ترک منزل توسط زن و پیامدهای قانونی آن | ترک زندگی مشترک توسط زوجه

11 ماه پیش
ترک منزل توسط زن

مطابق آنچه قانون بیان نموده و عرف اقتضاء می‌نماید با انعقاد عقد نکاح، زن و شوهر در مقابل یکدیگر تکالیفی خواهند داشت. تکلیف حسن معاشرت که وظیفه متقابل زوجین می‌باشد، در همین راستا وضع گردیده است. علاوه بر آن، با توجه به ریاست مرد بر خانواده، زن موظف به تمکین از شوهرش می‌باشد و مرد در مقابل، تکلیف به پرداخت نفقه به همسرش را دارد. زندگی در منزلی که شوهر معین نموده است یکی از مصادیق تمکین می‌باشد. نقض این موضوع و ترک منزل توسط زن پیامدهای مختلفی به همراه خواهد داشت که به تفصیل بیان خواهیم نمود.

 

ترک زندگی مشترک توسط زوجه

گاه ممکن است که یک زن، اقدام به ترک زندگی مشترک نموده و در این خصوص دیگر از همسرش تبعیت ننماید. چنانچه ترک منزل توسط زن با دلیل موجهی همراه باشد، مثل اینکه مرد نسبت به همسرش فحاشی نموده باشد، مرد همسرش را کتک زده باشد، سکونت در منزل مشترک برای زن بیم خطر جانی به همراه داشته باشد و غیره، اقدام زن عواقب حقوقی برای وی به دنبال نخواهد داشت، بلکه زن در این شرایط جواز عدم تمکین داشته و همچنان استحقاق دریافت نفقه از همسرش را دارد.

اما در برخی از شرایط زوجه بدون هیچ دلیل یا عذر موجهی اقدام به ترک زندگی مشترک می‌نماید. در چنین شرایطی طبیعتاً به واسطه عدم تمکین، زن استحقاق خود نسبت به دریافت نفقه را از دست می‌دهد و برخی عواقب دیگر را می‌تواند برای وی به دنبال داشته باشد.

 

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

تمکین چیست؟

تمکین در لغت به معنای اطاعت و پیروی است. در روابط زوجین، تمکین بر دو قسم عام و خاص تقسیم می‌گردد. تمکین خاص ناظر بر داشتن روابط زناشویی با مرد است، اما تمکین عام معنای گسترده‌تری دارد و اطاعت از شوهر در امور مختلفی را به دنبال دارد.

سکونت در منزل مشترکی که زوج تعیین نموده است از مصادیق تمکین عام می‌باشد. زن در مقابل تمکین، استحقاق دریافت نفقه از همسرش را کسب می‌نماید. چنانچه زنی از تمکین همسرش سرپیچی نماید، ناشزه شناخته شده و استحقاق دریافت نفقه را از دست می‌دهد.

 

جهت کسب اطلاع از میزان نفقه زن در سال 1402 به لینک زیر مراجعه نمایید: نفقه زن در سال 1402 چه میزان است؟ | عوامل مؤثر در تعیین مزان نفقه

 

پیامدهای قانونی ترک منزل توسط زن

همانطور که پیش‌تر اشاره شد، اگر زن بدون دلیل و علت موجهی اقدام به ترک زندگی مشترک نماید، اقدام وی آثار و پیامدهای حقوقی گوناگونی برای وی به دنبال خواهد داشت که در ذیل به تفصیل توضیح خواهیم داد. شایان ذکر است که ترک منزل توسط زن، فاقد وصف کیفری است و تنها آثار حقوقی به دنبال دارد.

 

ترک زندگی مشترک توسط زوجه

 

الف. از بین رفتن حق زن مبنی بر مطالبه نفقه

زن با ترک منزل مشترک دیگر قادر به تمکین از شوهرش نخواهد بود و ناشزه شناخته می‌شود. از آنجا که حق بر دریافت نفقه در مقابل تمکین از شوهر قرار گرفته است، زن ناشزه به دلیل عدم تمکین دیگر استحقاق دریافت نفقه و مطالبه آن را ندارد. مردی که مدعی ترک زندگی مشترک توسط همسرش شده است، موظف است این موضوع و عدم استحقاق زن بر دریافت نفقه را نزد قاضی به اثبات برساند.

قابل توجه است که نشوز زوجه، مانع دریافت مهریه برای وی نمی‌شود و تنها حق دریافت نفقه را ساقط می‌نماید. بنابراین، زنی که بدون دلیل موجه زندگی مشترک را ترک نموده باشد، همچنان استحقاق دریافت مهریه و مطالبه آن را دارد.

 

دریافت مشاوره حقوقی

 

ب. اعطای جواز ازدواج مجدد به زوج

مطابق قوانین کشور ما مردان نمی‌توانند بدون کسب اجازه از همسر اول خود یا دادگاه، همسر دومی اختیار نمایند. چنانچه زنی بدون دلیل موجه، زندگی مشترک را ترک نموده باشد و همسرش این موضوع را در دادگاه ثابت نموده باشد می‌تواند با اثبات مشکلات ناشی از ترک منزل توسط همسرش از دادگاه جواز ازدواج مجدد را دریافت نماید.

