شکواییه افترا و توهین و تهدید چگونه تنظیم می‌شود؟ | دانلود رایگان

2 سال پیش
شکواییه افترا و توهین و تهدید

برخی از جرایم از جمله جرایمی هستند که افراد در زندگی روزانه با آن مواجه می‌شوند. برخی از این جرایم عبارت‌اند از افترا، توهین و تهدید. روزانه افراد زیادی به وکلا و مشاوران حقوقی مراجعه می‌کنند تا بتوانند اقدام به تنظیم شکواییه افترا و توهین و تهدید نمایند. حتی ممکن است برای خود شما نیز پیش آمده باشد که شخصی به شما توهین کرده و یا تهمتی ناروا به شما زده باشد. جرم افترا و توهین از جرایم علیه حیثیت است و جرم افترا زمانی تحقق می‌یابد که شخصی جرمی را به دیگری نسبت دهد در حالی‌که طرف مقابل مرتکب این جرم نشده است. جرم توهین نیز زمانی محقق می‌شود که مرتکب جرم عبارتی وهن‌آمیز که سبب کسر شأن و تحقیر می‌شود را خطاب به دیگری بگوید. علاوه بر این، اگر فردی دیگری را با بیان الفاظی از موضوعی بترساند، در واقع مرتکب جرم تهدید شده است.

با توجه به توضیحاتی که در بالا بیان شد، ممکن است اهمیت برخورداری از اطلاعات حقوقی درباره این جرایم سه‌گانه را درک کنید. همانطور که گفته شد جرایم مزبور از جمله جرایمی است که ارتکاب آن تعدد بسیاری در جامعه و میان افراد دارد. در همین راستا در این مقاله سعی داریم تا با توضیح و تعریف هر یک از این جرایم، چگونگی تنظیم شکواییه علیه مرتکب این جرایم را نیز توضیح دهیم. در نتیجه پیشنهاد می‌شود تا پایان این مقاله با ما همراه باشید و اطلاعات لازم در این زمینه را کسب کنید.

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

جرم افترا چگونه جرمی است؟

افترا همان تهمت است و یکی از اشکال توهین است با این تفاوت که در ارتکاب حرم افترا، مرتکب جرم مستقیماً ارتکاب جرمی را به دیگری نسبت می‌دهد در حالی که طرف مقابل مرتکب این جرم نشده است. برای مثال اگر کسی به دیگری بگوید که تو مرتکب کلاهبرداری از دیگری شده‌ای، در صورتی‌که شخصی که این افترا به او وارد شده است واقعاً مرتکب این عمله مجرمانه نشده باشد، این رفتار یک افترا محسوب می‌شود. در نتیجه، شخصی که این تهمت به او وارد شده است می‌تواند اقدام به تنظیم شکواییه افترا نماید. توجه داشته باشید که اگر مرتکب جرم علاوه بر وارد کردن اتهام جرم، اقدام به توهین و تهدید طرف مقابل نماید در این صورت شاکی می‌تواند شکواییه افترا و توهین و تهدید تنظیم کند.

ماده 697 بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی در تعریف جرم افترا اینچنین بیان کرده است که «هر کس به وسیله اوراق چاپی یا خطی یا به وسیله درج در روزنامه و جرائد یا نطق در مجامع یا به هر وسیله دیگر به کسی امری راصریحاً نسبت دهد یا آن‌ها را منتشر نماید که مطابق قانون آن امر جرم محسوب می‌شود و نتواند صحت آن اسناد را ثابت نماید، جز در مواردی که موجب حد است به یک ماه تا یک سال حبس و تا 74 ضربه شلاق و یا یکی از آن‌ها حسب مورد محکوم خواهد شد». مطابق با این توضیح، اگر شخصی با استفاده از وسایل مذکور در این ماده اقدام به نسبت دادن جرمی به دیگری نماید، در این شرایط این شخص مرتکب جرم افترای ساده شده است و به مجازات این جرم محکوم خواهد شد.

