هر آنچه که باید در مورد تخفیف در جرم ارتشا بدانید
مشاوره حقوقی رشا و ارتشا در زمینه تخفیف یا تبدیل مجازات جرائم رشا و ارتشا میتواند گامی مؤثر در پروندههای کیفری بردارد. در این مقاله در مورد تخفیف در جرم رشا و ارتشا، به مباحث مهمی میپردازیم. با توجه به اینکه جرم رشا و ارتشا، خطرات نهفته و آثار و پیامدهای منفی فردی و اجتماعی زیادی در پی دارد، مجازات مرتکبین این جرم مطابق با قوانین مربوطه اعمال خواهد شد.
در نظر داشته باشید که رشا و ارتشا ازجمله جرائم مذموم و نکوهششده است که در تمامی جوامع طرد شده و هر دو طرف درگیر در این عمل، مجرم شناخته میشوند و برای آنها مجازات جداگانهای در نظر گرفته شده است.
در جرم رشا و ارتشا، هر دو طرف راشی و مرتشی مجرم شناخته شده و برای هر یک مجازاتهایی تعیین شده است. اما با توجه به اینکه شرایط تحقق رشا و ارتشا به عناصر مادی و معنوی بستگی داشته و در برخی موارد تبصرههایی برای معافیت از اجرای حکم و یا تخفیف در جرم رشا و ارتشا وجود دارد، آشنایی با موارد تخفیف و معافیت مجازات جرائم رشوه خالی از لطف نیست.
پلتفرم هوشمند لامینگو، خدمات مشاوره حقوقی رشا و ارتشا را برای کاربران ارائه داده و تا انتهای این مسیر همراه آنها است. در نظر داشته باشید که جرائمی مانند رشا و ارتشا از جرایم عمومی و غیرقابلگذشت است اما در برخی موارد، ممکن است تخفیفاتی برای فرد راشی یا مرتشی در نظر گرفته شود. آگاهی کامل از مجازات و همچنین تخفیفات حکم با کمک مشاوره حقوقی رشا و ارتشا موجبات تسهیل پرونده را فراهم میسازد. مجموعه لامینگو با بهرهمندی از تیم متخصص مشاوره، یاریرسان کاربران برای اثبات یا برائت از جرم در طرح دعوی رشا و ارتشا است.
خدمات مشاوره حقوقی رشا و ارتشا در لامینگو
پلتفرم هوشمند لامینگو با ارائه خدمات مشاوره حقوقی رشا و ارتشا سعی در راهنمایی و مشاوره برای رفع نیازهای کاربران در زمینه پروندههای این جرائم دارد. رشا و ارتشا ازجمله جرائمی هستند که در جوامع امروزی فراگیر شده و افراد زیادی بالقوه و بالفعل در وقوع این جرم دخیل هستند. مشاور حقوقی رشا و ارتشا در مجموعه لامینگو، برای اثبات یا شکایت در طرح دعوی تمامی تبصرهها و قوانین مربوط به رشوه را در نظر گرفته تا برگ برنده را به دست افراد بدهد. ازجمله خدماتی که در مجموعه حقوقی لامینگو در زمینه مشاوره حقوقی رشا و ارتشا انجام میشود، به شرح زیر است:
- مشاور حقوقی رشا و ارتشا در لامینگو با در نظر گرفتن ابعاد مختلف حقوقی و جنبههای مادی و معنوی تحقق شرایط جرم، بهترین دفاعیه یا شکوائیه را آماده میکند.
- مشاور حقوقی رشا و ارتشا در لامینگو، تمامی موارد تخفیف یا معافیت از جرائم رشا و ارتشا را در نظر گرفته و از فرد بهطور قانونی حمایت میکند.
- مشاور تمامی موانع پیش روی کاربران را در طرح دعوی شکوائیه یا دفاعیه مورد بررسی قرار داده و آنها را حل میکند.
- مشاور جهت اعمال تخفیف برای رشوه دهنده یا رشوه گیرنده، تمامی جزئیات دخیل و عوامل بالقوه و بالفعل تحقق جرم رشا و ارتشا را مورد بررسی دقیق قرار میدهد.
- مشاوره حقوقی رشا و ارتشا در مجموعه لامینگو برای احقاق حق راشی، توصیههای لازم را ارائه میدهد.
