جرم جیب بری و قاپ زنی به چه معناست و مجازات این جرائم چیست؟

4 سال پیش
مشاوره حقوقی سرقت

مشاوره حقوقی سرقت به دلیل فراوانی جرم سرقت، جزء خدمات پرطرفدار مؤسسات حقوقی است. جرم جیب‌ بری و قاپ ‌زنی را شاید بتوان شایع‌ترین نوع سرقت محسوب کرد. امروزه در مکان‌های شلوغی مثل مترو، اتوبوس‌ها، فروشگاه‌ها، زیارتگاه‌ها و… شاهد بروز جرم جیب ‌بری هستیم. به‌علاوه مشاهده می‌شود که سارقان موتورسوار در یک لحظه کیف یا موبایل قربانی را به اصطلاح قاپ می‌زنند. اگر شما هم جزء قربانیان جرم جیب ‌بری و قاپ ‌زنی هستید مطالعه این مطلب را از دست ندهید.

 

منظور از جرم جیب ‌بری چیست؟

جیب ‌بری نوعی از سرقت است که طی آن سارق، پول یا اشیاء قیمتی مثل طلا، موبایل و… را از جیب لباس شخص قربانی برمی‌دارد. مال‌باخته در هنگام جیب ‌‌بری، متوجه دزدی نمی‌شود. جیب‌برها سرعت عمل بالایی دارند و گاهی از ترفند‌هایی مثل سؤال پرسیدن یا تنه زدن برای ایجاد فرصت مناسب سرقت، استفاده می‌کنند.

 

منظور از جرم قاپ ‌زنی چیست؟

قاپ ‌زنی نوعی از سرقت است که طی آن سارق، کیف یا موبایل قربانی را در یک حرکت ناگهانی می‌رباید. این جرم معمولاً توسط سارقان سواره (سوار بر موتورسیکلت یا خودرو) انجام می‌شود. چنگ زدن به ساعت مچی و دستبند و گردنبند و ربودن آن‌ها هم قاپ ‌زنی محسوب می‌شود. وجود مال‌خرهایی که خواهان اینگونه اموال هستند، در افزایش آمار قاپ ‌زنی تأثیر مستقیم دارد.

 

این مطلب را بخوانید: خرید و فروش مال مسروقه و مهم‌ترین نکات مربوط به آن 

 

تفاوت جیب ‌بری با قاپ ‌زنی چیست؟

قاپ‌زن فردی است که به‌طور آشکار، مال را از غیرحرز می‌رباید بنابراین مستوجب تعزیر است. اما جیب‌بر مال را به‌طور پنهانی و با تردستی از جیب قربانی خارج می‌کند. براساس آنچه در فقه اسلامی آمده است، اگر مال از جیب آشکار لباس برداشته شود، سرقت مستوجب تعزیر و اگر از جیب زیرین و پنهان لباس برداشته شود، مستوجب حد است.

اگر شما هم قربانی جرم جیب‌ بری و قاپ ‌زنی هستید، برای آگاهی از روند ثبت شکایت و استرداد مال مسروقه، از تیم لامینگو مشاوره حقوقی سرقت را دریافت نمایید.

 

دریافت مشاوره حقوقی سرقت

 

مجازات جرم جیب ‌بری و قاپ‌ زنی در قانون چیست؟

مطابق ‌ماده 160 قانون مجازات اسلامی مصوب 1375، «هرکس مرتکب ربودن مال دیگری از طریق کیف‌زنی، جیب ‌بری و امثال آن شود به حبس از یک تا پنج سال و تا 74 ضربه شلاق‌ محکوم خواهد شد.» توجه به این نکته ضروری است که در صورت تکرار جرم سرقت، مجازات سارق حسب مورد حداکثر مجازات مقرر در قانون خواهد بود. در تکرار جرم سرقت در صورتی که سارق سه فقره محکومیت قطعی به اتهام سرقت داشته باشد، دادگاه نمی‌تواند از جهات مخففه در‌تعیین مجازات استفاده نماید.

 

اگر جرم قاپ ‌زنی همراه با آزار قربانی باشد یا سارق برای ارعاب از سلاح استفاده کند، چه مجازاتی در انتظار سارق است؟

اگر سرقت همراه با آزار قربانی باشد، خواه این آزار در حد کشیدن روی زمین باشد یا لگدزدن و… علاوه بر مجازات کلی جرم قاپ‌ زنی، به‌موجب ‌ماده 155 قانون مذکور «هرگاه سرقت مقرون به آزار باشد، یا سارق مسلح باشد به حبس از سه ماه تا ده سال و شلاق تا 74 ضربه محکوم می‌شود و اگر‌جرحی نیز واقع شده باشد علاوه بر مجازات جرح به حداکثر مجازات مذکور در این ماده محکوم می‌گردد.»

