نحوه ثبت شکایت در شورای ملی رقابت + بررسی دعوای اسنپ و تپسی!

1 سال پیش
شورای ملی رقابت

در بازار مرتبط با هر تجارتی، اشخاص و کسب‌وکارهای مختلفی در حال فعالیت و رقابت با یکدیگر هستند. با توجه به لزوم وجود رقابت در بازار، اما گاهی ممکن است این رقابت سبب ایجاد اختلافی میان چند کسب‌وکار شود. به همین دلیل، وجود نهادی برای حل این اختلافات ناشی از رقابت الزامی است. شورای ملی رقابت همان نهادی است که صلاحیت رسیدگی به اختلافات و شکایات مربوط به رقابت در بازار را دارا می‌باشد. در همین راستا سامانه‌ای مربوط به این شورا تشکیل شده است و امکان ثبت دادخواست و شکایت و پیگیری شکایت از طریق این سامانه ممکن خواهد بود و اشاصی که قصد ثبت دادخواست از این طریق را دارند، باید وارد سامانه مزبور شده و با درج اطلاعات لازم، شکایت خود را ثبت کنند.

در این نوشتار قصد داریم تا ضمن بررسی صلاحیت شورای ملی رقابت به توضیح چگونگی طرح شکایت در شورای رقابت نیز پرداخته و علاوه بر این، پرونده دعوای میان دو شرکت تاکسی ایترنتی؛ یعنی اسنپ و تپسی را نیز مورد تحلیل و بررسی قرار دهیم. در نتیجه اگر کسب قصد اطلاعات در این زمینه را دارید پیشنهاد می‌شود این مقاله را تا انتها مطالعه کرده و سؤالات خود را با ما به اشتراک بگذارید.

 

دریافت مشاوره حقوقی

 

شورای ملی رقابت چه نهادی است؟

یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های هر بازار پویایی، رقابت و عدم انحصار در بازار است. در بازارهایی که رقابت وجود ندارد و بازار انحصاری است، کسب‌وکارهای زیادی در بازار نبوده و نتیجه این انحصار، تورم و گرانی در بازار و کمبود کالا و خدمات است. دلیل این امر نیز این است که برای مثال زمانی که تولید و فروش یک محصول در بازار تنها در انحصار یک تولیدکننده است، در این صورت این شخص چون آگاه است که رقیبی در بازار ندارد، در نتیجه هر قیمتی که خودش بخواهد بر روی محصول گذاشته و همچنین از نظر کیفیت تولید نیز ممکن است استانداردهای لازم را رعایت نکند. این موضوع یکی از بزرگترین معضلات در هر بازاری بوده و به همین دلیل لازم است تا ناظران و نهاد ناظر بر بازار نظارت داشته و اقدامات لازم جهت جریان داشتن رقابت را به کار گیرند.

حال ممکن است این سؤال برایتان ایجاد شود که این نهاد در کشور ما کدام نهاد است. در پاسخ به این سؤال باید بدانید که این نهاد، یعنی نهاد نظارت بر رقابت در بازار اقتصاد، شورای ملی رقابت است که صلاحیت نظارت بر بازار و رسیدگی به اختلافات ناشی از رقابت را دارا می‌باشد و به عنوان مرجع رسیدگی به شکایات در این زمینه رسیدگی می‌کند. شورای رقابت سامانه‌ای دارد که اشخاص از طریق مراجعه به این سامانه، این امکان را دارند که شکایات و دادخواست‌های خود را ثبت کرده و از این طریق از شورای رقابت درخواست رسیدگی به اختلافات ناشی از رقابت را داشته باشند. شورای رقابت با اختیاراتی که دارد از ایجاد انحصار در بازار جلوگیری کرده و از این طریق باعث تضمین حقوق مصرف‌کننده و مشتری، رعایت استانداردهای لازم در زمینه تولید، تعدیل قیمت‌ها و افزایش کیفیت تولید خواهد شد.