- در شرایط اضطرار یا در شرایط احقاق حق، راشی باید از مجازات معاف شود که در این صورت، مشاور حقوقی رشا و ارتشا باید مدارک و ادله کافی جهت این امر را ارائه دهد.
دریافت مشاوره حقوقی رشاء و ارتشاء
در مورد رشا و ارتشا چه میدانید؟
در این بخش، بهطور خلاصه پیشگفتاری در مورد جرائم رشا و ارتشا بیان میکنیم. رشا بهمعنی رشوه دادن و ارتشا بهمعنی رشوه گرفتن است. راشی بهمعنی فرد رشوه دهنده و مرتشی بهمعنی فرد رشوه گیرنده است.
فرد رشوه گیرنده باید حتماً کارمند دولت باشد و برای انجام یا عدم انجام وظیفه سازمانی محل اشتغال مال یا وجه یا سند وجه یا مال را دریافت کند. در نظر داشته باشید که فرقی نمیکند که کارمند دولت وجه یا مال را بهصورت مستقیم یا غیرمستقیم دریافت کند؛ درهرصورت، وی در حکم مرتشی قرار میگیرد و عمل وی جرم ارتشا محسوب شده و باید مجازات شود.
نکته: جرم رشا و ارتشا نیازمند پیگیری دقیق است تا از پیامدهای زیانبار آن کاسته شود. دریافت مشاوره حقوقی رشا و ارتشا میتواند در اثبات یا برائت از طرح دعوی کمک شایانی نماید.
مصادیق رشوه چیست؟
مشاور حقوقی رشا و ارتشا با در نظر گرفتن مصادیق رشوه، اقدام به ارائه ادله جهت تخفیف مجازات میکند. مصادیق رشوه باید فراهم شود تا بتوان عمل انجامشده را رشا و ارتشا نامید. از مصادیق تحقق رشوه میتوان موارد زیر را نام برد:
- گرفتن وجه یا مال بهغیر از آنچه در قوانین و مقررات ذکر شده است.
- اخذ مال بلاعوض یا بهمقدار فاحشتر کمتر از بهای آن
- انجام معامله صوری بهظاهر با قیمت معمولی ولی با مقدار فاحش کمتر از قیمت
- فروش مالی بهمقدار فاحش گرانتر از قیمت به اربابرجوع
- فراهم کردن موجبات ارتشا و معاونت در این جرم از قبیل مذاکره یا وصول و ایصال وجه (معاونت در جرم ارتشا)
- اخذ یا قبول وجه یا مال یا سند پرداخت وجه یا تسلیم مال از اربابرجوع بهطور مستقیم و غیرمستقیم برای انجام یا عدم انجام امری در وظایف سازمانی
- ابراء یا اعطاء وام بدون رعایت ضوابط یا پذیرفتن تعهد
- مسئولیتی که بهغیر از حق صورت گرفته شده باشد
- گرفتن پاداش و قائل شدن تخفیف یا مزیت خاص برای ارائه خدمات به اشخاص
- اعمال هرگونه موافقت یا حمایت خارج از ضوابط
این مطلب را بخوانید: رشا و ارتشا و قوانین مربوط به آن
مجازاتهای جرم رشا و ارتشا چیست؟
رشوه دادن و رشوه گرفتن، از زمره جرایم مخل آسایش عمومی بوده و سبب سلب اعتماد و اطمینان افراد از نظام اجرایی کشور میشود. همچنین پیامدهای زیانبار فردی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی زیادی نیز به بار میآورد. برای مثال، عادت کردن به جرم رشوه یا رشوه خواری موجب انحطاط شدید رفتار سازمانی بین کارکنان شده و حقهای زیادی پایمال میشود. ازاینرو باید مجازاتهای برای اینگونه جرائم برای راشی و مرتشی لحاظ شود.
جرم رشا و ارتشا در بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی و قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشا، اختلاس و کلاهبرداری ذکر شده است. مرتکب جرم با رعایت مقررات تعدد، به مجازات خاصی محکوم میشود. بهدلیل قانونی بودن جرمانگاری رشا و ارتشا، قانونگذار باید رفتار و اعمال مجرمانه را برحسب حدود مشخص تعیین کند. استبداد و سلیقهای رفتار کردن در جرم رشا و ارتشا بهدلیل تدوین قوانین کاهش یافته است.
