مجازات جرم حمل و نگهداری مواد مخدر در سال 1401 | قانون جدید مواد مخدر

1 سال پیش
حمل و نگهداری مواد مخدر

مواد مخدر نوعی ماده خالص یا ترکیب شیمایی است که مصرف آن باعث تأثیرات مختلفی بر مغز می‌شود که سبب می‌گردد فرد از حالت طبیعی خود خارج شود. مصرف چندباره مواد مخدر سبب اعتیاد به این ماده می‌شود به‌طوری که فرد پس از مدتی دیگر توان ترک و کنار گذاشتن مواد مخدر را ندارد. بسیاری از افراد در ابتدا با هدف تفریح و مصرف یک‌باره اقدام به استفاده از مواد مخدر می‌کنند، اما این ماده تأثیری بر مغز و کنترل افراد خواهد گذاشت که فرد را مشتاق به استفاده دوباره می‌نماید. به‌دلیل اثرات بسیار مخرب مواد مخدر بر جامعه، حمل و نگهداری مواد مخدر در تمام کشورها جرم محسوب می‌شود و قوانینی در این زمینه وضع شده است. مجازات جرایم مربوط به مواد مخدر، با توجه به نوع مخدر، حجم آن و سایر موارد این‌چنینی تعیین می‌شود.

در این مقاله قصد داریم تا به بررسی جرایم و مجازات‌های مواد مخدر مطابق با قانون جدید مواد مخدر در سال ۱۴۰۱ بپردازیم و هر آنچه لازم است درباره مجازات جرایم مواد مخدر بدانید را بیان کنیم. با این وجود، اگر پس از مطالعه این مطلب همچنان نیاز به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه داشتید، شما می‌توانید با همکاران ما در تیم حقوقی لامینگو در ارتباط باشید و مشاوره حقوقی تلفنی یا حضوری را از این افراد دریافت نمایید. أخذ مشاوره حقوقی مربوطه در ارتباط با جریام مواد مخدر، امری بسیار حیاتی و حائز اهمیت است و حقوقدانان همواره توصیه می‌کنند تا افراد مشاوره لازم را از افراد متخصص دریافت نمایند.

دریافت مشاوره حقوقی

در قانون جدید مواد مخدر ۱۴۰۱ چه اعمالی جرم محسوب می‌شود؟

قانون جدید مواد مخدر ۱۴۰۱، اعمالی را جرم مواد مخدر در نظر گرفته است و این اعمال را موردی بیان کرده است. به‌عبارت دیگر انجام هر یک از این اعمال، جرم بوده و مرتکب به مجازات مقرر در همین قانون محکوم خواهد شد. جرایم مواد مخدر عبارت‌اند از:

۱. کشت خشخاش و کوکا مطلقاً و کشت شاهدانه به منظور تولید مواد مخدر یا روان‌گردان‌های صنعتی غیردارویی.

۲. وارد کردن، ارسال، صادر کردن و تولید و ساخت انواع مواد مخدر یا روان‌گردان‌های صنعتی غیرداروئی.

۳. نگهداری، حمل مواد مخدر با ماشین ، خرید، توزیع، اخفا، ترانزیت، عرضه و فروش موادمخدر یا روان‌گردان‌های صنعتی غیردارویی.

۴. دایر کردن یا اداره کردن مکان برای استعمال مواد مخدر یا روان‌گردان‌های صنعتی غیردارویی.

۵. استعمال مواد مخدر یا روان‌گردان‌های صنعتی غیردارویی به هر شکل و طریق، مگر در مواردی که قانون مستثنی کرده باشد.

۶. تولید، ساخت، خرید، فروش، نگهداری آلات و ادوات و ابزار مربوط به ساخت و استعمال مواد مخدر یا روان‌گردان‌های صنعتی غیردارویی.

۷. فرار دادن یا پناه دادن متهمین، محکومین مواد مخدر یا روان‌گردان‌های صنعتی غیردارویی که تحت تعقیب هستند و یا دستگیر شده‌اند.

۸. امحا یا اخفای ادله جرم مجرمان.

۹. قرار دادن مواد مخدر یا روان‌گردان‌های صنعتی غیردارویی یا آلات و ادوات استعمال در محلی به قصد متهم کردن دیگری.

