مشاوره حقوقی تقسیم ارث در صورت عدم همکاری ورثه

مشاوره حقوقی تقسیم ارث

زمانی‌که فردی فوت می‌کند، هر آنچه که دارد یا در طول زندگی به دست آورده است در این دنیا باقی می‌ماند. اموال باقی‌مانده شخص بعد از پرداخت هزینه کفن‌ودفن فرد و پرداخت بدهی‌ها به بازماندگان (وراث) او می‌رسد. اما در میزان سهم وراث تفاوت‌هایی وجود دارد. زن، شوهر، فرزند دختر، فرزند پسر، نوادگان فرد و … به میزان متفاوتی از ارث، سهم دارند. در طول زمان، همین موضوع باعث بروز اختلافات و درگیری‌هایی در تقسیم ارث شده است. البته میزان ارث افراد توسط قانون‌گذار با تکیه‌ بر موازین اسلامی تعیین شده است. هرچند گاهی ممکن است متوفی قبل از فوت خود با استفاده از مشاوره حقوقی تقسیم ارث ، وصیت‌نامه‌ای را تنظیم نماید و در این خصوص با اراده خود تصمیم‌گیری کند.

احترام به روابط خویشاندی و توجه به اهمیت خانواده باعث می‌شود تا بروز اختلافات به کمترین میزان خود برسد یا در صورت بروز اختلاف، سریع حل‌‍‌وفصل شود. البته ممکن است زمان بگذرد و اختلافات و تصمیمات متفاوتی در خصوص اموال متوفی گرفته شود و برخی از افراد مانع رسیدن ارث به سایرین شوند. در این حالت بهتر است کار به کاردان سپرده شود؛ یعنی با متخصصان حقوقی که بر مباحث ارث و وصیت مسلط هستند، مشورت شود تا به‌صورت سریع و قانونی، هر وارثی به سهم‌الارث خود دسترسی پیدا کند. بنابراین در صورت نیاز از طریق لینک زیر به صفحه مشاور حقوقی تقسیم ارث لامینگو مراجعه کنید و زمان مشاوره خود را رزرو کرده  و مشکل خود را به‌راحتی رفع کنید:

 

دریافت مشاوره حقوقی

 

تعریف ارث مطابق مشاوره حقوقی تقسیم ارث

هر فردی در طول زندگی خود کیسه دارایی‌ای را ایجاد می‌کند که به‌صورت مثبت و منفی پر شده است. یعنی در کنار دارایی، مال، ملک، پول، دیون و بدهی‌هایی را ایجاد کرده است. با فوت شخص، به‌صورت قهری؛ یعنی بدون اینکه نیاز باشد اقدامی انجام شود، تمام کیسه به بازماندگان فرد منتقل می‌شود و محتوای کیسه به آن‌ها ارث می‌رسد. دیون فرد فوت‌شده به وراث منتقل نمی‌شود؛ یعنی اگر شخص فوت‌شده مالی نداشته باشد، ورثه بدهی‌های او را از جیب خود پرداخت نمی‌کنند. در نتیجه باید گفت تنها اموال فرد به دیگران ارث می‌رسد.

 

بازماندگان متوفی

افرادی که  از اموال و دارایی متوفی ارث می‌برند با متوفی دارای ارتباط خونی هستند و به‌اصطلاح بر اساس نسب از متوفی ارث می‌برند که در ماده 862 قانون مدنی، پدر، مادر، فرزند و نوه در اولویت هستند و بعد از آن پدربزرگ و مادربزرگ، خواهر و برادر و فرزندان آن‌ها و سپس عمه، عمو، خاله، دایی و فرزندان آن‌ها از فرد فوت‌شده ارث می‌برند. البته باید توجه کرد که این افراد بنا بر اولویت ارث می‌برند و اگر یکی از آن‌ها نباشد، ارث به نفر بعدی می‌رسد.