مجازات جرم رشا و ارتشا بر اساس حدود و مبلغ رشوه از 3 تا 15 سال و یا تا 74 ضربه شلاق تعیین میشود. از دیگر مجازاتهای تعیینشده برای این جرم، میتوان به تنزیل رتبه، انفصال موقت و دائمی از خدمت و در برخی شرایط مجازات افساد فیالارض نام برد.
نکته: مشاور حقوقی رشا و ارتشا برای کارمندان دولت، نیروی نظامی و داوران حقوقی خدمات طرح دعاوی کیفری را انجام داده و آنها را در پرونده قضایی و کیفری راهنمایی میکند.
تخفیف در جرم رشا و ارتشا
از مهمترین مسائلی که در دادرسیهای کیفری و در مرحله تعیین مجازات مورد بحث قرار میگیرد، تخفیف و یا تبدیل مجازات است. قاضی کیفری فاکتورهایی مانند ویژگیهای شخصی متهم و شرایط را در نظر گرفته و متناسب با آن مجازات را تعیین میکند. البته در این راستا، تخفیف و تبدیل مجازات در قوانین جزایی پیشبینی شده است. در این زمینه مشاور حقوقی رشا و ارتشا میتواند با در نظر گرفتن مقررات مربوطه تخفیف مناسبی برای مجازات جرایم رشوه قائل شود. در نظر داشته باشید که هرچند دادگاه و متولیان بررسی پرونده در خصوص تخفیف و تبدیل مجازات از اختیارات زیادی برخوردار هستند، با این حال برای برخی از جرائم، محدودیتهای خاصی پیشبینی شده است که باید از آن پیروی شود.
نکته: مشاور حقوقی رشا و ارتشا با لحاظ کردن تخفیف در جرائم در افرادی که به دام این جرم افتادهاند، میتواند راهی برای تبدیل یا تعلیق مجازات پیدا کند و در طرح دعاوی کیفری اعلام دارد.
تخفیف در جرم رشا
قانونگذار در موارد خاصی برای شخص راشی تخفیف یا معافیت از مجازات قائل شده است. در این بخش، به بررسی این موارد میپردازیم.
تخفیف در جرم رشا بهدلیل همکاری راشی
با توجه به پیامدهای آثار رواج رشا و ارتشا در جامعه، اهمیت همکاری رشوهدهندگان در کشف فساد و رشوه خواری کارکنان مشخص است.
- اگر در هر یک از موارد رشا، راشی قبل از کشف جرم یا بزه، مأموران ذیصلاح را از وقوع جرم خبردار کند، از تعزیر مالی معاف خواهد شد. در این حالت چون همکاری راشی مؤثر است، کل مال یا وجه پرداخت شده به وی بازگردانده میشود.
- هرگاه راشی قبل از کشف جرم، مراتب را به اطلاع مأموران ذیصلاح نرساند و در زمان تعقیب اقرار به جرم نماید، بهدلیل فراهم آوردن موجبات تسهیل تعقیب مرتشی، در حکم وی تخفیف اعمال خواهد شد. در این حالت چون بعد از وقوع بزه، اقرار شده است، نصف مال یا وجه مسترد خواهد شد.
- امتیازات ایجادشده در حالت اول هرگاه بر اساس مقررات واگذار شده باشد، بهدلیل کشف وقوع جرم لغو نمیشود. اما در حالت دوم حتی اگر بر طبق مقررات امتیازاتی اعطا شده باشد، لغو میگردد.
- چنانچه راشی وقوع جرم را گزارش کند، از مجازات حبس معاف خواهد بود.
- اگر راشی برای به دام انداختن کارمند و نه بهعنوان رشوه، مال یا وجهی پرداخته باشد، بهدلیل برآورده نشدن عنصر معنوی جرم، اساساً فاقد مسئولیت کیفری خواهد بود.
تخفیف در جرم راشی بهدلیل حفظ حقوق حقه
اگر راشی برای حفظ حقوق حقه خود ناچار به ارائه وجه یا مال باشد یا در شرایط اضطرار این امر را انجام دهد، بهموجب ماده 591 قانون تعزیرات علاوه بر پس گرفتن وجه یا مال، از تعقیب کیفری و مجازات حبس معاف خواهد شد. مشاور حقوقی رشا و ارتشا تمامی نکات لازم در این زمینه را جهت تخفیف یا معافیت از مجازات در نظر گرفته و سبب تسهیل اخذ تخفیف میشود.
