مشاوره حقوقی قاچاق کالا و شرایط محکومیت به مجازات این جرم

1 سال پیش
مشاوره حقوقی قاچاق کالا

هر زمان کالایی بدون داشتن مجوزهای قانونی لازم از کشور خارج و یا داخل مرزهای کشور شود، این کالا قاچاق می‌باشد. به‌عبارت دیگر، هر کالایی که به‌صورت مخفیانه از کشور خارج و یا وارد کشور شود، کالای قاچاق می‌باشد. علاوه بر این، در صورتی‌که کالایی از یک شهر داخل کشور به شهری دیگر در داخل کشور منتقل شود که این انتقال و حمل‌ونقل آن ممنوع است، این کالا نیز کالای قاچاق خواهد بود. با توجه به قانون مبارزه با قاچاق ارز و کالا، قاچاق کالا یعنی هر فعل و یا ترک فعلی که باعث نقض تشریفات قانونی مرتبط با ورود و خروج کالا شود و بر مبنای این قانون و یا دیگر قوانین، قاچاق به حساب می‌آید و برای آن مجازات در نظر گرفته شده است. در مشاوره حقوقی قاچاق کالا به بررسی این جرم و مجازات آن خواهیم پرداخت، بنابراین در این نوشتار همراه ما باشید.

 

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

قاچاق چیست؟

قاچاق به‌معنای وارد کردن یا خارج کردن مخفیانه کالا، ارز یا هر چیز دیگری در کشور و فروش آن است. هر زمان اشخاص اقدام به ورود کالا یا اجناسی به داخل کشور نمایند بدون آنکه مجوزهای لازم را از مراجع ذی‌صلاح دریافت کرده باشند، این فعل قاچاق می‌باشد. علاوه بر این، نه‌تنها ورود کالا بدون داشتن مجوز به داخل کشور، بلکه خروج کالا از کشور بدون دریافت مجوزهای لازم نیز قاچاق کالا تلقی می‌شود. در این شرایط، تفاوتی ندارد کالای واردشده یا خارج‌شده کالای ممنوع است یا مجاز و صرف اینکه واردکننده یا خارج‌کننده مجوز لازم را کسب نکند، فعل او قاچاق خواهد بود. همچنین در هر شرایطی که اشخاص اقدام به حمل‌ونقل کالای ممنوع نمایند، این فعل نیز ارتکاب جرم قاچاق خواهد بود. در نتیجه، صادرات و واردات کالاهای ممنوع و انحصاری مانند ارز، مواد مخدر، سوخت، انسان، اعضای بدن، دارو، اسلحه و غیره همه از مصادیق قاچاق می‌‌باشد.

از جمله دلایل قاچاق کالا، این است که برخی از خریداران ایرانی، متقاضی خرید کالاهای خارجی هستند و از آنجایی که خرید و فروش این کالاها به‌صورت قانونی مشمول پرداخت عوارض گمرک و تشریفات می‌شود، در نتیجه برخی از افراد اقدام به قاچاق این کالاها از خارج کشور به داخل ایران می‌نمایند. علاوه بر این، برخی از بازارهای خارجی تمایل به خرید کالاهای ایرانی دارند که این موضوع نیز یکی دیگر از دلایل اقدام افراد برای قاچاق کالا است. از دیگر دلایل قاچاق کالا می‌توان به وضع سیاست‌های سختگیرانه دولت در ارتباط با واردات کالا اشاره کرد. دولت غالباً با هدف حمایت از کالای ایرانی، واردات برخی کالاهای خارجی را ممنوع می‌کند که این موضوع سبب افزایش تمایل افراد به قاچاق این کالاها خواهد شد. از جمله دیگر دلایل قاچاق کالا می‌توان به افزایش نرخ بیکاری در استان‌های مرزی کشور اشاره کرد.

 

کالا در مشاوره حقوقی قاچاق کالا چه اقسامی دارد؟

کالاهایی که اشخاص اقدام به قاچاق آن می‌کنند، انواع مختلفی دارد و اینکه چه کالایی قاچاق شده باشد، در مجازات و سرنوشت مرتکب جرم قاچاق تأثیرگذار خواهد بود. در ادامه به توضیح انواع کالاها خواهیم پرداخت.

 

این مطلب را نیز بخوانید: سوء استفاده از کارت بازرگانی دیگران و مجازات آن

 

1. کالاهای ممنوع

کالاهای ممنوع کالاهایی هستند که ورود و خروج آن‌ها در ایران، به‌صورت مطلق ممنوع است و تحت هیچ شرایطی مجوز قانونی برای واردات و صادرات این کالاها به اشخاص اعطا نخواهد شد. علاوه بر این، حمل کالاهای ممنوع در داخل ایران و جابه‌جایی آن از یک شهر به شهر دیگر نیز ممنوع خواهد بود. از جمله کالاهای ممنوع می‌توان به مشروبات الکی، وسایل قمار، ماهواره و غیره اشاره داشت. چنانچه شخصی قصد خارج کردن این کالاها از ایران یا وارد کردن آن‌ها به ایران را داشته باشد و مرتکب این فعل شود، مرتکب جرم قاچاق کالا شده است و مطابق قانون مجازات اسلامی قابل مجازات خواهد بود.

