مشاوره حقوقی دعوای خلع ید از املاک مشاعی و شرایط آن

11 ماه پیش
مشاوره حقوقی دعوای خلع ید

مطابق با مشاوره حقوقی دعوای خلع ید مشاعی، ملک مشاعی ملکی است که مالکین متعددی داشته و چندین نفر با یکدیگر مالک این ملک می‌باشند. زمانی که ملکی میان اشخاصی مشاع است، در  نتیجه هیچ یک از این اشخاص حق تصرف در ملک مشاع را بدون رضایت سایر مالکین ندارد. حال اگر یکی از مالکین ملک و یا شخص ثالث اقدام به تصرف در ملک مشاع نماید در این صورت سایر مالکین حق طرح دعوای خلع ید علیه شخصی که اقدام به تصرف در ملک مشاع کرده است را دارند. دعوای خلع ید مشاعی یکی از انواع دعاوی خلع ید است و شخصی که قصد طرح این دعوا را دارد باید مالک ملک مشاع باشد و علاوه بر این تصرف متصرف باید غیرقانونی باشد.

در نوشتار مشاوره حقوقی دعوای خلع ید قصد داریم درباره چیستی این دعوا و شرایط طرح آن صحبت کنیم. در نتیجه اگر قصد کسب اطلاعات لازم در این زمینه را دارید، این نوشتار را تا انتها مطالعه کنید. علاوه بر این، چنانچه پس از مطالعه این مطلب همچنان قصد کسب اطلاعات بیشتری در این زمینه داشتید می‌توانید با همکاران ما در تیم حقوقی لامینگو در ارتباط باشید و اطلاعات بیشتر را از این افراد دریافت نمایید.

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

خلع ید مشاعی چیست؟

پیش از اینکه به بررسی شرایط طرح دعوای خلع ید مشاعی بپردازیم، ابتدا قصد داریم در این بخش از مطلب به تعریف خلع ید مشاعی بپردازیم. همانطور که در مقدمه این مطلب بیان شد، مالکیت مشاعی به این معنا است که مالکیت بر مال، میان چند نفر مشترک است و چند شخص همزمان و به صورت اشتراکی مالک یک مال هستند. زمانی که مالکیت بر مال مشاع است، هیچ یک از مالکین حق تصرف در مال را بدون اجازه سایر شرکا ندارد. علاوه بر این، اشخاص ثالث نیز حق تصرف در ملک مشاع بدون رضایت تمام مالکین را نداشته و در صورتی‌که شخص ثالثی اقدام به تصرف در ملک مشاع دیگران نماید، مشمول تصرف عدوانی خواهد بود.

نکته‌ای که در اینجا وجود دارد و باید در مشاوره حقوقی دعوای خلع ید بیان گردد این است که مالکیت مشاعی اشخاص، همواره ممکن است از سوی سایر اشخاص و همچنین خود مالکین مورد تعرض قرار بگیرد.

امکان طرح دعوا

به همین دلیل نیز قانونگذار برای حمایت از حق مالکیت افراد، این امکان را فراهم کرده است و این حق را به رسمیت شناخته است که مالکین ملک مشاع بتوانند طرح دعوای خلع ید مشاعی طرح نمایند. در همین راستا و با توجه به این توضیحات، اگر شخص ثالثی اقدام به تصرف در ملک مشاع دیگران نماید، در این صورت مالکین ملک مشاع می‌توانند طرح شکایت نمایند یا اگر یکی از مالکین اقدام به تصرف عدوانی در ملک مشاع نماید، در این صورت سایر مالکین این حق را دارند که علیه مالک متصرف در ملک مشاع، طرح دعوای خلع ید مشاعی نماید. اگر دعوای خلع ید طرح شود و به صدور حکم خلع ید منجر شود، در این صورت خلع ید از کل ملک باید انجام شود. طرح دعوای خلع ید، شرایطی دارد که در بخش بعدی این مطلب به توضیح و تشریح این شرایط خواهیم پرداخت.

