نمونه قرارداد اجاره لودر و نکات حقوقی کاربردی در این قرارداد را بیشتر بشناسید!

2 سال پیش
نمونه قرارداد اجاره لودر

صنعت راه و ساختمان‌سازی و نیز حمل‌‌‌ونقل و باربری همواره از صنایع درحال گردش است. روزانه پروژه‌های گوناگونی در سطوح گسترده و کوچک در این زمینه شروع می‌شود. ازجمله‌ی این پروژه‌ها، می‌‌‌توان به ایجاد خاکریز، حفاری زیر‌زمین بنا‌ها، خاکریزی اطراف لوله‌های کار‌‌گذاشته‌شده در کانال‌‌‌ها و حمل بتن و مصالح ساختمانی اشاره کرد. هریک از این پروژه‌ها برای پیشبرد اهدافشان به نیروی متخصص و تجهیزات متعددی احتیاج دارند. یکی از این تجهیزات، لودر است که به‌دلیل ماهیت و کارکردش استفاده‌های زیادی دارد. عموماً اشخاص حقیقی، شرکت‌های ساختمان‌سازی و همچنین پیمانکارانی که پروژه‌های ساختمان‌سازی دارند، به کمک نمونه قرارداد اجاره لودر اقدام به اجاره‌ این ماشین می‌نمایند.

شما می‌توانید نمونه قرارداد اجاره لودر را از طریق لینک زیر از بانک قرارداد لامینگو دریافت نمایید:

قرارداد اجاره لودر

 

لودر چیست و چه کاربرد‌هایی دارد؟

لودر یکی از ماشین‌‌آلات راه‌سازی و ساختمانی است که دو نوع چرخ پلاستیکی و چرخ زنجیری دارد. از لودر چرخ‌پلاستیکی اغلب در معادن استفاده می‌گردد. البته به‌دلیل عملکرد مناسب این ماشین در حفاری‌‌های کوچک، در ساخت ساختمان‌های مسکونی هم مورد استفاده قرار می‌گیرد؛ ساختمان‌های چندطبقه‌ای که عموماً به‌صورت قرارداد‌های مشارکت در ساخت میان پیمانکار و مالک ساختمان قبلی منعقد می‌شود. لودر چرخ‌پلاستیکی آسیب کمتری به محیط وارد می‌نماید. از آنجایی که این نوع ماشین سرعت بیشتری نسبت به لودر چرخ‌زنجیری دارد، برای حمل مصالح ساختمانی هم گزینه‌ی مناسبی است.

لودر چرخ‌زنجیری در زمین‌های ناهموار و مکان‌هایی که لودر چرخ‌پلاستیکی امکان راه‌‌‌‌‌یابی به آن سطوح را ندارد، به کار می‌رود. یکی از بیشترین کاربردهای این لودر، در پروژه‌هایی است که به حفاری زیر‌بنا نیاز دارد؛ مانند جاده‌های بین شهری.

 

نمونه قرارداد اجاره لودر چه نوع قراردادی است؟

نمونه قرارداد اجاره لودر، قراردادی است که برای استفاده از لودری که مالکیت آن متعلق به فرد دیگری است، میان صاحب لودر و فردی که قصد اجاره‌ی لودر را دارد، منعقد می‌گردد. در این قرارداد، به مالک مبلغی تحت عنوان اجاره‌بها تعلق می‌گیرد؛ درمقابل، مستأجر از منافع لودر بهره‌مند شده و پروژه‌ی مورد نظرش را با استفاده از تجهیزات ساختمانی پیش خواهد برد.

 

نمونه قرارداد اجاره لودر

 

مزایای انعقاد نمونه قرارداد اجاره لودر برای طرفین

انعقاد نمونه قرارداد اجاره لودر، سبب می‌گردد تا به‌نوعی یک عقد امانی میان طرفین شکل بگیرد؛ چراکه یکی از احکامی که بر عقد اجاره بار می‌شود، این است که مستأجر نباید تعدی و تفریط کند. درصورتی‌که مستأجر در زمان عقد اجاره در حفظ عین مستأجره کوتاهی نماید، مسئول خواهد بود.

از طرف دیگر، با انعقاد قرارداد اجاره‌ موجر وظیفه دارد بهره‌برداری مستأجر از عین مستاجره را تسهیل کند و حق ندارد مانع کسب منفعت مستأجر از طریق عقد قرارداد اجاره‌ی دیگری نسبت به موضوع قرارداد فعلی، گردد.