این مطلب را نیز بخوانید: آشنایی با اساسی‌ترین تفاوت‌های میان جرائم افترا و توهین

افترای عملی

نوع دیگر جرم افترا، افترای عملی است. افترای عملی در ماده 699 بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی به این شکل تعریف شده است که «هر کس عالماً و عامداً به قصد متهم نمودن دیگری آلات و ادوات جرم یا اشیایی را که یافت شدن آن در تصرف یک نفر موجب اتهام او می‌گردد بدون اطلاع آن شخص در منزل یا محل کسب یا جیب یا اشیایی که متعلق به او است بگذارد یا مخفی کند یا به نحوی متعلق به او قلمداد نماید و در اثر این عمل شخص مزبور تعقیب گردد، پس از صدور قرار منع تعقیب و یا اعلام برائت قطعی آن شخص، مرتکب به حبس از شش ماه تا سه سال و یا تا 74 ضربه شلاق محکوم می‌شود».

مطابق با این تعریف قانون از افترای عملی، متوجه می‌شویم که در افترای عملی، مرتکب جرم افترا اقدام به انجام اعمالی می‌نماید که بدین وسیله بتواند جرمی را به دیگری نسبت دهد. برای مثال اگر شخصی مالی را به قصد تهمت زدن به دیگری داخل جیب یا کیف او قرار دهد و سپس اقدام به نسبت دادن جرم دزدی به این فرد نماید، در حالی‌که طرف مقابل اطلاعی از وجود آن مال ندارد، در این صورت این شخص مرتکب جرم افترای عملی شده است و به مجازات مزبور در قانون محکوم خواهد شد. نکته‌ای که باید به آن توجه داشت این است که یکی از شرایط تحقق جرم افترای عملی، این است که در اثر این افترا شخص، مورد تعقیب کیفری قرار بگیرد و سپس ثابت شود که این شخص مرتکب این جرم نشده است.

نکته مهمی که در این زمینه باید در نظر داشته باشید این است که اگر کسی که افترا به او وارد شده واقعاً مرتکب آن جرم شده باشد، این عمل دیگر افترا نیست.

شکواییه افترا و توهین و تهدید

مجازات افترا

قانونگذار به این دلیل افترا زدن را جرم‌انگاری کرده و برای آن مجازات در نظر گرفته است که این عمل سبب خدشه‌دار شدن آبرو و اعتبار اشخاص می‌شود و بر اساس حقوق ایران، آسیب زدن به آبروی دیگری نیز مانند آسیب زدن به جان و مال دیگری، عملی مجرمانه بوده و مستوجب مجازات خواهد بود. بر همین اساس، مطابق با قانون مجازات اسلامی، مجازات جرم افترا بسته به اینکه افترای ساده باشد و یا افترای عملی، متفاوت خواهد بود و مجازات جرم افترای ساده جز در مواردی که‌ موجب حد است، یک ماه تا یک سال حبس و تا 74 ضربه شلاق و یا حسب مورد یکی از آن‌هاست و مجازات جرم افترای عملی، حبس از شش ماه تا سه سال و یا تا 74 ضربه شلاق است.

جرم توهین چگونه جرمی است؟

جان و مال و آبروی اشخاص مورد احترام قانونگذار بوده است و در نتیجه، قانونگذار رفتارهایی را که سبب در خطر افتادن این موارد می‌شود را جرم‌انگاری کرده است. برخی از این جرایم عبارت است از افترا و توهین و تهدید که در هر مورد از این جرایم، شخصی که مورد جرم قرار گرفته است می‌تواند به تناسب شکواییه افترا و توهین و تهدید طرح کند.

