چگونگی تقسیم و جبران ضرر و زیان در عقود مشارکت مدنی
انجام هر نوع مشارکتی اعم از مشارکت مدنی و مشارکت تجاری همراه بسته به شرایط و نحوه انجام کار همراه با سود و زیان است. در رابطه با ضرر و زیانهای عقود مشارکت مدنی مباحث اساسی وجود دارد، ازجمله تعیین سهم هر یک از افراد علاوه بر سود در زیان حاصل از شراکت، نحوه جبران ضرر و زیانهای ناشی از قرارداد مشارکت مدنی و پیشبینیهایی ازایندست خواهد بود. در این مطلب به بررسی ضرر و زیان در عقود مشارکتی و نمونه قرارداد مشارکت مدنی خواهیم پرداخت. تا افراد با آگاهی از شیوههای موجود برای رفع ضرر و چگونگی تقسیم این ضرر و زیان اقدام به ایجاد شراکت کاری کرده و آن را به بهترین نحو ممکن پیش ببرند.
عقود مشارکت مدنی شامل چه مواردی میشود؟
اصطلاح مشارکت اصطلاحات رایج و پرکاربرد در میان افراد بوده، که در برخی موارد بهاشتباه نیز در میان مردم بهکار میرود. پیش از هر چیز ابتدا باید به تفکیک میان مشارکت مدنی و مشارکت تجاری پرداخت. از منظر حقوقی این دو نوع مشارکت با یکدیگر متفاوت بوده و هرکدام تحت شمول قوانین مختلفی هستند مشارکت مدنی همان عقد شراکت در قانون مدنی است بر اساس اراده حداقل دو شریک شکلگرفته و درزمینههای مختلفی میتواند بهکار رود. اما در رابطه با مشارکت تجاری بحث انواع مختلف شرکتهای تجاری موجود در قانون تجارت منظور بوده ازجمله شرکت سهامی عام و خاص شرکتهای نسبی شرکتهای تعاونی و امثالهم.
پسازآنکه تفاوت میان این دو شرایط مشخص شد در رابطه با مشارکت مدنی باید بیان کنیم که این نوع از مشارکت با توجه به اینکه وابسته به اراده شرکا بوده میتواند دارای گستره بسیار وسیع و متنوعی باشد. مشارکت مدنی از مشارکت در ساخت نرمافزار گرفته تا مشارکت در احداث باغ را دربرمیگیرد. در این نوع از مشارکت حداقل دو نفر با رویهم گذاشتن آوردههای خود و به حالت مشاع درآوردن آنها اقدام به انجام موضوع مشارکت مدنظرشان نموده و درنهایت در سود و یا ضرر ناشی از آن شراکت سهم خواهند داشت.
مطالعه این مطلب را نیز از دست ندهید : همه آنچه درباره قرارداد مشارکت مدنی باید بدانید!
سهمالشراکه در قرارداد مشارکت مدنی
یکی از مهمترین و اساسیترین بحثها در نمونه قرارداد مشارکت مدنی یا شراکت بحث سهم هر یک از شرکا از حاصل آن شراکت است، که با اصطلاحاتی همچون سهم، سهمالشراکه، سهم المشارکه و امثالهم شناخته میشود. با توجه به ماده ۵۷۵ قانون مدنی « هر یک از شرکاء به نسبت سهم خود در نفع و ضرر سهیم میباشد مگر اینکه برای یک یا چند نفر از آنها در مقابل عملی سهم زیادتری منظور شده باشد.»
همانطور که واضح است، اشخاص دست به شکلگیری و ایجاد رابطه مشارکتی برای رسیدن به سود میزنند اما میدانیم که احتمال ضرر و زیان دیدن از عقود مشارکتی و بهطورکلی شراکت امری محتمل و امکانپذیر است. بنابراین همانطور که عقل و عرف به انسان میگوید و در قانون مدنی نیز بیانشده است، شرکتها علاوه بر شراکت و سهیم شدن در سود حاصل از مشارکت موضوع قراردادشان در ضرر و زیان ناشی از آن نیز شریک خواهند بود.
نسبت سهیم شدن در ضرر و زیان تفاوتی با سهیم شدن در سود نداشته مگر آنکه طرفین شیوه دیگری را در میان خود پیشبینی نموده باشند. باید توجه داشت که در شرکتهای تجاری و بهاصطلاح مشارکت تجاری بحث تقسیم سود و زیان ناشی از مشارکت متفاوت بوده و بستگی به نوع شرکت با توجه به قانون تجارت دارد. نکته دیگری که در این مورد وجود دارد این است که در قانون تجارت تنها بحث تقسیم سود در میان شرکا مطرحشده است درحالیکه در قانون مدنی علاوه بر بحث سود به ضرر و زیان در عقود شراکت نیز مطرح و مشخصشده است.
اهمیت مشاوره حقوقی پیش از تنظیم نمونه قرارداد مشارکت مدنی
همانطور که مشخص شد با توجه به شرایط و وضعیتهای متفاوتی که ممکن است در عقود مشارکتی در میان شرکا مطرح شود. و همچنین پیچیدگیها و ظرایف ویژه عقود مشارکت مدنی و همچنین بحثهای حقوقی خاصی که در این مورد وجود دارد، لزوم استفاده از راهنماییها و مشورت کردن با شخص یا اشخاص متخصص حقوقی در این زمینه بیش از هر زمان ضروری و واجب به نظر میرسد. امروزه با توجه به پیشرفت تکنولوژی گرفتن مشاوره حقوقی بهصورت آنلاین و تلفنی امری بهمراتب سهلتر از مشاورههای حضوری است شما میتوانید با مراجعه به وبسایت لامینگو از مشاوره حقوقی قابلارائه وکلا و مشاوران حقوقی مجرب در این مجموعه استفاده نمایید.
مطلب تکمیلی در همین موضوع : آیا قرارداد مشارکت مدنی و انواع آن را میشناسید؟
سخن نهایی
بحث تقسیم سهم الشرکه در عقود مشارکتی یکی از کلیدیترین مباحث و نکات مطرحشده در این نوع از همکاری و قراردادها است، که میباید بهدرستی و مطابق با قوانین موضوعه کشور در قرارداد بیانشده و پیش از هر چیز موردتوافق شرکا واقع گردد تا شرکا تجربه رابطه مشارکتی موفقی را داشته باشند و میزان اختلافات ناشی از این مشارکت نیز به حداقل میزان خود برسد. بهترین و قانونیترین راهکار در این زمینه تنظیم نمونه قرارداد شراکت حرفهای و اصولی است. شما میتوانید در صورت نیاز، با مراجعه به وبسایت لامینگو نمونه قرارداد مشارکت مدنی تهیهشده توسط تیم حقوقی لامینگو را در سریعترین زمان ممکن دریافت نمایید.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید
فراموش نکنید در صورت نیاز به کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با انواع قراردادهای مشارکت، میتوانید مطالب تهیهشده در بلاگ لامینگو مورد مطالعه قرار دهید.
دیدگاه شما