همچنین، یکی از بحث‌های مهمی که افراد را به انعقاد قرارداد‌‌های قانونی معتبر رهنمون می‌سازد، شفاف‌سازی در زمینه‌ی مسائل مالی است؛ چراکه با عقد قرارداد اجاره کلیه‌ی مسائل مالی، اعم از میزان مال‌الاجاره‌ی عین مستأجره، زمان و شیوه‌ی پرداخت آن، شرایطی که منجر به دریافت خسارت از هریک از طرفین ‌خواهد شد و مقدار خسارات، بنا به توافق موجر و مستأجر تعیین می‌شود. تعیین دقیق و با جزئیات موارد مذکور، احتمال بروز اختلاف در قرارداد‌ها را به حد‌اقل می‌رساند؛ چراکه اغلب اختلافات ناشی از مبهم بودن شرایط و تعهدات طرفین قرارداد است.

 

همچنین بخوانید: نکات حقوقی که باید درباره نمونه قرارداد اجاره دستگاه حفاری بدانید!

 

الزام به انجام تعهدات

باید خاطرنشان کرد که علی‌رغم مزایای ذکرشده درخصوص نمونه قرارداد اجاره لودر، شاید بزرگ‌ترین مزیتی که افراد را ترغیب به انعقاد نمونه قرارداد اجاره لودر می‌کند، این است که با عقد قرارداد اجاره، تعهدات طرفین وجاهت قانونی پیدا می‌کند. البته لازم به ذکر است که مطابق مقررات کشور قراردادهای شفاهی نیز نزد قانون معتبر است؛ اما امکان اثبات تعهدات و استناد به این‌گونه قراردادها در مراجع قضایی بسیار دشوار خواهد بود. در این حالت نوعی اجبار برای التزام به تعهدات برای طرفین ایجاد می‌گردد؛ تا جایی‌که اگر هرکدام از موجر و مستأجر به تعهدات خود عمل نکند، در مرحله‌ی نخست طرف مقابل می‌تواند با مراجعه به مرجع قضایی الزام طرف دیگر را به انجام تعهد بخواهد.

در نهایت اگر الزام به اجرای تعهدات عملی نشد، طرفی که تعهد نسبت به او انجام نشده است، می‌تواند قرارداد را فسخ نماید.

 

نکاتی که باید در نمونه قرارداد اجاره لودر درج شود

یک قرارداد خوب، قراردادی است که کاملاً قانونی و به کمک کارشناسان حقوقی به‌گونه‌ای تنظیم شود که از بروز ابهاماتی که ممکن است در آینده ایجاد اختلاف نماید، جلوگیری کند. قرارداد باید همه‌ی نکات لازم را در در متن خود داشته باشد. هنگام بروز اختلاف و مراجعه به دادگاه، قرارداد به‌عنوان اولین سند و مرجع توسط قاضی بررسی خواهد شد. همچنین از دیگر فاکتور‌های یک قرارداد قابل قبول، می‌توان به این مورد اشاره کرد که پرداختن به حقوق و وظایف دو طرف به‌طور شفاف و با ریز جزئیات، به‌نحو برابر حافظ حقوق طرفین بوده و می‌تواند از منافع ایشان حراست نماید.

 

چه مطالبی را در متن نمونه قرارداد اجاره لودر بیاوریم؟

درست است که چهارچوب نکاتی که در هر قرارداد بیان می‌گردد مشابه است و در هر قرارداد عناوین تقریباً یکسانی وجود دارد؛ اما با توجه به موضوع هر عقد، این مندرجات به‌طور اختصاصی و با توجه به هدف خاصه‌ی عقد و شرایط طرفین تفاوت‌های کوچکی با همدیگر دارند. بنابراین در نمونه قرارداد اجاره لودر باید عنوان قرارداد، موضوع قرارداد، مشخصات طرفین، شرح وظایف موجر و مستأجر، زمان و مکان اجرای تعهدات، مدت‌زمان اجاره‌ی ماشین لودر، شروط ضمن عقد، نحوه‌ی فسخ قرارداد و در نهایت میزان و نحوه‌ی پرداخت خسارات قراردادی درج گردد.

