همه چیز درباره‌ی مقررات مربوط به انتقال سهام شرکت تعاونی

2 سال پیش
انتقال سهام شرکت تعاونی

شرکت تعاونی، شرکتی است که توسط گروهی از اشخاص حقیقی و حقوقی در راستای فعالیت یا نیاز مشترک تأسیس می‌گردد. احتمالاً شما هم اسم برخی شرکت‌های تعاونی به گوشتان خورده است؛ برای مثال، شرکت تعاونی فرهنگیان، شرکت تعاونی مرغداران گوشتی و …. درواقع، فلسفه‌ی شکل‌گیری آن، این‌است‌که گروهی از افراد با زمینه فعالیت مشترک یا نیاز مشترک، گرد هم آیند و در خصوص بهبود وضع اقتصادی خود، تهیه‌ی لوازم ضروری یا پس‌انداز تصمیم‌گیری و فعالیت نمایند.

یکی از موضوعات بحث‌برانگیز مربوط به این نوع شرکت، نحوه انتقال سهام شرکت تعاونی است؛ چراکه ماهیت ویژه‌ی آن سبب شده تا قانونگذار مقرراتی متناسب با ماهیت این نوع شرکت تصویب نماید.

 

دریافت مشاوره حقوقی

 

عضویت و خرید سهام شرکت تعاونی

تعداد اعضای شرکت تعاونی باید حداقل هفت نفر باشد. این اعضا دو ویژگی مشترک دارند؛ یک اینکه محل سکونت یا کار آنها در حوزه‌ی فعالیت شرکت است و دو اینکه به تمام یا بخشی از خدمات شرکت تعاونی احتیاج دارند. این احتیاج ممکن است شامل تأمین مواد اولیه‌ی حوزه‌ی کسب‌وکارشان باشد؛ برای مثال، تأمین علوفه دام برای دامپروران.

کشاورزان و دامپروران با عضویت در شرکت تعاونی محل سکونت یا فعالیت خود از تسهیلات این تعاونی برای تأمین مواد اولیه مورد نیاز خود بهره‌مند می‌گردند.

برای عضویت در شرکت تعاونی، لازم است افراد حداقل یک سهم از این شرکت را خریداری نمایند. البته ممکن است در اساسنامه‌ی برخی شرکت‌های تعاونی شرط دیگری چون پرداخت مبلغی به‌عنوان حق عضویت لحاظ شده باشد.

 

بیشتر بدانید: شرکای شرکتهای تعاونی چه مسئولیت هایی دارند؟

 

شرایط انتقال سهام شرکت تعاونی

گفتیم برای عضویت در شرکت تعاونی شرایطی لازم است؛ به‌عبارتی دیگر، شما زمانی می‌توانید سهامدار یک شرکت تعاونی باشید که شرایط عضویت در آن را داشته باشید.

نکته‌ی بعدی، مرجع اتخاذ تصمیم در این خصوص است؛ طبق قانون تصمیم‌گیری درباره‌ی این موضوع برعهده‌ی هیئت مدیره است.

 

انتقال سهام شرکت تعاونی

 

نحوه انتقال سهام شرکت تعاونی

انتقال سهام شرکت تعاونی ممکن است قهری یا اختیاری صورت پذیرد. دو فرض برای آن قابل‌تصور است؛ انتقال اختیاری و انتقال قهری. در ادامه، به بررسی آن‌ها خواهیم پرداخت.

 

انتقال اختیاری سهام

گفتیم لازم است درخصوص انتقال سهام شرکت تعاونی هیئت مدیره تصمیم‌گیری نماید؛ بنابراین با مخالفت هیئت مدیره عملاً فرض انتقال سهام به غیرعضو منتفی است.

