قرارداد بازیگری چگونه قراردادی است و چه بندهایی دارد؟

1 سال پیش
قرارداد بازیگری

بازیگر فردی است که به بازآفرینی نقش‌های مختلف در فیلم، سریال و تئاتر می‌پردازد. بازیگران یکی از ارکان اصلی موفقیت هر اثر سینمایی و نمایشی محسوب می‌شوند و اتفاقاً رکنی از پروژه هستند که معرف حضور اکثریت مردم بوده و از شهرت بالایی برخوردارند. بازیگران اصولاً پس از فارغ‌التحصیلی از رشته‌هایی مانند بازیگری، نمایش و تئاتر از دانشکده‌های هنر، وارد عرصه فعالیت شغلی خود شده و اقدام به نقش‌آفرینی در آثار مختلف می‌نمایند. قرارداد بازیگری همان توافقنامه‌ای است که میان بازیگران و تیم سازنده با هدف آغاز همکاری منعقد می‌گردد.

از آنجایی که یکی از اصلی‌ترین ملاک‌های استقبال از یک اثر نمایشی و سینمایی، بازیگران آن اثر هستند، در نتیجه کارگردان اثر تمام تلاش خود را می‌کند تا از بازیگرانی استفاده نماید که در حرفه خود حرفی برای گفتن دارند و از طرف دیگر، در میان مخاطبین از شهرت قابل توجهی برخوردارند. از سویی دیگر، هر بازیگری نیز همواره به‌دنبال آن است تا با همکاری با کارگردان‌های مطرح، راه خود برای دیده شدن و حضور در دنیای حرفه‌ای سینما، تلوزیون و تئاتر را هموار نماید.

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

تنظیم و عقد قرارداد بازیگری اولین قدم در آغاز همکاری است!

این همکاری؛ یعنی همکاری میان بازیگر و کارگردان با عقد قراردادی آغاز می‌گردد که قرارداد بازیگری نام دارد و دارای مفاد و بندهای مشخص و به‌خصوصی است. در واقع، هرگونه همکاری و توافقی که قرار است میان دو یا چند نفر شکل گیرد، نیازمند تنظیم توافق‌نامه یا قراردادی است که مفاد مرتبط با این همکاری باید در آن درج گردد و طرفین این توافق، مطابق با این قرارداد عمل نمایند. قرارداد بازیگری سینما، تلوزیون و یا تئاتر، زمانی منعقد می‌گردد که سازندگان اثر سینمایی یا نمایشی با بازیگر مربوطه به توافق نهایی رسیده باشند.

این قرارداد، پس از تنظیم و امضا توسط طرفین، به یک سند رسمی و مکتوب تبدیل خواهد شد و طرفین آن باید تا پایان مدت زمان قرارداد که اصولاً تا پایان دوره فیلمبرداری و نمایش است، به مفاد قرارداد پایبند بوده و وظايف خود را اجرا نمایند. در این مطلب، قصد داریم تا به بیان ملزومات و نکات حقوقی مرتبط با نمونه قرارداد بازیگری بپردازیم و بندهای این توافقنامه را با یکدیگر بررسی کنیم چرا که یکی از مهم‌ترین شرایط عقد چنین قراردادی، آشنایی با مفاد این قرارداد و چگونگی تنظیم آن و الزامات حقوقی است.

قرارداد بازیگری سینما و تئاتر را از لامینگو بخواهید!