 

نمونه قرارداد اجاره لودر

 

عنوان قرارداد

عنوان قرارداد باید به‌نحوی باشد که بیانگر عقد مورد نظر طرفین و موضوع آن باشد؛ به‌عنوان مثال، طرفین باید قید کنند که قرارداد ایشان نمونه قرارداد اجاره لودر است. اهمیت ذکر عنوان قرارداد در این است که عقد مورد نظر را در چهارچوب مواد قانونی همان عقد قرار داده و مانع از تحقق اشتباه در نوع قرارداد و موضوع آن از جانب طرفین می‌گردد.

 

موضوع قرارداد در نمونه قرارداد اجاره لودر

موضوع این قرارداد، اجاره‌ی یک دستگاه لودر از مالک آن، توسط مستأجر است. مستأجر می‌تواند شخص حقیقی مانند پیمانکار پروژه‌های ساختمانی، یا شخص حقوقی مانند شرکت‌های عمرانی و راه‌سازی باشد. مشخصات ماشین لودر مانند کارخانه‌ی سازنده‌ی ماشین، میزان عمر دستگاه، نوع و رنگ آن در قرارداد ذکر خواهد شد.

 

مشخصات طرفین

هرکدام از موجر یا مستأجر ممکن است شخص حقیقی یا حقوقی باشند. لازم است طرفین کلیه‌ی مشخصاتی را که عرفاً برای احراز هویت ضروری است، از جمله نام، نام خانوادگی، نام پدر، کد ملی و کد پستی، نشانی و شماره‌ی تلفن، در قرارداد قید کنند. اگر یکی از طرفین شخص حقوقی باشد، باید نام شرکت، اقامتگاه، تابعیت و کد اقتصادی آن قید شود.

 

شرح وظایف موجر و مستأجر در نمونه قرارداد اجاره لودر

هر قراردادی وظایفی را برای طرفین شکل می‌دهد که عمل به این تعهدات هدف نهایی انعقاد هر عقدی است. طرفین قرارداد در عقد اجاره، موجر و مستأجر هستند که مهم‌ترین وظایف ایشان به این شرح است:

 

تعهدات موجر

وظایف موجر به چند دسته تقسیم می‌شود که این موارد در زمره‌ی اصلی‌ترین تعهدات قرار می‌گیرند:

  • موجر باید عین مستأجره را مطابق با ویژگی‌هایی که در عقد برایش ذکر شده است، تحویل دهد؛ چراکه شرط بنایی مستأجر برای انعقاد عقد اجاره و هزینه‌ای که تحت عنوان اجاره‌بها می‌پردازد، بهره‌مندی از مورد اجاره با همان ویژگی‌هاست. به عبارت دیگر، دستگاه لودری که موضوع عقد اجاره است نه تنها نباید معیوب باشد، بلکه باید دقیقاً مشابه ویژگی‌‌هایی که بیان شده است باشد.
  • موجر متعهد است که عین مستأجره را تحویل مستأجر دهد. یکی از شرایط صحت عقد اجاره، قدرت تسلیم موضوع اجاره است.
  • موجر باید عین مستأجره را در زمانی که در عقد قید شده تحویل دهد.
  • و در نهایت موجر نباید در مدت اجاره تغییری در دستگاه لودر دهد که مانع استفاده‌ی مستأجر شود.

 

تعهدات مستأجر

در مقابل، مستأجر نیز وظایفی دارد که بارز‌ترین وظیفه‌ای که در میان عامه‌ی مردم برای مستأجر شناخته شده است، پرداخت به‌موقع اجاره‌بها است؛ اما تعهدات مستأجر محدود به این نیست.

درست است که مالکیت منافع در طول قرارداد با مستأجر است، اما او نباید فراموش کند که عین مستأجره در مدت‌زمان عقد اجاره به‌عنوان امانت در اختیار وی قرار داد. درصورتی‌که تعدی و تفریط نکرده باشد، پرداخت خسارات وارده به عین مستأجره به عهده‌ی او نیست؛ اما اگر تقصیری داشته باشد، باید خسارت وارده به ماشین لودر را جبران کند. حتی ممکن است خسارات وارده در نتیجه‌ی مستقیم عمل مستأجر محقق نشده باشد؛ به‌صرف اینکه در زمان تعدی و تفریط خساراتی به موضوع قرارداد وارد شود، مستأجر مسئول خواهد بود.

