نمونه قرارداد اهدای تخمک و موضوعات مرتبط با این قرارداد مهم

2 سال پیش
نمونه قرارداد اهدای تخمک

یکی از بزرگترین نیازهای افراد در طول تاریخ، نیاز به فرزندآوری و تولید مثل است. بسیاری از افراد برای تکمیل کانون خانواده خود، به‌دنبال داشتن فرزند بوده و داشتن فرزند را در زندگی امری مهم و حیاتی تلقی می‌نمایند؛ اما بسیاری از افراد نیز به دلایل گوناگون توان باروری نداشته و درنتیجه، موفق به داشتن فرزند از طریق طبیعی نمی‌شوند. این موضوع که ممکن است به‌دلیل وجود مشکل در زوج یا زوجه باشد، گاهی اوقات قابل درمان از طرق مختلف پزشکی است و گاهی درمان‌ها جواب نمی‌دهند و افراد باید از راه‌های دیگری مانند فرزندخواندگی یا لقاح مصنوعی، مادر و یا پدر شدن را تجربه نمایند. یکی از این روش‌ها، عقد نمونه قرارداد اهدای تخمک است که از این طریق، شخصی که توان باروری دارد، تخمک خود را به زوج متقاضی اهدا می‌نماید.

نمونه قرارداد اهدای تخمک یکی از قراردادهای تابع ماده 10 قانون مدنی است که در ادامه مطلب بیشتر به توضیح راجع به این قرارداد می‌پردازیم. شما می‌توانید قرارداد اهدای تخمک را از طریق لینک زیر و از بانک قرارداد لامینگو دریافت نمایید و مورد استفاده قرار دهید و توجه نمایید این قرارداد، بسیار قرارداد مهمی بوده و باید در تنظیم مفاد آن دقت بسیاری شود.

دریافت قرارداد اهدای تخمک

 

نمونه قرارداد اهدای تخمک؛ قراردادی مهم و حیاتی

ناباروری در مردان و زنان بسیاری زیاد است و در سالیان اخیر نیز با افزایش امواج مخابراتی و رادیویی و مواردی مانند آلودگی هوا و کاهش کیفیت مواد غذایی، این موضوع افزایش بسیاری داشته است. علاوه بر عدم توانایی باروری، ممکن است بارداری برای بسیاری از زنان مشکل‌زا بوده و یا به‌دلیل داشتن بیماری‌های مختلف، افراد از باردار شدن خودداری نمایند. به هر حال، این موضوع در گذشته یکی از بزرگترین مشکلات زوج‌ها بوده است و در بسیاری اوقات عدم داشتن فرزند، سبب بروز اختلافاتی میان این زوج‌ها شده که در برخی اوقات نیز به طلاق و جدایی انجامیده است.

موضوع ناباروری اما در سال‌های اخیر مانند سابق مشکلی حل‌نشدنی نبوده است و با پیشرفت علم پزشکی و همچنین پیشرفت تکنولوژی‌های گوناگون، روش‌های مختلفی برای باروری و داشتن فرزند کشف و امتحان شده است که برخی از این روش‌ها مانند اهدای تخمک، از مؤثرترین این راه‌های فرزندآوری بوده و با عقد نمونه قرارداد اهدای تخمک انجام می‌گردد.

این قرارداد از عقود نامعین قانون مدنی می‌باشد که قانون مدنی در ماده 10 به آن‌ها اشاره کرده است و انعقاد چنین قراردادهایی را برای اشخاص مختلف مجاز دانسته است. عقود نامعین، قراردادهایی هستند که مقررات خاصی برای آن‌ها در قانون پیش‌بینی نشده و ممکن است موضوعات گوناگون داشته باشد و قانون مدنی اعتبار این قراردادها را، درصورتی‌که مفاد آن‌ها مغایر با موازین شرعی و قانونی نباشد، پذیرفته است.

طرفین نمونه قرارداد اهدای تخمک باید مفاد این قرارداد را براساس شرایطی که دارند، تنظیم نمایند. موضوع اصلی قرارداد اهدای تخمک این است که زوجین متقاضی تخمک با انعقاد قراردادی، از تخمک اهدایی خانمی که این تخمک‌ها را اهدا نموده است، استفاده می‌نمایند. این تخمک اهدایی سپس از طریق انجام لقاح مصنوعی در محیطی آزمایشگاهی بارور شده و نطفه تشکیل‌شده در رحم زنی که متقاضی دریافت تخمک بوده است، گذاشته می‌شود.

