رشا و ارتشا و قوانین مربوط به آن

مشاوره حقوقی رشا و ارتشا

رشا و ارتشا چیست؟ چرا در جامعه امروزی این واژه‌ها در طرح دعاوی، زیاد به گوش می‌خورد؟ رشا و ارتشا، به‌ترتیب، به‌معنی رشوه دادن و رشوه گرفتن است. رشوه متأسفانه به مسیری برای پیشبرد اهداف تبدیل شده است. رشوه در زمره جرائم علیه آسایش عمومی است و گسترش رشوه موجب فساد اداری و اقتصادی کشور خواهد شد. از آن جایی که رشا و ارتشا هر دو جرم است و در قانون مجازات اسلامی و قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشا، اختلاس و کلاهبرداری به آن پرداخته شده است، در این مطلب سعی بر آن شده تا به‌تفصیل این جرائم مورد بررسی قرار گرفته و خدمات مشاوره حقوقی رشا و ارتشا نیز معرفی شود.

  • جرم رشا به‌معنی پرداخت یا تسلیم مال به داور، ممیز یا کارشناس است که در ازای آن از وی درخواست انجام یا خودداری از انجام یک وظیفه قانونی را دارد.
  • جرم ارتشا به‌معنای اخذ مال یا سند تسلیم وجه یا مال توسط اشخاص است که این دریافت مال برای انجام دادن یا ندادن وظایف قانونی آن‌ها است.

پلتفرم هوشمند لامینگو، با ارائه مشاوره حقوقی در این زمینه سعی در ارائه خدمات به مشتریان را دارد. با توجه به این‌که طرح دعاوی رشا و ارتشا امروزه در جامعه افزایش یافته، کمک گرفتن از متخصص این امر می‌تواند شما را در احقاق حق یاری رساند. در نظر داشته باشید که مشاوره حقوقی رشا و ارتشا می‌تواند شما را از ضرر و زیان مالی که ممکن است به ناحق از شما گرفته شود، دور کند.

 

خدمات مشاوره حقوقی رشا و ارتشا در لامینگو

از آن جایی که مشاور در هر امری می‌تواند اطلاعات مفیدی به فرد ارائه دهد، در زمینه طرح دعاوی حقوقی نیز دریافت مشاوره از اهمیت بالایی برخوردار خواهد بود. اطلاعات، برگ برنده‌ای است که در دعاوی حقوقی یا مشکلات کیفری می‌تواند کارساز باشد. در لامینگو خدمات مشاوره حقوقی رشا و ارتشا شامل موارد زیر است:

  1. تمام ویژگی‌های و تبصره‌های قانونی برای جرم رشا و ارتشا و تخفیف یا تشدید مجازات
  2. تمامی موارد و موانع پیش روی شما در طرح دعاوی
  3. توصیه‌ها و پیشنهادات لازم برای جلوگیری از چالش
  4. هرگونه طرح شکایت یا طرح دفاعیه برای اثبات یا برائت جرم رشا و ارتشا با در نظر گرفتن تمامی موارد لازم

همان‌طور که می‌دانید، امروزه استفاده از مطالب وب‌سایت‌های معتبر برای افزایش دانش، امری متداول است، به همین دلیل، در لامینگو مجموعه مقالات متعددی در مورد خدمات مشاوره حقوقی ارائه شده است. در این مقاله نیز مشاوره حقوقی جرم رشا و ارتشا ارائه شده است و کاربران می‌توانند با مطالعه آن با این موضوع تا حدودی آشنا شوند.

مشاوره حقوقی رشا و ارتشا در لامینگو می‌تواند فرد درگیر در طرح دعاوی رشوه را به مقصد مورد نظر برساند.

دریافت مشاوره حقوقی رشاء و ارتشاء

 

جرم رشا و ارتشا چیست؟

جرم رشا و ارتشا، به‌معنی رشوه دادن و رشوه گرفتن است. از آن جایی که سازمان‌های دولتی و کارکنان دولت باید تمامی جنبه‌های اخلاقی را رعایت کنند تا خدمت‌گذاری به آحاد جامعه بدون تضییع حقوق افراد انجام شود، قانون‌گذار جهت ارتقاء جایگاه دولت و عدم تضعیف حقوق افراد، قوانین متعددی را تدوین کرده است.

