ممنوع الخروج کردن فرزند مشترک توسط پدر و مادر

1 سال پیش
مشاوره حقوقی ممنوع‌الخروج کردن فرزند مشترک

یکی از بزرگترین مشکلات زن و مردی که از یکدیگر طلاق می‌گیرند، حضانت فرزند مشترک است. حتی در بسیاری موارد پیش آمده است که مادر یا پدر برای نگهداری فرزند، اقدام به خارج کردن فرزند مشترک از کشور می‌نمایند. این موضوع نه تنها میان زن و مردی که از یکدیگر طلاق گرفته‌اند، بلکه در شرایطی که زن و شوهر همچنان با هم زندگی می‌کنند نیز وجود دارد و ممکن است یکی از زوجین، فرزند را از کشور خارج نماید و از این طریق سعی در تحت فشار گذاشتن طرف مقابل برای پذیرش شرایط خود نماید. در چنین شرایطی، ممکن است مادر یا پدری که بیم خارج شدن فرزند خود از کشور توسط طرف مقابل را دارد، اقدام به ممنوع‌الخروجی فرزند نماید. در مشاوره حقوقی ممنوع الخروج کردن فرزند مشترک به‌تفصیل درباره این موضوع صحبت خواهیم کرد.

ممنوع‌الخروج کردن فرزند مشترک تشریفاتی را به همراه دارد، اما به‌صورت کلی این موضوع برای پدر راحت‌تر از مادر خواهد بود. در این مقاله یعنی مشاوره حقوقی ممنوع‌الخروج کردن فرزند مشترک قصد داریم تا مطالبی را در ارتباط با ممنوع‌الخروج کردن فرزند بیان کنیم.

در این مطلب با ما همراه باشید تا شرایط ممنوع‌الخروج کردن فرزند توسط پدر یا مادر و تشریفات قانونی این موضوع را بیان کنیم. پیشنهاد می‌شود تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید تا اطلاعات لازم در این زمینه را کسب نمایید. با این وجود، اگر تا انتهای این مطلب را مطالعه کردید و همچنان نیاز به دریافت مشاوره حقوقی و کسب اطلاعات بیشتر داشتید، می‌توانید با وکلا و کارشناسان لامینگو در تماس باشید و اطلاعات بیشتری را در این زمینه کسب نمایید. لامینگو یک استارتاپ حقوقی است و همکاران ما در تیم حقوقی لامینگو آماده ارائه خدمات مختلف حقوقی به شما می‌باشند‌.

 

مشاوره حقوقی ممنوع‌الخروج کردن فرزند

 

ممنوع الخروج کردن فرزند مشترک از کشور

فرزند تا پیش از رسیدن به سن قانونی، تحت ولایت پدر و جد پدری خود می‌باشد. ممنوع الخروج کردن فرزند مشترک یکی از حقوق ولی وی می‌باشد و شخصی که ولایت فرزند را بر عهده دارد، می‌تواند فرزند را از کشور خارج نماید‌. البته این حق در شرایطی مسلم است که فرزند تحت حضانت مشترک نباشد و یا اگر تحت حضانت پدر است، مادر حق ملاقات فرزند را نداشته باشد، زیرا اگر مادر حق ملاقات فرزند را داشته باشد، در این صورت پدر، حق ممنوع‌الخروج کردن فرزند را ندارد زیرا این موضوع با حق مادر برای ملاقات فرزند منافات خواهد داشت.

اگر والدی که حضانت فرزند با وی می‌باشد، اقدام به خارج کردن فرزند از کشور بدون رضایت والد دیگر نماید، در این شرایط والدی که حضانت با او نیست می‌تواند بر علیه زن یا مردی که فرزند را از کشور خارج کرده است، طرح شکایت نماید‌. در این شرایط، قاضی با صدور یک حکم موقت، از خارج شدن فرزند ممانعت می‌نماید و در صورتی‌که فرزند از کشور خارج شده باشد، والدی که وی را از کشور خارج کرده است باید فرزند را بازگرداند.

 

خارج کردن فرزند از کشور چه شرایط و تشریفاتی دارد؟

یکی از موضوعاتی که در مشاوره حقوقی ممنوع الخروج کردن فرزند مشترک بررسی می‌شود، شرایط و تشریفات قانونی خارج کردن فرزند مشترک از کشور است‌. قانون حمایت از خانواده به‌صورت کامل و جامع، اقدام به بیان مسائل مرتبط با فرزندان مشترک و حضانت و سرپرستی آن‌ها کرده است. قانون‌گذار در این قانون به‌دنبال تأمین حقوق فرزند و مصلحت او می‌باشد و در همین راستا، قوانینی را وضع نموده است. در موادی از قانون حمایت از خانواده بیان شده است که صلاح فرزند، اصلی‌ترین موضوعی است که والدین باید به آن توجه داشته باشند.