حفظ حقوق حقه یعنی کسی برای واداشتن کارمند به آنچه که باید طبق وظیفه قانونی خود آن کار را انجام دهد، مال یا وجهی پرداخت کند (مانند پرداخت پول برای پروانه پایان کار). یا شرایطی که طبق قانون نباید کارمند آن کار را انجام دهد اما فقط با دریافت وجه یا پول این عمل را انجام نمیدهد (مانند پرداخت پول برای عدم شکنجه شدن توسط بازجو).
ناگفته نماند که در نظر گرفتن قصد احقاق حق نباید بهعنوان عاملی برای رفع کامل مسئولیت راشی باشد؛ زیرا این امر میتواند موجب باب شدن رشوه جهت راحتترین راه برای رسیدن به مقصود یا حق شود. در این صورت، باید با مراجعه به مراجع ذیربط و شکایت کردن از کارمند از حق خود دفاع کرد. به همین امر در برخی از اسناد بینالمللی جوامع بیان شده است که در اینگونه موارد که رشوه دهنده بهدلیل احقاق حق، رشوه داده است، فقط تخفیف در مجازات برای وی اعمال شده و فرد از مجازات بهطور کامل معاف نشود. همچنین برخی از فقیهان رشوه دادن را بهطور کامل حرام دانستهاند؛ حتی اگر به قصد تحصیل حق باشد.
شاید این مطلب برای شما جالب باشد: جرم رشا و ارتشا چیست؟
تخفیف در جرم رشا بهدلیل شرایط اضطرار
یکی دیگر از مواردی که سبب تخفیف در جرم راشی میشود، شرایط اضطرار است. شرایط اضطرار و حفظ حقوق حقه دو مقوله جداگانه است. وضعیت اضطرار باید مطابق شرایط تعیینشده در قانون مجازات احراز شده تا معافیت یا تخفیف در مجازات حکم راشی اعمال گردد. دریافت مشاوره حقوقی رشا و ارتشا با احراز یا رد شرایط اضطرار سبب تسهیل رسیدگی به طرح دعاوی میشود.
شرایط احراز اضطرار برای فرد راشی عبارت است از:
- شدید بودن خطر
- عمدی نبودن ایجاد خطر
- قریبالوقوع بودن خطر
- تناسب عمل ارتکابی با خطر موجود
- اجتنابناپذیر بودن از عمل رشوه
درصورتیکه شرایط بالا تحقق یابد، شرط اضطرار برای راشی در نظر گرفته شده و از مجازات معاف میشود. برای مثال، اگر فردی به پرسنل بیمارستان برای بستری بیماری که رو به فوت است، پول یا مالی بدهد، آنگاه شرایط اضطرار برای فرد رشوه دهنده ایجاد میشود؛ یا اگر فردی به مأمور نیروی انتظامی به ناچار جهت متوقف نکردن ماشین و جلوگیری از اتلاف وقت، جهت رساندن فردی به بیمارستان به درخواست رشوه مأمور پاسخ مثبت بدهد، غیرقابلتعقیب است.
مطابق قانون، هر کس هنگام بروز خطر شدید ازجمله آتشسوزی، سیل یا طوفان برای حفظ جان و مال خود یا دیگری مرتکب جرم گردد، مجازات نخواهد شد (البته بهشرط اینکه آن خطر را خودش ایجاد نکرده باشد و عکسالعمل وی در مقابل خطر با جرم ارتکابی تناسب داشته باشد یا بهعبارتی، عکسالعمل وی برای رفع خطر ضرورت داشته باشد.)
تفاوت شرایط اضطرار و قصد احقاق حق
قصد احقاق حق در ماده 591 و شرایط اضطرار در تبصره ماده 592 ذکر شده است و این دو مقوله جدا از همدیگر میباشند. در شرایط اضطرار، ممکن است فردی از شدت گرسنگی، اقدام به رشوه دادن نماید که در این زمینه میتوان بر اساس ادله، شرایط اضطرار را حکم کرد و برای مجازات راشی تصمیمگیری نمود.
