حمایت از محرمانگی اطلاعات بیمار + نمونه قرارداد محرمانگی یک جانبه
اطلاعات شخصی افراد و اطلاعات پیرامون وضعیت جسمانی آنها جزء حریم شخصی هر فرد به شمار میرود. در دنیای امروز، اطلاعات نقش بسیار پررنگی بازی میکنند. از طرفی با پیشرفت فناوری و همهگیری اینترنت و افزایش ثبت اطلاعات پزشکی و سوابق درمانی بیماران بهصورت الکترونیکی، حفظ محرمانگی اطلاعات بیمار، ارزش و اهمیتی دوچندان یافته است. یکی از راهحلهای مؤثر در حفظ محرمانگی اطلاعات بیمار، استفاده از یک نمونه قرارداد محرمانگی یک جانبه است که در ادامه به آن پرداخته خواهد شد.
محرمانگی اطلاعات بیمار به چه معناست؟
سه مفهوم مهم و مرتبط که اغلب در بحث حفاظت از اطلاعات بیمار در نظامهای سلامت بهطور متناوب مورد استفاده قرار میگیرند، عبارتاند از:
الف) محرمانگی
ب) حفظ حریم خصوصی
پ) امنیت.
بااینحال، هر یک از این مفاهیم دارای مفهوم اساسی متفاوت و نقش منحصربهفرد خود هستند. این مقاله بهطور خلاصه تفاوتهای معنای حریم خصوصی، امنیت و محرمانگی اطلاعات بیمار را بررسی میکند. همچنین چالشهایی که در زمینه ایجاد تعادل بین منافع افراد، ارائهدهندگان خدمات بهداشتی و عمومی و همچنین نقش متخصصان مدیریت اطلاعات پزشکی به وجود آمدهاند، صحبت خواهد شد.
این مطلب را حتماً بخوانید: نمونه قرارداد محرمانگی یک جانبه و همه نکات حقوقی آن
محرمانگی
محرمانه بودن در مراقبتهای پزشکی، بهمعنای الزام مسئولین مربوطه و متخصصانی که به عدم افشای اطلاعات بیماران است. ریشه و اساس این محرمانگی رابطه بیمار و ارائهدهنده خدمات پزشکی را میتوان در سده چهارم پیش از میلاد و سوگند بقراط پیدا کرد؛ سوگندی که برای رازداری متخصصان پزشکی بسیار اساسی و مشهور است. این تعهد حرفهای برای محرمانه نگه داشتن اطلاعات پزشکی در اصول اخلاقی حرفه پزشکی پشتیبانی میشود، از حقوق خصوصی افراد دفاع میکند و از آنها حفاظت کرده و از دکترین رازداری در استفاده و افشای اطلاعات دفاع میکند.
محرمانه بودن ازنظر قانون بهعنوان ارتباط ممتاز بین طرفین در یک رابطه حرفهای، مانند بیمار و پزشک، پرستار یا سایر متخصصان بالینی شناخته میشود. بهعنوان بیمار، ما در این روابط انتظار محرمانگی داریم. از طرفی، درخواست در اختیار گرفتن اطلاعات بیمار، نیازمند طی کردن مراحل قانونی و اثبات نیاز به افشای اطلاعات خصوصی بیمار است.
زمانی که درخواستی برای دسترسی به اطلاعات حساس پزشکی صورت میگیرد، آییننامهها و دستورالعملهای پزشکی، مقررات لازم را برای مدیریت اطلاعات سلامت ارائه میدهد. نمونه قرارداد محرمانگی یک جانبه نیز یکی از راههایی است که میتوان برای حفط محرمانگی اطلاعات بیمار در نظر داشت.
حریم خصوصی
رعایت حریم خصوصی، جدا از محرمانگی، بهعنوان حق هر مشتری یا بیمار است که درباره شیوه به اشتراکگذاری اطلاعات شخصیاش تصمیمگیری کند و به دیگران اجازه تصمیمگیری و دسترسی به اطلاعات را ندهد. حتی اگر قانون اساسی حق حفظ حریم خصوصی را مشخص نکند، در رابطه با تصمیمات مراقبتهای بهداشتی فردی و اطلاعات مربوط به سلامت، حق حفظ حریم خصوصی در آرای دادگاهها، آییننامههای دولتی و دستورالعملهای سازمانهای پزشکی حرفهای ذکر شده است.
بااینحال، برای جلوگیری از افشای اطلاعات محرمانه و زیان دیدن بیماران از خلأهای قانونی متعددی که در این حوزه چه در اموری مانند درمان، پرداخت و برخی فعالیتهای بهداشت و پزشکی نظیر جراحیها و … وجود دارد، میتوان از یک نمونه قرارداد حفظ محرمانگی یک جانبه بهره برد.
