چگونه می‌توان به مالیات قطعی اعتراض وارد کرد؟

اعتراض به مالیات قطعی

 

 

هر ساله اشخاص حقیقی و حقوقی از جمله شرکت‌ها، اصناف، کسبه و مؤسساتی که مشمول مالیات هستند، باید مالیات خود را طبق مقررات مالیاتی کشور به اداره‌ی امور مالیات پرداخت نمایند. علاوه بر آن بحث اعتراض به مالیات قطعی هم درست در همین زمان ضرورت پیدا می‌کند.

به اشخاصی که مشمول مالیات می‌باشند مودی گفته می‌شود. حال ممکن است سال مالیاتی هر مالیات دهنده‌ای مطابق سال مالیاتی رسمی باشد و یا ممکن است براساس سال مالیاتی، مطابق اساسنامه و تاریخ ثبت شرکت باشد؛ برای مثال ممکن است سال مالیاتی از اول فروردین تا پایان اسفند آن سال در نظر گرفته شود که به آن سال مالیاتی رسمی گفته می‌شود یا براساس تاریخ اساسنامه شرکت باشد، مثلا اگر تاریخ اساسنامه ۳۰ شهریور باشد، سال مالیاتی شرکت نیز از ۳۰ شهریور هر سال تا به مدت ۱۲ ماه از آن تاریخ حساب شده که به آن، سال مالیاتی طبق اساسنامه گفته می‌شود.

به هر حال در هر دو صورت مالیات دهنده پس از سررسید سال مالیاتی خود و قبل از صدور برگه تشخیص مالیات توسط سازمان امور مالیات، به مدت چهار ماه مهلت دارد اظهارنامه‌ای به منظور محاسبه‌ی مالیات خود، به سازمان مالیات تقدیم کند تا سازمان امور مالیات طبق آن اظهارنامه و صورت‌حساب‌ها و ترازنامه‌های مالی، میزان مالیات مودی را تعیین کند. به این اقدام مودی خود اظهاری گفته می‌شود. البته همین اظهارنامه نیز امکان تغییر و اصلاح در آن وجود دارد و تشخیص و تعیین مالیات براساس آخرین اظهارنامه‌ای است که مودی تنظیم کرده و تحویل می‌دهد.

دریافت مشاوره حقوقی

 اظهارنامه مالیاتی چیست؟

اظهارنامه مالیاتی کارنامه مالی است که هر سال اشخاص حقیقی و حقوقی که باید مالیات بپردازند، آن را به منظور محاسبه‌ی مالیات خود به سازمان مالیاتی ارسال می‌کنند. اظهارنامه گاهی از سوی سازمان امور مالیاتی در اختیار مالیات دهندگان قرار می‌گیرد و گاهی خوده مالیات دهنده آن را تنظیم کرده و به سازمان امور مالیات تحویل می‌دهد.

اما امروزه به منظور تسهیل کار مودیان، فرآیند اظهارنامه الکترونیکی در دستور کار قرار گرفته است و مودیان می‌توانند با مراجعه به سایت سازمان امور مالیات، اظهارنامه‌ی الکترونیکی را پر کرده و کد رهگیری دریافت کنند.

بنابراین اگر مودی در طی این مدت، اظهارنامه‌ای تسلیم سازمان امور مالیات نکند، مالیات او بدون در نظر گرفتن جزئیات مالی او و براساس معیار کلی که در قانون مالیات و مقررات آیین‌نامه‌های مربوط به آن آورده شده است تعیین می‌شود. همچنین به دلیل عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی، معادل ۳۰ درصد مالیات تعلق گرفته نیز جریمه خواهد شد و از هر نوع مالیات و بخشودگی مالیاتی نیز برخوردار نخواهد شد.

اعتراض به مالیات قطعی

بعد از گذشت ۴ ماه از تاریخ سررسید سال مالیاتی، مودی چه اظهارنامه تقدیم سازمان امور مالیاتی بکند و چه نکند، آن سازمان مالیات تعیین شده را در قالب برگ تشخیص مالیات به مودی ابلاغ می‌کند و همانطور که از نام آن پیداست، مالیاتی که در این برگه برای مودی در نظر گرفته شده است در واقع وصف تشخیصی است که سازمان امور مالیات میزان مالیات مودی را مشخص کرده و قطعی نمی‌باشد.