برخی رفتارها و اعمال در ارتباط با کارکنان دولتی، از نظر قانون‌گذار جرم تلقی می‌شود و درصورتی‌که کارکنان دولت این رفتار را مرتکب شوند، مجازات خواهند شد. یکی از این رفتارهای آسیب‌زا، اخذ رشوه است که در دنیای حقوق کیفری، تحت عنوان ارتشا شناخته می‌شود.

رشا به‌معنی رشوه دادن است و ارتشا به‌معنی رشوه گرفتن است. به کسی که رشوه بدهد، راشی گفته می‌شود و به کسی که رشوه بگیرد، مرتشی می‌گویند.

همان‌طور که می‌دانید، به‌صورت عامیانه برای عمل رشوه دادن و رشوه گرفتن، اصطلاح زیرمیزی نیز به کار گرفته می‌شود. کارمندان دولت در چارچوب قوانین و آئین‌نامه‌ها موظف به انجام وظیفه هستند، اما گاهی ممکن است برخی از کارمندان دولت در حین انجام وظیفه به دلایلی همچون، وعده‌های واهی، اعمال نفوذهای غیرقانونی و … وجوهی از افراد دریافت کنند. با توجه به اینکه این وجوه برای انجام یا ترک کار خاصی دریافت می‌شود، در حقوق کیفری ایران جرم محسوب می‌شود و فرد خاطی مجازات خواهد شد.

نکته: مشاوره حقوقی رشا و ارتشا می‌تواند برای اثبات جرم و یا برائت از جرم به کاربران کمک کند.

 

مشاوره حقوقی رشا و ارتشا

 

در چه صورت افراد جرم ارتشا را مرتکب می‌شوند؟

مطابق ماده 588 بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی، برای تحقق جرم ارتشا، لازم است فرد دربرابر اخذ وجه یا مال، به‌نفع یکی از طرفین اظهار نظر یا اتخاذ تصمیم نماید.

نکته‌ای که باید به آن توجه داشته باشید، این است که لزوماً دریافت وجه یا مال برای مثال (ملک یا ماشین و …) شرط تحقق ارتشا نیست؛ بلکه اگر معاملات صوری یا غیرواقعی نیز انجام شود، جرم ارتشا نامیده می‌شود. از دیگر شرایطی که سبب می‌شود فرد جرم ارتشا را مرتکب شود، این است که به فرد رشوه دهنده یک امتیاز خاصی ارائه دهد. برای مثال، جلو انداختن نوبت وام یا انحصار یک امتیاز خاص به فرد رشوه دهنده نیز از مصادیق رشا و ارتشا است.

عمل فیزیکی لازم برای تحقق جرم ارتشا شامل موارد زیر است:

  1. قبول کردن وجه یا مال
  2. سند دریافت وجه یا مال
  3. انجام معامله صوری با مبلغ غیرواقعی

اگر کارمندی که در مقابل انجام یا انجام ندادن وظیفه خود از ارباب‌رجوع وجه یا مال یا سند وجه یا مال را دریافت کند و یا ملک یا ماشین وی را به بهایی بسیار کمتر از مبلغ واقعی بخرد، رشوه گرفته است و به وی مرتشی می‌گویند.

نکته: در صورت تحقق جرم ارتشا در شرایط اضطرار یا احقاق حق راشی (رشوه دهنده) مشاوره حقوقی رشا و ارتشا می‌تواند به فرد رشوه دهنده برای تخفیف مجازات یا معافیت از مجازات کمک کند.

 

مجازات رشا و ارتشا

مجازات مرتکبان جرم ارتشا با گذشت زمان بیشتر شده است و این شدت افزایش مجازات به‌دلیل افزایش جرم رشا و ارتشا در جامعه است. مجازات رشا و ارتشا، بنا به موقعیت فرد مرتشی و همچنین به‌لحاظ مبلغ وجه و حدود تخلف، معین شده است.

در ادامه مجازات‌های پیش‌بینی‌شده برای مرتشی ذکر شده است:

  • شلاق
  • جریمه نقدی
  • اخذ مال مأخوذه ارتشا به‌نفع دولت یا به‌عنوان تعزیر یا مجازات
  • حبس از شش تا 15 سال یا حبس ابد
  • انفصال از مشاغل
  • بسته به اهمیت جرم، مجازات اعدام نیز در نظر گرفته شده است.

جرم انجام‌شده با توجه به حدود انجام‌شده ممکن است به‌عنوان جرم «فساد فی‌الارض» تلقی شود. این جرم معمولاً به‌خاطر تشکیل رهبری شبکه چندنفری است که در نظم و اقتصاد جامعه اختلال ایجاد می‌کند.

