مدارک و مراحل قانونی گرفتن حکم توقیف خودرو

حکم توقیف خودرو

شاید تجربه توقیف خودرو برای شما اتفاق افتاده باشد یا اینکه قصد داشته باشید حکم توقیف خودرو دیگری را به دست آورید. باید بدانید که حکم توقیف خودرو به‌صورت متفاوت و از مراجع متفاوتd صادر می‌شود؛ مثلاً اگر خودرو به دلیل انجام جرمی توقیف شده باشد، حکم توقیف خودرو توسط دادگاه کیفری صادر می‌شود یا اگر خودرو به دلیل تخلفات راهنمایی‌ و رانندگی توقیف شده باشد، مرجع صادرکننده حکم توقیف خودرو، پلیس راهنمایی‌ و رانندگی است. البته توقیف خودرو به دلایل متفاوتی اتفاق می‌افتد که برخی از آن‌ها در قانون و آیین‌نامه تخلفات راهنمایی‌ و رانندگی بیان شده است. در ادامه به‌صورت کامل، مراحل قانونی توقیف خودرو و مدارک لازم جهت توقیف خودرو را بیان می‌کنیم.

 

کانال تلگرام لامینگو

 

حکم توقیف خودرو و انواع آن

توقیف یا ضبط‌ کردن خودرو به دلایل متفاوتی انجام می‌شود که با درنظرگرفتن دلایل حکم توقیف خودرو توسط مراجعی مثل دادسرا، شورای حل اختلاف، دادگاه عمومی حقوقی و کیفری صادر می‌شود. این حکم به دو صورت زیر انجام می‌شود:

 

1. توقیف قانونی

این شیوه از توقیف خودرو به‌منظور اهرم فشاری بر مدیون است. به بیان بهتر زمانی که فردی به دیگری مدیون (بدهکار) است و باید بدهی خود را پرداخت کند ولی از انجام دین سرباز می‌کند، طلبکار می‌تواند با در دست‌داشتن حکم توقیف خودرو، بدهکار را مجبور کند تا بدهی و دین خودش را پرداخت کند. به همین دلیل با توقیف قانونی، بدهکار دیگر نمی‌تواند خودرو را به دیگری بفروشد یا از سایر روش‌ها به دیگری منتقل کند.

 

2. توقیف فیزیکی

این شیوه از توقیف خودرو به همراه توقیف قانونی است و به این منظور است که بعد از توقیف قانونی خودرو، اگر مدیون نسبت به پرداخت دین خود اقداماتی انجام نداد با درخواست توقیف خودرو، دادگاه کارشناسی را ارسال می‌کند تا ماشین را ارزش‌گذاری و ضبط کند. در این حالت مدیون همچنان اجازه دخل و تصرف و خریدوفروش خودروی خود را ندارد.

 

این مطلب را هم بخوانید: همه چیز درباره مشاوره حقوقی توقیف اموال و شرایط آن!

 

اگر مدیون بدهی خود را به طلبکار پرداخت نکند چه می‌شود؟

همان‌طور که بیان شد حکم توقیف خودرو دلایل متفاوتی دارد. یکی از دلایلی که می‌توان خودرو دیگری را جلب کرد، وجود دین از جمله چک، سفته یا حتی مهریه می‌باشد. حال اگر بعد از توقیف خودرو و انجام تمامی مراحل قانونی توقیف خودرو، خودرو مدیون توقیف شد، اما او اقدامی برای پرداخت بدهی‌های خود انجام ندهد، اگر طلبکار درخواست کند دادگاه می‌تواند بعد از قیمت‌گذاری، هزینه‌های عملیاتی دادگاه و کارشناسی را بردارد و بقیه را به میزان بدهی به طلبکار پرداخت کند.

 

 توقیف خودرو بدون مدارک

 

سایر دلایلی که می‌توان حکم توقیف خودرو را درخواست کرد؟

1. تصادفات منجر به جرح یا فوت؛ در این حالت هر دو خودرو به پارکینگ منتقل می‌شود.

2. اجرای حکم دادگاه یا اجرای ثبتی و وصول محکوم‌به یا موضوع اجرایی ثبتی

3. دستور خاص مقام قضایی (دستور توقیف که از سوی دادسرا در رابطه با یک جرم خاص صادر می‌شود.)

