مهمترین نکات درباره دریافت و استعلام کد رهگیری املاک
یکی از موارد الزامی در هنگام انجام معاملات املاک از جمله فروش و اجاره، دریافت کد رهگیری املاک است. دریافت این کد مزایای بسیاری برای طرفین معامله دارد و از مشکلات بسیاری جلوگیری میکند. نکته بسیار مهمی که در این زمینه وجود دارد این است که دریافت کد املاک الزامی بوده و اختیاری نمیباشد. دریافت این کد غالباً با هدف جلوگیری از ارتکاب جرایم ملکی و کلاهبرداریهایی است که ممکن است از این طریق انجام شود. از سال 1387 دولت اقدام به ایجاد سامانه مخصوصی برای دریافت کد رهگیری در معاملات املاک نموده است که همچنان کد مربوطه از این طریق صادر میگردد. با توجه به این توضیحات، متوجه این موضوع خواهیم شد که معاملات املاک از طریق تنظیم قولنامه و بدون دریافت کد رهگیری، معتبر و ضمانآور نخواهد بود.
در این نوشتار قصد داریم به ذکر مهمترین نکات درباره دریافت و استعلام کد رهگیری در معاملات املاک بپردازیم و هر آنچه لازم است که در این زمینه بدانید را بیان کنیم. از آنجایی که معاملات املاک، معاملاتی بسیار رایج است و همه افراد کمابیش طرف این نوع معاملات مانند قراردادهای خرید و اجاره مسکن قرار میگیرند، در نتیجه آشنایی یا مقررات و الزامات حاکم بر این معاملات که دریافت کد رهگیری نیز یک نمونه آنهاست، ضروری است. به همین دلیل پیشنهاد میشود این نوشتار را تا انتها مطالعه کنید و در صورتیکه قصد کسب اطلاعات بیشتری در این زمینه دارید، با همکاران ما در تیم حقوقی لامینگو در ارتباط باشید.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید
کد رهگیری املاک چیست؟
کد پیگیری کدی است که در معاملات قولنامهای املاک و معاملات اجاره املاک و با هدف امنیت بخشیدن به معاملات دستی ایجاد شده است و سامانهای برای صدور این کد راهاندازی شده است. دلیل این امر نیز این است که معاملات قولنامهای از سوی دولت بیاعتبار خوانده شد و دولت به منظور اعتباربخشی به این دست از معاملات، اقدام به صدور بخشنامه مربوط به کد رهگیری در معاملات املاک نمود. در این بخشنامه ذکر شده است که پس از صدور این بخشنامه، تمام مشاورین املاک مکلف هستند که تمام معاملات املاک مانند خرید و فروش، رهن و اجاره املاک را در سامانه مخصوص ثبت نموده و اقدام به أخذ کد رهگیری نمایند. پس از ثبت این معاملات در سامانه ثبت اسناد و املاک، افراد میتوانند از طریق وارد کردن کد رهگیری و شماره ملی، معاملات خود و همچنین بدهیهای خود به بانک و بیمه را بررسی نمایند.
این مطلب را نیز بخوانید: خریدوفروش ملک بدون تنظیم سند رسمی چیست و چه مشکلاتی دارد؟
دریافت کد رهگیری املاک چگونه است؟
یکی از اصلیترین سؤالاتی که اشخاص در زمینه کد رهگیری معاملات املاک دارند، این است که این کد را باید از کجا دریافت کرد؟ در پاسخ به این پرسش باید گفت که اشخاص میتوانند کد مربوطه را از طریق مراجعه به سامانه ثبت قرارداد مسکن و یا از طریق مراجعه به بنگاه دریافت نمایند. اگر طرفین معاملات املاک برای دریافت کد رهگیری به بنگاه مراجعه نمایند، مشاورین املاک موظف به ارائه این کد به این اشخاص خواهند بود. پیشنهاد میشود اگر به دنبال کسب اطلاع از این موضوع هستید که ورود به سامانه ثبت املاک و دریافت کد مذکور چگونه است، ادامه این نوشتار را مطالعه نمایید.