جرم توهین زمانی تحقق می‌یابد که شخصی اقدام به خطاب الفاظ زشت و رکیک به دیگری کند که این الفاظ سبب هتک حیثیت و تحقیر فرد مقابل شود. با توجه به این تعریف از جرم توهین می‌توان متوجه این موضوع شد که تعریف حقوقی جرم توهین از تعریف عرفی آن فاصله چندانی نداشته است و نزدیک به هم است. جرم توهین یکی از بیشترین جرایمی است که در جامعه اتفاق می‌افتد و نکته جالب اینجاست که بسیاری از افراد از جرم بودن این عمل اطلاع نداشته و نمی‌دانند که می‌توانند از شخصی که به آن‌ها توهین کرده است شکایت کنند.

جرم توهین در قانون مجازات اسلامی به دو نوع توهین عادی و مشدد تقسیم شده است. در ماده 608 قانون مجازات، جرم توهین عادی تعریف شده است که همان توهین به افراد عادی در جامعه است. به عبارت دیگر، هر گاه شخصی الفاظ رکیک را خطاب به افراد عادی بیان کند در این صورت مرتکب جرم توهین عادی شده است.

این مطلب را نیز بخوانید: شکواییه توهین و تهدید چیست و چگونه رسیدگی و اثبات می‌شود؟

توهین مشدد

ماده 609 قانون مجازات نیز به تعریف توهین مشدد پرداخته است و در تعریف توهین مشدد اینگونه مقرر کرده که «هر کس با توجه به سمت، یکی از رؤسای سه قوه یا معاونان رئیس جمهور یا وزرا یا یکی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی یا نمایندگان مجلس خبرگان یا اعضای شورای نگهبان یا قضات یا اعضای دیوان محاسبات یا کارکنان وزارتخانه‌ها و مؤسسات و شرکت‌های دولتی و شهرداری‌ها در حال انجام وظیفه یا به سبب آن توهین نماید به چهل و پنج روز تا سه ماه حبس و یا تا (74) ضربه شلاق و یا دو میلیون تا بیست و پنج میلیون ریال جزای نقدی محکوم می‌شود». با توجه به این ماده قانونی، اگر شخصی اقدام به توهین علیه اشخاص مذکور در ماده نماید به مجازات توهین مشدد محکوم خواهد شد.

با توجه به این توضیحات، باید بدانید که اگر کسی اقدام به توهین علیه شما کرد شما می‌توانید از مرتکب این عمل در مراجع قضایی کیفری شکایت کنید. علاوه بر این، توجه داشته باشید که اگر توهین همراه با افترا و تهدید باشد شما می‌توانید شکواییه افترا و توهین و تهدید تنظیم کنید. اگر شخصی مرتکب توهین عادی شود، به مجازات شلاق تا 74 ضربه و یا پنجاه هزار تا یک میلیون ریال جزای نقدی و اگر کسی مرتکب توهین مشدد شود، به سه تا شش ماه حبس و يا تا 74 ضربه شلاق و يا پنجاه هزار تا يک ميليون ريال جزای نقدی محكوم می‌شود. نکته بسیار مهمی که باید به آن توجه داشته باشید این است که جرم توهین نیز مانند افترا و تهدید از جمله جرایم قابل گذشت است و تنها در صورت شکایت شاکی، رسیدگی به این جرم آغاز خواهد شد.

شکواییه افترا و توهین و تهدید

جرم تهدید چگونه جرمی است؟

جرم تهدید جرمی است که در آن یک نفر دیگری را از اینکه عملی ترسناک نسبت به او در آینده انجام دهد، می‌ترساند. این ترساندن در جرم تهدید ممکن است از طریق الفاظ و یا از هر طریق دیگری باشد، اما رایج‌ترین آن، تهدید لفظی است. عملی که تهدیدکننده تهدیدشونده را از آن می‌ترساند ممکن است اعمالی مانند قتل، ربایش، ضرب و شتم و موارد اینچنینی باشد. از آنجایی‌که تهدید آسیب زیادی را به فرد تهدیدشونده وارد می‌کند و سبب از بین رفتن امنیت جانی و روانی این فرد می‌شود در نتیجه قانونگذار این عمل را جرم‌انگاری کرده و برای آن مجازات در نظر گرفته است.