پس از ابلاغ آن مودی به مدت یک ماه مهلت دارد که اظهارنامه‌ی دیگری به منظور اعتراض به برگه تشخیص و کسب اطلاع از فرآیند محاسبه و بازبینی محاسبات، تقدیم اداره امور مالیات کند و همانطور که پیشتر هم گفتیم این کار می‌تواند به صورت الکترونیکی از طریق سایت سازمان امور مالیاتی انجام گیرد.

برای آگاهی از مالیات کسب و کارهای اینترنتی این مطلب را بخوانید: مالیات کسب‌وکار اینترنتی، ضرورتی عادلانه!

پس از تقدیم اظهارنامه، موضوع اعتراض مودی در هیأت حل اختلاف مالیاتی بدوی و در صورت اعتراض مجدد در هیأت حل اختلاف تجدید نظر مطرح و بررسی خواهد شد؛ پس از بررسی‌های لازم و با توجه به اظهارنامه‌‌ مودی یا رقم مالیات تغییر خواهد کرد و یا اعتراض مودی وارد نخواهد بود؛ در هر دو صورت رأی نهایی در هیئت مالیاتی بدی یا تجدیدنظر صادر خواهد شد و مالیات تعیین شده دیگر نهایی و قطعی می‌باشد. به محض قطعی شدن مالیات، مودی مکلف به پرداخت آن است و تأخیر در پرداخت آن ضمانت اجرای قانونی و جرایم سنگینی در پی خواهد داشت.

تنظیم قرارداد سفارشی

 اما سوالی که در این باره مطرح می‌شود این است که آیا مالیات قطعی نیز قابل اعتراض است یا خیر؟

باید بگوییم که در شرایط خاص و در صورتی که مودی مراحل اعتراض به برگه تشخیص و هیئت بدوی را طی کرده باشد، اعتراض به مالیات قطعی امکان پذیر می‌باشد. البته باید خاطر نشان کرد که اعتراض به مالیات قطعی این بار دیگر دو طرفه است یعنی این اعتراض هم می تواند از طرف مودی صورت گیرد و هم از طرف کارشناس اداره مالیات؛ آنها می‌توانند در طی مدت یک ماه از تاریخ صدور رأی مالیات قطعی، نسبت به رقم آن معترض شوند.

یکی از روش‌های اعتراض، مطرح کردن آن در شورای عالی امور مالیات است؛ در این شورا با در نظر گرفتن مدارک و دلایل اعتراض، به موضوع رسیدگی خواهد شد. حتی ممکن است پس از صدور رآی نهایی شورای عالی مالیات نیز مودی یا کارشناس اداره مالیات به مدارک و اسناد جدیدی دست پیدا کنند که می‌تواند تأثیر بسزایی در تغییر رقم مالیات داشته باشد؛ در این صورت آخرین راه‌حل این است که طی نوشتن نامه‌ای از وزیر اقتصاد و دارایی، درخواست رسیدگی مجدد شود. به اصطلاح این مرحله دیگر خوان آخر است.

پس از آن وزیر اقتصاد با تشکیل هیأت سه نفره‌ای که خود اعضای آن را انتخاب می‌کند و با توجه به مدارک و اسناد جدید، این موضوع را رسیدگی خواهد کرد. رأی این هیأت قطعی و لازم الاجرا است و دیگر مودی نمی‌تواند به این رأی اعتراض کند، حتی درخواست تجدید نظر هم وجود نخواهد داشت.

کانال تلگرام لامینگو

برای اطلاع از آخرین مقالات حقوقی منتشر شده می‌توانید به مجله حقوقی لامینگو مراجعه بفرمایید.

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب فاطمه دل‌زنده‌دار اباتری
کارشناس حقوقی

دیدگاه شما

بدون دیدگاه