متخصصان حوزه حقوق، همواره به اشخاص توصیه می‌نمایند که تنظیم قراردادهای خود را به متخصصان این امر بسپارند و پیش از انجام هر گونه عمل حقوقی، با مشاورین حقوقی و وکلا مشورت نمایند. در همین راستا، شما می‌توانید قرارداد بازیگری را از بانک قراردادها و اسناد قضایی و حقوقی لامینگو دریافت کنید و مورد استفاده قرار دهید. علاوه بر این، شما می‌توانید با برقراری تماس با تیم حقوقی لامینگو، تنظیم قراردادی مطابق با نظر و شرایط خود را از کارشناسان قراردادنویسی لامینگو درخواست نمایید. لامینگو، یک استارتاپ حقوقی است که به ارائه انواع خدمات حقوقی آنلاین و هوشمند پرداخته و همکاران ما در تیم حقوقی لامینگو، پاسخگوی نیاز شما به خدمات حقوقی مختلف می‌باشند.

وارد سامانه تنظیم قرارداد لامینگو شوید و با انجام یک پرسش و پاسخ ساده، قرارداد مورد نظر خود را دریافت نمایید. توصیه می‌شود تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید و اطلاعات لازم در ارتباط با نحوه تنظیم قراردادهای بازیگری را از طریق مطالعه این مطلب کسب کنید. برای دریافت قرارداد بازیگری روی کلیک زیر نمایید:

تنظیم قرارداد بازیگری

قانون حاکم بر قرارداد بازیگری و چارچوب این قرارداد

قراردادها در ایران، ابعاد متفاوتی با یکدیگر دارند و یکی از این وجوه تمایز و تفاوت، قانون حاکم بر قراردادها است. قراردادها از منظر قانون حاکم به دو دسته عقود معین و نامعین تقسیم می‌شوند. قراردادهای معین تعداد محدودی دارند و این عقود، آن دسته از قراردادهایی هستند که قانون به‌طور مشخص از آن‌ها نام برده و مقررات و آثار حاکم بر این قراردادها را تصریح نموده است. برای مثال، عقد بیع یک عقد معین است که قانون‌گذار در یک باب جدا از قانون مدنی، به بیان شرایط تنظیم و آثار حاکم بر این قرارداد پرداخته است.

در نتیجه، اشخاصی که قصد تنظیم یک قرارداد بیع را دارند، باید بر اساس مقررات مدون قانونی عمل کنند و تراضی و توافق برخلاف این مقررات، باطل خواهد بود. با توجه به محدودیت عقود معین، می‌توان به این نتیجه رسید که این قراردادها قابلیت ساماندهی روابط گسترده تجاری، اقتصادی و بازرگانی میان اشخاص حقیقی و حقوقی را نداشته و در نتیجه، قانون‌گذار تدبیر دیگری برای ساماندهی این روابط در نظر گرفته و به اشخاص، اجازه تنظیم قراردادهای نامعین را اعطا نموده است.

 قرارداد بازیگری

بر اساس ماده ۱۰ قانون مدنی، قرارداد بازیگری یک قرارداد نامعین است!

همانطور که در بخش قبل گفته شد، قراردادها از نظر تصریح قانون، به دو دسته معین و نامعین تقسیم می‌شوند و قراردادهای معین آن دسته از عقودی هستند که قانون از آن‌ها نام برده و به بیان آثار و شرایط این عقود پرداخته است. از سویی دیگر، قراردادهای نامعین آن دسته از عقودی هستند که قانون‌گذار به شرایط حاکم بر آن‌ها به‌صورت مستقیم اشاره ننموده است و این قراردادها، نامحدود هستند. قانون‌گذار در ماده ۱۰ قانون مدنی به عقود نامعین اشاره داشته و مطابق با قانون، قراردادهای خصوصی نسبت به کسانی که آن را منعقد نموده‌اند در صورتی که مخالف صریح قانون نباشد نافذ است.

از متن این ماده قانون می‌توان چنین برداشت نمود که قانون‌گذار اجازه عقد قراردادهای نامعین را به اشخاص اعطا نموده است و اشخاص حق دارند روابط تجاری و بازرگانی خود را در قالب یک عقد نامعین تنظیم نمایند. البته باید توجه داشت، قراردادهای نامعین در صورتی مورد حمایت قانون هستند که طرفین آن‌ها، در تنظیم و اجرای این قردادها از مقررات شرعی و قانونی کشور تبعیت کنند.

