همه چیز درباره حقوق و مزایای مامور پخش
موزع یا مامور پخش، به افرادی گویند که بنابر درخواست کارفرما، به پخش کالا و محصولات از مبداء تولیدی یا مبداء مرکز پخش میپردازد و در قبال آن، دستمزد دریافت میکند. برای این شکل از رابطه کاری، انعقاد نمونه قرارداد استخدام مامور پخش مورد نیاز است که تحت حاکمیت قانون کار قرار دارد.
درواقع، طبق تعریف کارگر و کارفرما در قانون کار که دارای سه رکن درخواست کارفرما، کار کارگر و در مقابل آن دستمزد است؛ در نمونه قرارداد موزع، رابطه حقوقی بین مامور پخش و کارفرما نیز براساس قانون کار پیشبینی شده است. بنابراین، در این متن لفظ کارگر شامل تمامی شغلهایی میشود که در آن کارفرمای خصوصی در قبال کار کارگر ساده یا متخصص حاضر به پرداخت دستمزد میشود و دستمزد نیز بهمعنای عام، پرداخت مبلغی بهعنوان کار روزانه، هفتگی، ماهانه و … را شامل میشود.
دریافت قرارداد استخدام مأمور پخش
خاستگاه قانون کار
درواقع، فلسفه وجودی قانون کار، نظاممند کردن روابط کاری و حقوقی بین کارگر و کارفرما است؛ چرا که واقعیت امر این است که کارفرما در غالب مشاغل موضع قدرت را در دست دارد و امکان تضییع حقوق کارگر در این نوع روابط بهمراتب بالاتر از روابط حقوقی اشخاصی است که در موضع برابر با یکدیگر قرار دارند. حال اینکه قانونگذار ایران در سال 1325 برای اولین بار کوشید تا اولین چهارچوبهای قانونی نظاممند و حمایتی از حقوق کارگر را بر سنگ خام روابط کارگر و کارفرما بتراشد.
برای مثال، نمونه قرارداد استخدام مامور پخش را بدون حاکمیت قانون کار تصور کنید! اگر تنها در این حوزه شغلی به ماده 10 قانون مدنی: «قراردادهای خصوصی نسبت به کسانی که آن را منعقد نمودهاند، درصورتیکه مخالف صریح قانون نباشد، نافذ است.» اتکا کنیم، با سیل عظیمی از روابط ناموزون حقوقی و تضییع حقها روبرو خواهیم شد؛ کارگرانی که به اجبار شرایط زندگی، تن به روابط کاری ناعادلانه خواهند داد و کارفرمایانی که مجال را برای سود بیشتر باز خواهند دید. حال در ادامه خواهیم دید که قرارداد مامور پخش بایستی چه ویژگیهایی داشته باشد تا حقوق مامور پخش حتیالامکان بهطور عادلانه و قانونی حفظ شود.
حتماً بخوانید: نمونه قرارداد استخدام مامور پخش و همه چیز درمورد آن
شرایط اساسی نمونه قرارداد موزع
برخی از شرایط قرارداد استخدام مامور پخش به شرح ذیل است:
1. مدت قرارداد
این قرارداد، مثل سایر قراردادهای کاری کارگری، نیازمند تعیین مدت است؛ چراکه مشخص بودن زمان اتمام قرارداد کاری برای پیشبینی آینده شغلی و مالی کارگر اهمیت فراوانی دارد. برای همین، قانون کار برای قراردادهای موقت محدودیت زمانی تعیین کرده و قراردادهایی را که در آنها زمان ذکر نشدهاند اما جنبه استمراری کار مشخص است، اثر قرارداد دائمی را مترتب دانسته است.
2. تغییرات و اصلاحات قرارداد مامور پخش بعد از انعقاد
کارفرما زمانی میتواند در قرارداد اصلاحات ایجاد کند که از حداقل امتیازات و حقوق پیشبینیشده در قانون کار تخطی صورت نگرفته و همچنین، تغییرات بهگونهای نباشد که اساس و موضوع اصلی قرارداد، تغییر و تفاوت قابل توجهی بکند؛ بهطوریکه به اراده و قصد کارگر در امضاء آن قرارداد خدشه وارد شود.