مجازات و تشدید یا تخفیف مجازات برای فرد گیرنده رشوه و دهنده رشوه، همگی در زیر سایه قوانین کیفری است؛ اما در برخی موارد تبصره و قوانینی وجود دارد که فرد از آن بی‌خبر است. ازاین‌رو، دریافت مشاوره حقوقی رشا و ارتشا می‌تواند کمک شایانی به فرد جهت اثبات یا برائت از وقوع جرم نماید.

 

مشاوره حقوقی رشا و ارتشا

 

شرایط تحقق جرم رشا و ارتشا

در این ‌بخش، برخی از شرایط تحقق جرم رشا و ارتشا را ذکر می‌کنیم:

  1. کشف وجه مورد ادعا از متهم
  2. رضایت مرتشی به اخذ وجه
  3. تبانی راشی و مرتشی با یکدیگر

جهت اثبات یا برائت شرایط تحقق رشا و ارتشا، می‌توان از متخصصین این امر که در زمینه مشاوره حقوقی رشا و ارتشا مشغول به فعالیت هستند و تجربه کافی دارند کمک بگیرید.

 

نکات مهم در مورد تحقق شرط رشا و ارتشا

  1. شرط تحقق رشا، تحقق ارتشا است؛ زیرا تحقق این دو جرم مستلزم قبض و انقباض بین راشی و مرتشی است.
  2. برای تحقق جرم رشا یا ارتشا، مالکیت راشی نسبت به مالی که به‌عنوان رشوه به مأمور یا کارمند دولت می‌دهد شرط نیست. حتی اگر اموال مسروقه را نیز به‌عنوان رشوه به مرتشی بدهد نیز از مصادیق جرم رشا و ارتشا است.
  3. نکته‌ای که باید در نظر داشته باشید، این است که جهت تحقق جرم ارتشا نیاز نیست که مال مستقیم به مرتشی برسد؛ بلکه از هر روشی که به فرد رشوه داده شود و هدف رشا و ارتشا باشد، جرم محسوب می‌شود.
  4. در صورت تسلیم مال مانند اخذ چک، حتی اگر چک برگشت بخورد، بازهم جرم رشا و ارتشا صورت پذیرفته است. در حقوق کیفری ایران، با گرفتن سند، جرم تمام‌شده محسوب می‌شود.

نکته: مشاوره حقوقی رشا و ارتشا، با در نظر گرفتن تمامی تبصره‌ها و نکات جهت اثبات یا برائت طرح دعوی رشوه، می‌تواند کمک بسیاری به افرادی باشد که گرفتار این مسأله شده‌اند.

 

نحوه شکایت از جرم ارتشا چگونه است؟

چگونه می‌توان از جرم ارتشا شکایت کرد؟ طبق قانون، رشوه دهنده و رشوه گیرنده هر دو مجرم شناخته می‌شوند و مجازات می‌شوند. درصورتی‌که فرد راشی ثابت کند که از رشوه دادن ناگزیر بوده است و یا تحت شرایط اضطرار مجبور به پرداخت وجه شده است، حکم قانونگذار متفاوت خواهد بود.

اثبات شرایط اضطرار، امری تخصصی است که باید با کمک متخصصین حقوقی انجام شود و همچنین جرم پرداخت رشوه نیز باید مورد بررسی قرار گیرد تا جرم رشا و ارتشا تشخیص داده شود. برای اثبات جرم رشا و ارتشا، باید ادله و مستندات قانونی قابل قبولی دال بر ارتکاب جرم وجود داشته باشد.

جهت ارائه طرح شکایت از جرم ارتشا، می‌توان از مشاوره حقوقی رشا و ارتشا کمک گرفت. کارشناسان و متخصصین در زمینه مشاوره حقوقی جرم رشا و ارتشا می‌توانند به فردی که حق وی تضییع شده است کمک نمایند و با اثبات جرم، به فردی که تضییع حق شده است کمک کنند.