 

حتماً بخوانید: آشنایی با شرایط قانونی اهدای جنین + لینک دریافت نمونه قرارداد اهدای جنین

 

مفاد نمونه قرارداد اهدای تخمک و الزامات عقد این قرارداد

این قرارداد عموماً میان زوجین متقاضی و مراکز درمان ناباروری منعقد می‌گردد. زنانی که متقاضی اهدای تخمک هستند نیز با مراجعه به این مراکز، تخمک خود را اهدا نموده و این تخمک‌‌ها سپس با عقد نمونه قرارداد اهدای تخمک به افراد دارای صلاحیت و متقاضی اهدا شده و یا فریز شده و در همان مرکز نگهداری می‌شود تا در آینده مورد استفاده زوج‌ها قرار بگیرد. بسیاری از افراد که تخمک خود را در اختیار زوجین قرار می‌دهند، ممکن است در قبال این موضوع مبلغی را درخواست نمایند و برخی نیز ممکن است با هدف کمک به افراد نابارور این عمل خیر را انجام دهند. در هر صورت، باید برای دریافت تخمک، قراردادی قانونی منعقد گردد و مواردی که برخی از آن‌ها به‌شرح ذیل است، در آن قید گردد.

 

1) موضوع و عنوان قرارداد

همان‌طور که می‌دانید، یکی از بخش‌های مهم هر قراردادی، عنوان و موضوع قرارداد است. عنوان قرارداد آن را معرفی نموده و موضوع نیز فعالیت اصلی موضوع قرارداد و هدف غایی طرفین از انعقاد قرارداد است. طرفین نمونه قرارداد اهدای تخمک باید موضوع این قرارداد را به‌دقت در این قرارداد ذکر نمایند. برای مثال، قرارداد اهدای تخمک با قرارداد اهدای جنین متفاوت است. قرارداد اهدای تخمک قراردادی است که یک نفر تخمک خود را اهدا می‌کند تا از طریق لقاح مصنوعی با اسپرم زوج، جنینی تشکیل گردد؛ اما قرارداد اهدای جنین قراردادی است که تخمک و اسپرم زوج دیگری که در آزمایشگاه فریز شده است، به زوج متقاضی اهدا می‌گردد.

 

نمونه قرارداد اهدای تخمک

 

2) طرفین نمونه قرارداد اهدای تخمک و شرایط آن‌ها

طرفین قرارداد اهدای تخمک زوج گیرنده تخمک و خانمی است که قصد اهدای تخمک خود را دارد. اما ممکن است طرف قرارداد مرکز درمان ناباروری باشد و اهداکننده تخمک طرف قرارداد اهدا نباشد. هریک از این طرفین باید شرایط و ویژگی‌های خاصی را داشته باشند؛ هم زوج گیرنده باید صلاحیت دریافت تخمک را داشته باشد و هم اهداکننده تخمک از جنبه‌های مختلف باید مورد تأیید مرکر تخصصی درمانی قرار بگیرد.

 

ویژگی‌های اهداکننده تخمک

ازجمله شرایطی که فرد اهداکننده تخمک باید هنگام عقد نمونه قرارداد اهدای تخمک داشته باشد، این است که اهداکننده باید از نظر جسمی و روحی از سلامت کافی برخوردار باشد. اهداکننده تخمک پس از مراجعه به مرکز درمان ناباروری از نظر انواع بیماری‌ها مورد آزمایش قرار می‌گیرد و اگر بیماری‌های ژنتیکی و یا انواع بیماری‌های جنسی مانند ایدز داشته باشد، تخمک این فرد دریافت نمی‌گردد. همچنین، اهداکننده تخمک نباید دچار اعتیار باشد و در هنگام اهدای تخمک، مرکز درمان ناباروری آزمایش‌هایی مانند آزمایش خون و دیگر آزمایش‌ها مانند پاپ‌‌اسمیر و غیره را انجام می‌دهد.

یکی دیگر از شرایط فرد اهداکننده تخمک، این است که حتماً باید دارای سابقه بارداری موفق باشد. علاوه بر این، اهداکننده تخمک باید از نظر برخی ویژگی‌های ژنتیکی با همسر گیرنده تخمک هماهنگ باشد و همچنین، در سنی باشد که تخمک‌هایش فعال و بارور می‌باشند و اگر در سنین خیلی پایین یا خیلی بالا باشد، تخمک این فرد دریافت نمی‌گردد؛ زیرا احتمال مشکلات هورمونی و ژنتیکی و اختلالات باروری در سنین بالا و پایین بیشتر می‌باشد.

 

ویژگی‌های زوج گیرنده تخمک

علاوه بر فرد اهداکننده تخمک، زوج متقاضی دریافت تخمک نیز باید شرایط و ویژگی‌هایی برای دریافت تخمک داشته باشند. در مرحله اول، این اشخاص باید از نظر حقوقی و اجتماعی شرایطی را برای دریافت تخمک داشته باشند. زوج متقاضی باید شرایط نگهداری و رشد این تخمک را داشته باشند. همچنین فرد گیرنده تخمک که خانم می‌باشد، باید در سن مناسبی قرار داشته باشد و خود توانایی باروری را به‌دلایلی مانند سقط جنین در گذشته و یا سرطان تخمدان، نداشته باشد. پس از تأیید صلاحیت زوجین، خانم گیرنده تخمک مورد آزمایش‌های مختلف قرار می‌گیرد تا مشخص شود رحم این خانم توانایی دریافت تخمک را دارا می‌باشد یا خیر.