3. در قرارداد مامور پخش ذکر شرایط همکاری ضروری است
طبق ماده 10 قانون کار، قراردادهای کار علاوه بر مشخصات دقیق طرفین، بایستی شامل نوع کار، دستمزد، زمان آن، محل انجام کار، تاریخ انعقاد و مدت اثر قرارداد و سایر فرعیات موارد مذکور و هرآنچه که در عرف آن کار نیاز است، باشد. بنابراین، امضاء نمونه قرارداد استخدام مامور پخش بدون مشخصات ذکرشده، میتواند طرفین را در همکاری دچار مشکل نماید.
4. دستمزد و مدت قراردادهای کار در دوره آزمایشی
قانون کار توافق طرفین قرارداد بر تنظیم دورهای آزمایشی را به رسمیت میشناسد. اما آنچه حائز اهمیت است، پرداخت دستمزد در این دوره است؛ بدین معنی که کارگر در این دوره مستحق دریافت دستمزد است و کارفرما نمیتواند به استناد آزمایشی بودن این دوره، زحمات کارگر را نادیده گرفته و هیچگونه پرداختی صورت نگیرد!
همچنین طبق ماده 11 قانون کار، حداکثر مدت قرارداد آزمایشی برای کارگران ساده و نیمهماهر 1 ماه و برای کارگران متخصص 3 ماه است.
5. تسلیم سند ضمانت حسن انجام کار مامور پخش
برای مثال، در نمونه قرارداد استخدام مامور پخش، کارفرما میتواند ضمن تعهداتی که برای مامور پخش تعریف کرده است برای تضمین حسن انجام کار، تقاضای تسلیم سفته کند. این امر در ذات خود غیرقانونی نبوده و دارای اثر است؛ لکن نوشتن جزئیات سند ضمانت مثل شماره سند و شرایط و اسباب سند در قرارداد، از حقوق کارگر بوده و مانع هرگونه سوءاستفاده کارفرما از سند کارگر خواهد شد.
6. موارد خاتمه نمونه قرارداد موزع
در ماده 21 قانون کار، موارد خاتمه قرارداد کار آمده است که شامل:
الف – فوت کارگر؛
ب – بازنشستگی کارگر؛
ج – ازکارافتادگی کلی کارگر؛
د – انقضاء مدت در قراردادهای کار با مدت موقت و عدم تجدید صریح یا ضمنی آن؛
ه – پایان کار در قراردادهایی که مربوط به کار معین است؛
و – استعفای کارگر.
بنابراین در موارد خاتمه قرارداد، اثری از اراده بیقید و شرط کارفرما دیده نمیشود. همچنین، باتوجه به ماده 25 قانون کار، کارفرما نمیتواند در قراردادهای کار موقت یا کار معین، قرارداد را بهصورت یکطرفه فسخ نماید.
حقوق و مزایای مامور پخش در نمونه قرارداد استخدام مامور پخش
تمامی دریافتهای نقدی و غیرنقدی مامور پخش اعم از مزد، ایابوذهاب، حق مسکن و پاداش افزایش تولید و نظایر آن حقالسعی نام دارد. در قانون کار، دریافتهایی نقدی و غیرنقدی وجود دارند که از حقوق کارگر یا بهتر است بگوییم، از تکالیف اجباری کارفرما هستند. همچنین، دستمزد دارای میزان حداقلی بوده و هر ساله توسط شورایعالی کار اعلام میشود! بنابراین، برای تعیین دستمزد در قرارداد مامور پخش، اگر ساعت کاری مامور از ساعت تعیینشده برای حداقل حقوق (روزی 8 ساعت) کمتر باشد، باز هم نسبت، بر اساس حداقل اعلامی سالیانه محاسبه میشود! یعنی اگر موزع توافق کند که روزی 4 ساعت را صرف پخش و رسیدگی به وظایف محول شده توسط کارفرما کند، دریافتی ماهیانه او بایستی براساس دستمزد ساعتی اعلامی محاسبه گردد.