 

مشاوره حقوقی قاچاق کالا

 

2. کالاهای مجاز مشروط

کالاهای مجاز مشروط کالاهایی هستند که اگر مطابق با قوانین مربوط به ورود و خروج کالا از کشور و قوانین گمرکی ایران از کشور خارج یا وارد شوند، به‌عنوان کالای مجاز شناخته خواهند شد. از جمله کالاهای مجاز مشروط می‌توان به پارچه و وسایل الکترونیکی اشاره کرد. مطابق با مشاوره حقوقی قاچاق کالا و اجناس، چنانچه اشخاص برای صادرات و واردات این کالاها مجوز لازم را أخذ کنند، فعل این افراد مشمول قاچاق نخواهد بود، اما اگر فرد واردکننده یا خارج‌کننده بدون رعایت قوانین و دریافت مجوزهای قانونی اقدام به این کار نماید، مرتکب جرم قاچاق کالا شده است.

 

3. کالاهای مجاز

کالاهای مجاز کالاهایی هستند که برای ورود و خروج آن‌ها در کشور، نیازی به دریافت مجوز نیست و صرفاً تشریفات گمرکی خروج از کشور درباره این کالاها اجرا می‌شود. از جمله کالاهای مجاز می‌توان به وسایلی که مسافران در ورود و خروج از کشور به همراه دارند اشاره کرد.

 

مشاوره حقوقی قاچاق کالا

 

مشاوره حقوقی مجازات جرم قاچاق کالا

قانون حاکم بر ارتکاب جرم قاچاق و مجازات مرتکبین این جرم، قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز است. همانطور که بیان شد، قاچاق کالا در قانون جرم‌انگاری شده و مجازاتی برای آن در نظر گرفته شده است. قانون مبارزه با قاچاق کالا در ماده 18 خود مجازات قاچاق را اینگونه بیان کرده است که «هر شخصی که مرتکب قاچاق کالا و ارز و حمل و یا نگهداری آن شود، علاوه بر ضبط کالا یا ارز، به جریمه‌های نقدی زیر محکوم می‌شود:
الف. کالای مجاز: جریمه نقدی یک تا دو برابر ارزش کالا
ب. کالای مجاز مشروط: جریمه نقدی معادل یک تا سه برابر ارزش کالا
پ. کالای یارانه‌ای: جریمه نقدی معادل دو تا چهار برابر ارزش کالا

از این ماده می‌توان متوجه این موضوع شد که مجازات جرم قاچاق کالا، ضبط کالای قاچاق و جریمه نقدی است. مطابق مشاوره حقوقی قاچاق کالا و ارز، اشخاصی که اقدام به قاچاق کالای مجاز می‌کنند، موظف هستند علاوه بر تحویل کالای قاچاق، یک تا دو برابر ارزش کالایی که قاچاق شده است را به‌عنوان جریمه نقدی بپردازند. همچنین فردی که مرتکب جرم قاچاق کالای مشروط می‌شود، باید علاوه بر اینکه کالا ضبط می‌شود، یک تا سه برابر ارزش کالایی که قاچاق کرده است را به‌عنوان جریمه نقدی بپردازد. همانطور که از این ماده می‌توان متوجه شد، مجازات قاچاق کالای رایانه‌ای، بیشتر از سایر کالاها است و علاوه بر ضبط این کالا، قاچاقچی باید دو تا چهار برابر ارزش کالا جریمه بپردازد که این سنگین‌ترین جریمه نقدی در ارتباط با مجازات جرم قاچاق کالا است.

در ارتباط با مجازات فردی که قصد قاچاق کالا را داشته اما به هر دلیل موفق به انجام این کار نشده است، باید بدانید که مطابق با مشاوره حقوقی قاچاق کالا و ارز، تنها مجازات این جرم یعنی شروع به جرم قاچاق کالا، ضبط کالا است.

 

دیگر مجازات جرم قاچاق کالا در مشاوره حقوقی قاچاق کالا

علاوه بر ضبط کالا و جریمه نقدی، قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، مجازات دیگری نیز برای جرم قاچاق کالا تعیین کرده است. مطابق ماده 69 قانون مبارزه با قاچاق کالا، مرجع رسیدگی‌کننده به این جرم، می‌تواند حسب مورد و با توجه به نوع کالای قاچاق، شخصیت مرتکب، دفعات ارتکاب این جرم و شرایط و نحوه ارتکاب جرم قاچاق، اقدام به تعلیق موقت یا ابطال دائم کارت بازرگانی، کارت مبادلات مرزی، کارت ملوانی، پروانه کسب، تأسیس، بهره برداری یا حق‌العمل‌کاری، پروانه حمل و نقل، گواهینامه رانندگی وسایل نقلیه زمینی، آبی و هوایی و کارت پیله‌وری نماید.

