قرارداد محرمانگی پیش قراردادی یکجانبه یکی از مهمترین انواع قراردادهای محرمانگی، قرارداد محرمانگی پیشقراردادی است. در این قرارداد به تبیین روابط افراد و حدود تعهدات آنها در رابطه با اطلاعاتی که در اختیارشان قرار میگیرد میپردازیم. زمانی به انعقاد این قرارداد نیاز خواهید داشت که...
گسترش و توسعه یک کسبوکار به تنهایی صورت نمیگیرد. تقریبا غیرممکن است که یک نفر تمام دانش و اطلاعات لازم برای راهاندازی یک کسبوکار را دارا باشد. به همین دلیل روابط همکاری میان افراد شکل میگیرد. اما قبل از شکلگیری تعاملات، معمولاً افراد چند جلسه به منظور آشنایی با یکدیگر و تبادل اطلاعات برگزار میکنند. رد و بدل کردن اطلاعات مربوط به کار و تخصص و توضیح درباره آنها امری اجتنابناپذیر است و بدون این توضیحات افراد نمیتوانند با یکدیگر بهصورت کامل آشنا شده و تخصص و زمینه کاری یکدیگر را محک بزنند.
شکلگیری رابطه کاری در جلسات مربوط به آشنایی برای کسی قابل پیشبینی نیست و چیزی که بیشتر از همه در معرض آسیب قرار دارد، اطلاعات محرمانهای است که ممکن است از جانب هر کس در این جلسات افشاء شود. از طرف دیگر، ترس از افشای اطلاعات محرمانه، اصلاً گزینه مناسبی برای قطع روابط وعدم همکاری با سایرین نیست. پس راه حل چیست؟ بهترین گزینه برای شما که بیم افشای اطلاعات محرمانه را دارید امضای یک قرارداد محرمانگی یک جانبه پیشرفته یا قرارداد NDA (Non-Disclosure Agreement) با طرف مقابل است.
چنانچه یک همکاری مستلزم ارائه و دریافت اطلاعات خاصی باشد که جنبه محرمانگی داشته و افشای آنها موجب تضرر ارائهدهنده اطلاعات و ایجاد مسئولیت برای دریافتکننده اطلاعات باشد، تنظیم قرارداد NDA یکجانبه پیشرفته ضرورت مییابد.
دارنده اطلاعات محرمانه با تنظیم این قرارداد، بدون نگرانی از افشای اطلاعات محرمانه خود میتواند آغاز به همکاری با طرف مقابل نماید. از طرف دیگر، با تنظیم قرارداد محرمانگی یکجانبه پیشرفته، دریافتکننده اطلاعات نیز از تعهدات و وظایف خود آگاه شده و مسئولیت خود در مقابل اطلاعات محرمانه و غیرمحرمانه را درخواهد یافت.
مجموعه حقوقی لامینگو با تهیه نمونه قرارداد محرمانگی یکجانبه تلاش نموده است تا به افراد نیازمند به قرارداد محرمانگی یکجانبه، قراردادی مناسب ارائه دهد. مشخصات و مندرجات این قرارداد به شرح زیر میباشد:
مبهم بودن مفهوم اطلاعات محرمانه اقتضاء مینماید تا در تنظیم قرارداد NDA یکجانبه پیشرفتهبندی به تعریف اطلاعات محرمانه اختصاص یابد. چرا که مفهوم اطلاعات محرمانه بایستی کاملاً روشن و معلوم شود تا دریافتکننده اطلاعات بداند کدام اطلاعات محرمانه بوده و نبایستی آنها را افشاء نماید.
در یک قرارداد محرمانگی یک جانبه، طرفین باید به دقت معرفی شوند بهصورتی که به راحتی بتوان تشخیص داد کدام یک از این افراد افشاکننده و کدام یک گیرنده اطلاعات هستند.
یکی دیگر از مندرجات ضروری قرارداد NDA یکجانبه پیشرفته، موضوع قرارداد است که همان حفظ محرمانگی اطلاعات افشاءشده از سوی افشاءکننده است. البته باید توجه داشته باشید که این ماده از مهمترین مواد یک قرارداد محرمانگی یک جانبه است و باید با ادبیات دقیق حقوقی نگاشته شود.
یکی از مهمترین مو
اد یک نمونه قرارداد محرمانگی یک جانبه، ماده مدت قرارداد است. معمولاً در این نوع قراردادها تعهدات گیرنده اطلاعات تا زمانی که وصف محرمانگی اطلاعات پابرجا باشد ادامه دارد. در واقع هر زمان که افشاءکننده به گیرنده اطلاع داد که وصف محرمانگی اطلاعات زایل شده است، مسئولیت ایشان هم که ناشی از امضای این تفاهمنامه بوده به اتمام میرسد.
