آشنایی با شرایط قانونی اهدای جنین + لینک دریافت نمونه قرارداد اهدای جنین

شرایط اهدای جنین

اهدای جنین از نوین‌ترین روش‌های فرزندآوری در زوج‌های نابارور است. این شیوه را نمی‌توان با فرزندخواندگی مقایسه نمود؛ چراکه در فرزندخواندگی، زوجین نابارور، مسئولیت فرزند بدنیا آمده را برعهده می‌گیرند و طرف مقابل آنها دولت یا نهاد‌های عمومی هستند. درصورتی‌که در اهدای جنین، این‌چنین نیست. درواقع برای اهدای جنین ما با دو زوج روبه‌رو هستیم؛ زوج اهداکننده و زوج متقاضی. طی کردن فرایند اهدای جنین، مستلزم پیروی از مقرراتی است که قانونگذار برای آن تعیین کرده است. در این مقاله قصد داریم تا شما را با شرایط قانونی اهدای جنین آشنا کنیم.

در مراکز درمانی ناباروری، جنین‌های متعدد فریزشده یا تازه (حداکثر 5 روز پس از لقاح) نگهداری می‌شوند. این جنین‌ها به‌واسطه لقاح مصنوعی در محیط آزمایشگاهی، برای زوج‌هایی که در امر لقاح طبیعی ناموفق هستند یا به هر دلیل دیگر اقدام به فریز جنین کرده‌اند، شکل می‌گیرند.

در روش فرزندآوری به‌وسیله اهدای جنین، جنین شکل‌گرفته به‌وسیله لقاح مصنوعی، با رضایت زوجی که اهداکننده نام دارد، درون رحم زوجی که تقاضاکننده است قرار می‌گیرد و تمام دوره حمل را طی کرده و فرزند از بدن مادر غیرژنتیکی خود بدنیا می‌آید.

اهدای جنین و تولد انسان بدین شکل، حساسیت‌های قانونی و علمی به‌خصوصی دارد؛ چراکه فردی در آینده به دنیا می‌آید که دارای حقوق طبیعی و انسانی خواهد بود و این حقوق بایستی به بهترین نحو، قبل از قرار دادن جنین در رحم یک شخص، درنظر گرفته شده و حفاظت شوند.

بنابراین، اهدای جنین پیچیدگی‌های شرعی و قانونی ویژه‌ای دارد و شرایط به‌خصوصی را اقتضا می‌کند که در قالب شرایط افراد اهداکننده و تقاضاکننده، به آن‌ها خواهیم پرداخت. همچنین، شما می‌توانید جهت آشنایی با نمونه قرارداد اهدای جنین و دریافت آن، بر روی لینک زیر کلیک نمایید.

دریافت نمونه قرارداد اهدای جنین

 

قیدهای قانونی اهدای جنین

فرزندآوری به روش اهدای جنین، نخستین بار در سال  1382 در کشور ایران به رسمیت شناخته‌ شده و تحت حاکمیت قانون نحوه اهدای جنین به زوجین نابارور و آئین‌نامه مربوطه قرار گرفت. در ادامه مطلب، در نظر داریم تا بایسته‌های این روش را بررسی کنیم:

 

  1. لقاح خارج از رحم رخ داده باشد.

طبق صراحت قانون، این روش بایستی در محیط آزمایشگاهی رخ داده و امکان اهدای جنین شکل‌گرفته در رحم مادر به شخص دیگر وجود ندارد.

 

  1. اهدای جنین، آخرین راه برای فرزندآوری باشد.

اهدای جنین به‌طور مطلق جایز نیست و از نظر شرع، طبق قاعده اضطرار و عسروحرج، تنها برای زوجی جایز و فاقد ایراد است که ناباروری رحم زن محرز و ثابت باشد.

 

  1. اهدا امری خیرخواهانه و رایگان باشد.