نکته‌ای که باید به آن توجه داشته باشید این است که گاهی ممکن است فردی دیگری را به کشتن یا ضرب و شتم و غیره تهدید کند و گاهی ممکن است تهدیدکننده، تهدیدشونده را به کشتن یا انجام عملی نسبت به نزدیکان او تهدید کند. ماده 669 قانون مجازات اسلامی درباره جرم تهدید اینگونه مقرر کرده است که «هرگاه کسی دیگری را به هر نحو تهدید به قتل یا ضررهای نفسی یا شرفی یا مالی و یا به افشای سری نسبت به خود یا بستگان او نماید، اعم از اینکه به این واسطه تقاضای انجام امر یا ترک فعلی را نموده یا ننموده باشد، به مجازات شلاق تا 74 ضربه یا زندان از دو‌ ماه تا دو سال محکوم خواهد شد».

از آنجایی که تهدید در قانون مجازات جرم‌انگاری شده است، در نتیجه تهدیدشونده می‌تواند اقدام به طرح شکایت از تهدیدکنده نماید. علاوه بر این، اگر تهدید همراه با ارتکاب جرایم دیگری مانند افترا و توهین باشد، در این صورت شاکی می‌تواند همزمان شکواییه افترا و توهین و تهدید طرح کند. در ادامه مطلب به توضیح چگونگی طرح شکواییه علیه این جرایم و مراحل آن خواهیم پرداخت.

دانلود شکواییه افترا و توهین و تهدید

تنظیم شکواییه افترا و توهین و تهدید چگونه است؟

پس از بیان توضیحات لازم درباره جرایم توهین، افترا و تهدید در این بخش از مطلب قصد داریم تا مراحل ثبت شکایت علیه مرتکبین این جرایم را توضیح دهیم. یکی از پرسش‌های افراد در ارتباط با جرایم این است که چگونه می‌توانیم از مرتکب جرم شکایت کنیم و باید به چه مرجعی مراجعه کنیم. در همین راستا پیشنهاد می‌شود که اگر شما نیز این سؤال را دارید، این بخش از نوشتار را مطالعه کرده و در صورت نیاز به کسب اطلاعات بیشتر با همکاران ما در ارتباط باشید.

اولین مرحله از ثبت شکایت علیه مرتکب جرم، تقدیم شکواییه است. برای تنظیم و تقدیم شکواییه شما باید به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کرده و شکواییه خود را از این طریق تنظیم کنید تا شکواییه برای رسیدگی به دادسرا ارسال شود. پس از تقدیم شکواییه و ارجاع آن به دادسرا، دادسرا تحقیقات مقدماتی راجع به جرم را آغاز می‌کند. انجام تحقیقات مقدماتی به منظور احراز جرم است و چنانچه وقوع جرم محرز گردد، قرار جلب به دادرسی صادر می‌گردد و پس از تأیید دادستان، کیفرخواست صادر می‌گردد و پرونده برای صدور حکم به دادگاه می‌رود.

پس از ارجاع پرونده به دادگاه، زمان رسیدگی از طریق سامانه ثنا به طرفین دعوا ابلاغ می‌شود. طرفین شکایت یعنی شاکی و مشتکی‌عنه (شخصی که از او شکایت شده است) باید در جلسات دادگاه حاضر شده و اظهارات خود را بیان کنند. پس از برگزاری جلسات رسیدگی و استماع اظهارات طرفین، قاضی دادگاه باید حکم مقتضی را با توجه به ادله و مدارک موجود در پرونده صادر کند. حکم محکومیت افترا، توهین و تهدید، ظرف 20 روز قابل تجدیدنظرخواهی می‌باشد.