تنها زن و شوهر به دلیل سبب، یعنی همان عقد نکاحی که میان‌شان منعقد شده است، از یکدیگر ارث می‌برند و وجود زن یا شوهر در میزان ارث سایر افراد تأثیری ندارد، بلکه هرکس به میزانی که تعیین شده است ارث می‌برد.

 

برای کسب اطلاع از نحوه ارث‌بری زن و شوهر از یکدیگر این مقاله را مطالعه نمایید: مشاوره حقوقی ارث و میزان سهم‌الارث زن و مرد از یکدیگر!

 

تقسیم ترکه متوفی

انسان موجودی اجتماعی است که برای امرار معاش خود و یا از سر علاقه در طول زندگی در حال مال‌اندوزی است. با فوت هر شخص، اختیار اداره و استفاده از اموالی که در زندگی کسب کرده است از او سلب شده و به بازماندگان می‌رسد. با در نظر گرفتن شرایط تقسیم ارث، از جمله تعیین میزان سهم هر فرد بر اساس ارتباطی که با متوفی دارد، ترکه متوفی به میزان نامساوی (میان دختر و پسر) به وارث منتقل می‌شود و بازماندگان متوفی بعد از پرداخت بدهی و دیونی که متوفی بر عهده داشته است، تمام آنچه را که از اموال او باقی‌مانده بین خود تقسیم می‌کنند. برای اینکه به‌درستی میزان سهم هر وارث تعیین شود بهتر است از مشاوره حقوقی تقسیم ارث استفاده شود.

 

 مشاوره حقوقی تقسیم ارث

 

تقسیم ترکه به‌صورت توافقی

ماده 591 قانون مدنی اعلام می‌دارد «هرگاه تمام شرکا به تقسیم مال مشترک راضی باشند، تقسیم به‌نحوی که شرکا تراضی نمایند به‌عمل می‌آید و در صورت عدم توافق‌بین شرکا حاکم اجبار به تقسیم می‌کند، مشروط بر اینکه تقسیم مشتمل بر ضرر نباشد که در این‌صورت اجبار جائز نیست و تقسیم باید به‌تراضی باشد.»

تمامی افرادی که از متوفی ارث می‌برند به‌صورت مشاع از تمامی اموال، دارای سهم هستند. با این حساب هر وقت وراث بر سر اموالی که به آن‌ها ارث رسیده است، بنابر توافق جمعی تراضی به فروش نمایند تقسیم ارث بدون دخالت حاکم انجام می‌شود. اما اگر توافقی ایجاد نشود حاکم اجبار به تقسیم ترکه می‌کند.

 

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

تقسیم ترکه در صورت وجود اختلاف

هر وارث که در اموال متوفی شریک است، مطابق ماده 589 قانون مدنی، هر زمانی که اراده کند می‌تواند درخواست تقسیم مال را داشته باشد. مگر اینکه به‌موجب قانون، تقسیم ترکه ممنوع باشد و یا وراث مجبور باشند که تقسیمی انجام ندهند. در این حالت که توافقی بین وراث برقرار نشده است باید به‌اجبار حاکم، بعد از دریافت گواهی انحصار وراثت، تقسیم ترکه توسط دادگاه به میزان سهم هر یک از وراث انجام شود.

 

دریافت گواهی انحصار وراثت در مشاوره حقوقی تقسیم ارث

تقسیم ترکه متوفی بین وراث بهتر است با توافق بر مبنای قانون انجام شود، اما اگر وراثی مخالفت داشته باشند و توافقی حاصل نشود باید تقسیم ترکه را با ارائه دادخواست تقسیم ترکه از دادگاه درخواست کرد. برای انجام این کار نیاز است که در ابتدا وراث گواهی انحصار وراثت را دریافت کرده باشند.