 

شورای ملی رقابت صلاحیت رسیدگی به چه دعاوی را دارد؟

همانطور که بیان شد، شورای رقابت صلاحیت رسیدگی به برخی از شکایات را دارد. در این بخش از مطلب قصد داریم به بررسی موضوعاتی بپردازیم که رسیدگی به آن‌ها در صلاحیت این شورا است. برخی از این موضوعات عبارت است از:

 

1. مواد فصل نهم قانون سیاست‌های کلی اصل 44 قانون اساسی

فصل نهم از اصل 44 قانون اساسی در ارتباط با تسهیل رقابت و منع انحصار است و در نتیجه هر یک از زیرمجموعه‌های این فصل از جمله موضوعاتی است که در صلاحیت شورای ملی رقابت است. از جمله موضوعات این فصل می‌توان به مشخص کردن قیمت‌های خرید یا فروش کالا یا خدمت و نحوه تعیین آن در بازار به‌طور مستقیم یا غیرمستقیم، محدود کردن یا تحت کنترل درآوردن مقدار تولید، خرید یا فروش کالا یا خدمت در بازار، تحمیل شرایط تبعیض‌آمیز در معاملات همسان به طرف‌های تجار، تقسیم یا تسهیم بازار کالا یا خدمت بین دو یا چند شخص و محدود کردن دسترسی اشخاص خارج از قرارداد، توافق یا تفاهم به بازار اشاره کرد.

 

2. موضوع ماده 19 قانون بهبود مستمر محیط‌های کسب‌وکار

مطابق با این ماده از قانون «به منظور ایجاد شفافیت و امکان رقابت همه ذی ‌نفعان در انجام معامله با دستگاه‌های اجرائی، معاونت برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی رئیس‌جمهور موظف است با استفاده از امکانات و نیروی انسانی موجود خود، پایگاه ملی اطلاع ‌رسانی مناقصات موضوع ماده 23 قانون برگزاری مناقصات را به پایگاه اطلاع‌‌رسانی جامع معاملات بخش عمومی، توسعه و ارتقاء دهد». مطابق با این ماده قانونی، دستگاه‌های دولتی وظیفه دارند تا با انجام سازوکارهایی، امکان رقابت تمام ذی‌نفعان را فراهم آورند.

 

طرح شکایت در شورای رقابت

 

3. تأخیر و عدم صدور مجوز کسب و کار

یکی دیگر از موضوعاتی که رسیدگی به آن در صلاحیت شورای ملی رقابت است، بحث مربوط به صدور مجوزهای لازم برای کسب‌وکارهای مختلف است. در ذیل این مورد، هر موضوعی که سبب شکایت اشخاص شود باید در شورای رقابت طرح شود.

 

ثبت شکایت در شورای ملی رقابت چه مراحلی دارد؟

حالا که با شورای ملی رقابت آشنا شدید و دانستید که این نهاد صلاحیت رسیدگی به چه موضوعاتی را دارد، در این بخش از مطلب قصد داریم تا مراحل ثبت شکایت در این شورا را توضیح دهیم. در نتیجه پیشنهاد می‌شود که اگر قصد ثبت شکایت از این طریق را دارید این بخش از مطلب را با دقت مطالعه کنید.

 

ورود به سامانه شورای ملی رقابت و انتخاب موضوع شکایت

چنانچه شخصی قصد ثبت شکایت در ارتباط با موضوعاتی که در بخش پیش بیان شد را در شورای رقابت داشته باشد، ابتدا باید به سامانه این شورا به آدرس www.nicc.gov.ir مراجعه نماید. پس از ورود به این سامانه، متقاضی ثبت دادخواست باید با انتخاب گزینه ثبت و پیگیری شکایت، موضوع شکایت خود را وارد کند. در این بخش از ثبت شکایت، سامانه خود شکایات را به سه دسته موضوعات فصل نهم قانون اجرای سیاست‌های کلی اصل 44، موضوعات مربوط به ماده 19 قانون بهبود مستمر محیط‌های کسب‌وکار و تأخیر و عدم صدور مجوز کسب و کار تقسیم کرده است و شما باید با توجه به موضوع شکایت خود، یکی از این موارد را انتخاب نمایید. پس از انتخاب و ورود به هر یک از این سه لینک، لازم است تا شماره تماس و آدرس ایمیل خود را وارد کنید و گزینه تکمیل فرم بعدی را انتخاب نمایید.

