وصیت نامه رسمی چگونه تنظیم می‌شود؟ | وصیت نامه محضری

1 سال پیش
وصیت نامه رسمی

وصیت کردن از جمله امور پسندیده است که شخص به موجب آن درباره اموری برای زمان بعد از مرگ خود تعیین تکلیف می‌نماید. به همین اعتبار، در قوانین کشور ما وصیت نامه به دو نوع عهدی و تملیکی تقسیم شده است. وصیت نامه‌ای که به موجب آن مالی به دیگری تملیک شود، تملیکی و وصیت نامه‌ای که به موجب آن دیگری عهده‌دار انجام کاری شود، عهدی نامیده می‌شود. تنظیم وصیت نامه می‌تواند به طرق گوناگونی انجام شود. یکی از مطمئن‌ترین انواع وصیت نامه، وصیت نامه رسمی یا محضری می‌باشد که نحوه تنظیم آن را توضیح خواهیم داد.

 

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

انواع وصیت نامه

ماده 276 قانون امور حسبی، وصیت نامه را اعم از این که عهدی باشد یا تملیکی، به اعتبار نحوه تنظیم به سه نوع به شرح زیر تقسیم نموده است:

1.‌ وصیت نامه رسمی: وصیت نامه‌ای است که در دفاتر اسناد رسمی تنظیم شده و از اعتبار اسناد رسمی برخوردار می‌باشد. این نوع وصیت نامه، مطمئن‌ترین نوع آن بوده و نمی‌تواند مورد تردید واقع شود.

2‌.‌ وصیت نامه خودنوشت: وصیت نامه‌ای است که تمام آن به خط موصی (وصیت کننده) تنظیم شده باشد. وصیت نامه خودنوشت بایستی دارای تاریخ روز و ماه و سال به خط موصی و امضای او باشد. این نوع وصیت نامه یک سند عادی محسوب می‌شود و ممکن است مورد تردید ورثه قرار گیرد.

3.‌ وصیت نامه سری: این نوع از وصیت نامه ممکن است به خط موصی یا دیگری تنظیم شده باشد، اما بایستی دارای امضای موصی باشد. وصیت نامه سری به ترتیبی که برای امانت اسناد در قانون ثبت اسناد مقرر گردیده در اداره ثبت اقامتگاه موصی یا محل دیگری که در آیین‌نامه وزارت دادگستری معین شده به امانت گذاشته می‌شود.

 

جهت کسب اطلاع از اعتبار وصیت نامه شفاهی به لینک زیر مراجعه نمایید: وصیت نامه شفاهی در چه شرایطی معتبر خواهد بود؟ | تنفیذ وصیت نامه شفاهی

 

چرا وصیت نامه رسمی یا محضری؟

هر فردی ممکن است برای زمان بعد از مرگ خود با دغدغه‌هایی چون اداره اموال، رسیدگی به امور فرزندان و غیره مواجه باشد. وصیت کردن این امکان را به فرد می‌دهد تا برای چنین اموری تعیین تکلیف نماید.

در آموزه‌های دینی اسلام، عمل به وصیت واجب است، خواه این وصیت به‌صورت شفاهی بیان شده باشد، خواه کتبی. اما متأسفانه در برخی از موارد ممکن است ورثه و ذینفعان نسبت به اعتبار وصیت شفاهی یا وصیت نامه عادی و خودنوشت تردید داشته باشند. تنظیم وصیت نامه رسمی، به این دلیل که از اعتبار اسناد رسمی برخوردار می‌باشد بهترین راه جهت جلوگیری از این تردیدها و اختلافات می‌باشد. همچنین موصی نیز با تنظیم یک وصیت نامه محضری اطمینان می‌یابد که وصایای وی اجرا خواهند شد.

 

وصیت نامه محضری

 

شرایط عمومی تنظیم وصیت نامه رسمی

در تنظیم هر وصیت نامه، اعم از رسمی یا خودنوشت، رعایت برخی از شرایط واجب و ضروری است تا وصیت نامه از اعتبار کافی برخوردار شود. شرایط عمومی وصیت را می‌توان به این ترتیب بیان نمود:

  •  وصیت کننده یا موصی بایستی عاقل، بالغ، رشید و دارای توانایی و اختیار جهت تصرف در اموال خود باشد.
  •  وصیت تملیکی تنها تا سقف ثلث اموال نافذ است و مابقی اموال پس از مرگ، مطابق قواعد ارث میان ورثه تقسیم می‌گردد. چنانچه فرد به موجب وصیت نامه‌ای بیش از ثلث اموال خود را به دیگری تملیک نماید، وصیت نامه تا سقف ثلث اموال معتبر بوده و میزان زاید بر ثلث نیازمند تنفیذ و تأیید ورثه می‌باشد.
  •  چنانچه فردی پس از اقدام به خودکشی، مثل استفاده از دارو، اقدام به تنظیم وصیت نامه نماید و در اثر همان اقدام فوت نماید، وصیت نامه صحیح و لازم‌الاتباع نخواهد بود.