1. ساعات کاری
«…بهغیر از مواردی که در این قانون مستثنی شده است، ساعات کار کارگران در شبانهروز نباید از ۸ ساعت تجاوز نماید…» بخشی از ماده 51 قانون کار را مطالعه کردید که حداکثر کار بر طبق قاعده را روزی 8 ساعت اعلام کرده است. اما درصورت نیاز کارفرما به اضافهکاری و توافق کارگر، طبق ماده 59 قانون کار، افزایش ساعات کاری تا سقف 4 ساعت در روز همراه با 40 درصد افزایش مزدِ ساعتی نسبت به پایه حقوق، میتواند اتفاق بیافتد.
البته لازم به ذکر است که محدودیت 4 ساعت در روز برای اضافهکاری، در شرایط استثنائی و با توافق طرفین، امکان افزایش را خواهد داشت.
2. تعطیلات و مرخصی
از آنجایی که نمونه قرارداد استخدام مامور پخش تحت حاکمیت قانون کار قرار دارد، محاسبه دستمزد برای کار در تعطیلات نیز باتوجه به نرخ تعیینشده توسط قانون کار است. کارگرانی که به هر عنوانی در روزهای جمعه کار میکنند، از 40 درصد افزایش مزد در آن روز برخوردار خواهند بود. همچنین، برای کار در تعطیلات رسمی غیرجمعه، اضافهکاری تعلق میگیرد.
موزع پخش در قبال کارفرما و مشتری چه وظایفی دارد؟ + نمونه قرارداد استخدامی
3. بیمه
بیمه از موارد اجباری قانون کار قرار دارد و کارفرمایان ملزم به بیمه نمودن کارگران خود هستند. بنابراین نمیتوان در نمونه قرارداد موزع، برخلاف این امر توافق کرد یا مبلغ بیمه را به خود کارگر پرداخت کرد!
4. عیدی سالیانه
عیدی سالیانه براساس 60 روز آخر سال کاری و براساس پایه حقوق تصویبشده توسط شورای عالی کار تعیین میشود و پرداخت آن به کارگر الزامی است. حال اگر برای مثال، نمونه قرارداد استخدام مامور پخش در وسط سال منعقد گردید، به نسبت همان مدت کار (6 ماه تا پایان سال)، عیدی آن سال نیز تغییر کرده و در اینجا به اندازه 30 روز پایه حقوق مصوب، به شخص عیدی تعلق میگیرد.
5. پایه سنوات
در پایان هر سال کاری کارگر در کارگاه کارفرما، هر سال سابقه، برای کارگر مبلغی تحت عنوان پایه سنوات محسوب میشود و این مبلغ، ازجانب شورایعالی کار اعلام میگردد. کارفرما میتواند این مبلغ را بهصورت سالیانه و یا در زمان پایان همکاری پرداخت کند که عموماً پایان همکاری، زمان انتخابی کارفرمایان است. اما آنچه که حتمی و الزامی است، وقوع این تعهد است!
ما را در اینستاگرام دنبال کنید
چرا شناسایی حقوق کارگر در نمونه قرارداد استخدام مامور پخش مورد اهمیت است؟
هنگامی که از لفظ قرارداد مامور پخش صحبت میکنیم، پیشفرضمان حسن نیت کارفرما در تنظیم قراردادی حقوقی، قانونی و حتیالامکان عادلانه است. حال چهبسا بسیار پیش میآید که کارفرمایان بهدلیل کمبود اطلاعات از حقوق کارگران خویش، موجبات تضعیف حقوق قانونی این افراد را به وجود میآورند. همچنین، بسیار کارگرانی هستند که از حقوق بدیهی و قانونی خویش در رابطه کاری خود با کارفرما، بیاطلاع هستند و به قراردادهای ناقص و ناقض حقوق خویش تن میدهند. بنابراین، آگاهی از حقوق بهرسمیتشناختهشده توسط قانون کار، چه پیشفرضمان حسن نیت باشد چه برخلاف آن، امری است که حقوق و مزایای افراد را در یک قرارداد کاری دگرگون خواهد کرد.
ما در اینجا مفتخریم که نقش مثبتی در سطح اطلاعات شما و بهدنبال آن در سطح کیفی زندگی حقوقی و اقتصادی شما داشته باشیم. در بخش دیدگاهها میتوانید سؤالات و نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید و از سایر مطالب متنوع ما در بخش وبلاگ لامینگو بهرهمند شوید.
دیدگاه شما