پس از معرفی دایره شمول محرمانگی اطلاعات، نوبت به بیان تعهدات و ضمانت اجرای نقض آنها میرسد. ضمانت اجرا در یک قرارداد محرمانگی یک جانبه، قسمت مهمی از این قرارداد را تشکیل میدهد. معمولاً مشاوران حقوقی به افراد توصیه میکنند که برای ضمانت اجرای نقض تعهد منع افشای اطلاعات، یک وجه التزام متناسب در نظر گرفته شود. با در نظر گرفتن وجه التزام، در صورت نقض تعهدات از سوی گیرنده اطلاعات، راحتتر و سریعتر میتوانید خسارات وارده را جبران کنید.
یکی دیگر از مهمترین مواردی که در یک قرارداد محرمانگی یک جانبه باید در نظر گرفته شود بحث مالکیت فکری این اطلاعات است. نباید تصور شود که استفاده یا دسترسی به این اطلاعات حق مالکیتی برای طرف مقابل ایجاد میکند. از این رو نوشتن این قسمت از قرارداد منع افشاء هم به ادبیات دقیق و تخصصی حقوقی نیازمند است تا در آینده مشکلساز نشود.
یکی از مواردی که در قراردادهای محرمانگی ذکر میشود و به نوعی یک ماده عام است، ماده مربوط به حل و فصل اختلافات است. شما باید برای حل و فصل مشکلات ناشی از این توافق یک راه حلی در نظر بگیرید تا در صورت بروز اختلاف، از این طریق به آنها رسیدگی شود.
سؤالات متداول
1. قرارداد محرمانگی یا NDA چند نوع دارد؟
قراردادهای محرمانگی یا NDA بهطور کلی در دو نوع مختلف قابل تنظیم هستند. نوع نخست این قرارداد، قرارداد NDA یکجانبه پیشرفته است. این شکل از قرارداد مخصوص مواردی است که تنها یکی از طرفین اطلاعات محرمانه را در اختیار طرف دیگر قرار داده و طرف مقابل، ارائهدهنده اطلاعات خاصی نبوده است. مانند اینکه صاحب شرکت اقدام به استخدام یک کارمند نموده و بهصورت یکجانبه، اطلاعات محرمانه شرکت خود را در اختیار کارمند قرار داده است.
قسم دیگر قرارداد محرمانگی، قرارداد NDA دوجانبه است. این نوع قرارداد مخصوص مواردی است که هردو طرف اطلاعات محرمانهای ارائه داده و هر دو موظف به حفظ این اطلاعات هستند. برای مثال، در شرایطی که دو نفر اقدام به شراکت جهت راهاندازی یک کسبوکار مینمایند، نیازمند تنظیم یک قرارداد NDA دوجانبه خواهند بود.
۲. آیا نقض قرارداد NDA یکجانبه پیشرفته ضمانت اجرای خاصی به دنبال دارد؟
چنانچه هر یک از طرفین اقدام به نقض قرارداد محرمانگی نموده و اطلاعات محرمانه را افشاء نماید، طرف مقابل میتواند به استناد نقض تعهدات قراردادی از فرد خاطی شکایت نموده و خسارت دریافت نماید.
۳. آیا مراجعه به دفاتر اسناد رسمی جهت تنظیم قرارداد محرمانگی یکجانبه پیشرفته الزامی است؟
خیر، به منظور تنظیم قرارداد محرمانگی یکجانبه پیشرفته هیچ الزامی مبنی بر حضور طرفین در دفاتر اسناد رسمی وجود ندارد. با امضای این قرارداد توسط طرفین، قرارداد رسمیت یافته و نیازی به ثبت در دفاتر اسناد رسمی وجود نخواهد داشت.
در صورت داشتن هرگونه سوالی با ما تماس بگیرید
021-91557030متخصص امور قراردادها و وکیل پایه یک دادگستری
دانشآموخته دانشگاه شهید بهشتی، همبنیانگذار لامینگو
دکتری حقوق از فرانسه، بنیانگذار شرکت دادفلامینگو و همبنیانگذار لامینگو
مدیر دپارتمان خدمات حقوقی دادفلامینگو، دانشآموخته دانشگاه منچستر انگلستان
پژوهشگر دکتری حقوق نفت وگاز، وکیل پایه یک دادگستری
متخصص امور قراردادها و وکیل پایه یک دادگستری
چنانچه به هر دلیلی در انتخاب این قرارداد تردید دارید، میتوانید با ثبت درخواست خود در قسمت تنظیم قرارداد سفارشی ضمن مشورت با مشاورین حقوقی ما، قرارداد مورد نیاز خود را دریافت کنید.
{{item.content}}
سوالات متداول