همچنین، مستأجر باید در طول مدت اجاره به مفاد قرارداد پایبند باشد. باید دستگاه لودر را در همان مصرفی که توافق شده استفاده کند؛ به‌طور مثال، اگر طرفین نمونه قرارداد اجاره لودر را برای حمل مصالح منعقد نموده‌اند، مستأجر حق ندارد از ماشین لودر برای حفاری استفاده کند.

در ضمن، مستأجر تعهد دارد که به‌محض خاتمه‌ی قرارداد دستگاه لودر را به موجر تحویل دهد.

 

خواندن این مطلب را به شما توصیه می‌کنیم: همه آنچه باید در مورد نمونه قرارداد اجاره ابزار ساختمانی بدانید!

 

زمان و مکان اجرای تعهدات

زمان و مکان انجام تعهدات در قرارداد از اهمیت بالایی برخوردار است که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.

 

زمان اجرای تعهدات

زمانی که موجر باید عین مستأجره را در اختیار مستأجر قرار دهد نیز در قرارداد معین می‌شود؛ چراکه مسلماً مستأجر نیز به این تجهیزات در آن بازه‌ی زمانی مشخص نیاز دارد. حتی ممکن است تحویل دیر‌هنگام ماشین لودر باعث تأخیر در انجام تعهد مستأجر و پرداخت خسارت عدم انجام تعهد بشود؛ چراکه گاهی زمان قید تعهد است و انجام تعهد در زمانی غیر از زمان اولیه مطلوبیتی برای شخص ندارد.

فرض کنید مستأجر یک مصالح‌فروش است که با مشتری دیگری قرارداد حمل مصالح را برای روز خاصی در هفته‌ی آینده، منعقد نموده است. در مقابل، موجر تعهد می‌کند که دستگاه لودر را طی سه روز آینده به مستأجر تحویل دهد. حال اگر موجر ده روز بعد دستگاه را تحویل دهد، دیگر فایده‌ای برای مستأجر نداشته و به‌منزله‌ی عدم انجام تعهد است. بنابراین زمان تحویل عین مستأجره باید در قرارداد درج شود.

علاوه بر این، زمان پرداخت اجاره‌بها نیز باید در قرارداد بیاید؛ چراکه تأخیر در پرداخت اجاره‌بها توسط مستأجر در شرایطی برای موجر حق فسخ ایجاد می‌نماید.

 

مکان اجرای تعهدات

مکان اجرای تعهدات عموماً محل انعقاد عقد است؛ اما اگر پروژه‌ی مورد نظر در مکان دیگری غیر از محل انعقاد قرارداد اجرا می‌شود، مانند حفاری در شهر دیگر، طرفین می‌توانند توافق کنند که موجر عین مستأجره را در آن شهر تحویل دهد.

 

مدت‌زمان عقد اجاره در نمونه قرارداد اجاره لودر

عقد اجاره یک عقد زمان‌دار است. اگر طرفین مدت‌زمان اجاره را قید نکنند، قرارداد باطل است. لذا ذکر زمان در کنار بیان نوع عقد، موضوع عقد، میزان بهای قرارداد و مشخصات طرفین از ارکان ضروری عقد اجاره است.

 

شروط ضمن عقد

حق فسخ قرارداد و تعیین وجه التزام دو شرطی است که در اغلب قراردادها قید می‌شود. علاوه‌براین، ممکن است دو طرف قرارداد، شرط فعلی نیز به‌عنوان یکی از شرایط ضمن عقد برای خود قرار دهند؛ به‌این‌معنا که ضمن عقد اجاره‌ی ماشین لودر از طرف مقابل بخواهند که کاری برای ایشان انجام دهد.

 

نمونه قرارداد اجاره لودر

 

شرایط فسخ در نمونه قرارداد اجاره لودر

عقد اجاره از جمله عقود لازم در قانون مدنی است که هیچ‌کدام از دو‌ طرف قرارداد نمی‌توانند بی‌دلیل آن را فسخ کنند؛ مگر اینکه حق فسخ را در قرارداد به‌عنوان شرط فسخ پیش‌بینی کرده باشند یا به موارد فسخ مندرج در قانون مدنی استناد نمایند. یکی از موارد حق فسخ، این است که مستأجر در مواردی غیر از موارد مندرج در قرارداد از عین مستأجره استفاده کند یا عین مستأجره به‌قدری معیوب باشد که مستأجر نتواند از آن استفاده کند؛ در مورد اول موجر و قسمت اخیر مستأجر حق فسخ خواهد داشت.