 

مشاوره حقوقی سرقت

 

در مواردی که بیش از یک سارق مرتکب جرم قاپ ‌زنی شده‌اند، تکلیف فرد دیگر چیست؟

اگر در هنگام سرقت دو نفر، یکی راننده و دیگری ترک‌نشین موتور با همکاری یکدیگر اقدام به قاپ ‌زنی کنند، هر دو شریک جرم هستند. اما در مواردی که تنها یک نفر مال قربانی را قاپ زند، این فرد مباشر جرم و دیگری معاون جرم سرقت محسوب می‌شود. تعیین مجازات هر مجرم به میزان جرم او خواهد بود.

 

اگر قربانی جرم جیب ‌بری و قاپ ‌زنی شدید، لازم است چه اقدامی انجام دهید؟

در همان مکان بمانید و با پلیس 110 تماس بگیرید. در این مواقع اظهارات شاهدان صحنه کمک بزرگی به پرونده شما می‌کند. سپس به کلانتری یا دادسرای محل وقوع جرم مراجعه و شکایت کنید. محتویات جیب یا کیف خود و جزییات مال مسروقه را به‌دقت درج نمایید. توصیف چهره سارق، به‌خاطرسپردن پلاک موتورسیکلت یا خودرو سارق، فیلم دوربین مداربسته واقع در صحنه جرم و… از مواردی است که موجب سریع‌تر یافتن سارق می‌شود. کلانتری یا دادسرا، بعد از انجام مراحل قانونی، پرونده شما را به دادگاه کیفری ارسال می‌نماید.

 

این مطلب را بخوانید: برای طرح شکایت از سرقت لازم است چه مراحلی طی شود؟

 

نکات کاربردی پیشگیری از قاپ زنی چیست؟

  1. ترجیحاً از کیف‌های دسته کوتاه يا زيربغلی استفاده نمایید. هرگز محتويات کيف خود را در معرض ديد دیگران قرار ندهيد.
  2. اغلب قاپ‌زن‌ها در اطراف بانک‌ها، صرافی‌ها، طلافروشی‌ها، بنگاه‌ها و دفترخانه‌ها کمین کرده‌اند. در این مناطق بیشتر مراقب کیف خود باشید.
  3. وجوه نقد و چک‌های مسافرتی را روی پیشخوان بانک‌ها رها نکنید.
  4. هرگز پول نقد و اشياء قیمتی را با کيسه های نايلونی حمل نکنيد.
  5. کيف و موبایل خود را با دست مجاور ديوار يا جوی آب حمل کنید و از حرکت در سطح خيابان و نزدیک موتورسیکلت‌ها و خودروها پرهیز نمایید.
  6. برخی قاپ‌زنی‌ها پشت چراغ قرمز انجام می‌شود. اگر در ماشین کیف پول یا اشیاء قیمتی مثل موبایل و لپ‌تاپ در معرض دید است، از بالابودن شیشه خودرو مطمئن شوید.
  7. در اماکن شلوغ و پرتردد، دهانه کیف را محکم در دست بگیرید و حتي الامکان آن را در مقابل سينه خود نگه دارید.
  8. لوازمی مثل گردنبند، دستبند، عینک‌های آفتابی و ساعت‌های مچی گران‌قیمت را در معرض دید دیگران قرار ندهید.
  9. هنگام خرید از فروشگاه‌ها کیف خود را در سبد خرید قرار ندهید. در رستوران کیف خود را پشت صندلی آویزان نکنید و آن را نزدیک خود نگه دارید.

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

سخن پایانی

جرم جیب ‌بری و قاپ زنی از جرائم بسیار رایج جامعه ماست. این جرائم علاوه‌بر خسارت مادی، خسارات روحی و گاه جسمی هم دارند. طی‌کردن روند قانونی ثبت شکایت و استرداد مال مسروقه کاری تخصصی است. مشاوره حقوقی سرقت تیم لامینگو انتخابی مطمئن برای طی‌کردن آسان این مسیر است.

نظرات و پرسش‌های خود پیرامون این مطلب را با ما به اشتراک بگذارید و سایر مطالب بلاگ لامینگو را نیز مطالعه نمایید.

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب مریم زارع

دیدگاه شما

بدون دیدگاه