مشاوره حقوقی دعوای خلع یعد و شرایط طرح دعوا

برای آن‌که اشخاص بتوانند اقدام به طرح دعوای خلع ید نمایند، باید شرایطی وجود داشته باشد که این شرایط به شرح زیر است:

مشاوره حقوقی دعوای خلع ید

 

مالکیت خواهان

اولین شرط از شرایط طرح دعوای خلع ید، مالک بودن است. به عبارت دیگر تنها اشخاصی که مالک ملک مشاعی هستند حق طرح دعوای خلع ید مشاعی را دارد و خواهان باید حتماً مالک باشد. با توجه به این توضیح، خواهانی که قصد طرح دعوای خلع ید مال مشاعی را دارد ابتدا باید مالکیت خود بر مال را اثبات کند و اگر در مالکیت خواهان تردیدی باشد در این صورت خواهان باید ابتدا برای اثبات مالکیت خود اقامه دلیل نماید.

ماده 22 قانون ثبت در ارتباط با مالکیت اشخاص بر اموال اینچنین مقرر کرده است که «همین که ملکی مطابق قانون در دفتر املاک به ثبت رسید دولت فقط کسی را که ملک به اسم او ثبت شده و یا کسی که ملک مزبور به او منتقل گردیده و این انتقال نیز در دفتر املاک به ثبت رسیده یا اینکه ملک مزبور از مالک رسمی ارثاً به او رسیده باشد مالک خواهد شناخت. در مورد ارث هم ملک وقتی در دفتر املاک به اسم وارث ثبت می‌شود که وراثت و انحصار آن‌‌ها محرز و در سهم‌‌الارث بین آن‌ها توافق بوده و یا در صورت اختلاف، حکم نهایی در آن باب صادر شده باشد.»

دریافت مشاوره حقوقی

 

تصرف عدوانی و غیرقانونی متصرف

مطابق با مشاوره حقوقی دعوای خلع ید مشاعی، شرط دوم از شرایط طرح دعوای خلع ید مشاعی این است که تصرف متصرف عدوانی و غیرقانونی باشد. این موضوع به این معنا است که تصرف متصرف در ملک مشاع باید بدون رضایت و اجازه مالکین ملک باشد و اگر این تصرف قانونی و با رضایت مالکین باشد، در این صورت نمی‌توان برای بیرون کردن این متصرف اقدام به طرح دعوای خلع ید نمود.

این مطلب را نیز بخوانید: تفاوت تصرف عدوانی حقوقی و تصرف عدوانی کیفری چیست؟

 

غیرمنقول بودن مال

شرط آخر از سری شرایط طرح دعوای خلع ید، غیرمنقول بودن مال مشاع است و چنانچه مال مشاع منقول باشد در این صورت نمی‌توان دعوای خلع ید طرح کرد.

مراحل طرح دعوای خلع ید چیست؟

اکنون که با مفهوم خلع ید مشاعی و همچنین شرایط طرح دعوای خلع ید آشنا شدید، در این بخش از نوشتار مشاوره حقوقی دعوای خلع ید قصد داریم به مراحل طرح دعوا بپردازیم. سؤالی که برای بسیاری از اشخاص ایجاد می‌شود این است که اگر شخصی در ملک مشاع تصرف غیرقانونی کرد، چگونه باید برای رفع تصرف عدوانی این شخص از ملک طرح دعوا نمود. در پاسخ به این پرسش باید بدانید که اولین قدم، ثبت نام در سامانه ثنا است. پس از ثبت نام در سامانه ثنا خواهان باید اقدام به تنظیم یک دادخواست برای طرح دعوای خلع ید نماید. توجه داشته باشید که اشخاص باید با دریافت راهنمایی لازم از مشاوران حقوقی اقدام به تنظیم این دادخواست نمایند تا این دادخواست بدون ایراد تنظیم شود. پس از تنظیم دادخواست، خواهان باید با مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، اقدام به ثبت این دادخواست نماید.