با توجه به این توضیحات و از آنجایی که قانون‌گذار در متن قانون صریحاً به قرارداد بازیگری اشاره نداشته است، می‌توان متوجه شد که این قرارداد نیز یک قرارداد نامعین می‌‌باشد و در نتیجه، طرفین این قرارداد خود باید با توافق یکدیگر مندرجات و مفاد این قرارداد را تنظیم نمایند. البته، ذکر این نکته ضروری است که طرفین این قرارداد؛ یعنی گروه سازنده و بازیگر، باید در تنظیم این قرارداد از اصول کلی عقد قراردادها تبعیت نمایند، در غیر این صورت، قرارداد از اعتبار قانونی برخوردار نخواهد بود.

نحوه تنظیم و درج مندرجات قراردادهای بازیگری سینما و تئاتر

پیش از بیان نحوه تنظیم قراردادهای بازیگری، باید توجه داشته باشید که این قرارداد، یک قرارداد پروژه‌ای می‌باشد؛ به این معنا که گروه سازنده به‌عنوان کارفرما با بازیگر توافق می‌نمایند تا بازیگر در یک پروژه سینمایی یا تلوزیونی یا نمایشی ایفای نقش نماید و در مقابل، گروه سازنده به‌عنوان کارفرما باید حق‌الزحمه بازیگر را بپردازند. در تنظیم قراردادهای بازیگری، طرفین قرارداد باید مندرجاتی ازجمله مبلغ قرارداد، محل انجام قرارداد، مدت زمان پروژه، مشخصات طرفین قرارداد، تعهدات هر یک از طرفین پروژه، ضمانت اجرای عدم اجرای تعهدات قراردادی، ضمانت اجرای عدم رعایت شروط ضمن عقد، شرایط فسخ قرارداد همکاری و سایر موارد لازم را درج نمایند.

علاوه بر این، گروه سازنده اثر و بازیگر می‌توانند سایر شرایط همکاری را در بندهای مربوط به شروط ضمن عقد درج کنند. به‌طور کلی، در تنظیم این قرارداد و سایر قراردادهای پروژه‌ای، طرفین قرارداد باید توجه داشته و هر آنچه به تبیین بهتر روابط طرفین کمک می‌کند را در قرارداد درج نمایند. این موضوع، به کاهش احتمال بروز اختلاف میان طرفین کمک بسیاری می‌کند.

موضوع قرارداد بازیگری چیست؟

موضوع هر قرارداد، شرح فعالیتی است که در قالب آن قرارداد انجام می‌شود. با توجه به این توضیح، موضوع قرارداد بازیگری نیز ایفای نقش بازیگر در یک پروژه سینمایی، تلوزیونی یا نمایشی است. در ذیل بند مربوط به موضوع قرارداد، باید شرح کاملی از پروژه مزبور و چگونگی ایفای نقش بازیگر قید گردد. به‌عبارت دیگر، موضوع قرارداد بیانگر محتوای قرارداد به‌صورت کامل و جامع است و به همین دلیل، طرفین قرارداد باید شرایط و جزئیات دقیقی از چگونگی ایفای نقش بازیگر و سایر موارد پروژه، در این بخش از قرارداد ذکر نمایند. با توجه به اینکه پروژه‌های ساخت فیلم، سریال و نمایش‌های تئاتر با یکدیگر متفاوت هستند، در نتیجه موضوع قراردادهای بازیگری نیز با یکدیگر متفاوت خواهد بود.