 

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

تکمیل فرم مربوط به اطلاعات خود و نماینده‌ قانونی

فرم بعدی که شما باید آن را در سامانه شورای ملی رقابت تکمیل کنید، فرم مربوط به اطلاعات شماست. چنانچه شما یک شخص حقیقی هستید باید اطلاعاتی مانند نام و نام خانوادگی، نام پدر، کد ملی، تاریخ تولد، تابعیت، شغل، تلفن ثابت، تلفن همراه، آدرس کدپستی و آدرس پستی خود را وارد کنید. اما اگر شما به عنوان یک شخص حقوقی اقدام به ثبت شکایت کرده‌اید باید اطلاعاتی مانند نام شرکت، شماره ثبت، نام مدیر عامل، تابعیت شرکت، تلفن، آدرس و اسکن روزنامه رسمی را در فرم مربوطه وارد نمایید. پس از تکمیل فرم دوم و انتخاب گزینه تکمیل فرم، یک فرم دیگر برای شما در این سامانه نمایش داده خواهد شد که مربوط به اطلاعات نماینده حقوقی است که اگر ثبت شکایت شما از طریق نمایندگی نیست، باید گزینه نماینده ندارم را انتخاب کنید.

 

وارد کردن اطلاعات طرف شکایت

فرم بعدی در روند ثبت شکایت، از شما می‌خواهد تا اول انتخاب کنید که طرف شکایت شما شخص حقیقی یا حقوقی است و پس از آن شما باید اطلاعات مربوط به این شخص را به‌صورت کامل وارد کرده و مواردی را که سامانه از شما خواسته است پاسخ دهید. پس از از این مرحله، کادری در تصویر برای شما نمایش داده می‌شود که در این بخش شما باید دلیل خود از شکایت در شورای ملی رقابت و عملی را که طرف مقابل شما انجام داده است، به‌صورت کامل بنویسید.

 

بارگذاری مدارک و مستندات

در مرحله آخر شما باید مدارک و مستنداتی که بر اساس آن‌ها اقدام به طرح شکایت نمودید را در سامانه بارگذاری نمایید. در این مرحله شما باید هر مدرکی را که در اثبات ادعای شما مؤثر است، در این بخش وارد نمایید. توجه داشته باشید که اگر در رابطه با موضوع شکایت خود قبلاً در مراجع قضایی یا اداری دیگر، اقداماتی انجام داده‌اید لازم است مستندات و مکاتبات خود در این زمینه را نیز در این بخش بارگذاری کنید.

پس از تکمیل مراحل و ارسال اطلاعات، سامانه برای شما یک نام کاربری و کلمه عبور خواهد فرستاد که شما از این طریق می‌توانید شکایت خود را پیگیری نمایید. توجه داشته باشید که برای پیگیری شکایت خود، باید به بخش پیگیری شکایت رفته و پس از وارد کردن نام کاربری و کلمه عبور، با توجه به موضوع شکایت خود لینک مربوطه را انتخاب کرده و شکایت خود را پیگیری نمایید.