 

مشاوره حقوقی رشا و ارتشا

 

آثار رواج ارتشا در جامعه چیست؟

پدیده رشا و ارتشا علاوه بر مفاسد فردی، در عرصه اجتماعی نیز زیان و مفاسد فراوانی به‌همراه دارد. در زیر برخی از آثار رواج ارتشا را بیان می‌کنیم:

مانع اجرای عدالت و قانون

یکی از اثرهای رواج ارتشا در جامعه، ممانعت از اجرای عدالت است که به‌دلیل آلودگی برخی از قضات، دولتمردان و صاحبان قدرت صورت می‌گیرد. رشا و ارتشا از دیرباز جزء مفاسدی بوده است که گریبانگیر جوامع بشری بوده و براساس حساسیت و موقعیت کاری فرد، نوسانات زیادی دارد. رشوه، مانع بزرگی برای اجرای عدالت و قانون به حساب می‌آید.

فساد مالی و اداری

از جمله آثار منفی جرم رشا و ارتشا در جامعه، از دست رفتن فرصت‌های اقتصادی است که در این مواقع دستیابی به فرصت‌های ناسالم بر کار صحیح و اثربخش ارجحیت می‌یابد.

مسدود شدن مسیر پیشرفت اجتماعی و ملی

شیوع جرم فساد در جامعه، سبب مسدود شدن مسیر پیشرفت اقتصادی و اجتماعی می‌شود؛ زیرا به‌جای اینکه منابع جامعه در مسیرهای درست تخصیص یابد، در دست افرادی نالایق قرار می‌گیرد. رشوه‌های سنگین یا اختلاس، هزینه‌های هنگفتی بر دوش سرمایه ملی جامعه و آحاد مردم تحمیل می‌کند.

افزایش فاصله طبقاتی میان اقشار غنی و فقیر

از دیگر اثرات منفی جرم رشا و ارتشا در جامعه این است که فاصله طبقاتی بین اقشار زیاد می‌شود؛ زیرا شیوع رشوه در هر جامعه‌ای نارضایتی‌های زیادی ایجاد می‌کند و چرخه ارتشا اقتصاد جامعه را با مشکل جدی روبه‌رو می‌کند.

نکته: مشاوره حقوقی رشا و ارتشا باید به‌صورت گسترده‌ای فعالیت کند تا آحاد جامعه را از تأثیرات رواج رشوه در جامعه خبردار کند. از آن جایی که کارشناسان این امر اطلاعات کافی در مورد پیامدهای مخرب این جرم دارند، می‌توانند با آگاه کردن افراد و کمک به آن‌ها از شیوع این بیماری خطرناک جلوگیری کنند.

 

تخفیف در جرم رشا

با توجه به اینکه جرم رشا و ارتشا به‌معنی اختلال در نظم جامعه است، قانونگذار برای آن مجازات پیش‌بینی کرده است. با وجود این، موارد تخفیف و معافیت از مجازات برای راشی نیز وجود دارد.

  1. اگر در هر مورد از موارد ارتشا، راشی قبل از کشف جرم، مأمورین ذیصلاح را از وقوع بزه آگاه کند، از ضبط مال داده‌شده به‌عنوان رشوه معاف خواهد شد.
  2. اگر راشی قبل از کشف جرم، مراتب را به مأمورین ذیصلاح اطلاع ندهد و در ضمن تعقیب، اقرار نماید و موجبات تسهیل تعقیب مرتشی را فراهم نماید، نصف مالی که به‌عنوان رشوه پرداخته است، به وی بازگردانده می‌شود.

معافیت از حبس درصورتی‌که راشی برای پرداخت رشوه مضطر باشد، جرم را گزارش کند یا شکایت نماید، در تبصره ماده 592 قانون تعزیرات پیش‌بینی شده است. به‌موجب تبصره مذکور، رشوه‌دهنده از تحمل مجازات حبس نیز معاف خواهد شد و مال به او باز می‌گردد.

 

نکاتی برای تخفیف در جرم رشا

اگر راشی در شرایط اضطرار و برای حفظ حقوق خود ناچار به پرداخت وجه یا مال بوده است، از تعقیب کیفری و تحمل مجازات حبس معاف خواهد شد. شرط حفظ حقوق حقه که در ماده 591 ذکر شده است، می‌تواند موجب صدور قرار منع تعقیب راشی شود.

حفظ حقوق حقه، برای مثال، شامل مواردی است که فردی برای واداشتن فرد به آنچه که باید طبق قانون آن را انجام بدهد، پولی پرداخت کرده باشد؛ یا درصورتی‌که نباید علیه فرد کاری انجام دهد و فرد راشی برای عدم انجام آن به کارمند پولی پرداخت کند (پرداخت پول به بازجو برای شکنجه نکردن متهم) و …. در این موارد، فرد راشی می‌تواند احقاق حق کند.