 

گواهی انحصار وراثت چیست؟

گواهی انحصار وراثت سندی است که اسامی وراث و میزان سهم هر یک از  وراث در آن‌‌ بیان شده است. وراث و یا ذی‌نفعان (وراث، نماینده قانونی وراث و طلبکاران) باید به شورای اختلاف محل آخرین اقامتگاه متوفی مراجعه کنند و مدارک لازم از جمله گواهی فوت، مدارک شناسایی، رسید مالیاتی، اختلاف و عدم همکاری مالیاتی و یا رسید دیون بر عهده متوفی را ارائه دهند تا گواهی را کسب کنند. به دلیل گذشت زمان، فرآیند طولانی و دوندگی‌های فراوان در دریافت این گواهی، شما می‌توانید با استفاده از مشاوره حقوقی تقسیم ارث ، هوشمندانه و در زمانی کوتاه بهترین اقدام را انجام دهید.

 

از مطالعه این مطلب کاملاً ضروری غافل نشوید: مالیات بر ارث چگونه محاسبه می‌شود؟

 

مشاوره حقوقی تقسیم ارث در صورت عدم توافق وراث

عدم توافق وراث بر سر تقسیم ترکه باعث بروز اختلافات و درگیری‌های فراوانی می‌شود. عدم توافق وراث دلایل مختلفی دارد، مانند اینکه برخی از وراث از ترکه متوفی استفاده می‌کنند و با فروش آن مخالف هستند یا در بین وراث متوفی، غایبی وجود دارد و یا برخی بدون وجود دلیلی علاقه‌ای به فروش ترکه ندارند. در چنین مواقعی تلاش بر این است که تقسیم اموال به مشاوره حقوقی تقسیم ارث سپرده شود.

 

پیشگیری بهتر از درمان

گاه بهتر است قبل از وقوع واقعه‌ای به فکر جلوگیری از آن باشیم. به بیان دیگر قبل از اینکه اختلافی بین وراث برای تقسیم ترکه به وجود آید اقداماتی جهت پیشگیری از هر گونه اختلاف و درگیری این‌چنینی انجام شود. مثلاً اینکه قبل از فوت، موصی (وصیت‌کننده) در خصوص اموال خود تصمیم‌گیری نماید تا شیوه تقسیم اموال میان وراث مشخص باشد یا تمامی وراث، یکی از ورثه قابل‌اعتماد را به‌عنوان وکیل و نماینده خود برای تقسیم ترکه و اقدامات مربوط به آن انتخاب نمایند.

 

 مشاوره حقوقی تقسیم ارث

 

راهکارهای قانونی مشاوره حقوقی تقسیم ارث

گاه ممکن است شخصی قبل از فوت هیچ تصمیمی برای تقسیم اموال خود نگرفته باشد. بعد از فوت او هم بازماندگان برای تقسیم ترکه به هیچ توافقی برای تقسیم بدون انحصار وراثت نرسند. در این حالت با کمک مشاوره حقوقی تقسیم ارث راهکارهایی به افراد ارائه می‌شود که به شرح زیر است:

 

1. درخواست تحریر ترکه

زمانی که میزان اموال باقی‌مانده متوفی مشخص نباشد، اختلافی بر مقدار و میزان آن باشد، بین وراث غایبی وجود داشته باشد یا برخی از وراث از قبول ترکه سرباز زنند، طرح دادخواست تحریر ترکه از طریق دفتر خدمات الکترونیکی قضایی و درخواست تحریر ترکه از طریق شورای حل اختلاف ضروری است.
بنا بر ماده 209 قانون امور حسبی، تحریر ترکه به معنای تعیین میزان اموال و دیون متوفی است. بعد از این امر، شورا موظف به انتشار آگهی و لیست کردن میزان دارایی متوفی است.

 

2. دادخواست تقسیم ترکه

این مورد بعد از دریافت گواهی انحصار وراثت صورت می‌گیرد. یعنی وراث از شورای حل اختلاف درخواست می‌کنند تا سهم دقیق هر یک از آن‌ها مشخص شود. بعد از تعیین میزان سهم دقیق هر یک، وراث می‌توانند بدون کسب اجازه و موافقت سایر وراث، سهم خود را به فروش برسانند.