 

شورای ملی رقابت

 

ماجرای دعوای رقابتی اسنپ و تپسی چیست؟

با توجه به اینکه در این روزها شاهد دعوای حقوقی دو شرکت تاکسی اینترنتی اسنپ و تپسی با موضوع رقابت در بازار هستیم، لازم دیدیم تا به این دعوا نیز توجهی داشته و به تحلیل آن بپردازیم. اگر نمی‌دانید این دعوا چگونه آغاز شده است باید بگوییم که ماجرای این اختلاف از آنجایی شروع شد که اسنپ با خرید 1000 سیم‌کارت ایرانسل، اقدام به ثبت‌نام در تپسی به‌عنوان مسافر نمود تا از این طریق به اطلاعات تماس رانندگان تپسی دسترسی داشته باشد. روش اسنپ برای پیش بردن این موضوع بدین شکل بود که پس از درخواست سفر و پیدا شدن راننده در تپسی، تیم اسنپ اقدام به لغو سفر می‌کرد. اما مدیران تپسی با افزایش تعداد سفرهای لغوشده، به این موضوع مشکوک‌شده و به دنبال علت آن بودند که با این 1000 سیم‌کارت ثبت‌نامی برخورد کردند.

در اینجا ممکن است از خود بپرسید که اسنپ چه نیازی به اطلاعات تماس رانندگان تپسی داشته است؟ در پاسخ به این سؤال باید بدانید که هدف اسنپ از انجام این کار، استخراج رانندگان تپسی به نفع خود بوده است. به عبارت دیگر، اسنپ قصد داشته از طریق دریافت اطلاعات تماس این رانندگان، به آن‌ها پیشنهاد خروج از تپسی و پیوستن به اسنپ با حقوق بهتر را بدهد. اسنپ از این طریق توانسته به اطلاعات تماس 14 هزار راننده تپسی دسترسی داشته باشد و از آنجایی که بسیاری از این رانندگان، پیشنهاد اسنپ مبنی بر همکاری با حقوق بالاتر را پذیرفته‌اند خسارت مالی زیادی به شرکت تپسی وارد شده است. این موضوع مربوط به دی و آذر 98 است و شرکت تپسی در سال 99 اقدام به طرح شکایت در شورای ملی رقابت نمود و رأی این شورا در 20 اسفند 1401 صادر و اعلام شد.

 

این مطلب را نیز بخوانید: نمونه قرارداد عدم رقابت + تحلیل اعتبار شرط عدم رقابت در قراردادهای کار

 

رأی شورای ملی رقابت در ارتباط با دعوای اسنپ و تپسی

پس از یک سال که از طرح شکایت تپسی در شورای رقابت می‌گذشت، این شورا نهایتاً رأی خود را اعلام کرد. شورای رقابت در دعوای حقوقی میان اسنپ و تپسی، به نفع تپسی رأی داد و اقدام اسنپ را ضدرقابتی دانست. شورای رقابت در طی این رأی اعلام کرده است که شرکت اسنپ، مرتکب رویه ضدرقابتی علیه رقیب خود تپسی شده است و در همین راستا شورای رقابت اسنپ را به پرداخت جریمه نقدی و درصدی از سود مازاد به شرکت تپسی محکوم کرده است. پس از اینکه رأی شورا به نفع تپسی صادر شد، مدیران تیم حقوقی این شرکت اعلام کردند که قصد دارند با توجه به رأی شورای رقابت، اقدام به شکایت از شرکت اسنپ در مراجع قضایی عمومی نمایند.

اگر در اینجا برایتان سؤال شده است که واکنش اسنپ نسبت به این رأی چه بوده است باید بدانید که شرکت اسنپ اتهام تلاش برای جذب رانندگان شرکت رقیب را رد کرده است. تیم حقوقی اسنپ همچنین اعلام کرده است که رأی شورای ملی رقابت هنوز به‌صورت مستقیم به شرکت اسنپ ابلاغ نشده است و در صورت صحت این رأی، شرکت اسنپ حق اعتراض به این رأی را برای خود محفوظ می‌داند. اسنپ در دفاعیات خود تأکید کرده است که هیچ‌گونه اقدام ضدرقابتی انجام نداده است و با توجه به اینکه سیم‌کارت‌ها رسماً به نام شرکت اسنپ بوده‌اند، اسنپ اتهام جذب رانندگان رقیب را به صورت مخفیانه، غلط دانسته است. با توجه به این توضیحات و دفاعیات اسنپ، رأی شورا کاملاً بیانگر این موضوع است که اسنپ رویه ضدرقابتی علیه رقیب خود به کار گرفته است و از موازین اخلاقی دنیای رقابت عدول و عبور کرده است.