شرایط اضطرار از زمره موانع عام مسئولیت کیفری است و در این صورت راشی از تحمل هر نوع مجازاتی اعم از حبس یا جزای نقدی و شلاق معاف خواهد شد. مشاوره حقوقی رشا و ارتشا میتواند برای اثبات و یا رد این شرایط به افراد در طرح دعاوی کمک کند.
نکته: ارائه ادله و استناد کافی برای تحقق مصادیق رشوه یا رد مصادیق رشوه و اثبات شرایط اضطرار یا احقاق حق، با کمک مشاوره حقوقی رشا و ارتشا سبب تسهیل پروندههای کیفری خواهد شد.
آیا فقط راشی یا رشوه دهنده در شرایط مضطر از تخفیف یا معافیت از مجازات برخوردار است؟
در تبصره ماده 592 که در مورد شرایط اضطرار بحث کرده است، تنها از راشی در شرایط اضطرار سخن به میان آورده است و در مورد شرایط مضطر مرتشی صحبتی نکرده است. اما اضطرار بهمفهوم مذکور که در بالا بیان شد، این شرایط برای مرتشی نیز سبب رفع مسئولیت میشود؛ چراکه اضطرار، مطابق ماده 152 قانون مجازات اسلامی، یکی از موانع عام مسئولیت کیفری است.
نکته: مشاور حقوقی رشا و ارتشا تمامی شرایط مصادیق رشوه را در نظر میگیرد و با لحاظ کردن اینکه آیا راشی یا مرتشی در شرایط اضطرار است یا قبل از وقوع جرم، مأموران را از این جرم خبر کرده است، میتواند تخفیفاتی برای راشی یا مرتشی کسب کند.
شرایط خاص برای فرد مرتشی
از منظر حقوقی، جرم ارتشا از جرائم عمومی و غیرقابلگذشت است. البته باید جرم ارتشا مطابق با شرایط انجام شده باشد تا بتوان برای آن مجازات در نظر گرفت. اگر مصادیق رشوه وجود داشته باشد، آنگاه مرتشی مطابق با قانون مجازات خواهد شد. در زیر، برخی از مواردی که مرتشی از مجازات معاف خواهد شد، ذکر شده است:
- اگر مرتشی از نیت فرد راشی خبردار نباشد و بهعنوان صلح یا قرض وجه یا مال یا سند تسلیم را از راشی قبول کرده و سپس بعداً از نیت رشوه دهنده آگاه شود، بهلحاظ فقدان عنصر معنوی تحقق جرم، جرم ارتشا تحقق نمییابد.
- اگر مبلغی به کارمند دولت بهرسم انعام اعطا شود اما هیچ فعلی انجام یا ترک نشده و بهعبارتی، مداخلهای در ازای انعام دریافتی صورت نگیرد، لذا جرم ارتشا تحقق نیافته و از مصادیق رشوه نیست.
- درصورتیکه فردی بهمنظور انجام یا ترک فعل به مأمور دولت، مال یا وجه یا سند تسلیم پرداخت کرده و بعداً کشف شود که کارمند دولت برای اطلاع دادن به مقامات و مأموران ذیصلاح و جهت آشکار کردن بزه رشوه، این عمل را انجام داده و قصد ارتشا نداشته است، کارمند مرتشی محسوب نمیشود.
نکته: مشاوره حقوقی رشا و ارتشا تمامی مصادیق رشوه و همچنین مفاد مواد قانون را برای اخذ طرح دعوی بهمنظور اثبات یا برائت جرم رشوه در نظر میگیرد.
این مطلب میتواند برای شما مفید باشد: مجازات رشا و ارتشا چیست؟
مشاوره حقوقی رشا و ارتشا
در برخی موارد، ممکن است افراد برای رسیدن به حقوق قانونی خود مجبور به رشوه دادن شوند و گاهی نیز ممکن است افراد با آگاهی و علم به این جرم، دست به چنین عملی بزنند؛ اما درنهایت از عمل انجامشده پشیمان گشته و قصد جبران را داشته باشند. همچنین ممکن است عمل رشوه در گذشته انجام شده اما در آن زمان افراد آگاه به اینکه مال یا وجه دریافتی از مصادیق رشوه است، نبودهاند.