در ارتباط با ممنوع‌الخروجی فرزند نیز صلاح او در نظر گرفته می‌شود. اگر والدی که حضانت فرزند را بر عهده دارد اقدام به خارج کردن او از کشور نماید، در این صورت دادگاه بررسی می‌کند که آیا این موضوع به صلاح فرزند خواهد بود یا خیر. اگر دادگاه مصلحت فرزند را در خارج شدن از کشور بداند، در این صورت حکمی مخالف با شرایط نخواهد داد، اما اگر دادگاه خروج فرزند از کشور را مغایر با مصلحت وی بداند، حکم به توقف خروج خواهد داد. برای مثال اگر پدری که حضانت فرزند را بر عهده دارد اقدام به خارج کردن او از کشور نماید و با این کار مانع ملاقات فرزند و مادر شود و فرزند از این موضوع آسیب روحی ببیند، قاضی دادگاه ممنوع‌الخروجی را به صلاح فرزند نخواهد دید و حکم منع خروج صادر خواهد کرد.

 

مواد قانونی ممنوع الخروج کردن فرزند مشترک

مطابق با ماده ۴۲ قانون حمایت از خانواده «صغیر و مجنون را نمی‌توان بدون رضایت ولی، قیم، مادر یا شخصی که حضانت و نگهداری آنان به او واگذار شده است از محل اقامت مقرر بین طرفین یا محل اقامت قبل از وقوع طلاق به محل دیگر یا خارج از کشور فرستاد، مگر اینکه دادگاه آن را به مصلحت صغیر و مجنون بداند و با درنظر گرفتن حق ملاقات اشخاص ذی‌حق، این امر را اجازه دهـد. دادگاه درصـورت موافقت با خـارج کردن صغیـر و مجنون از کشور، بنابر درخواست ذی‌نفع، برای تضمین بازگرداندن صغیر و مجنون تأمین مناسبی اخذ می‌کند».

از این ماده می‌توان چنین برداشت کرد که رضایت شخصی که سرپرست فرزند است، برای خارج کردن فرزند از کشور الزامی است و دادگاه تنها زمانی اجازه خروج فرزند از کشور را صادر می‌کند که سرپرست قانونی فرزند رضایت بر این امر داشته باشد و دادگاه مصلحت فرزند در این موضوع را احراز نماید.

علاوه بر این، قانون‌گذار در قانون گذرنامه نیز به خروج فرزند مشترک از کشور توجه ویژه‌ای داشته و در ماده ۱۸، شرایط خروج فرزند از کشور را بیان کرده است. مطابق با ماده ۱۸ قانون گذرنامه، افراد زیر ۱۸ سال، چه دختر و چه پسر، به‌منظور خروج از کشور به رضایت کتبی ولی یا قیم نیاز داشته و بدون رضایت ولی یا قیم امکان صدور گذرنامه و متعاقباً خروج از کشور برای آنان میسر نیست و اگر مادری حضانت فرزندش را عهده‌دار باشد وی تنها در صورتی می‌تواند فرزند زیر ۱۸ سال را از کشور خارج کند که رضایت ولی یا قیم را داشته باشد. قانون بدون چنین رضایتی اجازه خروج فرزند از کشور را به مادر نمی‌دهد.

 

مشاوره حقوقی ممنوع‌الخروج کردن فرزند مشترک

 

مشاوره حقوقی ممنوع الخروج کردن فرزند مشترک توسط پدر

پیش از این در مشاوره حقوقی ممنوع الخروج کردن فرزند مشترک بیان شد که ولی فرزند می‌تواند تصمیماتی را در ارتباط با فرزندی که زیر سن قانونی می‌باشد اتخاذ نماید. در بحث خارج کردن فرزند از کشور اما این حق با محدودیت‌هایی مواجه است و قانون به‌راحتی اجازه خارج کردن فرزند را به والد سرپرست وی نمی‌دهد. اگر مادر حضانت فرزند را داشته باشد و سرپرست او باشد و تصمیم به خارج کردن فرزند از کشور داشته باشد‌، پدر یا جد پدری می‌تواند فرزند را ممنوع‌الخروج نماید. ممنوع الخروج کردن فرزند به‌وسیله پدر یا جد پدری، بسیار راحت‌تر از ممنوع‌الخروج کردن فرزند توسط مادر است.