ذکر این نکته حائز اهمیت است که قصد احقاق حق نباید موجبات باز شدن مسیر رشوه برای تسهیل احقاق حق باشد. در این موارد، باید ارباب‌رجوع به مراجع ذیربط مراجعه کرده و شکایت خود را مطرح کند. به همین دلیل، در برخی از اسناد و حقوق کیفری دولت‌ها مدون شده است که حتی در صورت احقاق حق راشی، نباید معافیت کامل وی انجام شود؛ بلکه در این‌گونه موارد نسبت به اعطای تخفیف به راشی اقدام شود.

نکته: دریافت مشاوره حقوقی رشا و ارتشا، با در نظر گرفتن تمامی شرایط، مانند شرایط اضطرار یا احقاق حق فرد رشوه دهنده می‌تواند فرد راشی را از مجازات معاف کرده یا تخفیف برای حکم بگیرد. در نظر داشته باشید که مشاوره همیشه یکی از راه‌های موفقیت افراد در هر زمینه‌ای است.

 

 

تخفیف در جرم ارتشا

از منظر حقوقی، جرم ارتشا از جرایم عمومی غیرقابل‌گذشت است؛ البته درصورتی‌که گیرنده وجه یا مال با علم و اطلاع قبلی اقدام به گرفتن وجه کند و به جرم بودن عمل خود آگاهی داشته باشد. همچنین قبولی رشوه باید برای انجام یا ترک فعل در خصوص کاری در حیطه وظیفه قانونی فرد باشد.

  • درصورتی‌که اخذ وجه یا مال یا سند وجه یا مال به‌عنوان قرض یا صلح بوده و نیت فرد راشی مشخص نباشد و بعداً مشخص شود مقصود دهنده مال کسب امتیاز یا انجام یا ترک عملی خاص از سوی گیرنده مال باشد، به‌لحاظ فقدان عنصر معنوی یعنی سوءنیت و قصد، جرم ارتشا تحقق نمی‌یابد.
  • دادن مبلغی به کارمند به رسم انعام درصورتی‌که کارمند هیچ مداخله غیرقانونی نداشته باشد، رشوه محسوب نمی‌شود و مشمول مقررات کیفری نخواهد شد.
  • اگر فردی به‌منظور انجام یا ترک عملی خاصی به کارمند دولت، وجه یا مال یا سندی پرداخت کند و سپس مشخص شود که گیرنده جهت اطلاع دادن به مقامات مربوطه و آشکار کردن جرم رشوه‌دهنده، مبلغ را گرفته و به‌هیچ‌وجه قصد ارتشا را نداشته است، مرتشی محسوب نمی‌شود.

نکته: مشاوره حقوقی رشا و ارتشا با رعایت تمامی جوانب برای تحقق شرط جرم رشا و ارتشا می‌تواند برای اثبات یا برائت و تخفیف شرایط به فرد درگیر در این موضوع کمک کند.

 

بیشتر بخوانید: هر آنچه که باید در مورد تخفیف در جرم ارتشا بدانید

 

رشا و ارتشا در نیروهای مسلح

اگر یک مأمور نظامی مرتکب جرم کلاهبردای شود و یا وجهی از طریقی که فاقد مشروعیت است کسب کند، قانون تشدید رتکبین ارتشا، اختلاس و کلاهبرداری بر وضعیت اتهامی وی اعمال خواهد شد و همچنین در صورت احراز شرایط مندرج در قانون مذکور، بزهکار از تاریخ صدور کیفرخواست از شغل خود معلق می‌شود.

براساس ماده 118 قانون مجازات جرائم نیروهای مسلح مصوب سال 1382، درصورتی‌که هر نظامی برای انجام یا خودداری از انجام امری که وظایف او یا یکی دیگر از پرسنل نیروهای مسلح است، وجه یا مال یا سند وجه یا مال را بلاعوض یا کمتر از بهای واقعی دریافت نماید، اگرچه انجام یا خودداری از انجام امر برخلاف قانون نباشد، در حکم مرتشی محسوب می‌شود و جرم ارتشا به وی انتساب می‌شود. فرد خاطی براساس شرایط زیر محکوم می‌شود:

  1. اگر قیمت مال یا وجه اخذشده تا یک میلیون ریال باشد، به حبس از یک تا 5 سال محکوم می‌شود و همچنین جزای نقدی معادل وجه با قیمت مال مأخوذ و تنزیل یک درجه با رتبه محکوم خواهد شد.
  2. درصورتی‌که قیمت مال یا وجه مأخوذ بیش از یک میلیون ریال باشد، فرد خاطی به حبس از دو تا ده سال و جزای نقدی معادل وجه با قیمت مال مأخوذ محکوم می‌شود و تنزیل دو درجه یا رتبه برای وی اعمال خواهد شد.
  3. هرگاه قیمت مال یا وجه مأخوذ بیش از ده میلیون ریال باشد، فرد خاطی باید حبس سه تا پانزده سال و جزای نقدی معادل وجه یا قیمت مأخوذ را بپردازد و اخراج از نیروهای مسلح برای وی اعمال خواهد شد.

 

نکات حقوقی درباره رشا و ارتشا در نیروهای مسلح

با توجه به اینکه ماده 118 قانون مجازات جرائم نیروهای مسلح، مجموعه پرسنل را در حکم سازمان واحد دانسته است، هرگاه یک فرد نظامی برای انجام وظایف محوله ارتشا انجام دهد، در حکم مرتشی محسوب می‌شود.

قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشا، اختلاس و کلاهبرداری و قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح دو قانون جدا هستند. قبل از اینکه قانون مجازات نیروهای مسلح تصویب شود، نیروهای نظامی براساس قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشا، اختلاس و کلاهبرداری محکوم می‌شدند. اما با تصویب قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح، پرسنل انتظامی مشمول قانون خاص شده‌اند. در نظر داشته باشید اگر حکمی در قانون مجازات نیروهای مسلح مسکوت مانده باشد، باید برای محکومیت نیروهای مسلح برای مرتکبین ارتشا از قانون تشدید مجازات استفاده کرد.

نکته: مشاوره حقوقی رشا و ارتشا با در نظر گرفتن قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشا، اختلاس و کلاهبرداری و قانون مجازات جرائم نیروهای مسلح، برای محکومیت یا برائت نیروهای مسلح جهت طرح دعاوی رشا و ارتشا می‌تواند کمک‌کننده باشد. می‌توانید جهت کسب اطلاعات بیشتر در این باره، اینجا کلیک کنید.

 

 

تشکیل باند رشا

افرادی که با تشکیل رهبری شبکه‌ای یا باند چندنفری به امر رشا و ارتشا مبادرت ورزند نیز مجازات شده و علاوه بر آن، کلیه اموال منقول و غیرمنقولی که از طریق جرم رشا و ارتشا کسب کرده‌اند، به‌نفع دولت ضبط می‌شود. همچنین به به جزای نقدی معادل مجموع آن اموال، انفصال دائم از خدمات دولتی و حبس از 15 سال تا ابد محکوم می‌شوند. درصورتی‌که عمل آنها از مصادیق افساد فی‌الارض شناخته شود، مجازات آن‌ها مشابه مجازات جرم مفاسد فی‌الارض است.

با توجه به اینکه قانون مجازات جرائم نیروهای مسلح درخصوص تشکیل رهبری شبکه‌ای یا باند چندنفری مسکوت مانده است، به‌نظر می‌رسد مقررات قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشا برای باند ارتشا نیروی مسلح صادق است.

نکته: مشاوره حقوقی رشا و ارتشا در مورد باند رشوه یا ارتشا، با در نظر گفتن ویژگی‌های تحقق و سایر فاکتورهای لازم، می‌تواند تسهیل‌کننده رسیدگی به پرونده‌های این جرم باشد.

 

بیشتر بخوانید: تشکیل باند رشا و ارتشا و موارد حقوقی مربوط به آن

 

شرایط جرم دانستن ارتشا

برای جرم تلقی شدن عمل رشا و ارتشا، باید شرایطی وجود داشته باشد که براساس آن تصمیم‌گیری شود:

  1. دریافت مستقیم یا غیرمستقیم دریافت وجه یا سند به قصد ارتشا جرم محسوب می‌شود.
  2. فرقی نمی‌کند که کاری که فرد مرتشی می‌خواهد انجام دهد، مربوط به شرح وظیفه وی بوده است یا نبوده است.
  3. فرقی نمی‌کند که دریافت رشوه در انجام یا ترک عمل خواسته‌شده مؤثر است یا خیر.
  4. فرقی نمی‌کند که دریافت رشوه در برابر عمل درخواستی، مطابق با حق و حقیقت بوده است یا خیر.

