

برای انتقال سهام با نام در شرکت سهامی خاص، نیازی به تنظیم سند رسمی نیست؛ ولی حتماً باید نقل‌وانتقال در دفتر سهام شرکت ثبت شود. شرکت سهامی خاص نمی‌تواند اقدام به نشر آگهی یا تبلیغات برای فروش سهام خود نماید. همچنین، امکان نقل و انتقال سهم در بورس اوراق بهادار نیز برای این شرکت وجود ندارد.
با این حال، ممکن است سهام به شرکای سابق منتقل شود یا به افراد جدید؛ ولی نباید حد نصاب عددی شرکت دچار اختلال شود.
نکته مهم در خصوص انتقال سهام با نام در شرکت سهامی خاص، این است که شرکا می‌توانند نقل و انتقال سهام را مشروط به موافقت هیئت مدیره و یا مجمع عمومی نمایند.

 

انتقال سهام با نام

 

انتقال سهام شرکت با مسئولیت محدود

در شرکت با مسئولیت محدود سرمایه به قطعات سهام تقسیم نمی‌شود. در این شرکت سهم‌الشرکه وجود دارد. اگرچه مسئولیت در این شرکت سرمایه‌ای و محدود به میزان سرمایه است، در مواردی شخصیت شرکا نیز حائز اهمیت است. ماهیت شخصی شرکت با مسئولیت محدود سبب می‌شود که نقل و انتقال سهام به‌سادگی صورت نگیرد.

برای نقل و انتقال سهام شرکت با مسئولیت محدود، رضایت سایر شرکا نیز لازم است. حد نصاب تصمیم مجمع در این خصوص اکثریت عددی دارای سه‌چهارم سرمایه شرکت است.

 

انتقال سهام شرکت تعاونی

شرکت تعاونی از جهت میزان تعهدات شرکا سرمایه‌ای است و از جهت میزان مشارکت شرکا، شخصی است. در واقع، از آنجایی که این شرکت برای مقاصد خاصی طبق قانون تشکیل می‌گردد، شخصیت شرکا دارای اهمیت است. اساسنامه شرکت باید متضمن مقررات مربوط به نقل و انتقال سهام باشد. نهایتاً تصمیم‌گیری در خصوص نقل و انتقال سهام از اختیارات هیئت مدیره شرکت تعاونی است.

 

بیشتر بخوانید: همه چیز درباره‌ی مقررات مربوط به انتقال سهام شرکت تعاونی

 

انتقال سهام شرکت تضامنی

شرکت تضامنی، شرکتی شخصی است با مسئولیت نامحدود شرکا. درواقع در این شرکت، هریک از شرکا مسئول پرداخت تمام قروض شرکت است. بدیهی است که در چنین شرایطی نقل و انتقال سهم‌الشرکه به‌سادگی صورت نمی‌پذیرد. شخصیت هر شریک در شرکت تضامنی دارای اهمیت است؛ اعتبار فرد و توانایی مالی از فاکتورهای مهم انتخاب شریک است. از این رو، نقل و انتقال سهم در شرکت تضامنی با اتفاق آراء شرکا صورت می‌پذیرد.

 

انتقال سهام شرکت با وکالت

برای نقل و انتقال سهام، فروشنده و خریدار ممکن است رأساً اقدام به خرید و فروش سهام نمایند یا به شخصی برای این کار وکالت دهند. در هر حال، انتقال سهام شرکت با وکالت متضمن رعایت کلیه مقررات مرتبط با قرارداد وکالت است. علاوه بر این، مدارک مثبت نمایندگی شخص وکیل باید بررسی گردد.

در خصوص انتقال سهام شرکت سهامی از طریق وکالت، چون لازم است نقل و انتقال در دفتر ثبت سهام شرکت درج گردد، وکیل به‌نمایندگی از موکل خود این دفتر را امضاء خواهد نمود.

 

کانال تلگرام لامینگو

 

در آخر لازم است بدانید

به‌طور کلی، اصل بر آزادی انتقال سهام است؛ اما رعایت مقررات قانون تجارت و همچنین مفاد اساسنامه در این راستا الزامی است. خرید سهام شرکت توسط خود شرکت، چه رأساً و چه از طریق شخص ثالث، ممنوع است؛ مگر اینکه شرکت‌های زیرمجموعه که دارای شخصیت حقوقی مستقلی هستند، سهام شرکت مادر را خریداری نمایند.
نقل و انتقال سهام در ظاهر عملی کم‌چالش محسوب می‌گردد؛ با این حال، بسیار محتمل است که در شرکت‌های اشخاص سبب اختلاف میان شرکا شود.

به خاطر داشته باشید که هر عمل حقوقی در شرکت شما اگر با همکاری یا مشورت متخصص حقوقی صورت نپذیرد، ممکن است ایجاد بحران نماید؛ از این رو، بهره‌مندی از تخصص و دانش یک حقوقدان برای هر شرکتی لازم است. برای دریافت مشاوره از تیم حقوقی لامینگو از طریق راه‌های ارتباطی که در سایت ذکر شده با ما تماس حاصل نمایید.
لطفاً سؤالات، انتقادات و پیشنهادات خود را در بخش دیدگاه‌های بلاگ حقوقی لامینگو با ما در میان بگذارید؛ ما مشتاق خواندن نظرات شما هستیم.

4
برچسب ها :
نویسنده مطلب نازنین حسینی

دیدگاه شما

4 دیدگاه