طرفین توافق‌نامه (قرارداد) بازیگری چگونه معرفی می‌شوند؟

یکی از مهم‌ترین بندهای هر قراردادی، بند مربوط به مشخصات و معرفی طرفین آن قرارداد است. تعهدات قراردادی قائم به شخص می‌باشند و در نتیجه، تنها آن شخصی که نامش در قرارداد به‌عنوان یکی از طرفین قرارداد ذکر شده است مسئول اجرای تعهدات می‌باشد. طرفین قرارداد بازیگری اصولاً تهیه‌کننده پروژه و بازیگر می‌باشند و مشخصات این افراد ازجمله نام و نام خانوادگی، کد ملی، محل سکونت و غیره، باید در متن قرارداد درج گردد. توجه داشته باشید که هر یک از طرفین این قرارداد خود باید دقت کافی داشته و اطلاعات کاملی از طرف مقابل دریافت نماید و خواستار آن شود تا این اطلاعات در متن قرارداد ذکر گردد. توصیه می‌شود اگر به‌دنبال عقد یک قرارداد هنرپیشگی و بازیگری هستید، از قرارداد بازیگری لامینگو استفاده نمایید.

مدت زمان پروژه قراردادی را معین نمایید!

یکی از مهم‌ترین الزامات تنظیم و عقد هر قراردادی، تعیین مدت زمان و محدوده آغاز و اتمام آن قرارداد است. تعیین مدت از این نظر اهمیت بسیاری دارد که بازه انجام تعهدات طرفین قرارداد مشخص می‌شود. اگر مدت زمان قرارداد مشخص نباشد، ممکن است هر یک از طرفین قرارداد با این بهانه که مدت به اتمام رسیده است، از انجام تعهدات خود امتناع نمایند. مدت زمان در قراردادهای بازیگری سینما، تلوزیون و تئاتر، مدت زمانی است که پروژه هنری در حال ساخت و فیلمبرداری است. به‌عبارت دیگر، مدت زمانی که بازیگر در حال اجرای نقش و نقش‌آفرینی در یک پروژه می‌باشد‌، مدت قراردادی است.

توجه داشته باشید که مدت زمان قرارداد بازیگران مختلف یک پروژه با یکدیگر متفاوت است، زیرا ممکن است نقش برخی از بازیگران بلندتر و نقش برخی کوتاه‌تر باشد و در نتیجه، باید با هر بازیگر قراردادی مخصوص و مطابق با شرایط همکاری با وی منعقد نمود.

 قرارداد بازیگری

مبلغ در نمونه قراردادهای بازیگری چگونه تعیین می‌شود؟

مبلغ قرارداد یک بازیگر، در واقع همان دستمزدی است که آن بازیگر برای نقش‌آفرینی در یک پروژه دریافت می‌نماید. میزان دستمزد هر هنرپیشه با هنرپیشه‌های دیگر متفاوت است و قانون خاصی در ارتباط با تعیین دستمزد بازیگران وجود ندارد. یک بازیگر ممکن است با توجه به رزومه کاری و سطح بازی و جایگاهش در حرفه بازیگری، دستمزدی بسیار بالا برای عقد قرارداد و توافق درخواست نماید و از سویی دیگر، بازیگرانی هستند که حاضرند با دستمزدهای کم در پروژه‌های سینمایی و تلوزیونی و نمایشی حضور پیدا کنند تا از این طریق دیده شده و راهی برای حضور در حرفه بازیگری پیدا کنند.

در نتیجه، می‌توان چنین متوجه شد که میزان دستمزد یا حق‌الزحمه بازیگر، باتوجه به توافق او و تیم سازنده تعیین می‌شود و رقم این دستمزد اصولاً در جایی منتشر نمی‌گردد. علاوه بر این، ممکن است بازیگر علاوه بر دستمزد نقش‌آفرینی، هزینه ایاب و ذهاب و هزینه اقامت در هتل محل فیلمبرداری و سایر هزینه‌های جانبی را نیز از تهیه‌کننده طلب نماید که در صورت موافقت تهیه‌کننده، این موارد نیز در تعیین مبلغ قراردادی لحاظ می‌گردد.