علاوه بر تعلیق یا ابطال این موارد، مرجع‌رسیدگی‌کننده به جرم قاچاق کالا می‌تواند مرتکب این جرم را به مجازات تعطیل موقت یا دائم محل کسب و پیشه و تجارت، محرومیت از اشتغال به حرفه یا حرف خاص از یک تا پنج سال، محرومیت از تأسیس شرکت و یا عضویت در هیأت مدیره و مدیر عاملی اشخاص حقوقی از یک تا پنج سال و ممنوعیت خروج از کشور تا پنج سال محکوم نماید. این موارد همه از مجازات‌های جرم قاچاق کالا است و قاضی دادگاه می‌تواند به یک یا چند مورد از این موارد حکم کند.

 

مشاوره حقوقی قاچاق کالا

مرجع رسیدگی‌کننده به جرم قاچاق کالا کدام مرجع است؟

مطابق با مشاوره حقوقی قاچاق کالا و جنس، مرجع رسیدگی‌کننده به قاچاق کالا، دادگاه انقلاب است. اگر فردی که اقدام به قاچاق کالا کرده است در تهران باشد، دادگاه انقلاب تهران به این جرم رسیدگی خواهد کرد و اگر مرتکب در سایر شهرها باشد، در دادگاه انقلاب همان استان و یا در صورتی‌که در آن استان دادگاه انقلاب وجود نداشته باشد، به جرم این شخص در نزدیک‌ترین دادگاه انقلاب رسیدگی خواهد شد. علاوه بر دادگاه انقلاب، سازمان تعزیرات حکومتی نیز به جرم قاچاق کالا رسیدگی خواهد نمود.

دادگاه انقلاب در رسیدگی به جرم قاچاق کالا باید این موضوع را در نظر داشته باشد که آیا مرتکب این جرم از ممنوعیت این کار مطلع بوده است و قاچاق کالا را عمداً انجام داده است یا خیر. علاوه بر این، قاضی دادگاه انقلاب باید در رسیدگی به این جرم بررسی کند که آیا مرتکب این جرم از انجام قاچاق، قصد لطمه زدن به کشور را داشته است یا خیر.

 

کانال تلگرام لامینگو

 

جمع‌بندی

قاچاق به‌معنای نهان‌فروشی و واردات و صادرات غیرقانونی کالا در کشور است. قاچاق انواع مختلفی دارد و ازجمله انواع قاچاق می‌توان به قاچاق اسلحه، قاچاق کالا و ارز، قاچاق انسان و قاچاق مواد مخدر اشاره کرد. کالاهایی که قاچاق می‌شوند نیز انواعی دارد و کالاهای مجاز، مشروط و ممنوع از جمله این کالاها است که قانون‌گذار در قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز به این موضوع اشاره کرده است و ضبط کالا و جریمه نقدی، از جمله مجازات این جرم است.

مرجع رسیدگی‌کننده به جرم قاچاق کالا دادگاه انقلاب است و این مرجع باید پس از بررسی نحوه ارتکاب جرم، نوع کالای قاچاق، شخصیت مرتکب و دفعات ارتکاب جرم، حکم مقتضی را صادر کند. در این نوشتار سعی شد تا مطالب و نکات لازم در ارتباط با جرم قاچاق کالا و مجازات این کالا در اختیار شما قرار بگیرد و در صورتی‌که قصد کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه را دارید با همکاران ما در تماس باشید.

 

مشاوره حقوقی قاچاق کالا را از لامینگو بخواهید!

از آنجایی که جرم قاچاق کالا یکی از جرایم خاص بوده و مجازات این جرم دارای اهمیت است، در نتیجه قانون‌گذار در قانونی مخصوص به این جرم، اقدام به جرم‌انگاری و تعیین مجازات آن نموده است. نکته‌ای که باید در نظر داشت این است که اگر محکوم به جرم قاچاق کالا شده‌اید، باید حتماً از یک وکیل مجرب مشاوره حقوقی لازم را دریافت کرده و لایحه دفاعیه را از وکلایی که پیش‌تر پرونده‌های قاچاق کالا را کار کرده‌اند، بخواهید. در غیر این صورت، ممکن است مجازاتی بیش از آنچه باید برای شما تعیین شود. در همین راستا شما می‌توانید مشاوره حقوقی قاچاق کالا را از وکلا و مشاوران حقوقی مجرب لامینگو دریافت کنید.

در پایان، ضمن تشکر از توجه و زمانی که برای مطالعه این مطلب صرف کردید، پیشنهاد می‌شود اگر از مطالعه این مطلب رضایت داشته و برای شما مفید بوده است، وارد بلاگ حقوقی لامینگو شوید و سایر محتواهای این بلاگ را نیز مطالعه و بررسی نمایید. در صورتی‌که پرسش یا ابهامی درباره این مطلب و مشاوره حقوقی قاچاق کالا در ذهن دارید، شما می‌توانید سؤال خود را در انتهای این مطلب برای ما بنویسید و پاسخ آن را دریافت کنید. علاوه بر این، از شما خواهشمندیم تا نظرات خود درباره مطالب بلاگ حقوقی لامینگو را با ما به اشتراک گذاشته و به ما در بهبود کیفیت مطالب کمک کنید. لامینگو را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید و ما را به دوستان خود معرفی کنید.

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب زهرا حامد

دیدگاه شما

بدون دیدگاه