شکواییه افترا و توهین و تهدید

جمع‌بندی نوشتار شکواییه افترا و توهین و تهدید

به جرئت می‌توان گفت که چگونگی تنظیم شکواییه توهین و تهدید و افترا یکی از مهم‌ترین مباحث کیفری در قانون است که افراد باید با آن آشنایی داشته باشند. دلیل این امر نیز این است که جرایم توهین، تهدید و افترا جرایمی بسیار رایج هستند و اشخاص زیادی مرتکب این جرایم می‌شوند. نکته‌ای که در این زمینه وجود دارد این است که بسیاری از افراد حتی ممکن است متوجه نباشند که این جرم را مرتکب شده‌اند و شخصی که مورد جرم قرار گرفته، ممکن است متوجه ارتکاب این جرم نشود. به همین دلیل نیاز است تا با تعریف این جرایم به خوبی آشنا باشید و مصادیق هر یک از این جرایم را بدانید تا بتوانید شکواییه‌ای قانونی در این زمینه تنظیم نمایید. توجه داشته باشید که رسیدگی به این جرایم تنها پس از شکایت شاکی آغاز می‌شود و اگر شاکی گذشت نماید، قرار منع تعقیب صادر خواهد شد.

کانال تلگرام لامینگو

مشاوره حقوقی مربوطه را از ما بخواهید!

یکی از پرسش‌هایی که اشخاص از مشاورین حقوقی دارند این است که چگونه باید شکواییه تنظیم کنیم؟ در این مقاله سعی شد تا حد ممکن به این سؤال پاسخ داده شود، اما پیشنهاد ما به شما این است که برای ثبت و تنظیم یک شکواییه قانونی، حتماً به مشاورین حقوقی و وکلا مراجعه کرده و شکواییه مدنظر خود را تحت نظر این اشخاص و یا به‌طور کلی توسط این افراد تنظیم کنید.

اینکه شکایت شما به نتیجه برسد و مرتکب جرم مجازات شود تا اندازه زیادی بستگی به این موضوع دارد که شکواییه چگونه تنیم شده باشد و اگر شکواییه به درستی تنیم شده باشد و ادله و مدارکی که از ارتکاب جرم دارید به صورت دقیق در آن مشخص شده باشد، در نتیجه شکایت نتیجه خواهد داشت. در همین راستا شما می‌توانید مشاوره حقوقی لازم را از همکاران ما در تیم حقوقی لامینگو به صورت حضوری، تلفنی و آنلاین دریافت نمایید.

بلاگ حقوقی لامینگو را دنبال کنید!

اگر قصد دارید تا سایر محتواهای حقوقی با موضوعات کیفری و به خصوص تنظیم شکواییه کیفری در ارتباط با سایر جرایم مانند نشر اکاذیب، کلاهبرداری و غیره را مطالعه کرده و اطلاعات خود در این زمینه را افزایش دهید پیشنهاد می‌شود وارد بلاگ حقوقی لامینگو شوید و سایر مطالب این بلاگ را نیز مطالعه کنید.  همکاران ما در تیم تولید محتوای لامینگو روزانه مطالبی را موضوعات مختلف کیفری در این بلاگ منتشر می‌کنند و توصیه می‌شود مطالعه این مطالب را از دست ندهید. شما می‌توانید پس از مطالعه هر مطلب، نظرات و انتقادات خود را در بخش دیدگاه‌های انتهای هر مطلب با ما به اشتراک گذاشته و از این طریق به بهبود کیفیت مطالب کمک کنید.

در پایان پیشنهاد می‌شود چنانچه پرسش یا ابهامی در ارتباط با این مطلب در ذهن دارید، سؤال خود را برای ما بنویسید تا همکاران ما در اسرع وقت به آن پاسخ دهند. لامینگو را به دوستان و اطرافیان خود نیز معرفی کنید و برای دریافت جدیدترین اخبار حقوقی، ما را در شبکه‌های اجتماعی از جمله توییتر، تلگرام و اینستاگرام دنبال نمایید.

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب زهرا حامد

دیدگاه شما

بدون دیدگاه