در ادامه مطلب قصد داریم تا مجازات جرایم مربوط به هر یک از مواد مختصر را به‌تفکیک توضیح دهیم.

مجازات حمل و نگهداری مواد مخدر تریاک در سال ۱۴۰۱

در ۲ ماده از قانون اصلاح و مبارزه با مواد مخدر، مجازات‌هایی برای حمل و نگهداری تریاک در نظر گرفته شده است. مطابق با ماده ۴ این قانون، مجازات حمل و نگهداری تریاک بر اساس اینکه چه مقداری حمل و نگهداری شده متفاوت است و این مجازات‌ها عبارت‌اند از:

مجازات حمل تریاک

۱. تا ۵۰ گرم: ۴ میلیون ریال جریمه نقدی و تا ۵۰ ضربه شلاق

۲. بیش از ۵۰ تا ۵۰۰ گرم: از ۴ تا ۵۰ میلیون ریال جزای نقدی و ۲۰ تا ۷۴ ضربه شلاق و در صورتی‌که دادگاه تصمیم بگیرد، تا ۳ سال حبس

۳. بیش از ۵۰۰ گرم تا ۵ کیلوگرم: از ۵۰ تا ۲۰۰ میلیون ریال جریمه نقدی و ۵۰ تا ۷۴ ضربه شلاق و ۳ تا ۱۵ سال حبس

۴. بیش از ۵ کیلوگرم: اعدام و مصادره اموال به استثنای هزینه تأمین زندگی متعارف برای خانواده محکوم.

حمل مواد مخدر با ماشین

مجازات نگهداری تریاک

۱. تا ۵۰ گرم تریاک: جریمه نقدی تا ۳ میلیون ریال و شلاق تا ۵۰ ضربه

۲. بیش از ۵۰ تا ۵۰۰ گرم: ۵ تا ۱۵ میلیون ریال جریمه نقدی و ۱۰ تا ۷۴ ضربه شلاق

۳. بیش از ۵۰۰ تا ۵ کیلوگرم: ۱۵ تا ۶۰ میلیون ریال جریمه نقدی جریمه نقدی و ۴۰ تا ۷۴ ضربه شلاق و ۲ تا ۵ سال حبس

۴. بیش از ۵ تا ۲۰ کیلوگرم: ۶۰ تا ۲۰۰ میلیون ریال جریمه نقدی و ۵۰ تا ۷۴ ضربه شلاق و ۵ تا ۱۰ سال حبس و در صورت تکرار برای بار دوم، مرتکب به مجازات مصادره اموال نیز محکوم خواهد شد و اگر این مرتکب برای بار سوم جرم مزبور را مرتکب شود، در این صورت به مجازات اعدام محکوم خواهد شد.

۵. بیش از ۲۰ تا ۱۰۰ کیلوگرم: اگر مقدار تریاکی که شخصی نگهداری می‌کند به این اندازه باشد، در این صورت علاوه بر محکوم شدن به مجازات مقرر در بند ۴، به ازای هر کیلو تریاک، ۲ میلیون ریال به مجازات جزای نقدی مرتکب اضافه خواهد شد و در صورت تکرار ارتکاب جرم، اموال مجرم مصادره و خود او اعدام می‌گردد.

۶. بیش از ۱۰۰ کیلوگرم تریاک: در صورتی‌که فردی بیش از ۱۰۰ کیلوگرم تریاک نگهداری نماید، علاوه بر مجازات جریمه نقدی و شلاق ذکرشده در بند ۴ و ۵، مجرم به مجازات حبس ابد محکوم خواهد شد و اگر در طول مجازات خود عفو بخورد و از زندان خارج شود و مجدداً مرتکب جرم حمل و نگهداری مواد مخدر شود، در این صورت اموال او مصادره و اعدام می‌شود.

