همه آنچه که باید درباره فسخ قرارداد بدانیم

مشاوره حقوقی قرارداد

یکی دیگر از مسائل حقوقی مربوط به قراردادهای حقوقی فسخ قرارداد است. فسخ قرارداد نیز ازجمله بندهای چالش‌برانگیز در قراردادهای امروزی است. با استفاده از مشاوره حقوقی قرارداد می‌توانید تمام نکات مربوط به فسخ قرارداد را دسته‌بندی کرده و مصادیق آن در قرارداد خود را بدانید. از این راه در زمان تنظیم قرارداد و عقد آن با خیال راحت‌تری اقدام خواهید کرد و خیال خود را از بابت عواقب ناشی از آن راحت می‌نمایید. حقیقت این است که دلایل زیادی برای فسخ قراردادها در قانون تعریف‌شده است که حتی در قراردادهای حقوقی حرفی از آنها به میان نمی‌آید. ازاین‌رو هرکدام از طرفین می‌توانند از این موارد برای بر هم زدن قرارداد خود استفاده نمایند. درصورتی‌که با این موارد آشنایی نداشته باشید، ممکن است آسیب‌هایی را شاهد باشید که در ادامه به بررسی آنها می‌پردازیم.

 

فسخ قرارداد چیست؟

برهم زدن قرارداد از طرف هر یک از طرفین و یا با توافق هر دو طرف فسخ قرارداد تعریف می‌شود. در تمام قراردادهای حقوقی بندی به‌عنوان بند فسخ قرارداد تعریف می‌شود که شرایط لازم برای برهم زدن قرارداد توسط هر یک از طرفین را تعریف می‌نماید. البته حتی در صورت عدم وجود این بند و یا با استفاده از مواردی که حتی در قرارداد درج نشده است نیز می‌توان نسبت به فسخ قرارداد اقدام کرد. قانون مواردی را به‌عنوان پیش‌فرض برای فسخ قرارداد تعریف کرده است که در صورت بروز آنها طرفین می‌توانند از این اختیار قانونی خود استفاده کنند. البته استفاده از این شرایط در برخی مواقع به این راحتی‌ها هم نبوده و حتماً نیاز به مشاوره حقوقی خواهد داشت.

بر هم زدن قرارداد بدون دلیل امکان‌پذیر نبود و ممکن است عواقب و ضررهای مالی را برای طرف برهم‌زننده به دنبال داشته باشد. از این گذشته فسخ قرارداد به معنی از دست رفتن حق‌وحقوق قانونی طرف فسخ کننده هم نیست و زیان‌های ایجادشده در این مواقع به عهده مقصر خواهد بود. برای اطلاع از شرایط احقاق حق هم می‌توانید از وکیل کمک بگیرید.

لامینگو ارائه‌دهنده خدمات مشاوره حقوقی قرارداد در زمین فسخ و سایر مسائل حقوقی مربوط به آن است. در صورت تمایل می‌توانید برای پیشبرد اهداف خود در قراردادهای حقوقی از این خدمات بهره‌مند شوید.

دریافت مشاوره حقوقی قرارداد

 

انواع فسخ قرارداد کدام‌ها هستند؟

اما فسخ قرارداد چه روش‌هایی دارد؟ به‌طورکلی دو نوع فسخ برای قراردادهای حقوقی می‌توان متصور بود. در نوع اول فسخ به‌صورت توافقی صورت می‌پذیرد. در این مواقع دو طرف بدون نیاز به داوری و حکمیت اقدام به ابطال قرارداد نموده و تمام شرایط آن را نیز به هم می‌زنند. حتی در برخی موارد ضرر و زیان‌های مندرج در قرارداد را نیز به‌صورت توافقی میان خود حل کرده و از این طریق قرارداد فسخ می‌شود. البته برای فسخ قرارداد توافقی هم استفاده از خدمات مشاوره حقوقی قرارداد لازم است. زیرا در صورت عدم آگاهی به قوانین ممکن است زیان‌هایی برای هر یک از طرفین آن به وجود بیاید که وکیل می‌تواند شما را از این زیان‌ها آگاه سازد.

 

این مطلب شاید برای شما مفید باشد: صفر تا صد مفاد قرارداد و تعهدات طرفین و نکات مربوط به آن

 

نوع دوم فسخ قرارداد، امکانی است که قانون در اختیار هرکدام از دو طرف آن قرار می‌دهد. در این روش فسخ هم بنا به بندهای مندرج در خود قرارداد و هم بنا به بندهای قانونی هر یک از طرفین می‌توانند اقدام به فسخ نمایند. در این مواقع در صورت کنار نیامدن طرف مقابل می‌توان از طریق قانون اقدام و با حکم دادگاه وی را به پرداخت ضرر و زیان‌های حاصل‌شده نیز وادار کرد.