این دادخواست سپس از طریق این دفاتر به دادگاه صالح برای رسیدگی و صدور حکم ارسال می‌شود. پس از ارسال دادخواست به دادگاه صالح، دادگاه رسیدگی به این دعوای حقوقی را آغاز خواهد نمود. در قدم اول، دادگاه مالکیت ملک را از طریق استعلام وضعیت ثبتی ملک بررسی می‌کند. این کار با هدف احراز صلاحیت خواهان برای طرح دعوا و همچنین استعلام مالکیت سایر مالکین انجام می‌شود. پس از اینکه وضعیت مالکیت ملک بررسی شد، دادگاه اقدام به تعیین جلسه رسیدگی نموده و استماع اظهارات طرفین دعوا انجام خواهد شد. پس از استماع اظهارات، رأی مقتضی در این موضوع توسط دادگاه صادر و این رأی به طرفین دعوا ابلاغ می‌شود. طرفین دعوای خلع ید مشاعی، حق اعتراض به رأی دادگاه را در مواعد مقرر خواهند داشت.

مشاوره حقوقی دعوای خلع ید

 

مشاوره حقوقی دعوای خلع ید و مدارک لازم برای طرح این دعوا

برای ثبت دادخواست خلع ید و به‌صورت کلی اثبات هر ادعایی، لازم است تا خواهان مدارک و مستنداتی را تهیه نماید تا بتواند با استناد به این مدارک، ادعای خود را اثبات کند. با توجه به این توضیح ممکن است از خود بپرسید مدارک لازم برای اثبات ادعای تصرف عدوانی و تنظیم دادخواست خلع ید از ملک مشاع چیست؟ در پاسخ به این پرسش باید بدانید که یکی از مهم‌ترین مدارک لازم برای ثبت این دادخواست و اثبات ادعا در دعوای خلع ید، سند مالکیت است. همانطور که در بخش قبل مطالعه کردید، تنها شخصی که بر ملک مشاع مالکیت دارد حق طرح دعوای خلع ید دارد و به همین دلیل، خواهان باید سند مالکیت را به عنوان یکی از مدارک اثبات ادعای خود ضمیمه دادخواست نماید.

یکی دیگر از مدارک لازم برای طرح دعوای خلع ید، استناد به گزارش کارشناس است. خواهانی که قصد دارد تصرف غیرقانونی متصرف در ملک مشاع را اثبات کند، می‌تواند درخواست معاینه محل و تحقیق محلی توسط کارشناس برای اثبات ادعای خود را داشته باشد و در نتیجه، به نظریه کارشناس استناد نماید. علاوه بر این موارد، کارت ملی خواهان، شهادت شهود و غیره از جمله سایر مدارکی است که برای تنظیم دادخواست خلع ید از ملک مشاع لازم است.

هزینه طرح دعوای خلع ید مشاعی چه میزان است؟

یکی دیگر از موضوعاتی که در مشاوره حقوقی دعوای خلع ید به بررسی و توضیح آن خواهیم پرداخت، هزینه طرح دعوای خلع ید مشاعی است. بسیاری از افرادی که قصد تنظیم دادخواست و طرح چنین دعوایی را در محاکم دارند، سؤالات زیادی در ارتباط با هزینه دعوای خلع ید دارند. در توضیح این موضوع باید به این مورد توجه داشته باشید که اگر خواهان قصد داشته باشد دادخواست خود را از طریق وکیل تنظیم نماید و در طی مراحل دعوا از راهنمایی وکیل استفاده کند، در این صورت هزینه وکیل به باقی هزینه‌های دعوا افزوده خواهد شد.

اما اگر افراد قصد استفاده از خدمات وکیل را نداشته باشند، در این صورت باید تنها هزینه دادرسی را بپردازند که اگر ارزش منطقه‌ای ملک تا 20 میلیون تومان باشد، 2 و نیم درصد ارزش ملک و اگر بیشتر باشد، در مرحله بدوی 3 و نیم درصد از ارزش ملک است. علاوه بر این، هزینه رسیدگی به این دعوا در مرحله تجدیدنظر، 4 و نیم درصد از ارزش ملک خواهد بود. علاوه بر این هزینه‌ها خواهان باید هزینه دفاتر قضایی را نیز بپردازد. توجه داشته باشید که اگر خوانده در این دعوا محکوم شود، باید هزینه‌های دادرسی را به خواهان بپردازد.

