رهن مدت دار و هر آنچه که لازم است در مورد آن بدانیم!
همانگونه که میدانید، در مباحث پیرامون قراردادها ازجمله عقد رهن چالش و مسئلهای که ذهن بسیاری از افراد را به خود مشغول میکند، مدت رهن میباشد. از همین رو لازم است افراد پیش از هرگونه اقدامی در انعقاد عقد رهن، با کارشناسان و مشاوران این حوزه در مراکز حقوقی در خصوص نوع قرارداد، مدت قرارداد و تأثیر تعیین مدت در در پرداخت دین مشورت کنند. کارشناسان نیز با ارائه مشاوره حقوقی عقد رهن سعی در روشن کردن ذهن افراد در برخورد با این مسئله میکنند. از همین رو، در این مطلب ابتدا ما به بحث مدت در انواع قراردادها و سپس به عقد رهن مدت دار میپردازیم. با ما همراه باشید.
لامینگو یکی از پلتفرمهای بسیار جامع و کامل درزمینه ارائه خدمات مشاورهای است. این مجموعه با استفاده از دانش و تخصص کارشناسان حقوقی خود بهترین و مناسبترین روش را برای تعیین زمان در رهن مدت دار به شما پیشنهاد میدهد. در صورت نیاز به دریافت مشاوره حقوقی عقد رهن، بر روی لینک زیر کلیک کنید.
انواع قرارداد ازنظر زمان
پیش از آنکه در خصوص عقد رهن مدت دار و اثرات آن صحبت کنیم، لازم است یک تقسیمبندی کلی از قراردادها از نظر مدت ارائه کنیم. بهطور کلی، عقود ازنظر زمان به دو دسته عقود آنی و عقود مستمر تقسیم میشوند. قرارداد آنی قراردادی است که در یک لحظه منعقد شده و تأثیر خود را میگذارد. در این نوع قراردادها پس از انعقاد، با توجه به تأثیر کامل آن نیاز به مراجعه به قرارداد پیش نمیآید. قراردادهايی نظير بیع و قرض از نمونه قراردادهای آنی محسوب میشوند. در مقابل، قرارداد مستمر قراردادی است که بهموجب آن طرفین موظف هستند در طول يک دوره زمانی مشخصشده، تعهدات خود را انجام دهند. ازاینگونه قراردادها میتوان به قرارداد اجاره بین مالک و مستأجر، ودیعه، عاریه، وکالت و ضمان اشاره کرد.
حتماً بخوانید: آیا با فوت مرتهن در عقد رهن، این قرارداد اعتبار خود را از دست میدهد؟
عقد رهن مدت دار
همانگونه که بیان شد، برای برخی از قراردادها لازم است زمان مشخصی را برای اجرای تعهدات طرفین مشخص کرد. همچنین، آنها میتوانند در زمان انعقاد قرارداد نسبت به کل معامله یا نسبت به قسمتی از اجرای قرارداد و تعهدات حاصل از آن اقدام به تعیین مدت کنند. عقد رهن نیز از این قضیه مستثنی نیست و راهن و مرتهن در ازای مال مورد رهن گذاشتهشده میتوانند زمانی را تعیین کنند که پیش از پایان مدت قرارداد، راهن دین خود را پرداخت و به تعهدات خود عمل کند. طرفین باید به این نکته توجه کنند که مدتزمان ایفای دین نباید از مدتزمان مشخصشده برای رهن کمتر باشد؛ چراکه در این صورت با پایان مدت رهن هنوز زمان وصول دین به پایان نرسیده است.
اهمیت تعیین مدت در قرارداد
تعیین مدت برای عقود مختلف آثار متفاوتی را بههمراه دارد. بهعنوان نمونه در قرارداد اجاره یا مزارعه، تعیین مدت خود شرط صحت قرارداد محسوب میشود یا در قرارداد وکالت، این شرط علاوه بر اجرای دقیق مفاد از سوی طرفین قرارداد، موجب تغییر ید امانی وکیل به ید ضمانی شده و یا در عقد رهن، تعیین مدت قرارداد میتواند منجر به از بین رفتن حق در مراجعه به مال مورد معامله شود. بهطور کلی، تعیین مدت میتواند در اجرای درست توافق تأثیرگذار باشد.
به بیان سادهتر، درصورتیکه مدت توافق به پایان رسیده باشد و شرایط برای بازپرداخت دین مهیا باشد، متعهد ملزم به پرداخت دین خود است. البته تعیین مدت در مورد مفاد تعهد و روشهای اجرای آن، معمولاً بستگی به توافق طرفین دارد. این به این معنا است که طرفین میتوانند که اجرای تمام یا قسمتی از تعهدات ناشی از قرارداد را به تأخیر انداخته يا فاصلهای بین انعقاد عقد و اجرای آن قرار دهند. بهطور کلی، بهتر است برای هر قراردادی ازجمله عقد رهن زمان اجرای تعهدات، زمان پرداخت دین و تاریخ امضای آن مشخص و واضح باشد؛ چراکه اين كار اجرای تعهدات و امكان مطالبه خسارت را برای هريک از طرفين قرارداد هموار میكند.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید
در پایان به یاد داشته باشید
همانطور که گفته شد، تعیین مدت برای تمامی قراردادها ازجمله عقد رهن از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. باید توجه کرد که تعیین زمان برای انجام قراردادهای مختلف و متنوع تأثیر بسزایی دارد و طرفین میتوانند برای بخشی از تعهدات یا انجام تمام تعهدات، زمان و مدت مشخصی را تعیین کنند. همچنین در قراردادهای رهن، راهن و مرتهن میبایست به شرایط رهن و مدت پرداخت دین دقت کنند. به همین جهت، آشنایی با نکات حقوقی و قانونی مختلف این حوزه و استفاده از تجربه و تخصص کارشناسان آن از اهميت بالايی برخوردار است. افراد میتوانند برای آشنايي با اين موضوع و كسب اطلاعات از شرايط و ضوابط اين نوع قراردادها، از مشاوره حقوقی عقد رهن استفاده و راهنمايیهای لازم را دريافت كنند.
شما نیز میتوانید برای کامل کردن اطلاعات خود درزمینه رهن مدت دار و استفاده از خدمات مشاوره حقوقی عقد رهن، مقالات ما را در بلاگ حقوقی لامینگو دنبال نمایید. همچنین، امکان درج سؤالات و ابهامات دراینباره در انتهای این مقاله نیز برای کاربران وجود دارد.
دیدگاه شما