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

مجازات حمل و نگهداری هروئین در قانون جدید مواد مخدر ۱۴۰۱

در بخش قبل از این مطلب درباره مجازات حمل و همچنین مجازات نگهداری تریاک صحبت کردیم. در این بخش از مطلب اما قصد داریم تا با هم به بررسی مجازات حمل و مجازات نگهداری هروئین بپردازیم. بر اساس ماده ۸ قانون جدید اصلاح و مبارزه با مواد مخدر، هرکس هروئین، مورفین و کوکائین را به کشور وارد کرده و یا حمل و نگهداری نماید با توجه به میزان آن مواد مخدر، به مجازات‌های زیر محکوم خواهد شد:

۱. تا ۵ سانتی گرم: از ۵۰۰ هزار ریال تا ۱ میلیون ریال جریمه نقدی و ۲۰ تا ۵۰ ضربه شلاق

۲. بیش از ۵ سانتی گرم تا ۱ گرم: از ۲ تا ۶ میلیون ریال جریمه نقدی و ۳۰ تا ۷۰ ضربه شلاق

۳. بیش از ۱ گرم تا ۴ گرم: از ۸ تا ۲۰ میلیون ریال جریمه نقدی و ۲ تا ۵ سال حبس و ۳۰ تا ۷۰ ضربه شلاق

۴. بیش از ۴ گرم تا ۵۰ گرم: از ۲۰ تا ۴۰ میلیون ریال جریمه نقدی، ۵ تا ۸ سال حبس و ۳۰ تا ۷۴ ضربه شلاق

۵. بیش از ۱۵ گرم تا ۳۰ گرم هروئین: از ۴۰ تا ۶۰ میلیون ریال جریمه نقدی و ۱۰ تا ۱۵ سال حبس و ۳۰ تا ۷۴ ضربه شلاق

۶. بیش از ۳۰ گرم: اعدام و مصادره اموال ناشی از همان جرم.

مواد مخدر

‌‌

مجازات حمل و نگهداری مواد مخدر حشیش

قانونگذار در ماده ۴ قانون اصلاح و مبارزه با مواد مخدر، قاچاق، حمل و نگهداری مخدر حشیش را جرم‌انگاری کرده است و برای آن مجازات در نظر گرفته است. توجه داشته باشید که حمل مواد مخدر شامل حمل مواد مخدر با ماشین یا موتور یا بدون وسیله نقلیه می‌شود و در هر صورت، جرم می‌باشد. در ادامه این نوشتار به بررسی مجازات حمل و نگهداری حشیش خواهیم پرداخت.

مجازات حمل حشیش

۱. تا ۵۰ گرم: تا ۴ میلیون ریال جریمه نقدی و تا ۵۰ ضربه شلاق

۲. بیش از ۵۰ گرم تا ۵۰۰ گرم: از ۴ تا ۵۰ میلیون ریال جریمه نقدی و ۲۰ تا ۷۴ ضربه شلاق و در صورتی‌که دادگاه لازم بداند تا ۳ سال حبس

۳. بیش از ۵۰۰ گرم تا ۵ کیلوگرم: از ۵۰ تا ۲۰۰ میلیون ریال جریمه نقدی و ۵۰ تا ۷۴ ضربه شلاق و ۳ تا ۱۵ سال حبس

۴. بیش از ۵ کیلوگرم: اعدام و مصادره اموال به استثنای هزینه تأمین زندگی متعارف برای خانواده محکوم.

این مطلب را نیز بخوانید: مشاوره حقوقی تبدیل مجازات حبس به جزای نقدی و نکات آن

مجازات نگهداری حشیش

مجازات حمل و نگهداری برخی از مخدرها با یکدیگر متفاوت است و در برخی از موارد، برای هر دو مورد مجازات یکسانی در نظر گرفته شده است‌. مخدر حشیش اما از آن دسته مخدرها است که قانونگذار در قانون جدید اصلاح و مبارزه با مواد مخدر، مجازات حمل و نگهداری آن را متفاوت در نظر داشته است. در همین راستا و مطابق با قانون جدید مواد مخدر ۱۴۰۱، مجازات نگهداری حشیش به شرح زیر است:

۱. تا ۵۰ گرم: تا ۳ میلیون ریال جریمه نقدی و تا ۵۰ ضربه شلاق

۲. بیش از ۵۰ گرم تا ۵۰۰ گرم: ۵ تا ۱۵ میلیون ریال جریمه نقدی و ۱۰ تا ۷۴ ضربه شلاق

۳. بیش از ۵۰۰ گرم تا ۵ کیلوگرم: ۱۵ تا ۶۰ میلیون ریال جریمه نقدی و ۴۰ تا ۷۴ ضربه شلاق و ۲ تا ۵ سال حبس