پدری که قصد ممنوع‌الخروج کردن فرزند خود از کشور را دارد، می‌تواند به اداره مهاجرت مراجعه نموده و فرزند خود را ممنوع‌الخروج نماید. توجه داشته باشید ممنوع‌الخروج کردن فرزند، حق مسلم ولی وی می‌باشد و مادر حتی در صورتی‌که حضانت فرزند را بر عهده داشته باشد، ولی او نخواهد بود و ولایت فرزند همچنان با پدر است. فرزندانی که زیر ۱۸ سال سن دارند، برای خروج از کشور نیاز به اجازه ولی خود دارند و مادر صِرف داشتن حضانت، حق خارج کردن فرزند خود از کشور را نخواهد داشت و پدر می‌تواند از حق ولایت خود استفاده کرده و فرزند زیر ۱۸ سال را ممنوع‌الخروج نماید. از این موضوع به این نتیجه خواهیم رسید که ممنوع‌الخروج کردن فرزند توسط پدر، کار چندان دشواری نیست.

 

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

مشاوره حقوقی ممنوع الخروج کردن فرزند مشترک توسط مادر

همانطور که بیان شد، مادر یا پدری که حضانت فرزند را دارد، نمی‌تواند بدون جلب رضایت والد دیگر، فرزند را از کشور خارج نماید. حتی در شرایطی که حضانت فرزند با پدر می‌باشد نیز این موضوع جاری است و با وجود این که پدر بر فرزند ولایت دارد، اما باز هم پدری که قصد دارد فرزند را به خارج از کشور ببرد، باید رضایت مادر وی را داشته باشد. اگر مردی اقدام به خارج کردن فرزند از کشور نماید و مادر با این موضوع مخالف باشد، مادر می‌تواند فرزند خود را ممنوع‌الخروج نماید. البته این موضوع دشواری‌هایی دارد و به‌راحتی ممنوع‌الخروج کردن فرزند توسط پدر نیست.

در صورتی‌که مادر قصد ممنوع‌الخروج کردن فرزند خود از کشور را داشته باشد، باید علیه پدر طرح شکایت نماید. در این راستا لازم است که مادر به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه نموده و دادخواست ممنوعیت خروج فرزند مشترک را تقدیم نماید.

 

مدارک لازم جهت ثبت درخواست

مادر برای ثبت این دادخواست باید مدارکی از جمله سند ازدواج یا کپی آن، سند طلاق یا کپی آن، شناسنامه خود و اصل یا کپی برابر با اصل شناسنامه فرزند را همراه با سند حق حضانت یا ملاقات در اختیار داشته باشد. دادخواست مزبور سپس از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی به دادگاه ارسال خواهد شد و قاضی دادگاه به این دادخواست رسیدگی خواهد نمود. مقام قضایی پس از بررسی ادله مادر مبنی بر ممنوع الخروج کردن فرزند مشترک و همچنین بررسی ادله طرف مقابل یعنی پدر، اگر خروج فرزند از کشور را مغایر با مصلحت وی بداند، حکم ممنوعیت خروج را صادر خواهد کرد.

اگر پدر در شرایطی که دادخواست مادر در حال بررسی می‌باشد در حال خارج کردن فرزند از کشور باشد، قاضی دادگاه می‌تواند با صدور دستور موقت، مراتب جلوگیری از خارج کردن فرزند را سریعاً به اجرا بگذارد. مستند حق مادر برای ممنوع‌الخروج کردن فرزند، مواد مختلفی از قانون حمایت از خانواده می‌باشد که پیش‌تر این مواد را بررسی کردیم.

 

این مطلب را نیز بخوانید: دادخواست حضانت و مهم‌ترین نکات مربوط به انواع حضانت

 

ادله استنادی مادر برای ممنوع‌الخروج کردن فرزند

همانطور که در بخش قبل از مشاوره حقوقی ممنوع الخروج کردن فرزند مشترک توضیح داده شد، مادری که قصد ممنوع‌الخروج کردن فرزند خود را دارد، باید دادخواست ممنوعیت خروج را ارائه نماید و ادله خود را نیز در آن قید کند. در این بخش قصد داریم تا دلایلی را که مادر می‌تواند به آن استناد نماید و فرزند را ممنوع‌الخروج کند، بررسی نماییم.

 

حق حضانت مشترک فرزند

اولین حقی که مادر می‌تواند با استناد به آن درخواست ممنوع‌الخروجی فرزند را داشته باشد، حق حضانت مشترک است. پس از اینکه زن و مرد از یکدیگر طلاق می‌گیرند، هر یک از پدر یا مادر حضانت فرزند را بر عهده می‌گیرد. علاوه بر این، پدر و مادر فرزند می‌توانند با توافق یکدیگر، حضانت فرزند را مشترکاً بر عهده داشته باشند. بر همین اساس، اگر پدر اقدام به خارج کردن فرزند مشترک از کشور نماید، مادر می‌تواند به حق حضانت مشترک استناد نماید و دادخواست ممنوعیت خروج فرزند را ارائه نماید. در این شرایط، قاضی با بررسی ادله موجود و سند حضانت مادر، حکم به منع خروج فرزند از کشور خواهد داد.