تصویب قانون «انتشار و دسترسی آزادانه به اطلاعات» توانسته میزان توجهات به اهمیت حریم خصوصی افراد را افزایش دهد. بااینحال، مطمئناً هرچه قدر آگاهی عمومی از موضوع حفظ حریم خصوصی و محرمانگی اطلاعات پزشکی، مسائل پیرامون حفاظت از آن و نقش بیمار در این فرآیند بیشتر شود، امنیت اطلاعات بیمار بهتر حفظ میشود.
امنیت
امنیت بهطور مستقیم به حفاظت و بهطور خاص به ابزارهای فیزیکی که برای حفاظت از محرمانگی اطلاعات پزشکی و حمایت از متخصصان در حفظ محرمانگی اطلاعات بیمار استفاده میشود، میپردازد. مفهوم امنیت مدتهاست که در پروندههای پزشکی بهصورت کاغذی کاربرد دارد. کابینتهای پروندههای قفلشده یک مثال ساده از این موضوع است.
به همان اندازه که استفاده از سیستمهای الکترونیکی ثبت پروندههای پزشکی و انتقال دادههای بهداشتی و نیز نسخههای پشتیبان از صورتحسابها و… افزایش مییابد، نیاز به نظارت ویژه اطلاعات الکترونیکی سلامت بیشتر آشکار میشود. برای ضمانت از این امنیت و حفظ محرمانگی اطلاعات بیمار، میتوان از یک نمونه قرارداد محرمانگی استفاده کرد.
برای دریافت نمونه قرارداد محرمانگی یک جانبه، به بانک قرارداد لامینگو مراجعه نمایید.
دریافت قرارداد محرمانگی یک جانبه
قوانین و مقررات در رابطه با محرمانگی اطلاعات بیمار
هر مجموعه پزشکی مانند بیمارستانها، داروخانهها و مؤسسههای تحقیقات پزشکی و بهداشتی، سیاستهایی برای مدیریت اطلاعات شخصی بیماران و حفظ حریم خصوصی آنان با توجه به نظام حقوقی هر کشور و قوانین و مقررات مربوطه دارد. اگر شخصی از این مقررات و آنچه یک مجموعه خاص برای حفظ محرمانگی اطلاعات بیمار ارائه میکند، راضی نیست، میتواند با انعقاد یک نمونه قرارداد محرمانگی یک جانبه، از اطلاعات شخصی و حریم خصوصی خود به شیوه دلخواهش محافظت کند.
قوانین و آییننامهها تنها نمونهای از ملاحظات متعدد در مورد محرمانگی، حریم خصوصی و امنیت اطلاعات پزشکی هستند. مدیریت اطلاعات الکترونیکی پزشکی، چالشهای تازهای را برای رعایت مقررات، ملاحظات اخلاقی و درنهایت کیفیت مراقبتهای پزشکی به وجود آوردهاند. با گسترش سیستمهای الکترونیکی پرونده سلامت، استفاده با نیت سوء و جمعآوری دادههای بیشتر مانند برنامههای بهداشتی و پزشکی دستگاههای تلفن همراه، این چالشها برای سازمانهای مراقبتهای بهداشتی گستردهتر میشود.
بااینحال، گاهی بین منافع بیمار و نظامهای سلامت تعارض پیش میآید. گاهی نظامهای سلامت مجبور به استفاده و اشتراکگذاری اطلاعات بیماری افراد هستند تا در سایر مراکز درمان و مراکز تحقیقات پزشکی و شرکتهای دارویی از آنها بهره برده شود. در اینجا بحثهای چالشبرانگیزی میان حقوق خصوصی افراد در حفظ محرمانگی اطلاعات بیماریشان و نیز منافع حقوق عمومی پیش میآید.
همه کسانی که با اطلاعات پزشکی کار میکنند، مانند متخصصان مدیریت اطلاعات سلامت، پزشکان، محققان، مدیران مشاغل مرتبط با این حوزه و … مسئولیت احترام به این اطلاعات را دارند. بیماران نیز با توجه به اطلاعات پزشکیشان از حریم خصوصی برخوردار هستند و انتظار دارند که اطلاعات بیمار محرمانه باقی بماند و محافظت شود.
سخن پایانی
در این یادداشت سعی کردیم که محرمانگی اطلاعات بیمار را توضیح دهیم و از اهمیت حفظ این محرمانگی بگوییم. در ادامه شرح داده شد که چطور یک نمونه قرارداد محرمانگی یک جانبه، میتواند به بیماران در حفظ محرمانگی و امنیت اطلاعاتشان کمک کند. برای کسب راهنمایی بیشتر و نیز مشاوره حقوقی پیرامون نمونه قرارداد محرمانگی یک جانبه، تیم حقوقی لامینگو آماده خدمترسانی و همکاری با شما است.
میتوانید در بخش دیدگاهها سؤالات و نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید. همچنین، برای خواندن سایر مطالب به بلاگ لامینگو مراجعه نمایید.
دیدگاه شما