مجازات‌های تعزیری چگونه انجام می‌شوند؟

4 سال پیش
مشاوره حقوقی تعزیرات

پس از حکم نهایی دادگاه، لازم است که برای اجرای حکم مراحل آن طی شود. در این مرحله نکته مهم آن است که آیا امکان دارد تحت شرایطی حکم اجرا نشود و یا اینکه حکم تغییری پیدا کند. ممکن است در مجازات‌های حدی و تعزیری اجرای احکام متفاوت از یکدیگر و مشمول شرایط خاصی شود. بنابراین چگونگی اجرای احکام می‌تواند متفاوت باشد. درباره چگونگی اجرای احکام تعزیری در ادامه مطالبی خواهیم داشت.

 

این مطلب را حتما بخوانید:تعزیرات حکومتی و وظایف این سازمان چیست؟

 

انواع مجازات در قانون

در قانون مجازات اسلامی کشور که بر اساس شرایط خاصی بر مجرم اعمال می‌شوند چهار نوع مجازات قید شده اند. این مجازات‌ها شامل: حدود، دیات، قصاص و تعزیرات می‌باشد و هریک به تناسب جرم ارتکابی بر مجرم اعمال خواهد شد. برخی از قوانین وجود دارد که در پی آن اقدامات و اهداف تربیتی یا تادیبی وجود خوهد داشت و نمی‌توان گفت که این دسته از اعمال همانند سایر مجازات‌ها بر مجرم لازم الاجرا هست و جزو دسته مجازات‌ها باشد. مجازات‌ها بر کسانی اعمال می‌شوند که بر اساس قانون مرتکب جرمی شده باشد و این که چه عملی را بتوان جرم به حساب آورد نکته حائز اهمیتی است.

مشاوره حقوقی تعزیرات

 

مجازات تعزیری چیست؟

طبق ماده 18 قانون مجازات اسلامی، مجازات تعزیری نوعی از مجازات هست که شامل عناوین دیه ،قصاص و حد نمی‌باشد و بر اساس قانون در هنگام رخ دادن یکی از محرمات شرعی یا برخی از اعمال که مخل آسایش حکومتی و جامعه می‌باشد، براساس نوع عمل فرد تعیین شده و بر او اعمال می‌شود. این مجازات‌ها بر اساس مقررات زیر تعیین می‌شوند و قاضی دادگاه حکم را بر اساس این موارد تعیین می‌کند:

الف– کسی که مرتکب جرم شده است در هنگام ارتکاب چه انگیزه ای داشته و از نظر وضعیت روانی و ذهنی فرد مرتکب در چه شرایطی بوده است.
ب– فرد مرتکب جرم در چه شرایطی و با چه شیوه ای جرم را انجام داده است و میزان نقض قوانین و نتایج در پی آن چقدر بوده است.
ج– فردی که مرتکب یک جرم شده است پس از ارتکاب جرم دست به چه اقداماتی زده است.
د– سوابق فردی و خانوادگی فرد مرتکب نیز بر میزان تعزیر و مجازات او تاثیر خواهد داشت.
این گونه از مجازات‌ها میزان و نوع از قبل مشخص شده ای ندارند وفرد قانونگذار بر اساس مصلحت اجتماعی در شرایطی که لازم است بر افرادی که مرتکب چنین رفتارهایی می‌شوند اعمال می‌کند.

 

جهت دریافت مشاوره حقوقی تعزیرات از وکلا پایه یک و کارشناسان این حوزه که در این مرکز حضور دارند می‌توانید با مراجعه به لینک زیر مشاره خود را آغاز کنید:

دریافت مشاوره حقوقی تعزیرات

 

آیا مجازات‌های تعزیری می‌تواند تغییر کنند؟

همانطور که گفته شد مجازات‌های تعزیری بر اساس نظر دادگاه با توجه به مصلحت اجتماعی بر فرد متهم اعمال می‌شود و قاضی پرونده می‌تواند با توجه به شرایط فرد و صلاحدید خود در آن تغییراتی را انجام دهد. این اختیاراتی که قاضی در اختیار دارد با عنوان نهادهای ارفاقی مجازات، در این باره بحث خواهد شد و در آن به بررسی پرداخته خواهد شد که تحت شرایطی که ممکن است شاکی پرونده امکان گذشت داشته باشد و یا این که در جهتی بتوان برای پرونده و مجازات‌ها بر اساس ماده 38 قانون مجازات اسلامی تخفیفاتی گرفت به بحث و گفتگو پرداخته خواهد شد.