 

دریافت مشاوره حقوقی

 

شرایط اختصاصی تنظیم وصیت نامه رسمی

جهت تنظیم وصیت نامه محضری در ابتدا بایستی فرد با در دست داشتن مدارک لازم به یکی از دفاتر اسناد رسمی مراجعه نماید. پس از آن که اسناد هویتی فرد بررسی و هویت وی احراز گردید، خواسته‌های فرد؛ یعنی آنچه می‌خواهد وصیت کند، اعم از اینکه موضوع آن عهدی باشد یا تملیکی در روی یک سند درج می‌گردد. سپس این سند مانند سایر اسناد رسمی در سامانه مربوطه ثبت شده و به امضای موصی می‌رسد.

موصی موظف است که جهت تنظیم وصیت نامه رسمی خود، هزینه‌ای را که بر اساس نرخ تعرفه دفاتر اسناد رسمی تعیین می‌شود، پرداخت نماید. این هزینه هر ساله بر اساس تعرفه حق‌التحریر دفاتر اسناد رسمی تغییر می‌یابد. شایان ذکر است که اگر موضوع وصیت نامه رسمی، تملیک یک ملک باشد، مفاد وصیت نامه در سند مالکیت آن ملک درج خواهد شد.

 

وصیت نامه رسمی

 

مدارک لازم جهت تنظیم وصیت نامه رسمی

موصی بایستی اسناد لازمه را جهت تهیه و تنظیم وصیت نامه محضری در دفاتر اسناد رسمی همراه خود داشته باشد. این مدارک عبارتند از:

  •  اسناد هویتی موصی از جمله شناسنامه و کارت ملی جهت احراز هویت
  •  اسناد هویتی موصی‌له (کسی که وصیت به نفع او می‌شود) در وصیت تملیکی و اسناد هویتی وصی (کسی که عهده‌دار انجام موضوع وصیت می‌شود) در وصیت عهدی
  •  سند مالکیت اموالی که موصی قصد وصیت کردن آن‌ها و تملیک به دیگری را دارد. زیرا هم بایستی مالکیت موصی نسبت به آن مال احراز گردد و هم اینکه مفاد وصیت‌نامه در سند ملک درج ‌می‌گردد.
  •  مدارک مربوط به استعلام از اداره ثبت در تنظیم وصیت نامه‌های تملیکی مربوط به اموال غیرمنقول

 

رجوع از وصیت نامه رسمی

وصیت همواره آخرین اراده فرد پیش از زمان مرگ می‌باشد. بنابراین، موصی در هر زمان که بخواهد می‌تواند از وصیت خود رجوع نموده و وصیت جدیدی تنظیم نماید. در خصوص قابلیت رجوع از وصیت، تفاوتی بین وصیت نامه رسمی و سایر اشکال آن وجود ندارد. همواره قابلیت رجوع از وصیت برای موصی وجود خواهد داشت. در صورت وجود چند وصیت متعارض، همواره آخرین وصیت که بیانگر آخرین اراده متوفی می‌باشد، معتبر خواهد بود.

 

کانال تلگرام لامینگو

 

نتیجه‌گیری

با مطالعه مطالب بیان شده دریافتیم که بهترین و مطمئن‌ترین راه تنظیم وصیت نامه این است که موصی با در دست داشتن مدارک ضروری و مربوطه به یکی از دفاتر اسناد رسمی مراجعه نموده و اقدام به تنظیم وصیت نامه رسمی نماید. این نوع از وصیت نامه به این دلیل که مانند سایر اسناد رسمی تنظیم می‌شود از اعتبار اسناد رسمی برخوردار می‌باشد.

مجموعه لامینگو این امکان را برای شما فراهم آورده است که از خدمات مشاوره‌ای تخصصی در حوزه تنظیم وصیت نامه بهره‌مند شوید. جهت برخورداری از این خدمت می‌توانید به قسمت دریافت مشاوره مراجعه نمایید. درصورت نیاز نیز می‌توانید سؤالات خود در حوزه تنظیم وصیت نامه محضری را در قسمت دیدگاه‌ها بیان نمایید تا مشاوران متخصص این حوزه نسبت به پاسخ‌دهی آن‌ها اقدام نمایند. علاوه بر این، با مراجعه به بلاگ لامینگو می‌توانید مطالب حقوقی مختلف در حوزه‌های گوناگون را مطالعه نمایید.

0
علی بلوری
نویسنده مطلب علی بلوری
علی بلوری، دانش‌آموخته کارشناسی حقوق دانشگاه علامه طباطبائی و مشغول به تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد حقوق خانواده دانشگاه شهید بهشتی است. او به مسائل حقوقی حوزه خانواده، زن، کودک و اخلاق پزشکی علاقه‌ دارد و تهیه مقالات و محتوای حقوقی یکی از توانمندی‌های اوست.

دیدگاه شما

بدون دیدگاه