۴. بیش از ۵ کیلو تا ۲۰ کیلو: ۶۰ تا ۲۰۰ میلیون ریال جریمه نقدی و ۵۰ تا ۷۴ ضربه شلاق و ۵ تا ۱۰ سال حبس و برای بار دوم، علاوه بر مجازات ذکر شده، به مصادره اموال نیز محکوم می‌شود و اگر برای بار سوم دستگیر شود اعدام شده و اموال او مجدداً مصادره می‌شود.

۵. بیش از ۲۰ کیلو تا ۱۰۰ کیلوگرم: علاوه بر مجازات ذکر شده در بند شماره ۴، به ازای هر کیلو ۲ میلیون ریال به مجازات جزای نقدی اضافه خواهد شد و در صورت تکرار، فرد اعدام می‌شود و اموالش مصادره خواهد شد.

۶. بیش از ۱۰۰ کیلو: علاوه بر مجازات جریمه نقدی و شلاق ذکر شده در بند شماره ۴ و ۵، مجرم به حبس ابد محکوم شده و در صورتی‌که عفو بخورد و بتواند از زندان بیرون آید و مجدداً مرتکب جرم مواد مخدر شود، اعدام خواهد شد و اموالش نیز مصادره می‌شود.

‌‌

مجازات حمل و نگهداری مواد مخدر ماری‌جوانا (گل)

در قانون جدید اصلاح و مبارزه با مواد مخدر، اشاره خاص و مستقیمی به مجازات حمل و نگهداری مخدر گل نشده است، اما در رویه مرسوم قضایی، همان مجازات حمل و نگهداری حشیش بر آن در نظر گرفته شده است.

 قانون جدید مواد مخدر

مجازات حمل و نگهداری مواد مخدر برای افراد زیر ۱۸ سال

افراد زیر ۱۸ سال، از آنجایی که دارای بلوغ کامل نیستند، در نتیجه مسئولیت کیفری متفاوتی در برابر جرایم با بزرگسالان دارند. در ارتباط با جرایم مربوط به مواد مخدر نیز این موضوع صادق بوده و افراد زیر ۱۸ سال اگر مرتکب جرایم مواد مخدر شوند به مجازات عمومی که قانون تعیین کرده است محکوم نشده و به اقدامات تأمینی و تربیتی محکوم می‌شوند. اگر سن مرتکب جرم بین ۹ تا ۱۵ سال باشد یکی از موارد زیر برای وی در نظر گرفته می‌شود:

۱. تحویل طفل به والدین با دریافت تعهد مبنی بر ادب کردن طفل

۲. معرفی طفل به مددکار اجتماعی

۳. فرستادن طفل به مراکز آموزشی و فرهنگی

۴. اقدامات لازم برای درمان اعتیاد طفل اگر به مخدر اعتیاد داشته باشد

۵. جلوگیری از رفت و آمد طفل به مکان‌های مشخص

۶. تحویل طفل به اشخاص دیگر غیر از والدین در صورتی‌که دادگاه صلاح بداند.

اگر مرتکب جرم مواد مخدر بین 15 تا 18 سال سن داشته باشد، در این صورت به یکی از جرایم زیر محکوم خواهد شد:

۱. نگهداری در کانون‌های اصلاح و تربیت

۲‌. پرداخت جزای نقدی

مجازات حمل مواد مخدر با ماشین چیست؟

قانونگذار در قانون مجازات اسلامی و همچنین در قانون جدید مواد مخدر سال 1401، حمل مواد مخدر با ماشین را جرم‌انگاری کرده است. مجازات این جرم در ماده 30 قانون اصلاح و مبارزه با مواد مخدر بیان شده است و مطابق با این قانون، «وسایل نقلیه مثل ماشین و موتور که حامل مواد مخدر باشند، به نفع دولت ضبط می‌شوند. اما اگر مالک ماشین و یا موتور بتواند ثابت کند که بدون اجازه و اطلاع او در ماشین یا موتورش، مواد مخدر جاساز کرده اند، دولت باید وسیله نقلیه را به مالک برگرداند».