نکته: طرح شکایت یا طرح برائت از رشا و ارتشا نیازمند دریافت مشاوره است. مشاوره حقوقی رشا و ارتشا می‌تواند در این زمینه به فرد کمک کند تا یا اثبات رشوه یا برائت رشوه را در دعاوی کیفری مطرح کند.

 

راه‌های اثبات ارتشا چیست؟

جهت اثبات جرم ارتشا، باید دلایل و مستندات قانونی و محکمه‌پسند ارائه شود. در زیر برخی از این دلایل را ذکر می‌کنیم:

  1. اقرار شخص گیرنده یا مرتشی نزد مقام قضایی. در این صورت هرگاه شخصی به جرمی که مرتکب شده است اقرار کند، جرم ارتکابی ثابت و شخص اعمال قانون خواهد شد.
  2. شهادت دو نفر نیز می‌تواند دلیل دیگری بر اثبات دریافت و پرداخت رشوه باشد. با توجه به اینکه انجام جرم رشا و ارتشا در خفا رخ می‌دهد، اثبات این امر سخت است و باید قاضی به این علم برسد که شخص رشوه دریافت کرده است.
  3. ارائه مستندات مانند وجه یا سند تسلیم مال.

مشاوره حقوقی رشا و ارتشا می‌تواند با مستندات و در نظر گرفتن تمامی تبصره‌ها بهترین راهکار را برای طرح دعاوی کیفری ارائه دهد. بدون آگاهی به‌سمت یک طرح دعوی رفتن، می‌تواند مشکلات و چالش‌های فرد را بیشتر کند.

 

 

معنی مطلق بودن جرم رشا و ارتشا چیست؟

جرائم رشا و ارتشا از جرائم مطلق هستند؛ یعنی نیاز به نتیجه حاصل از جرم ندارند. همین‌که عمل رشا و ارتشا صورت پذیرد، این جرائم واقع می‌شوند.

مطلق بودن جرم رشا و ارتشا به این معنی نیست که هیچ راهی برای برائت از آن نیست. شرایطی مانند شرایط اضطرار یا احقاق حق وجود دارد که در آن فرد راشی یا رشوه‌دهنده مجبور به پرداخت رشوه شده است. در این صورت، دریافت مشاوره حقوقی رشا و ارتشا می‌تواند به فرد راشی جهت تخفیف یا معافیت از مجازات کمک کند.

 

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

در انتها باید بدانید

مشاوره حقوقی لامینگو خدمات مشاوره حقوقی رشا و ارتشا را با رعایت و در نظر گرفتن تمامی تبصره‌ها و ماده‌های قوانین مدون‌شده توسط قانون‌گذار مدنظر قرار می‌دهد. گروه مشاوره حقوقی لامینگو با سابقه درخشان و تجربه عالی در زمینه مشاوره پرونده‌های قضایی در حوزه‌های مختلف از جمله دعاوی کیفری توانسته است جایگاه ویژه‌ای برای خود ثبت کند.

در این مقاله سعی کردیم تا ابتدا اطلاعات کافی و لازم در مورد جرم رشا و ارتشا و نحوه تحقق جرم رشوه را بیان کنیم. در ادامه بحث در مورد تخفیف‌های مجازات راشی نیز نکات مهمی را بیان کردیم. از دیگر مطالبی که در این مقاله بیان شد، چالش‌های پیش روی کاربران در مورد اهمیت استفاده از خدمات مشاوره حقوقی جهت پرونده‌های قضایی است.

کاربرانی که به‌دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد جرم رشا و ارتشا و قوانین مرتبط با آن هستند، می‌توانند سایر مقالات ما را در بلاگ حقوقی لامینگو دنبال کنند. در بلاگ لامینگو مجموعه کاملی از مقالات مرتبط با جرم رشا و ارتشا گردآوری کرده‌ایم تا دیگر شاهد چالش‌های مطرح‌شده در دعاوی قضائی نباشید. کاربران گرامی توجه داشته باشید که در انتهای این مقاله می‌توانید سؤالات حقوقی خود را با مشاورین ما در لامینگو در میان گذاشته و درگیری‌های ذهنی خود را رفع نمایید.

4
برچسب ها :
نویسنده مطلب توحید ره‌گشای

دیدگاه شما

4 دیدگاه