 

مشاوره حقوقی قرارداد

 

روند فسخ قرارداد

روند فسخ قرارداد برای دو روش ذکرشده در بالا متفاوت است. در نوع اول که روند کاملاً مشخص است. بعد از استفاده از خدمات مشاوره حقوقی قرارداد و اطلاع از عواقب فسخ و توافق با طرف دیگر، فسخ قرارداد صورت می‌پذیرد. در روش دوم هم کار از وکیل آغاز می‌شود. در این مورد طرف فسخ کننده با مراجعه به دادگاه و ارائه دادخواست فسخ برای این منظور اقدام نموده و بعد از حکم دادگاه آن را اجرایی می‌سازد.

 

موارد فسخ قراردادهای حقوقی

موارد فسخ قراردادهای حقوقی به دو دسته مختلف تقسیم می‌شود. دسته اول این موارد عمومی بوده و برای قراردادهای مختلف قابل‌اجرا است. این موارد فسخ هم در متن قراردادها وجود دارد و هم می‌توان به بندهای قانونی برای چنین اقدامی مراجعه نمود. اما برخی از شرایط فسخ قرارداد نیز به نوع قرارداد بازمی‌گردد و  برای خود آن قرارداد تعریف شده است. مهم‌ترین موارد فسخ قراردادهای حقوقی به شرح زیر هستند:

  • فسخ از طریق خیار شرط: در این نوعِ فسخ طرفین در قرارداد با هم توافق می‌کنند تا در زمان معینی هر دو طرف حق فسخ دارند و هرکدام می‌تواند نسبت به فسخ اقدام نماید. این بند در قرارداد باید درج شده باشد.
  • فسخ از طریق خیار مجلس: در زمان عقد قرارداد تا موقعی که دو طرف مجلس را ترک نکرده باشند، این حق برای آنها وجود دارد تا نسبت به فسخ آن اقدام نمایند.
  • فسخ از طریق خیار عیب: اگر عیب و ایرادی در عین معامله وجود داشته باشد که قبل از تنظیم قرارداد متوجه آن نشده باشید، این حق برای شما طبق قانون وجود دارد که می‌توانید نسبت به فسخ آن اقدام نمایید. این مورد از مواردی است که قانون آن را برای هرکدام از طرفین تعریف کرده است.
  • فسخ از طریق خیار غبن: اهمیت استفاده از خدمات مشاوره حقوقی قرارداد را می‌توانید در این نوع فسخ به‌خوبی متوجه شوید. در صورتی که بعد از عقد قرارداد متوجه شوید که از نظر مالی زیان زیادی را متحمل شده و مورد معامله ارزش بسیار کمتر و با بیشتری نسبت به ثمن معامله دارد، طبق قانون حق فسخ برای شما وجود دارد.
  • فسخ از طریق خیار تدلیس: درصورتی‌که هر یک از طرفین معامله مورد معامله را با اغراق باارزش‌تر و گران‌تر جلوه دهد، درصورتی‌که چنین چیزی نباشد، بعد از عقد قرارداد امکان فسخ برای طرف مقابل وجود دارد.
  • درصورتی‌که شرطی در قرارداد وجود داشته باشد و هر یک از طرفین به شرط مندرج عمل نکنند، حق فسخ برای طرف مقابل وجود خواهد داشت.
  • اقدام به فروش مال غیر حق فسخ را برای طرف مقابل قانونی می‌نماید.
  • درصورتی‌که فرد خریدار بدون رؤیت مال اقدام به خرید نماید و بعد متوجه شود مالی که خریده با آن چیزی که برای وی بازگو شده متفاوت است، می‌تواند نسبت به فسخ قرارداد اقدام نماید.
  • درصورتی‌که تا سه روز بعد از عقد قرارداد ثمن معامله توسط خریدار پرداخت نشود و جنس هم تحویل وی نشده باشد، امکان فسخ برای فروشنده وجود خواهد داشت.
  • عدم تحویل مورد معامله نیز در قرارداد، امکان فسخ را برای طرف مقابل فراهم می‌آورد.
  • عدم انجام تعهدات مندرج در قرارداد شرایط لازم برای فسخ را برای طرف مقابل فراهم می‌آورد.