علاوه بر مبلغ دستمزد قراردادی بازیگر، نحوه پرداخت این دستمزد نیز با توافق طرفین قرارداد بازیگری مشخص می‌شود و به همین دلیل، شیوه پرداخت ممکن است نقدی و یا اقساطی باشد. غالباً اما بخشی از مبلغ قرارداد در هنگام آغاز فیلمبرداری، بخشی در میانه انجام پروژه و باقی دستمزد نیز پس از اتمام پروژه سینمایی یا تلوزیونی یا نمایشی به هنرپیشه پرداخت می‌گردد. آن میزان از دستمزد که نزد تهیه‌کننده می‌ماند و پس از اتمام تعهدات بازیگر به وی پرداخت می‌گردد، ضمانت اجرای حسن انجام تعهدات است و پس از پایان نقش‌آفرینی به بازیگر پرداخت می‌گردد.

عدم پرداخت دستمزد هنرپیشه چه ضمانت اجرایی دارد؟

یکی از مهم‌ترین مفاد هر قراردادی، تعیین تعهدات طرفین است. در نمونه قرارداد بازیگری مهم‌ترین تعهد تیم سازنده و به‌خصوص تهیه‌کننده اثر هنری، پرداخت دستمزد بازیگر در مواعد قراردادی است. گروه سازنده فیلم یا سریال علاوه بر این، وظیفه دارد تا شرایط لازم برای آغاز همکاری با بازیگر فراهم گردد. برای مثال، عوامل اجرایی پروژه باید متن فیلمنامه را در موعد مقرر به دست بازیگر برسانند و همچنین تیم طراحی لباس و گریم نیز باید وظایف خود نسبت به بازیگر را به‌صورت درست انجام دهند. با این وجود اما مهم‌ترین تعهد طرف سازنده، همچنان پرداخت دستمزد است و برای آن‌که کارفرما یعنی تهیه‌کننده، این تعهد خود را به‌درستی انجام دهد، ضمانت اجرایی برای این موضوع در متن قرارداد در نظر گرفته می‌شود.

در هنگام عقد قرارداد، بازیگر می‌تواند با سازنده پروژه توافق نموده و در قرارداد شرط نمایند که اگر سازنده دستمزد هنرپیشه را نپرداخت، هنرپیشه حق فسخ قرارداد و أخذ خسارت قراردادی را داشته باشد. البته باید توجه داشت که بازیگر تنها هنگامی مستحق دریافت تمام حق‌الزحمه خود می‌باشد که نقش خود را به‌صورت کامل بازی کرده و تعهدات خود را اجرا نموده باشد. در غیر این صورت، بازیگر حق فسخ قرارداد به‌دلیل عدم دریافت تمام دستمزد خود را نخواهد داشت. علاوه بر فسخ قرارداد، بازیگری که دستمزد قراردادی وی پرداخت نشده است، می‌تواند به مراجع قانونی مراجعه نموده و از تیم سازنده شکایت قضایی نماید‌. مرجع قضایی نیز پس از بررسی شکایت بازیگر و احراز عدم انجام تعهدات از سوی سازنده، وی را ملزم به پرداخت مبلغ می‌کند.

این مطلب را نیز بخوانید: نمونه قرارداد عدم رقابت + تحلیل اعتبار شرط عدم رقابت در قراردادهای کار

عدم ایفای نقش از سوی هنرپیشه چه ضمانت اجرایی دارد؟

بازیگر که یکی از طرفین قرارداد بازیگری است، وظیفه دارد تا پس از امضای قرارداد، در صحنه حضور یافته و ایفای نقش نماید. این موضوع مهم‌ترین تعهد هنرپیشه است و باید به اجرای آن پایبند باشد. در برخی شرایط ممکن است هنرپیشه از اجرای تعهدات خود و نقش‌آفرینی و اجرای پروژه سر باز زند و یا با تأخیر تعهدات خود را انجام دهد. در چنین شرایطی، ضمانت اجرای انحام تعهدات اجرا خواهد شد. همانطور که برای اجرای تعهدات تیم سازنده ضمانت اجرایی وجود دارد، برای اجرای صحیح تعهدات بازیگر نیز ضمانت اجرا وجود دارد.