4. نداشتن بیمه‌نامه شخص ثالث یا تمام‌شدن مدت اعتبار آن؛ در این حالت تا زمانی که بیمه تمدید نشود حکم توقیف خودرو برقرار است.

5. نپرداختن جریمه خودرو حداقل به مبلغ ده میلیون ریال (بر اساس قانون اگر جریمه خودرویی به سقف یک میلیون تومان برسد، اداره راهنمایی‌ و رانندگی موظف است تا ابلاغیه‌ای را برای راننده ارسال کند. اگر پس از گذشت 1 ماه از ارسال ابلاغ، راننده خودرو اقدام به پرداخت جریمه نکند، مأمور راهنمایی‌ و رانندگی این اختیار را دارد تا خودرو را توقیف نماید.)

 

دو تخلف که منجر به حکم توقیف خودرو می‌شود

انجام حرکات نمایشی مانند تک‌چرخ زدن، تجاوز از سرعت مجاز، سبقت غیرمجاز در راه‌های دوطرفه، عبور از چراغ‌ قرمز، حرکت به‌صورت مارپیچ، توقف در محل پارک ممنوع (در صورت عدم حضور راننده)، توقف داخل پیاده‌رو، مصرف مشروبات الکلی ‏یا مصرف مواد مخدر و روان‌گردان و استفاده از پلاک فاقد مجوز قانونی یا مخدوش (طبق ماده 2 آیین‌نامه راهنمایی‌ و رانندگی)؛ یعنی اگر فرد به صورت همزمان دو مورد از موارد بالا را انجام دهد، پلیس راهنمایی و رانندگی می‌تواند خودرو را توقیف کند.

 

این مطلب را هم بخوانید: مرجع رسیدگی به تخلفات و جرایم رانندگی + مشاوره حقوقی جرایم رانندگی

 

فک پلاک خودرو چیست؟

در زمان معامله خودرو لازم است که خریدار درخواست فک پلاک سابق را انجام دهد و پلاک جدیدی برای خودرو نصب کند. بعد از آن، معامله را در دفتر اسناد رسمی انجام دهند. حال اگر خریدار این اقدامات را انجام ندهد و تمامی تخلفاتی که انجام داده است با پلاک سابق که متعلق به فروشنده خودرو است، ثبت می‌شود. در این زمان فروشنده حق دارد که درخواست توقیف خودرو جهت فک پلاک داشته باشد. تا زمانی که پلاک جدیدی که متعلق به خریدار است بر خودرو نصب نشود، حکم توقیف خودرو برقرار است.

 

مراحل قانونی توقیف خودرو

 

مدارک لازم جهت توقیف خودرو برای فک پلاک چیست؟

• قرارداد فروش خودرو
• سند مالکیت خودرو
• برگه استعلام پلاک از پلیس راهنمایی‌ورانندگی

 

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

مراحل قانونی توقیف خودرو به چه صورتی است؟

همان‌طور که بیان شد دلیل توقیف خودرو بسیار مهم و ضروری است؛ چون نحوه توقیف خودرو و مرجع صادرکننده حکم توقیف خودرو به دلیل آن بستگی دارد. درخواست توقیف خودرو از دو طریق اجرای ثبت و دعاوی حقوقی صورت می‌گیرد که در ادامه به‌صورت مفصل بیان می‌شود.

 

1. درخواست حکم توقیف خودرو از طریق اجرای ثبت

زمانی که طلبکار خواهان اجرای سند رسمی لازم‌الاجرایی است با مراجعه به اداره ثبت، لایحه‌ای تنظیم می‌نماید تا خودرویی که دارای سند رسمی است را توقیف کند. در لایحه تنظیم شده باید با اشاره به پلاک خودرو، خودرو فرد مدیون را معرفی کند. اگر پلاک خودرو فرد مدیون را هم نداشته باشد، می‌تواند پلاک‌هایی که به نام فرد مدیون ثبت شده است را از طریق پلیس راهور استعلام کند.

در این حالت به مدیون مهلتی 10 روزه داده می‌شود تا دین خود را ادا کند. اگر فرد اقدامی انجام ندهد، خودرو معرفی شده به صورت قانونی توقیف می‌شود. مدیون در این مهلت 10روزه نمی‌تواند خودرو خود را به دیگری منتقل کند. اگر فرد نسبت به بدهی خود ترتیب اثری ندهد، باید خودرو فرد به صورت فیزیکی توقیف شود تا بعد از کارشناسی و فروش، طلب طلبکار از آن پرداخت شود.