مشاورین املاک در اولین قدم باید آدرس و نشانی سامانه ثبت املاک را در مرورگر خود جستوجو کرده و بر روی لینک مربوطه کلیک نمایند. پس از ورود به این سامانه، اشخاص برای ثبت معاملات و دریافت کد رهگیری باید ابتدا در این سامانه ثبتنام نمایند و مشخصات لازم را وارد کنند. پس از ثبتنام در سامانه، برای دریافت کد رهگیری ابتدا لازم است تا در زمان ثبت قرارداد، اصل مدارک هویتی مانند کارت ملی هوشمند و شناسنامه به همراه اصل مدارک مالکیت در اختیار مشاورین املاک قرار بگیرد. مدارک مالکیت میتواند به صورت سند تک برگی، قولنامه و یا موارد مشابه ارائه گردد. نکته مهمی که باید به آن توجه داشته باشید این است که هر یک از طرفین قرارداد در زمان ثبت قرارداد باید شاهدی با خود به همراه داشته باشد و مشخصات این شاهد نیز برای دریافت کد رهگیری الزامی میباشد.
ثبت قرارداد در سامانه املاک
پس از تکمیل مشخصات و قرارداد ملک، مشاور املاک اقدام به بارگذاری این اطلاعات در سامانه ثبت املاک مینماید. علاوه بر این، تأییدیه کدپستی ملک مورد معامله هم از اسناد مورد نیاز برای دریافت کد رهگیری میباشد. پس از اینکه فرآیند ثبت قرارداد در سامانه املاک به پایان رسید، قرارداد باید در سه نسخه پرینت گرفته شود که یکی از این سه نسخه باید در اختیار مشاور املاک و دو نسخه دیگر باید در اختیار طرفین معامله قرار گیرد.
کد رهگیری اجاره نامه
همانطور که در مقدمه این مطلب اشاره شد، تمام معاملات مربوط به املاک باید در سامانه مربوط به ثبت املاک، ثبت گردد و قرارداد اجاره ملک نیز از این موضوع مستثنی نخواهد بود. به عبارتی دیگر، وقتی که قرارداد اجارهای منعقد میگردد مشاور املاک باید این قرارداد را در سامانه مربوطه ثبت نموده و کد رهگیری را دریافت نماید. پس از ثبت قرار داد قولنامهای در سامانه ثبت معاملات املاک برای طرفین قرار داد یک کد رهگیری 13 رقمی به صورت پیامکی ارسال خواهد شد. کد پیگیری اجارهنامه نیز همانند دیگر معاملات یک عدد 13 رقمی میباشد و شایان ذکر است که کد رهگیری املاک در سمت چپ برگه چهارم مبایعهنامه نیز چاپ شده است.
توجه داشته باشید که اگر مستأجرین قصد دریافت وام ودیعه مسکن داشته باشند، باید حتماً نسبت به دریافت هر چه سریعتر این کد از بنگاه اقدام کنند. علاوه بر مراجعه به مشاورین املاک، طرفین قرارداد اجاره میتوانند با مراجعه به سایت amlak.mrud.ir نیز نسبت به دریافت این کد اقدام نمایند.
این مطلب را نیز بخوانید: آیا خرید و فروش ملک قولنامه ای معتبر است؟ | نحوه معامله ملک قولنامه ای
دریافت کد رهگیری املاک چه هزینهای دارد؟
مطابق با آنچه رئیس اتحادیه مشاوران املاک اعلام کرده است، مشاوران املاک حق ندارند برای ارائه کد رهگیری معاملات ملک از طرفین معامله هزینهای دریافت نمایند. اما حقالزحمه مشاور املاک مطابق با تعرفه تصویبی قابل دریافت است. همانطور که بیان شد، بنگاههای املاک برای ثبت قرارداد قولنامهای و دریافت کد رهگیری نباید هزینهای از طرفین معامله دریافت نمایند. البته سامانه ثبت معاملات املاک و مستغلات کشور، هزینه دریافت کد رهگیری را از دفاتر املاک و در هنگام ثبت قرارداد دریافت مینماید.