 

3. دادخواست مهر و موم ترکه

در صورتی‌که دارایی متوفی به‌گونه‌ای باشد که احتمال تضییع‌شدن آن وجود داشته باشد یا ممکن باشد مورد سوء استفاده هر یک از وراث قرار بگیرد، در این حالت تمامی افرادی که در ماده 167 قانون امور حسبی بیان شده است می‌توانند از دادگاه تقاضای مهر و موم ترکه را داشته باشند.

 

4. دادخواست فروش مال مشاع

مال مشاع، مالی است که تمامی افراد در تمامی آن سهیم هستند. حال مطابق ماده 4 قانون افراز و فروش مال مشاع، زمانی که مال مشاع، غیرقابل افراز است؛ یعنی مانند اتومبیل و خانه نتوان بدون اینکه آسیبی به آن وارد شود آن را تقسیم کرد، در این صورت هر یک از شرکا در مال می‌تواند تقاضای فروش مال مشاع را از طریق دادگاه داشته باشد. در این حالت پس از تعیین قیمت مال توسط کارشناس، مال از طرق مزایده به فروش می‌رسد و مبلغ آن در صندوق دادگستری باقی می‌ماند تا هر یک از وراث به میزان سهم خود مبلغی را از صندوق دریافت نمایند.

 

5. دادخواست نصب قیم

اگر بین وراث محجوری از جمله کودک، بیمار یا مجنونی وجود داشته باشد، به دلیل ناتوانی او در اداره امور مالی و غیرمالی خود، ممکن است میان او و سایر وراث اختلافاتی به وجود آید. در این حالت برای جلوگیری از هر اختلاف و سوء استفاده‌ای باید هر یک از ذی‌نفعان از طریق دایره سرپرستی دادگاه خانواده، درخواست نصب قیم را داشته باشند. سپس دادگاه بعد از بررسی‌های لازم اقدام به نصب قیم می‌کند. قیم در حدود صلاحیت خود با اجازه از دادگاه به امور مالی محجور رسیدگی می‌کند.

 

کانال تلگرام لامینگو

 

انتهای کلام در اهمیت مشاوره حقوقی تقسیم ارث

وجود محبت و همدلی در میان اعضای یک خانواده بسیار مهم است. از آنجایی‌که ترکه به وراثی از یک اصل‌ و نسب می‌رسد، بروز اختلاف و درگیری میان خواهران و برادران یا سایر طبقات خانوادگی بر سر اموال متوفی امری ناشایست است که روابط حسنه میان آن‌ها را برهم می‌زند و اهمیت و ارزش خانواده را کاهش می‌دهد. کارشناسان حقوقی لامینگو با در نظر گرفتن تمامی شرایط، مشاوره حقوقی تقسیم ارث را به شما عزیزان ارائه می‌دهند تا مشکلی از مشکلات حقوقی شما کاسته شود. شما می‌توانید از این خدمات استفاده کنید تا بدون بروز اختلاف و با جلب موافقت سایر وراث، میراث را تقسیم نمایید یا اینکه بعد از بروز اختلافات و عدم توافق میان ورثه از طریق قانون و هر چه سریع‌تر، برای تقسیم اقدام کنید!

برای کسب اطلاعات و مشاوره در این خصوص به صفحه لامینگو و قسمت دریافت مشاوره مراجعه نمایید. همچنین اگر علاقه‌‌مند به کسب اطلاعات و افزایش دانش حقوقی خود هستید به بلاگ حقوقی لامینگو مراجعه کرده و از سایر مطالب حقوقی دیدن نمایید. همچنین در صورت وجود هرگونه ابهام و سؤال در خصوص متن فوق، سؤالات خود را در قسمت دیدگاه‌ها با کارشناسان و متخصصان مجموعه در میان بگذارید. کارشناسان ما در سریع‌ترین زمان پاسخگوی شما عزیزان هستند.

1
برچسب ها :
نویسنده مطلب زهرا طاهرخانی

دیدگاه شما

یک دیدگاه