چنانچه یکی از اعضا قصد انتقال سهام به عضو دیگر را داشته باشد، فرآیند انتقال سهام به روال عادی طی خواهد شد. به‌عبارت‌ دیگر، نقل و انتقال سهام باید در دفتر سهام شرکت تعاونی ثبت شود. مشخصات طرفین در این دفتر نوشته شده و به امضا‌ی انتقال‌دهنده خواهد رسید. چنانچه تمام مبلغ سهام پرداخته نشده و بخشی از آن تعهد شده باشد، حتماً باید مشخصات دقیق و اقامتگاه انتقال‌گیرنده ذکر شده و نیز به امضای وی برسد تا بعداً در فرآیند پرداخت مبلغ تعهدشده با چالشی روبه‌رو نشویم.

نکته‌ی مهمی که در خصوص موضوع بحث ما وجود دارد، مسأله‌ی میزان سهام انتقال‌گیرنده است. اساساً برای میزان سهام در شرکت های تعاونی دو حالت متصور است: یا میزان سهام شرکا برابر است و یا میزان سهام شرکا برابر نیست.

در فرآیند انتقال سهام شرکت تعاونی، چه شرکت از نوع اول با میزان سهام برابر باشد، چه نوع دوم، نابرابری در میزان سهام حادث خواهد شد؛ اما در قانون مقرر شده است که حداکثر سهام هر عضو نباید از 30 درصد کل سرمایه‌ی شرکت تجاوز نماید. اگر در فرآیند انتقال، میزان سهام انتقال‌گیرنده از حداکثر میزان مقررشده در قانون تجاوز کند، هیئت مدیره با انتقال سهام مخالفت خواهد کرد.

 

لطفاً بخوانید: انتقال سهام با نام در شرکتهای تجاری مختلف به چه صورت است؟

 

انتقال قهری سهام

سهام شرکت تعاونی، مانند سایر اموال افراد، با فوت یکی از اعضا به وراثش منتقل خواهد شد. چنانچه وارث یا وراث متوفی عضو شرکت تعاونی باشند، مشکلی نخواهد بود و صرفاً هیئت مدیره باید به بررسی حداکثر سهام قانونی عضو مذکور بپردازد. اگر درنتیجه‌ی این انتقال قهری، میزان سهام عضو مذکور بیشتر از حداکثر قانونی شود، هیئت مدیره باید نسبت به پرداخت وجه اختلافی و رفع این ایراد اقدام کند.

اگر وارث یا وراث متوفی عضو تعاونی نبوده ولی شرایط عضویت را دارا باشند، به‌عنوان عضو شناخته خواهند شد. در صورت تعدد وراث، باید مابه‌التفاوت مبلغ افزایش سهام را به جهت افزایش تعدادشان بپردازند.

البته ممکن است وراث تمایلی به عضویت در شرکت تعاونی نداشته باشند که دراین‌صورت باید کتباً اعلام نمایند.

چنانچه تعداد وراث بیشتر از ظرفیت تعاونی باشد، لازم است صرفاً با تعدادی از آنها توافق صورت پذیرد.

در نهایت اگر شرایط عضویت نبوده یا وراث مایل به عضویت نباشند، باید مبلغ سهام متوفی به آنها پرداخت گردد و به‌نوعی با خروج یکی از اعضای شرکت تعاونی مواجه خواهیم بود.

 

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

لازم به ذکر است که…

با انتقال سهام شرکت تعاونی، انتقال‌گیرنده نیز از تمامی حقوق عضو سابق برخوردار بوده و تکالیف مربوط به آن نیز برعهده‌ی عضو جدید خواهد بود.

برای مشاوره و دریافت اطلاعات لازم درخصوص انتقال سهام شرکت تعاونی خود یا دیگر مسائل مربوط به کسب‌وکارتان، می‌توانید با تیم حقوقی لامینگو تماس حاصل نمایید.

برای مطالعه‌ی مطالب بیشتر درخصوص شرکت تعاونی، می‌توانید به بلاگ حقوقی لامینگو مراجعه نمایید.

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب نازنین حسینی

دیدگاه شما

بدون دیدگاه