زمان انتقال مالکیت در قانون پیش فروش ساختمان و فروض مختلف در این موضوع
یکی از مواردی که در قراردادهای پیش فروش ساختمان بسیار حائز اهمیت است و افرادی که این قرارداد را منعقد مینمایند نسبت به آن نگرانی دارند، بحث زمان انتقال مالکیت در نمونه قرارداد پیش فروش ساختمان میباشد. این مشکل و سایر مشکلاتی که بر قراردادهای پیش فروش مسکن حاکم بود، قانونگذار را ملزم به تدوین قانونی نموده که فرضها و مشکلات مختلف در قراردادهای پیش فروش و پیش خرید را تصور کرده و در ارتباط با آنها، راهحل مناسب را ارائه داده باشد. قانون پیش فروش ساختمان مصوب سال 1389 در ارتباط با زمان انتقال مالکیت در نمونه قرارداد پیش فروش ساختمان اظهار نظر نموده است که در ادامه مطلب به بررسی آن میپردازیم.
پیش از بیان ادامه مطلب، ذکر این نکته ضروری است که اگر بهدنبال عقد قرارداد پیش فروش آپارتمان میباشید، بهتر است از خدمات کارشناسان و متخصصان قراردادنویسی که با الزامات قانونی و عرف حاکم بر قراردادهای پیش فروش بهطور کامل آشنا هستند، مشورت نموده و تنظیم قرارداد خود را از این افراد بخواهید. با توجه به این موضوع، قرارداد پیش فروش ساختمان در بانک لامینگو موجود و آماده بوده است و شما میتوانید در صورت داشتن تمایل به دریافت و مشاهده این قرارداد، از طریق لینک زیر به قرارداد پیش فروش ساختمان دسترسی داشته باشید.
دریافت نمونه قرارداد پیشفروش آپارتمان
نمونه قرارداد پیش فروش ساختمان
قرارداد پیش فروش ساختمان قراردادی است که در آن فروشنده تعهد مینماید تا ساختمانی را متناسب با مشخصات قراردادی آن بسازد و سپس به مشتری تحویل دهد. خریدار نیز ثمن این معامله را طبق توافق قرادادی به فروشنده پرداخت مینماید. تنظیم نمونه قرارداد پیش فروش ساختمان تنها با تنظیم سند رسمی ممکن میباشد و تنظیم این قرارداد در بنگاههای املاک و بهطور دستنویس ممنوع است.
از آنجایی که قرارداد پیش فروش یکی از قراردادهای جدید در قانون ایران میباشد، مشکلات و مسائل زیادی بر این قرارداد حاکم است که این مشکلات ممکن است بسیاری از اوقات طرفین قرارداد پیش فروش را با اختلاف مواجه نماید و به همین دلیل، نیاز است که اشخاص در تنظیم این قرارداد با احتیاط عمل نموده و پیش از عقد قرارداد پیش فروش، قانون حاکم بر این قرارداد را با دقت بررسی نموده و آثار حاکم بر این قرارداد را در نظر بگیرند.
حتماً بخوانید: نمونه قرارداد پیش فروش آپارتمان و مهمترین نکات حقوقی مرتبط با آن
زمان انتقال مالکیت در نمونه قرارداد پیش فروش ساختمان
یکی از مشکلات و نگرانیهایی که بر قرارداد پیش فروش ساختمان حاکم است، بحث زمان انتقال مالکیت در این قرارداد است. ممکن است برای افرادی که بهدنبال عقد این قرارداد میباشند، این سؤال مطرح باشد که چه زمانی مالک ساختمان میگردند و چه زمان میتوانند از منافع مالکانه خود استفاده نمایند. قانونگذار در قانون پیش فروش ساختمان به این سؤال پاسخ داده است.
نکتهای که باید به آن توجه کرد، این است که پس از انتقال مالکیت ساختمان به خریدار، پیشخریدار میتواند حقوق و منافع مالکانه خود را با اراده و اختیار خود به اشخاصی که در نظر دارد، منتقل نماید و در این باره، نیازی به اذن فروشنده ندارد.