کانال تلگرام لامینگو

 

جمع‌بندی و سخن پایانی

به اموالی که مالکیت آن میان چند نفر مشترک است، مشاع می‌گویند. مالکیت مشاع بر مال ممکن است از سوی خود مالکین و یا اشخاص ثالث مورد تعرض قرار بگیرد. اگر مال مشاع یک ملک باشد و مورد تصرف عدوانی و غیرقانونی یکی از مالکین یا اشخاص ثالث قرار بگیرد، در این صورت سایر مالکین حق طرح دعوای خلع ید از ملک مشاع را خواهند داشت. برای آن‌که اشخاص بتوانند این دعوا را طرح کنند، باید حتماً مالک باشند و تصرف نیز باید غیرقانونی باشد. خواهان این دعوا برای ثبت دعوای خلع ید باید به دفاتر خدمات قضایی مراجعه کرده و اقدام به تنظیم دادخواست نماید. این دادخواست سپس از طریق دفاتر خدمات قضایی به دادگاه ارسال می‌شود و در نهایت به صدور حکم می‌انجامد. هزینه رسیدگی به دعاوی خلع ید در مرحله بدوی 3 و نیم درصد ارزش منطقه‌ای ملک و در دعاوی تجدیدنظر 4 و نیم درصد می‌باشد.

یکی از مواردی که در به نتیجه رسیدن دعوای خلع ید بسیار تأثیرگذار است، چگونگی تنظیم دادخواست است. اگر دادخواست خلع ید از ملک مشاع به درستی و توسط اشخاصی که اطلاعات حقوقی لازم را دارند تنظیم شود، در این صورت احتمال اثبات ادعای خواهان در دادگاه بسیار بیشتر است. در همین راستا پیشنهاد می‌شود چنانچه قصد تنظیم دادخواست خلع ید را دارید و قصد دارید اطلاعات حقوقی لازم در این زمینه را کسب کنید، با همکاران ما در تیم حقوقی لامینگو در ارتباط باشید و اطلاعات لازم و مشاوره حقوقی دعوای خلع ید را از این افراد دریافت نمایید. علاوه بر این شما می‌توانید تنظیم دادخواست خود را نیز به وکلا و مشاوران حقوقی لامینگو بسپارید.

بلاگ حقوقی لامینگو را دنبال کنید!

مطلبی که تا به اینجا آن را مطالعه نمودید یکی از هزاران محتواهای تولیدی در بلاگ حقوقی لامینگو است. همکاران ما در تیم تولید محتوای لامینگو روزانه مطالبی را در این بلاگ منتشر می‌کنند که مطالعه آن به افزایش دانش حقوقی شما کمک می‌کند. در همین راستا پیشنهاد می‌شود اگر از مطالعه این مطلب رضایت داشته و مطالعه آن برای شما مفید بوده است، وارد بلاگ حقوقی لامینگو شوید و سایر محتواهای این بلاگ را نیز مطالعه نمایید. در بلاگ حقوقی لامینگو شما می‌توانید مطالب دیگری در ارتباط با دعاوی مالکیت، تصرف عدوانی، مزاحمت از حق و غیره نیز مطالعه کرده و اطلاعات خود را در این زمینه افزایش دهید.

شما می‌توانید سؤالات و ابهامات خود در ارتباط با هر مطلب را در انتهای همان مطلب برای ما نوشته و با ما به اشتراک بگذارید. همکاران ما در تیم حقوقی لامینگو در سریع‌ترین زمان ممکن به پرسش‌های شما پاسخ می‌دهند و ابهامات شما را رفع خواهند نمود. لامینگو را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید و ما را به دوستان و همکاران خود نیز معرفی نمایید.

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب زهرا حامد

دیدگاه شما

بدون دیدگاه