اگر عدم حضور بازیگر در صحنه و پروژه و یا تأخیر در اجرای تعهدات موجه باشد، به این معنا که دلیلی قابل قبول برای عدم حضور بازیگر در صحنه وجود داشته باشد، در این شرایط مدت زمان قرارداد بازیگری تمدید می‌شود و از بازیگر نیز خسارتی دریافت نمی‌گردد. برای مثال اگر بازیگری دچار حادثه شود و در نتیجه این حادثه نتواند در صحنه فیلمبرداری حاضر شود، در این شرایط تیم سازنده باید به این بازیگر مهلت دهند تا پس از برطرف شدن دلیل موجهش و آثار حادثه، دوباره بتواند به نقش‌آفرینی بپردازد. البته توجه داشته باشید که اگر هنرپیشه عذری موجه داشته باشد و در اجرای تعهدات خود تأخیر نماید، در این شرایط طرفین قرارداد می‌توانند قرارداد را تمدید کرده و یا آن را با توافق یکدیگر منحل نمایند‌.

ضمانت اجرای عدم انجام تعهدات به‌صورت خودخواسته و غیرموجه!

در یک مورد دیگر، هنرپیشه به‌دلیلی غیرموجه از اجرای تعهدات خود امتناع نموده و یا در نقش‌آفرینی تأخیر می‌کند. در این شرایط، هنرمند دلیل قابل قبولی برای عدم حضور در صحنه فیلمبرداری نداشته و خودخواسته از اجرای تعهدات امتناع نموده است. در چنین شرایطی، تیم سازنده دیگر مدت زمان قرارداد را تمدید نمی‌کند ‌و بازیگر باید خسارت طرف مقابل خود را بپردازد. زمانی که بازیگر بدون داشتن دلیل موجه از اجرای تعهدات خود امتناع می‌کند، تیم سازنده این حق را دارد که از هنرپیشه نزد مراجع قانونی شکایت نموده و الزام وی به اجرای نقش را درخواست کند. اگر شکایت قانونی به سرانجام نرسید و بازیگر در هیچ شرایطی در صحنه حاضر نشد، در این صورت تیم سازنده باید قرارداد را فسخ نموده و خسارت و هزینه‌های لازم برای جبران این موضوع را از بازیگر طلب کند و هنرپیشه موظف به پرداخت این خسارات خواهد بود.

شرط عدم رقابت در قرارداد بازیگری چه معنایی دارد؟

همانطور که پیش‌تر بیان شد، طرفین قراردادهای بازیگری می‌توانند شروطی را برای طرف مقابل، در ذیل بند شروط ضمن عقد ذکر نمایند. یکی از این شروط ضمن عقد که اتفاقاً شرط مهمی در برخی از قراردادهای بازیگری می‌باشد، شرط عدم رقابت است. شرط عدم رقابت که از سوی تیم سازنده مطرح می‌شود و با رضایت بازیگر در قرارداد درج می‌گردد، به این معنا است که هنرپیشه حق ندارد در طول مدت زمانی که در حال ایفای نقش مربوط به پروژه مزبور است، با سایر تهیه‌کنندگان قراردادی منعقد کرده و در صحنه دیگری حاضر شود.

به‌عبارت دیگر، در بعضی مواقع تیم سازنده شرط می‌کنند که بازیگر نباید در مدتی که در حال ایفای نقش در پروژه آن‌ها است، در پروژه دیگری نیز ایفای نقش نماید و اگر هنرپیشه با این شرط موافقت کند، قرارداد منعقد می‌گردد و باید تا پایان اتمام مدت زمان قرارداد به این شرط پایبند باشد.