قانون، عمل اهدای جنین را همچون خریدو‌فروش کالا ندانسته و برای آن جنبه خیرخواهانه در نظر گرفته است و تنها هزینه‌های پزشکی و عملی این کار با تقاضاکنندگان است.

 

  1. اهداکنندگان و تقاضاکنندگان دارای تناسب دینی باشند.

طبق ماده 6 آئین‌نامه نحوه اهدای جنین، اهداکنندگان و دریافت‌کنندگان بایستی دارای تناسب دینی بوده و این رابطه حقوقی نمی‌تواند بین یک زوج مسلمان و یک زوج غیرمسلمان رخ دهد.

 

این مطلب را حتماً بخوانید: اجاره رحم در قانون ایران چه شرایطی دارد؟ | بررسی فقهی و حقوقی

 

  1. دریافت، نگهداری و انتقال محرمانه باشد.

با توجه به حساسیت‌های ذکرشده در باب حقوق فرزندانی که در آینده به دنیا می‌آیند و حقوق اهداکنندگان و تقاضاکنندگان، تمامی مراحل دریافت، نگهداری و انتقال در این شیوه، بایستی به‌طور محرمانه صورت بگیرد.

 

  1. احراز شرایط قانونی اهداکنندگان با مراکز درمان ناباروری است.

همانطور که گفته شد، در قانون نحوه اهدای جنین برای زوجین نابارور، شرایطی برای اهداکنندگان و تقاضاکنندگان ذکر شده است که نیاز به شناسایی دارد. احراز شرایط قانونی اهداکنندگان با مراکز قانونی درمان ناباروری و احراز شرایط قانونی تقاضاکنندگان با مراجع قضایی (دادگاه خانواده) است.

 

نمونه قرارداد اهدای جنین

 

ویژگی‌های اهداکنندگان جنین

مطابق با مقررات مربوطه، زوجین اهداکننده جنین باید شرایط ذیل را دارا باشند:

 

  1. وجود رابطه زوجیت

زوجی که اهداکننده جنین هستند، بایستی دارای رابطه قانونی و شرعی زوجیت باشند.

 

  1. رضایت زوجین

طبق قانون، رضایت زوجین بایستی به‌صورت حضوری و با امضا احراز شود و صرف رضایت مرد یا زن برای اهدا کافی نیست.

 

  1. سلامت جسمانی و روانی

سلامت جسمانی و روانی اهداکنندگان بایستی توسط کارشناسان مراکز درمانی بررسی شود و در صورت تشخیص کارشناسان به جنون یا حجر این افراد، اهدای جنین از سوی آن‌ها ممکن نخواهد بود.

 

  1. عدم اعتیاد

عدم اعتیاد به هرگونه مواد مخدر یا روان‌گردان که سلامت جنین را به خطر بیندازد، از ملزومات اهدای جنین است.

 

  1. مبتلا نبودن به بیماری‌های صعب‌العلاج

طبق قانون و مثال‌هایی که در متن قانون آورده شده، مبتلا نبودن افراد اهداکننده به بیماری‌های صعب‌العلاج و واگیردار مثل ایدز و هپاتیت از شروط صلاحیت در اهدای جنین است.

 

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

کلام آخر

در این مطلب، سعی کردیم به‌اختصار شرایط قانونی اهدای جنین را برای شما بازگو کنیم. شما همچنین می‌توانید جهت کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه، وارد بانک قرارداد لامینگو شده و محتوای تولیدشده درخصوص نمونه قرارداد اهدای جنین را مطالعه نمایید.

شما می‌توانید سؤالات و نظرات خود را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید تا کارشناسان ما در کمترین زمان ممکن پاسخگوی شما باشند. همچنین، می‌توانید به وبلاگ لامینگو مراجعه نموده و از سایر مطالب حقوقی ما نیز بهره‌مند شوید.

2
برچسب ها :
نویسنده مطلب مسیح ثابت ایمان

دیدگاه شما

2 دیدگاه