 

طرح شکایت در شورای رقابت

 

جمع‌بندی

رقابت در بازار به معنای تلاش دو یا چند سازمان برای داشتن سهم بیشتر از بازار است. کارکرد بازار به صورت کلی بدین شکل است که هر چقدر سود یک رقیب و سهمش از بازار بیشتر باشد، سهم دیگر رقبا به نسبت کاهش خواهد داشت. موضوع رقابت یکی از اصلی‌ترین دلایل ایجاد اختلاف میان کسب‌وکارهای مختلف است. با توجه به اینکه وجود رقابت بازار را از انحصار خارج می‌کند، اما از سوی دیگر ممکن است سبب ایجاد اختلافاتی شود. در همین راستا نهادی ایجاد شده است که وظیفه نظارت بر امر رقابت در بازار و رسیدگی به اختلافات ناشی از رقابت در بازار را دارا می‌باشد. این نهاد شورای ملی رقابت است و این شورا صلاحیت رسیدگی به موضوعاتی مانند مواد فصل نهم قانون سیاست‌های کلی اصل 44 قانون اساسی، موضوع ماده 19 قانون بهبود مستمر محیط‌های کسب‌وکار و تأخیر و عدم صدور مجوز کسب و کار را دارد.

با توجه به این صلایت شورای رقابت، اشخاصی که در ارتباط با موضوعات فوق قصد ثبت شکایت را دارند باید به سامانه شورای رقابت مراجعه کرده و مراحل ثبت شکایت را طی نمایند. پس از بررسی شکایت ثبت‌شده، شورا اقدام به صدور رأی در آن پرونده خواهد کرد. یکی از مثال‌های صدور رأی شورای رقابت، رأی این شورا در ارتباط با دعوای حقوقی دو شرکت اسنپ و تپسی بود که در اسفند 1401 صادر و اعلام شد.

 

کانال تلگرام لامینگو

 

مشاوره حقوقی لامینگو!

در این مقاله از سری محتواهای بلاگ لامینگو سعی کردیم هر آنچه لازم است درباره شورای ملی رقابت و نحوه ثبت شکایت در شورای رقابت بدایند را بیان کرده و توضیح دهیم. با این وجود شما می‌توانید چنانچه قصد کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه را دارید با همکاران ما در تیم حقوقی لامینگو در ارتباط بوده و مشاوره حقوقی مربوطه را به صورت تلفنی، حضوری و یا آنلاین دریافت کرده و مورد استفاده قرار دهید.

اگر قصد دارید تا سایر محتواهای حقوقی با موضوعات مختلف را مطالعه کرده و اطلاعات خود در این زمینه را افزایش دهید پیشنهاد می‌شود وارد بلاگ حقوقی لامینگو شوید و سایر مطالب این بلاگ را نیز مطالعه کنید. شما می‌توانید پس از مطالعه هر مطلب، نظرات و انتقادات خود را با ما به اشتراک گذاشته و از این طریق به بهبود کیفیت مطالب کمک کنید. علاوه بر این، پیشنهاد می‌شود چنانچه پرسش یا ابهامی در ارتباط با این مطلب در ذهن دارید سؤال خود را برای ما بنویسید تا همکاران ما به آن پاسخ دهند. در پایان، ضمن تشکر از زمان و توجه شما خواهشمندیم تا نظرات خود در ارتباط با این محتوا را برای ما در بخش دیدگاه‌ها بنویسید و از این طریق به ما در بهبود کیفیت مطالب کمک کنید. لامینگو را به دوستان و اطرافیان خود نیز معرفی کنید و ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال نمایید.

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب زهرا حامد

دیدگاه شما

بدون دیدگاه