 

حتماً بخوانید: اجاره رحم در قانون ایران چه شرایطی دارد؟ | بررسی فقهی و حقوقی

 

3) تعهدات طرفین قرارداد اهدای تخمک

فرد اهداکننده تخمک و زوج متقاضی دریافت تخمک، تعهداتی را در نمونه قرارداد اهدای تخمک برعهده دارند که باید این تعهدات را انجام دهند. یکی از این تعهدات که میان طرفین قرارداد مشترک است، حفظ محرمانگی می‌باشد. بسیاری از اشخاصی که متقاضی دریافت تخمک می‌باشند، تمایل به افشای این موضوع نزد اطرافیان خود ندارند و درنتیجه، از طرف قرارداد می‌خواهند تا این موضوع و اطلاعات این افراد محرمانه باقی بماند.

همچنین، مرکز تخصصی درمان ناباروری که واسطه اهدای تخمک می‌باشد، حق ندارد اطلاعات گیرنده و اهداکننده تخمک را در اختیار سایرین قرار دهد و درصورتی‌که از این موضوع تخطی نماید، طرفین قرارداد می‌توانند از مرکز درمان ناباروری شکایت نمایند.

مورد دیگری که باید در نمونه قرارداد اهدای تخمک به آن توجه داشت، این است که کودکی که از طریق اهدای تخمک متولد شده است، فرزند زوج گیرنده تخمک می‌باشد و مسئولیت نگهداری از این کودک برعهده این افراد بوده و سرپرست شرعی و قانونی این کودک زوج متقاضی تخمک می‌باشند و فردی که تخمک را اهدا نموه است، نمی‌تواند ادعایی در مقابل کودک متولدشده داشته باشد.

 

4) فسخ نمونه قرارداد اهدای تخمک

نمونه قرارداد اهدای تخمک ممکن است به‌دلیل اعمال حق فسخ از طرف هر یک از طرفین این قرارداد فسخ گردد. بهتر است موارد حق فسخ طرفین به‌طور شفاف در متن قرارداد مشخص شود. ازجمله مواردی که طرفین می‌توانند درصورت بروز آن‌ها برای خود حق فسخ پیش‌بینی کنند، مواردی است مانند عدم رعایت شرط محرمانگی از سوی هریک از طرفین، مشخص شدن مشکل یا بیماری در هریک از طرفین قرارداد و یا از بین رفتن تخمک اهدایی.

 

5) فورس‌ماژور

فورس‌ماژور به‌معنای رخداد حوادث غیرمنتظره‌ای می‌باشد که کنترل و پیش‌بینی این مسائل از توان و اراده افراد خارج می‌باشد. در طی مدت نمونه قرارداد اهدای تخمک نیز ممکن است چنین حوادثی رخ دهد و باعث شود انجام و اجرای موضوع قرارداد ناممکن گردد. برای مثال، ممکن است مرکزی که اهداکننده تخمک با آن همکاری داشته است، به‌دلیل تخلف از قوانین مربوطه پلمپ گردد و انجام امر اهدای جنین به زوجین متقاضی انجام نگردد. طرفین قرارداد می‌توانند در هنگام تنظیم متن قرارداد اهدای تخمک، نسبت به تأثیر وقوع فورس‌ماژور در قرارداد تعیین تکلیف نمایند.

 

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

نکته پایانی

طرفین نمونه قرارداد اهدای تخمک باید توجه داشته باشند که رضایت همسر فرد اهداکننده تخمک را یکی از شروط مهم در نظر بگیرند تا از ایجاد اختلافات احتمالی میان طرفین قرارداد جلوگیری شود. در ارتباط با حل این اختلافات نیز طرفین قرارداد اهدای تخمک می‌توانند در هنگام عقد این قرارداد، مرجع حل اختلافات قراردادی را مشخص نمایند تا درصورت بروز اختلاف، طرفین برای حل این مشکلات به آن مرجع که ممکن است مرجعی قضایی و یا خصوصی باشد، مراجعه نمایند.

مطلبی که مطالعه نمودید، یکی از محتواهای بلاگ لامینگو می‌باشد که در راستای افزایش اطلاعات حقوقی افراد نوشته شده است. اگر تمایل به مطالعه دیگر محتواها و مطالب بلاگ حقوقی لامینگو دارید، می‌توانید وارد بلاگ حقوقی لامینگو شوید و مطالب این بلاگ را مطالعه و بررسی نمایید و درصورت تمایل، بلاگ لامینگو را به دوستان و آشنایان خود معرفی نمایید تا آن‌ها نیز بتوانند به این مطالب دسترسی داشته باشند.

1
برچسب ها :
نویسنده مطلب زهرا حامد

دیدگاه شما

یک دیدگاه