 

مشاوره حقوقی قرارداد

 

مزایای استفاده از مشاوره حقوقی قرارداد برای فسخ

همان‌طور که اشاره کردیم، موارد فسخ قرارداد زیاد بوده و در برخی مواقع هم بسیار پیچیده می‌شود. ازاین‌رو استفاده از مشاوره حقوقی قرارداد در چنین مواقعی بسیار اهمیت خواهد داشت. با توجه به اینکه عواقب ناشی از فسخ قرارداد ممکن است برای هر دو طرف تعریف شده باشد و از این گذشته ضرر و زیان‌هایی را نیز برای خود فسخ کننده به دنبال داشته باشد، وکیل می‌تواند با ارائه راه‌کارهای قانونی و کارآمد بهترین راه را برای وی روشن نماید.

 

احقاق حق پس از فسخ قرارداد

یکی از دغدغه‌ها و نگرانی‌هایی که در مواقع فسخ قرارداد با طرفین آن عجین شده است، ضرر و زیان‌های مالی ناشی از آنها است. مسلماً هرکسی به دنبال رسیدن به سود اقدام به بستن قراردادی می‌نماید و از این طریق قصد ایجاد رفاه بیشتر در زندگی برای خود دارد. اما کاربران باید بدانند که فسخ قرارداد به معنی از بین رفتن حقوق آنها نبوده و با حکم دادگاه در صورت عدم توافق طرف مقابل، تمام ضرر و زیان‌های حاصل شده مطابق با نرخ روز به شما بازگردانده خواهد شد. البته این راه پیچیدگی‌هایی هم دارد که با استفاده از مشاوره حقوقی می‌توانید روند سریع‌تر و بهتری را برای آن در پیش بگیرید.

 

این مطلب را بخوانید: مشاوره حقوقی قرارداد و همه آنچه که در این خصوص باید بدانید

 

تبعات فسخ

فسخ قرارداد در صورت بروز هرکدام از شرط‌های فسخ برای هرکدام از طرفین قانونی بوده و تبعاتی برای آنها به دنبال نخواهد داشت. اما درصورتی‌که بدون دلیل موجه نسبت به فسخ قرارداد اقدام نمایید، این مهم با تبعاتی برای شما همراه خواهد بود. در همه قراردادها معمولاً بندی با عنوان ضمانت اجرایی آن تنظیم می‌شود که در مقاله بررسی مفاد قراردادها به آن پرداختیم. در این بند دو طرف موظف به اجرای تعهدات خود می‌شوند و در صورت تعدی از تعهدات خود و اقدام به فسخ قرارداد موظف به پرداخت ضرر و  زیان‌های به طرف مقابل  هستند. ازاین‌رو توصیه می‌کنیم حتماً قبل از تنظیم قرارداد به‌ خوبی آن را بررسی کرده و حتی از خدمات مشاوره حقوقی قرارداد نیز استفاده نمایید.

 

نکات مهم حقوقی درباره فسخ

فسخ قرارداد پیچیدگی‌های زیادی با خود به همراه دارد. ازاین‌رو است که اصرار به استفاده از خدمات مشاوره حقوقی قرارداد مخصوص فسخ آن داریم. برخی از مهم‌ترین نکات فسخ در قراردادها هم به شرح زیر می‌باشند:

  • فسخ قرارداد تنها در شرایطی قانونی و امکان‌پذیر خواهد بود که فسخ کننده اراده‌ای برای آن داشته باشد.
  • حتی درصورتی‌که با وجود اقدام برای فسخ، طرف فسخ کننده با اکراه و بدون تمایل نسبت به این امر اقدام نموده باشد، فسخ قانونی نخواهد بود.
  • فسخ کننده قرارداد هم باید اهلیت داشته باشد و از نظر سنی و شخصیتی در مقام فسخ کننده قابل‌اعتماد باشد.

 

در آخر باید بدانید

به بررسی جزئیات دقیق مربوط به فسخ قرارداد پرداختیم و توصیه‌های مهمی را نیز درباره آن با هم مرور کردیم. در آخر باید بدانید که هرکسی تخصص خاص خود را دارد و نداشتن تخصص در زمینه‌های حقوقی دلیلی محکم برای استفاده از خدمات مشاوره حقوقی قرارداد برای شما است. هرگز سرمایه‌های زندگی خود را بدون آگاهی و تنها به دلیل اعتماد به دیگران در معرض ریسک‌های بزرگ قرار ندهید.

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

اگر هنوز سؤالات و ابهامات شما درباره فسخ قرارداد تمام نشده هم می‌توانید نظرات و سؤالات خود را در انتهای همین مقاله و در بخش نظرات درج کنید تا مشاورین ما در لامینگو در اسرع وقت آنها را پاسخگو باشند و هم می‌توانید از بخش مقالات حقوقی لامینگو سایر مطالب مربوط به قراردادهای حقوقی را مطالعه نمایید.

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب توحید ره‌گشای

دیدگاه شما

بدون دیدگاه