 

جهت کسب اطلاع از قوانین و مقررات ناظر بر چند همسری در قوانین ایران به لینک زیر مراجعه نمایید: مشاوره حقوقی ازدواج مجدد زوج و مجازات نکاح مجدد بدون رضایت زوجه!

 

ج. عدم اجرای شرط ضمن عقد تنصیف اموال

بیان شد که ترک بی‌دلیل زندگی مشترک توسط زوجه باعث احراز نشوز وی می‌گردد. از جمله آثاری که اثبات نشوز زن به همراه دارد این است که اگر زوجین، شرط تنصیف اموال را که در اسناد ازدواج درج گردیده است امضا نموده باشند و زوج اقدام به طلاق همسرش نماید، اما پیش‌تر نشوز همسرش را در دادگاه ثابت نموده باشد، دیگر شرط تنصیف قابل اجرا نخواهد بود.

 

ترک منزل توسط زن

 

اثبات ترک زندگی مشترک توسط زوجه

اصل بر این است که زوجین در منزل مشترک و در کنار یکدیگر زندگی می‌نمایند. بنابراین با ترک منزل توسط زن، شوهر که مدعی این موضوع است موظف است آن را در دادگاه اثبات نماید. جهت اثبات این امر مرد می‌تواند به شهادت شهود و مطلعین استناد نماید و یا اینکه یک استشهادیه محلی مبنی بر ترک بی‌دلیل زندگی مشترک توسط همسرش تهیه و تقدیم دادگاه نماید. همچنین ارسال اظهارنامه عدم تمکین برای زن نیز اماره‌ای بر ترک زندگی مشترک توسط زوجه بوده و اثبات این امر را در دادگاه برای شوهر ساده‌تر می­‌نماید.

 

جهت کسب اطلاع از پیامدهای قانونی ترک منزل توسط مرد به لینک زیر مراجعه نمایید: ترک منزل توسط مرد و پیامدهای قانونی آن + نحوه اثبات

 

علل موجه زوجه جهت ترک زندگی مشترک

آنچه پیش‌تر بیان شد ناظر بر ترک بی‌دلیل زندگی مشترک توسط زوجه و آثار و عواقب قانونی آن است. اما شایان توجه است که زن در برخی شرایط خاص، مجاز به ترک منزل بدون کسب اجازه از شوهر می‌باشد. در چنین شرایطی، زن ناشزه محسوب نشده و هیچ یک از پیامدهای قانونی که پیش‌تر بیان شد مشمول وی نخواهد شد. چند نمونه از علل موجه ترک منزل توسط زن و یا ترک تمکین عبارت است از:

1. بیماری و ناتوانی زن

2. وجود خوف ضرر جانی یا مالی برای زن

3. ابتلای شوهر به بیماری‌های جنسی و مقاربتی

4. ترک منزل به منظور انجام واجبات، مثل سفر حج

5. استفاده زوجه از حق حبس و …

 

کانال تلگرام لامینگو

 

سخن پایانی

زن در شرایط عادی و عدم وجود مانع، موظف به تمکین از شوهر و زندگی در منزلی است که مرد معین نموده است. بنابراین اگر زن بدون هیچ دلیل موجهی، منزل مشترک را ترک نماید ناشزه شناخته شده و اثبات آن آثار و عواقب حقوقی مختلفی برای زوجه به همراه خواهد داشت. عدم استحقاق بر دریافت نفقه، اعطای جواز ازدواج مجدد به مرد و عدم اجرای شرط ضمن عقد تنصیف اموال پیامدهایی است که ترک منزل توسط زن به دنبال خواهد داشت.

در این گفتار تلاش نموده‌ایم تا پیامدهای قانونی ترک منزل توسط زن را به تفصیل توضیح دهیم. با این حال در صورت وجود هرگونه ابهام یا پرسش می‌توانید پرسش خود را به منظور پاسخ­گویی توسط کارشناسان متخصص مجموعه لامینگو در قسمت دیدگاه‌­ها بیان نمایید. علاوه بر این، مجموعه لامینگو این امکان را برای شما فراهم نموده است تا با مراجعه به قسمت دریافت مشاوره از خدمات مشاوره‌ای متخصصان این حوزه برخوردار شوید. بلاگ لامینگو نیز امکان مطالعه مطالب حقوقی گوناگون در حوزه‌های مختلف از جمله حقوق خانواده، حقوق قراردادها، حقوق جزا و غیره را فراهم نموده است.

0
برچسب ها :
علی بلوری
نویسنده مطلب علی بلوری
علی بلوری، دانش‌آموخته کارشناسی حقوق دانشگاه علامه طباطبائی و مشغول به تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد حقوق خانواده دانشگاه شهید بهشتی است. او به مسائل حقوقی حوزه خانواده، زن، کودک و اخلاق پزشکی علاقه‌ دارد و تهیه مقالات و محتوای حقوقی یکی از توانمندی‌های اوست.

دیدگاه شما

بدون دیدگاه