در این شرایط، قانونگذار برای تخفیف یا تبدیل مجازات راهکارهایی پیشبینی کرده است. در این شرایط پیش از هر اقدامی، دریافت مشاوره حقوقی رشا و ارتشا و مشورت با وکیل رشوه و مشاور حقوقی متخصص میتواند بسیار مفید باشد.
اهمیت استفاده از مشاوره حقوقی رشا و ارتشا به این دلیل است که بهرهمندی از راهنمایی مشاور حقوقی متبحر سبب شده تا تخفیفات و تبدیل مجازات بهگونهای احسن برای فرد راشی یا مرتشی انجام شود. فردی که از رشوه دادن یا رشوه گرفتن پشیمان است و مطابق با شرایط اضطرار یا احقاق حق این جرم را انجام داده است، میتواند از تخفیف مجازات برخوردار شود که اثبات و ارائه مدارک با کمک مشاوره حقوقی رشا و ارتشا قابل انجام است.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید
در انتها باید بدانید
رشا و ارتشا دو جرم فراگیر در نهادهای دولتی هستند که باید مجازاتهای اینگونه جرائم اجرا شده تا افراد خاطی متوجه جدی و قاطع بودن قانونگذار در این حیطه باشند. اما در برخی از مواقع، به دلایلی مانند قصد احقاق حق یا شرایط اضطرار، ممکن است عمل رشوه دادن انجام شود که در این صورت میتوان تخفیفهایی برای مجازات رشا و ارتشا در نظر گرفت.
پلتفرم هوشمند لامینگو با مشاوره حقوقی رشا و ارتشا جهت اخذ دعاوی حقوقی و کیفری آمادگی خود را اعلام میدارد. مشاوران حقوقی متخصص در این مجموعه راهحلهایی را با در نظر گرفتن تبصرهها و مفاد قانون ارائه داده که میتواند در طرح شکوائیه یا دفاعیه بهخوبی به کار آیند.
در این مقاله سعی بر آن شد تا بهطور کلی در مورد جرم رشا و ارتشا، مجازات رشوه خواری و مصادیق جرم رشا و ارتشا به ذکر نکاتی پرداخته شود. همچنین در این مقاله، شرایط تخفیف یا تبدیل مجازات فرد راشی بهطور کامل شرح داده شد. از دیگر مطالبی که در این مطلب بیان شد، اهمیت مشاوره حقوقی رشا و ارتشا در پروندههای کیفری و حقوقی اینگونه جرائم است.
کاربرانی که بهدنبال کسب آگاهی بیشتر در مورد جرائم رشا و ارتشا بوده و تمایل داشته در این زمینه اطلاعات بیشتری کسب کنند، میتوانند سایر مقالات ما را در بلاگ حقوقی لامینگو دنبال کنند. بلاگ حقوقی لامینگو با گردآوری مجموعه کامل از مقالات در زمینه جرایم رشا و ارتشا، سعی در افزایش دانش و آگاهی افراد در زمینههای مختلف این جرم را دارد. امید بر آنکه هیچ ایرانی درگیر این جرایم و پروندههای کیفری آن نباشد.
کاربران عزیز توجه داشته باشید که در انتهای مقاله و در قسمت دیدگاهها میتوانید سؤالات حقوقی خود در زمینه مشاوره حقوقی رشا و ارتشا را با مشاورین ما در میان بگذارید.
4 دیدگاه
-
3 سال پیش
با سلام آیا اگر کارمندی که رشوه گرفته است قبل از صدور حکم از سمت خود استعفا دهد باز هم مجازات میشود
-
3 سال پیش
با سلام و احترام؛
ملاک صدور حکم در این خصوص کارمند بودن یا نبودن شخص هنگام ارتکاب جرم است نه هنگام صدور رأی.
-
-
2 سال پیش
آیا مجازات رشوه قابل تخفیف هست
مثلا فردی که بالای یک میلیارد رشوه گرفته به 15 سال زندان محکوم می شود یا کمتر-
2 سال پیش
در صورت وجود جهات و کیفیات مخففه در این جرم، دادگاه میتواند با اعمال ضوابط مربوط به تخفیف، مجازات مرتکب را فقط تا حداقل مجازات مقرر تقلیل دهد.
-
دیدگاه شما