 

2. درخواست حکم توقیف خودرو از طریق دادگاه حقوقی

هرگاه خودرو به‌صورت قولنامه یا از طریق سند غیررسمی در دست بدهکار باشد، طلبکار باید از طریق دادگاه حقوقی مراحل قانونی توقیف خودرو را طی کند. البته توقیف خودرو در دادگاه‌های حقوقی در دو مرحله اجرای حکم یا به‌عنوان تأمین خواسته جهت پرداخت و ادای دین اتفاق می‌افتد. در این حالت فرد باید پلاک خودرو مدنظر را در لایحه ارائه شده به دادگاه معرفی کند. در صورتی‌که از شماره پلاک اطلاعی ندارد می‌تواند از طریق پلیس راهور درخواست استعلام کند.

 

مدارک لازم جهت توقیف خودرو

 

3. درخواست حکم توقیف خودرو به دلیل تخلفات راهنمایی و جرائم کیفری

برخی مواقع توقیف خودرو به دلیل انجام تخلفات راهنمایی و رانندگی و انجام جرائم کیفری است که در این حالت امکان درخواست حکم توقیف خودرو ممکن نیست؛ بلکه به دستور پلیس راهنمایی و رانندگی و مقام قضایی صورت می‌گیرد. البته اگر درخواست توقیف خودرو به دلیل تأمین خواسته از طریق محاکم کیفری باشد، همانند دادگاه حقوقی و اجرای ثبت با ارائه لایحه ممکن است.

 

چگونه حکم توقیف خودرو را به دست آوریم؟

با توجه‌ به مواردی که گفته شد، حکم توقیف خودرو ممکن است به دلایل متفاوتی صادر شود. در آن صورت طرح دادخواست در مراجع مختلفی صورت می‌گیرد و نیاز به ارائه مدارک متفاوتی است. یکی از مهم‌ترین دلایل توقیف خودرو، عدم پرداخت بدهی یا دین توسط مالک خودرو است. با توجه‌ به اهمیت این موضوع، نیاز به‌ دقت و سرعت عمل بالا است که بدون خطا و از دست‌دادن زمان، نسبت به‌ حکم توقیف خودرو مالک اقداماتی انجام شود. به همین دلیل نیاز است با افراد خبره و ماهر در این زمینه مشوت شود. بهترین و مناسب‌ترین توصیه ما به شما مشورت با متخصصین حقوقی گروه لامنیگو است که در هر زمان و شرایطی آماده خدمت‌رسانی به شما عزیزان می‌باشند. جهت دریافت خدمات با مراجعه به لینک زیر زمان مشاوره خود را تعیین کنید.

 

دریافت مشاوره حقوقی

 

جمع‌بندی حکم توقیف خودرو و مدارک لازم جهت توقیف خودرو

با توجه‌ به اینکه دلایل بسیاری برای درخواست حکم توقیف خودرو وجود دارد و می‌توان مراحل قانونی توقیف خودرو را از مراجع مختلف به شیوه‌های متفاوت انجام داد، باید بیان کرد که درخواست توقیف خودرو فرایندی طولانی و پیچیده است. برای سهولت در انجام کار خود می‌توانید از افراد متخصص در این زمینه استفاده نمایید تا بدون ازدست‌دادن زمان، با دقت تمام به خواسته خود برسید. در این زمینه نیاز است از فردی راهنمایی بخواهید تا بداند با چه دلیلی و از طریق چه مرجعی می‌تواند درخواست حکم توقیف خودرو را داشته باشد.

برای کسب اطلاعات و مشاوره در این خصوص به صفحه لامینگو و قسمت دریافت مشاوره مراجعه نمایید. همچنین اگر علاقه‌‌مند به کسب اطلاعات و افزایش دانش حقوقی خود هستید به بلاگ حقوقی لامینگو مراجعه کرده و از سایر مطالب حقوقی دیدن نمایید. همچنین در صورت وجود هرگونه ابهام و سؤال در خصوص متن فوق، سؤالات خود را در قسمت دیدگاه‌ها با کارشناسان و متخصصان مجموعه در میان بگذارید. کارشناسان ما در سریع‌ترین زمان پاسخگوی شما عزیزان هستند.

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب زهرا طاهرخانی

دیدگاه شما

بدون دیدگاه