 

شاید این مطلب برای شما مفید باشد: چگونه به تعزیرات حکومتی شکایت کنیم؟

 

توبه چه تاثیری در مجازات‌های تعزیری خواهد داشت؟

در مواردی که مرتکب و متهم پرونده مجازاتی در درجات 6 تا 8 داشته باشد و اعلام کند که توبه انجام داده است؛ این عمل وی می‌تواند موجب کم شدن و سقوط مجازاتش باشد. در صورتی که مرتکب جرم مجازاتی در درجات 1 تا 5 باشد و توبه انجام دهد؛ مجازات وی شامل تخفیفاتی خواهد شد. این مورد در سایر مجازات‌ها که قصاص یا حد باشد توبه نمی‌تواند تاثیری در روند اجرای ان‌ها داشته باشد.

 

گذشت شاکی پرونده چه تاثیری در مجازات‌های تعزیری خواهد داشت؟

اگر یک جرم با تجه به جایگاه ان در سطح جامعه قابلیت گذشت برایش وجود نداشته باشد نیز در صورتی که فرد شاکی از شکایت خود صرف نظر کند و اعلام گذشت کند می‌تواند موجب تخفیفاتی در مجازات مجرم داشته باشد.در این مورد در حدود گذشت شاکی نمی‌تواند تاثیری داشته باشد چراکه احکام حدی جنبه حق الهی دارند. حتی به عنوان مثال در جرم سرقت که جزو جرائم تعزیری نیست نیز گذشت شاکی می‌تواند در چگونگی روند پرونده و مجازات‌ها تاثیراتی داشته باشد.

 

مشاوره حقوقی تعزیرات

 

آیا امکان خرید حبس تعزیری وجود دارد؟

اصطلاح خرید حبس تعزیری که نوعی از مجازات است اصطلاحی غلط است امکان پذیر نمی‌باشد و این مورد می‌تواند به این علت در ذهن عوام جای گرفته باشد که این مجازات‌ها قابلیت تبدیل دارند و فرد می‌تواند مجازات خود را تبدیل به جزای نقدی کند. در مطالب قید شده به برخی از شرایطی که امکان تخفیف در جرم را امکان پذیر می‌کند راعنوان کرده ایم. سایر مواردی که می‌تواند شامل تخفیف در جرائم تعزیری باشند عبارتند از:

– متهم پرونده برای شناسایی سایر عوامل و شرکا دخیل در جرم همکاری نماید.
– وجود شرایطی در حین ارتکاب جرم که انجام عمل جرم را برای فرد ناگزیر کرده است. به عنوان مثال رفتار تحریک کننده فرد بزه دیده و یا انگیزه های شرافتمندانه برا انجام عمل جرم در حین ارتکاب آن.
– متهم پیش از تعقیب و دستگیری خودش اقرار به انجام جرم کرده باشد.
– فرد متهم برای دریافت تخفیف در مجازات خود تلاش کند و درصد جبران خسارات وارده برآید.
– در صورتی که میزان خسارت وارده برفرد زیان دیده بسیار خفیف باشد.
-شرکا و معاونان جرم در عمل جرم دخالت ضعیف داشته باشند.

 

سخن پایانی

حبس تعزیری می‌تواند در شرایطی که امکان تعلیق جرائم وجود دارد به حبس تعلیقی تبدیل شوند بنابراین حبس تعلیقی در برابر حبس تعزیری قرار ندارد بلکه نوعی از حبس است که بر حبس تعزیری اعمال می‌شود. وجود انواع تخفیف‌ها و یا گذشت از مجازات به این دلیل است که این مجازات‌ها تنها در جهت صلاح جامعه رخ می‌دهد و راه‌های زیادی برای متهم وجود دارد که ثبات کند برای انجام جرم و عواقب آن نادم و پشیمان است. البته این نکته فراموش نشود که در صورتی که عمل یک مجرم دارای عواقب زیادی برای یک جامعه بوده است نمی‌توان از مجازات آن گذشت بلکه تنها تخفیفاتی ارائه خواهد شد تا تاثیر تادیبی خود را بر سطح جامعه داشته باشد.

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

درصورتی که این مطلب برای شما مفید بوده است با ما در بخش نظرات دیدگاه خودتان را در میان بگذارید و هم چنین با مراجعه به بلاگ لامینگو از سایر مطالبی که وجود دارد استفاده نمایید.

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب سارا عباسی

دیدگاه شما

بدون دیدگاه