 

خسارات در نمونه قرارداد اجاره لودر

ممکن است در طول مدت عقد اجاره خساراتی به ماشین لودر وارد شود؛ گاهی خسارات در نتیجه‌ی تقصیر مستأجر است که در این صورت مستأجر ضامن است. گاهی نیز خساراتی در اثر قوه‌ی قاهره محقق می‌شود؛ حوادثی مانند زلزله. در این‌صورت، قوه‌قاهره رافع مسئولیت مستأجر خواهد بود. باید توجه داشت حادثه‌ای قوه‌ی قاهره محسوب می‌شود که سه شرط داشته باشد:

  • خارجی باشد؛ یعنی در نتیجه‌ی تقصیر مستأجر نباشد.
  • غیرقابل دفع باشد.
  • غیرقابل پیش‌بینی باشد.

 

خسارات قانونی و قراردادی

اگر تعهدات قراردادی به‌درستی اجرا نشود، طرفین می‌توانند طبق قانون خسارت دریافت کنند که در ماده‌ی 226 قانون مدنی این خسارت پیش‌بینی شده است. چهار شرط برای دریافت چنین خسارتی وجود دارد؛ اما باید توجه داشت که این چهار شرط باید باهم جمع شوند و درصورتی‌که یکی از این چهار شرط وجود نداشته باشد، خسارت قراردادی قابل مطالبه نیست.

شروط تحقق مسئولیت قراردادی عبارتند از:

وجود قرارداد صحیح میان خواهان و خوانده، نقض یکی از تعهدات ناشی از قرارداد از طرف خوانده که فردی است که به تعهد خود عمل نکرده است، ورود خسارت به خواهان و رابطه‌ی سببیت میان نقض تعهد قراردادی و ورود خسارت، انقضاء مدت اجرای تعهد.

اما در کنار خسارتی که قانون در صورت نقض تعهد برای طرفین در نظر گرفته است، نوع دیگری از خسارت وجود دارد که به آن خسارت قراردادی می‌‌گویند که در عالم حقوق وجه التزام نامیده می‌‌شود؛ به این‌صورت که طرفین ممکن است در قرارداد شرط کنند که در صورت تخلف، متخلف مبلغ مشخصی را به‌عنوان خسارت تأدیه نماید. این مبلغ از قبل توسط طرفین تعیین می‌گردد. در این‌صورت، قاضی دادگاه باید به همان میزان مشخص در قرارداد حکم دهد. حتی اگر میزان خسارات وارده، کمتر یا بیشتر باشد، قاضی نمی‌تواند متخلف را به مبلغ کمتر یا بیشتری از مبلغ وجه التزام محکوم نماید.

 

کانال تلگرام لامینگو

 

سخن پایانی

نمونه قرارداد اجاره لودر، قراردادی است که برای اجاره‌ی ماشین لودر میان مالک ماشین لودر، که می‌تواند شرکت‌های اجاره‌ی ماشین‌آلات یا افراد عادی باشد، و مستأجر که می‌تواند پیمانکار، شرکت‌های عمرانی یا دولت به‌عنوان وزارت راه و شهر‌سازی و افرادی که به شغل حمل مصالح اشتغال دارند باشد، منعقد می‌گردد. احکام عقد اجاره در قانون مدنی بر این قرارداد جاری می‌شود.

در قرارداد اجاره آنچه اهمیت دارد، این است که طرفین با موارد حق فسخ آشنا باشند تا در میانه‌ی قرارداد ناگهان با فسخ قرارداد توسط طرف دیگر مواجه نگردند. همچنین، به کمک کارشناسان حقوقی متخصص در حوزه‌‌ی قرارداد‌نویسی در تیم حقوقی لامینگو قراردادی متناسب با شرایط اقتصادی خود منعقد نمایند تا بیشترین کارایی لازم  را داشته باشد.

در پایان، از شما عزیزان دعوت می‌کنیم ضمن مطالعه‌ی مطالب دیگری که در بلاگ حقوقی لامینگو منتشر شده است، دیدگاه‌ها و پیشنهادهای خود در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.

1
برچسب ها :
نویسنده مطلب مهستی موسوی

دیدگاه شما

یک دیدگاه