مشاورین املاک می توانند برای مشاهده آخرین تعرفه جهت دریافت کد رهگیری، به صفحه تعرفه صدور کد رهگیری در سامانه ثبت معاملات املاک و مستغلات کشور مراجعه نمایند و از هزینههای جاری آگاه شوند. در پایان باید به این نکته توجه داشته باشید که از آنجایی که برای ثبتنام در سامانه وام ودیعه مسکن و دریافت وام اجاره خانه، لازم است که اجارهنامه دارای کد رهگیری باشد، به تمامی مستأجران توصیه میشود که قرادادهای اجاره خود را در دفاتر املاک معتبر و دارای مجوز منعقد نموده تا امکان ثبت نام در سامانه ایران املاک و دریافت کد رهگیری از این سامانه برای ایشان فراهم باشد.
جمعبندی
زمانی که معاملات مربوط به املاک در دفاتر بنگاه انجام میشود، مشاورین املاک برای اعتبار بخشیدن به این معاملات باید اقدام به ثبت معامله در سامانه ثبت املاک و دریافت کد پیگیری نمایند. این امر از سال 1387 و پس از صدور بخشنامه مربوطه الزامی شده است و طرفین قراردادهای املاک باید بدانند که این موضوع، الزامی بوده و اختیاری نمیباشد و در نتیجه افراد برای ثبت معاملات خود باید به بنگاههایی مراجعه نمایند که کد رهگیری را ارائه میدهند. معاملات مربوط به املاک شامل معاملات مربوط به خرید و فروش ملک و رهن و اجاره میشود.
برای دریافت کد رهگیری، طرفین قرارداد باید مدارک هویتی برابر با اصل را در اختیار مشاور املاک قرار داده و همچنین در هنگام انعقاد قرارداد هر یک از طرفین باید یک شاهد نیز با خود همراه داشته و مشخصات شاهد نیز باید در قرارداد ثبت گردد. پس از ثبت قرارداد در سامانه مربوطه، کد رهگیری 13 رقمی صادر میگردد که مشاور املاک باید این کد را در اختیار طرفین قرارداد بگذارد.
در این نوشتار سعی کردیم که هر آنچه لازم است در ارتباط با دریافت و استعلام کد رهگیری املاک لازم است بدانید را مطرح کنیم و اطلعات لازم در این زمینه را در اختیار شما قرار دهیم. با این وجود، اگر همچنان نیاز به کسب اطلاعات بیشتری در این زمینه دارید، شما میتوانید مشاوره حقوقی مربوطه را از همکاران ما در تیم حقوقی لامینگو به صورت تلفنی، حضوری و یا آنلاین دریافت نمایید.
بلاگ حقوقی لامینگو را دنبال کنید!
مطلبی که تا به اینجا آن را مطالعه نمودید یکی از هزاران محتواهای تولیدی در بلاگ حقوقی لامینگو است. همکاران ما در تیم تولید محتوای لامینگو روزانه مطالبی را در این بلاگ منتشر میکنند که مطالعه آن به افزایش دانش حقوقی شما کمک میکند. در همین راستا پیشنهاد میشود اگر از مطالعه این مطلب رضایت داشته و مطالعه آن برای شما مفید بوده است، وارد بلاگ حقوقی لامینگو شوید و سایر محتواهای این بلاگ را نیز مطالعه نمایید. شما میتوانید سؤالات خود در ارتباط با هر مطلب را در انتهای همان مطلب برای ما نوشته و با ما به اشتراک بگذارید. همکاران ما در سریعترین زمان ممکن به پرسشهای شما پاسخ میدهند و ابهامات شما را رفع خواهند نمود. لامینگو را در شبکههای اجتماعی دنبال کنید و ما را به دوستان و همکاران خود نیز معرفی نمایید.
دیدگاه شما