البته توجه داشته باشید که این مورد از مندرجات قراردادی؛ یعنی شرط عدم رقابت در تمام قراردادهای بازیگری وجود نداشته و مختص به قراردادها و پروژه‌هایی است که تیم سازنده در حال خلق شخصیتی منحصر است و به همین علت، تمایل دارد تا بازیگر برای مدتی تنها در پروژه آن‌ها دیده شود. این شرط تنها یکی از شروط ضمن عقدی است که ممکن است در ذیل متن قرارداد ذکر گردد و درج این شروط در متن قرارداد، منوط به توافق طرفین است.

 قرارداد بازیگری

چگونگی انجام تدارکات و برقراری ارتباطات باید در متن قرارداد ذکر گردد!

یکی دیگر از مفاد قرارداد بازیگری بند مربوط به چگونگی برقراری ارتباط با هنرپیشه است. تیم سازنده باید همواره با بازیگر در ارتباط باشد. برای مثال تیم سازنده باید فیلمنامه را در مواعد مقرر به دست بازیگر برساند تا بازیگر فیلمنامه را بخواند و علاوه بر این، عوامل اجرایی و پشت صحنه باید با بازیگر در ارتباط باشند تا بتوانند زمان‌هایی که بازیگر باید سر صحنه حاضر باشد را به اطلاع او برسانند. در ذیل این بند از قرارداد، نحوه این اطلاع‌رسانی‌ها و همچنین اینکه چه فرد یا افرادی مسئول این موضوع هستند مشخص می‌شود و مطابق با آن عمل خواهد شد‌.

فسخ قرارداد بازیگری چه شرایطی دارد؟

قراردادها در قانون مدنی بر اساس اینکه طرفین می‌توانند هر زمان اراده نمودند از آن خارج شوند یا خیر، به دو دسته عقود جایز و لازم تقسیم می‌شوند. قراردادهای لازم آن دسته از عقودی هستند که طرفین آن حق ندارند قرارداد را به‌صورت یک‌جانبه فسخ کنند و از قرارداد خارج شوند و خروج یک‌جانبه از این عقود، نیازمند داشتن حق فسخ در قرارداد است. از سوی دیگر، عقود جایز آن دسته از قراردادهایی هستند که طرفین آن می‌توانند هر زمان اراده کردند از قرارداد خارج شوند. بر اساس قانون، اصل بر لازم بودن قراردادها است و اگر قانون‌گذار به‌صورت مستقیم به جایز بودن یک قرارداد اشاره نداشته باشد، در نتیجه آن قرارداد، لازم است.

با توجه به این توضیحات، متوجه خواهیم شد که قراردادهای بازیگری همگی لازم هستند و این قراردادها به‌صورت قطعی و غیرقابل انحلال تنظیم می‌شوند و برای طرفین قرارداد لازم‌الاجرا خواهند بود. با توجه به این توضیحات، طرفین قرارداد بازیگری یعنی تیم سازنده و بازیگر، پس از عقد قرارداد باید به مفاد آن پایبند بوده و حق خروج از قرارداد را ندارند و فسخ این قرارداد، تنها در صورتی جایز است که قانون‌گذار این اجازه را داده باشد. قانون‌گذار به طرفین عقود لازم این اجازه را اعطا نموده است که در هنگام تظیم قرارداد، حق فسخ قرارداد را برای خود شرط نمایند و در همین راستا هر یک از طرفین قرارداد بازیگری می‌تواند در هنگام تنظیم و عقد قرارداد، شرط نماید که در صورت عدم اجرای تعهدات قراردادی از سوی طرف مقابل، حق فسخ قرارداد را داشته باشد.

مدت زمان شرط فسخ را تعیین نمایید!