1) زمان انتقال مالکیت در فرضی که بخشی از ساختمان احداث شده است:
در این فرض، انتقال مالکیت مانند انتقال مالکیت در عقد بیع میباشد که خریدار با پرداخت ثمن معامله، مالک ملک مورد معامله میگردد. در قرارداد پیش فروش ساختمان نیز اگر عرصهای از ساختمان موجود باشد، خریدار مالک همان بخش از ساختمان میگردد. در نتیجه، اگر سازنده و فروشنده ساختمان قسمتی از ساختمان را ساخته باشد، در هنگام عقد نمونه قرارداد پیش فروش ساختمان با تنظیم سند رسمی، خریدار مالک و صاحب بخش موجود از ساختمان و اعیان آن میگردد و میتواند حقوق مالکانه خود را بر همان بخش از ساختمان اعمال نماید.
حتماً بخوانید: حکم اضافه متراژ در پیش فروش آپارتمان چیست؟
2) زمان انتقال مالکیت در ارتباط با بخشی از ساختمان که هنوز احداث نشده است:
در ارتباط با فرضی که هنوز ساختمان بهطور کل ساخته نشده است، باید چنین گفت که مطابق با ماده 13 قانون پیش فروش ساختمان، «پیشخریدار بهنسبت اقساط پرداختی یا عوض قراردادی، مالک ملک پیشفروششده میگردد.» بنابراین، پیشخریدار بهتدریج با پرداخت اقساط معامله، مالک کل ساختمان خواهد شد.
همینطور در ارتباط با زمانی که خریدار با نمونه قرارداد پیش فروش ساختمان ملک نیمهآمادهای را میخرد، باید گفت خریدار با پرداخت ثمن بخشی از ساختمان که احداث شده است، مالک آن بخش میگردد و هر زمان باقی ساختمان تکمیل گردید و خریدار نیز مبلغ آن قسمت از ساختمان را که هنوز ساخته نشده است پرداخت نمود، خریدار مالک آن قسمت نیز میگردد. در نتیجه، میتوان چنین گفت که انتقال مالکیت بخشی از ساختمان که هنوز احداث نشده است، معلق به ساخت ساختمان و پرداخت عوض آن از سوی خریدار میباشد.
سخن آخر
بسیاری از قوانینی که قانونگذار در ارتباط با نمونه قرارداد پیش فروش ساختمان وضع نموده است، در راستای جلوگیری از معاملات معارض توسط فروشنده میباشد. تعیین زمان انتقال مالکیت ملک نیز به همین دلیل است که زمان مالک شدن خریدار مشخص بوده و فروشنده نتواند همان ساختمان را مجدداً به شخص دیگری بفروشد. همینطور، الزام به تنظیم سند رسمی نیز به همین دلیل است که سابقه مالکیت ملک مشخص بود و راه کلاهبرداری از این طریق بسته شود. افرادی که قصد پیش خرید کردن مسکن دارند نیز باید توجه نمایند و این موارد قانونی و حقوقی را رعایت نمایند تا متحمل ضرر نگردند.
علاوه بر محتوای بالا که در آن در ارتباط با زمان انتقال مالکیت در قانون پیش فروش ساختمان صحبت شد، دیگر محتواهای مرتبط با قرارداد پیش فروش آپارتمان در بلاگ حقوقی لامینگو موجود است. میتوانید با مطالعه این مطالب، اطلاعات مورد نیاز در ارتباط با قرارداد پیش فروش را کسب نموده و از این اطلاعات در هنگام عقد چنین قراردادی استفاده نمایید. همچنین، شما میتوانید درصورتیکه از مطالعه مطالب بلاگ حقوقی لامینگو رضایت دارید، ما را به دوستان و آشنایان خود معرفی نمایید.
دیدگاه شما