همانطور که در این ماده قانونی نیز به آن اشاره شده، ممکن است مالک و راننده ماشین در اصل مرتکب جرم حمل مواد مخدر با ماشین نشده باشد و فرد دیگری برای او پاپوش دوخته باشد. در این شرایط، اگر مالک نتواند اثبات کند که این جرم منتسب به او نیست، متأسفانه به مجازات حمل مواد مخدر با ماشین محکوم می‌شود، اما اگر بتواند ثابت کند که برایش پاپوش ساخته‌اند، در نتیجه از جرم مبری شده و شخصی که اقدام به پاپوش ساختن کرده است به مجازات این جرم محکوم می‌شود. قانونگذار در ماده 26 قانون اصلاح و مبارزه با مواد مخدر، مجازات جرم پاپوش مواد مخدر را این‌چنین بیان کرده است: «اگر کسی برای فرد دیگری پاپوش درست کند و مواد مخدر و یا وسایل مصرف مواد را در جایی قرار بدهد، به حداکثر مجازات همان جرمی که انجام داده، محکوم می‌شود».

 

کانال تلگرام لامینگو

جمع‌بندی

مصرف مواد مخدر و همچنن جرایم مربوط به مواد مخدر مانند حمل و نگهداری مواد مخدر امروزه به معضل بسیار بزرگی در بسیاری از کشورها تبدیل شده است و به همین دلیل، کشورها همواره به‌دنبال تصویب قوانین و مقرراتی برای مقابله و مبارزه با این جرایم و اصلاح جامعه هستند. در کشور ما ایران نیز قانون، حساسیت زیادی نسبت به مسئله مواد مخدر داشته و مجازات جرایم مواد مخدر در زمره احکام سنگین قرار می‌گیرد. در این نوشتار درباره مجازات حمل و نگهداری مخدرهای مختلف صحبت کردیم. قانونگذار در تعیین مجازات برای حمل و نگهداری مواد مخدر، به نوع مخدر و میزان آن توجه داشته است و براساس این دو مورد، مجازات مرتکبین جرایم حمل و نگهداری مواد مخدر متفاوت خواهد بود.

در این مقاله ما سعی کردیم با تکیه بر قانون جدید مواد مخدر یعنی قانون اصلاح و مبارزه با مواد مخدر سال 1401، نکات لازم درباره مجازات جرایم مواد مخدر را بیان کنیم. با این وجود، اگر همچنان به دریافت اطلاعات بیشتر در این زمینه علاقه داشتید، شما می‌توانید با همکاران ما در تیم حقوقی لامینگو در ارتباط باشید و اطلاعات لازم را از این افراد دریافت نمایید.

بلاگ حقوقی لامینگو را دنبال کنید!

مطلبی که تا به اینجا آن را مطالعه کردید، یکی از هزاران محتوای بلاگ لامینگو می‌باشد. بلاگ حقوقی لامینگو پلتفرم تولید محتوا است و همکاران ما در تیم تولید محتوای لامینگو روزانه مطالبی را با موضوعات مختلف حقوقی در این بلاگ منتشر می‌کنند. شما می‌توانید برای افزایش اطلاعات حقوقی خود وارد بلاگ حقوقی لامینگو شوید و با جست‌وجوی موضوع مورد نظر، مقاله مربوطه را مطالعه نمایید. علاوه بر این، شما می‌توانید پرسش‌های خود در ارتباط با هر مطلب را در انتهای همان مطلب و در بخش مربوط به دیدگاه‌ها برای ما بنویسید تا همکاران ما به آن پاسخ دهند.

در پایان، ضمن تشکر از زمان و توجه شما، از شما می‌خواهیم تا نظرات و انتقادات خود در ارتباط با هر مطلب را برای ما بنویسید و از این طریق، به ما در افزایش کیفیت مطالب کمک کنید. لامینگو را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید و ما را به دوستان و آشنایان خود نیز معرفی نمایید.

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب زهرا حامد

دیدگاه شما

بدون دیدگاه