برای مثال، بازیگر می‌تواند شرط کند که اگر کارفرما یعنی تهیه‌کننده پروژه، دستمزد او را در موعد مقرر قراردادی نپردازد، حق دارد تا قرارداد را فسخ نماید. یکی از الزامات حقوقی شرط کردن حق فسخ در قراردادهای بازیگری، این است که طرفین قرارداد باید برای این حق فسخ مدت تعیین کنند و مدت اعمال حق فسخ باید مشخص باشد، زیرا مجهول بودن این مدت زمان سبب باطل بودن شرط فسخ خواهد شد. علاوه بر این، طرفین قرارداد بازیگری می‌توانند با تراضی و توافق یکدیگر، قرارداد را به اتمام برسانند. این توافق اقاله نام دارد و مخصوص عقود و قراردادهای لازم است.

حل و فصل اختلافات در نمونه قراردادهای بازیگری

ممکن است در طی قراردادهای بازیگری، اختلافاتی میان طرفین این قرارداد به وجود آید. این موضوع امری شایع در قراردادها است و موارد مختلفی ممکن است سبب بروز اختلاف شود. با توجه به این موضوع، طرفین قرارداد باید بند مربوط به حل‌وفصل اختلافات را در هنگام تنظیم قرارداد در متن قرارداد وارد کنند و اگر اختلافی به وجود آمد، مطابق با آن بند قراردادی اختلاف را پایان دهند. طرفین قرارداد باید ابتدا تلاش نمایند تا اختلاف را با گفت‌وگو و مذاکره و سازش پایان دهند و در مراحل بعد، اگر اختلاف از طرق مسالمت‌آميز پایان نیافت، تیم سازنده و بازیگر می‌توانند اختلافات موجود را از طریق مراجعه به داوری و مراجعه به مراجع قضایی برطرف نمایند.

داوری شیوه‌ای مرسوم و محبوب در میان اشخاص خصوصی، جهت حل اختلافات قراردادی است و نسب به رسیدگی‌های قضایی سرعت بیشتری داشته و هزینه کمتری دارد. نکته‌ای که باید به آن توجه داشت این است که اگر طرفین قرارداد تصمیم داشته باشند اختلافاتی که در آینده رخ می‌دهد را از طریق مراجعه به داور حل کنند، می‌توانند در هنگام تنظیم و عقد قرارداد داور مدنظر خود را انتخاب نمایند.

کانال تلگرام لامینگو

جمع‌بندی و پیشنهاد پایانی!

بدون شک، مهم‌ترین قدم در آغاز هرگونه همکاری، تنظیم و عقد قراردادی صحیح و قانونی است. تنظیم یک قرارداد مکتوب می‌تواند کمک زیادی در راستای رسیدن طرفین به اهداف قراردادی خود نماید و اگر برای انجام موضوع همکاری و توافق، قراردادی منعقد نگردد، ممکن است خسارات زیادی به طرفین تحمیل گردد. در این مطلب سعی شد تا بندهای مهم قرارداد بازیگری بررسی شود و نکات لازم درباره این قرارداد مطرح گردد. ما تلاش خود را کردیم تا تمامی اطلاعات لازم در ارتباط با این قرارداد و شیوه تنظیم و عقد آن را در اختیارتان بگذاریم و با این وجود اگر همچنان به‌دنبال کسب اطلاعات بیشتر در زمینه عقد قراردادهای بازیگری سینما و تئاتر و تلوزیون هستید، می‌توانید با مشاوران حقوقی ما در لامینگو در تماس باشید.

اگر تا به ایجای این مطلب را مطالعه کردید و از مطالعه آن رضایت داشته و برایتان مفید بوده است، پیشنهاد می‌گردد تا وارد بلاگ حقوقی لامینگو شده و سایر محتواهای حقوقی این بلاگ را نیز مطالعه کنید. علاوه بر این، شما می‌توانید هر گونه پرسش یا ابهامی درباه این مطلب دارید، در انتهای همین صفحه بنویسید.

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب زهرا حامد

دیدگاه شما

بدون دیدگاه