 

مشاوره حقوقی ممنوع‌الخروج کردن فرزند مشترک

 

حق ملاقات فرزند مشترک

علاوه بر ابن، یکی دیگر از مهم‌ترین و اصلی‌ترین ادله مادر برای ممنوع‌الخروج کردن فرزند، استناد به حق ملاقات فرزند است. در شرایطی که دادگاه، حضانت فرزند را به یکی از والدین می‌دهد، در این صورت والد دیگر می‌تواند از دادگاه درخواست حق ملاقات با فرزند را داشته باشد و دادگاه اگر ملاقات فرزند با والد را مخالف با مصلحت او نداند، حکم ملاقات می‌دهد و والدی که حضانت فرزند را ندارد، می‌تواند در مواعد مشخص‌شده فرزند را ملاقات کند. در همین راستا، اگر پدر اقدام به خارج کردن فرزند از کشور نماید، مادر می‌تواند با استناد به حق ملاقات خود و تضییع این حق در صورت خروج فرزند و ایجاد آسیب روحی برای فرزند و مادر، از دادگاه درخواست نماید تا حکم ممنوع‌الخروج شدن فرزند را صادر نماید.

علاوه بر این موارد، مادر می‌تواند به ادله دیگری نیز جهت ارائه دادخواست ممنوعيت خروج فرزند استناد نماید که شما می‌توانید برای آگاهی از این ادله، با وکلا و مشاورین حقوقی لامینگو در ارتباط باشید.

 

نتیجه‌گیری ممنوع الخروج کردن فرزند مشترک

همانطور که از توضیحات این نوشتار متوجه شدیم، ولایت فرزند تا پیش از ۱۸ سالگی با پدر و جد پدری وی می‌باشد. بر همین اساس، یکی از حقوق پدری که ولی فرزند می‌باشد، ممنوع‌الخروج کردن فرزند است. پدر برای ممنوع الخروج کردن فرزند مشترک راه سختی در پیش ندارد و می‌تواند با مراجعه به اداره مهاجرت، فرزند زیر ۱۸ سال خود را مدتی کوتاه ممنوع‌الخروج نماید. علاوه بر این، مادر نیز می‌تواند فرزند خود را ممنوع‌الخروج نماید، اما برای دریافت حکم ممنوعیت خروج، راه دشواری در پیش خواهد داشت.

مادر باید برای ممنوع‌الخروج کردن فرزند خود، با در دست داشتن مدارک لازم و همچنین با استناد به ادله قانونی، دادخواست ممنوع‌الخروجی فرزند خود را به دادگاه و مراجع قضایی ارائه نماید. دادگاه پس از بررسی این ادله، در صورتی‌که دلایل مادر را موجه بداند، حکم به ممنوعیت خروج فرزند می‌دهد.

 

کانال تلگرام لامینگو

 

پیشنهاد ما

همانطور که بیان شد، مادری که قصد ممنوع‌الخروج کردن فرزند خود را دارد، باید به دلایلی استناد نماید. در بسیاری از مواقع، پدر می‌تواند موانع قانونی را از سر راه خود برداشته و فرزند را از کشور خارج نماید. به همین دلیل توصیه می‌شود مادری که قصد دارد از خروج فرزند خود جلوگیری کند، دادخواست خود را با مشورت وکلای مجرب در این زمینه ارائه نماید. مشورت با وکیل و دریافت مشاوره حقوقی به مادر کمک می‌کند تا بتواند یه دلایلی محکم برای ارائه دادخواست ممنوع‌الخروجی استناد نماید و پدر نتواند موانع قانونی را از سر راه خود بر دارد.

توجه داشته باشید که برای ممنوع‌الخروج کردن فرزند باید در مدت زمانی سریع اقدام شود تا هر چه سریع‌تر از خروج فرزند ممانعت به عمل آید ‌و به همین دلیل، مشورت با اشخاصی که از قوانین گذرنامه و ممنوعیت خروج فرزند آگاهی دارند، امری ضروری در قدم گذاشتن در این راه می‌باشد.

 

بلاگ حقوقی لامینگو را دنبال کنید!

نوشتار فوق، توسط همکاران ما در تیم حقوقی لامینگو تهیه و منتشر شده است. اگر مطالعه این مطلب به شما در کسب اطلاعات لازم کمک کرده است، توصیه می‌شود وارد بلاگ حقوقی لامینگو شوید و سایر محتواهای حقوقی این بلاگ را نیز مطالعه نمایید. علاوه بر این، پیشنهاد می‌گردد اگر با وجود مطالعه این مطلب همچنان ابهامی درباره مشاوره حقوقی ممنوع‌الخروج کردن فرزند مشترک دارید، پرسش خود را در انتهای همین مطلب با ما در میان بگذارید.

1
برچسب ها :
نویسنده مطلب زهرا حامد

دیدگاه شما

یک دیدگاه