شکواییه تصادف منجر به آسیب جسمی و شکایت از راننده مقصر در تصادفات!

2 سال پیش
شکواییه تصادف منجر به آسیب جسمی

مشاوره حقوقی تصادفات رانندگی که در آن انواع تصادفات و چگونگی تنظیم شکواییه تصادف منجر به آسیب جسمی بررسی می‌گردد، موضوعی مهم در مشاوره‌های حقوقی می‌باشد که اشخاص باید از آن آگاه باشند؛ زیرا با توجه به آمار بالای تصادفات رانندگی در ایران و به‌خصوص رایج‌ بودن این موضوع و جاده‌های ناامن و رانندگی‌های پرخطر، نیاز است تا هر شخصی از اقدامات لازم پس از تصادف آگاه و در جریان باشد که باید چگونه از راننده مقصر شکایت نماید. در این مقاله قصد داریم انواع تصادفات رانندگی، مرجع صالح برای ارائه شکایت از راننده مقصر، چگونگی شکایت از راننده متواری، مراحل شکایت در تصادفات منجر به فوت و سایر موارد مرتبط را با یکدیگر بررسی نماییم. پس در این مقاله با ما همراه باشید!

 

شکواییه تصادف منجر به آسیب جسمی

 

تصادفات رانندگی چه انواعی دارد؟

شناخت و آگاهی از انواع تصادفات رانندگی امری بسیار ضروری در تنظیم شکواییه تصادف رانندگی منجر به آسیب جسمی می‌باشد، زیرا نوع شکایت در هر تصادفی با تصادف دیگر متفاوت می‌باشد و این امر، یکی از موضوعات مطرح در مشاوره حقوقی تصادفات رانندگی می‌باشد. در ادامه به شرح انواع تصادفات رانندگی خواهیم پرداخت.

 

۱. تصادفات منجر به ایجاد خسارت مالی

در تصادفات مختلف اصولاً یا افراد مورد جراحت قرار می‌گیرند و یا خسارت به اتومبیل وارد می‌شود. تصادفی که در آن اشخاص مورد آسیب قرار نگیرند و اتومبیل به جای برخورد به افراد به اشیاء داخل خیابان یا جاده برخورد نماید، تصادف خسارتی می‌باشد.

 

۲. تصادفات منجر به ایجاد خسارت جانی و جرحی

اگر در جریان تصادف رانندگی یکی از سرنشینان خودرو و یا راننده و یا شخصی خارج از اتومبیل دچار حادثه جانی شود و جرحی به وی وارد آید، این تصادف از نوع تصادفات جرحی می‌باشد و شخص حادثه‌دیده باید شکواییه تصادف منجر به آسیب جسمی تنظیم و ارائه نماید.

 

۳. تصادفات منجر به فوت

اگر در جریان تصادف رانندگی شخصی که ممکن است راننده، سرنشین یا از اشخاص خارج از اتومبیل باشد فوت شود، این خسارت در دسته تصادفات منجر به فوت قرار می‌گیرد.

 

کانال تلگرام لامینگو

 

برای شکایت از راننده مقصر باید به چه مرجعی مراجعه نمود؟

مرجع صالح در رسیدگی به شکایت ناشی از تصادفات رانندگی، بر اساس نوع تصادف ایجادشده متفاوت می‌باشد. در صورتی‌که تصادف مزبور در دسته تصادفاتی باشد که منجر به خسارت مالی شده است، شخص خسارت‌دیده باید متناسب با میزان خسارت، به شورای حل اختلاف و یا دادگاه حقوقی مراجعه نماید. در صورتی‌که مبلغ شکایت تا ۲۰ میلیون تومان باشد، شخص خسارت‌دیده باید برای طرح شکایت به شورای حل اختلاف مراجعه نماید و در صورتی‌که مبلغ خسارت بیش از ۲۰ میلیون تومان باشد، شکایت مزبور باید در دادگاه حقوقی طرح گردد.

و اما در ارتباط با تصادفات رانندگی منجر به خسارت و جرح جانی، مرجع طرح شکایت و ارائه شکواییه تصادف منجر به آسیب جسمی متفاوت می‌باشد و شخص بزه‌دیده در این تصادف، باید به دادسرای کیفری مراجعه نموده و در این مرجع طرح شکایت نماید. دادسرای کیفری تحقیقات لازم را در این زمینه انجام می‌دهد و پرونده پس از اتمام تحقیقات برای صدور رأی به دادگاه کیفری ۲ ارسال می‌گردد. توصیه می‌شود در صورتی‌که قصد شکایت از راننده مقصر را دارید، حتماً پیش از طرح شکایت از مشاورین حقوقی در این زمینه مشاوره‌های لازم را اخذ نموده و سپس اقدام به طی کردن مراحل شکایت نمایید.

 

شکواییه تصادف منجر به آسیب جسمی

 

مهلت زمان شکایت از راننده مقصر در شورای حل اختلاف

همان‌طور که در بالا نیز گفته شد، در تصادفات منجر به خسارت مالی که میزان خسارت تا 20 میلیون تومان می‌‌باشد، شخص خسارت‌دیده باید شکایت خود از راننده مقصر را در شورای حل اختلاف مطرح نماید و این شکایت به‌وسیله این مرجع رسیدگی می‌گردد. توجه داشته باشید که شکایت از راننده مقصر در تصادفات منجر به جرح و یا فوت را به‌طور کلی نمی‌توان در شورای حل اختلاف مطرح نمود و دادگاه کیفری باید به این پرونده‌ها پس از ارائه شکواییه تصادف منجر به آسیب جسمی و انجام تحقیقات دادسرای مربوطه رسیدگی نماید.

سؤالی که ممکن است برای بسیاری از افراد پیش بیاید این است که مهلت زمانی طرح شکایت در شورای حل اختلاف تا چه زمانی می‌باشد. در پاسخ به این سؤال باید گفت از آنجایی که بحث مرور زمان تنها در ارتباط با جرایم مطرح است و در مقوله خسارت‌های مالی مرور زمان وجود ندارد، در نتیجه قانونگذار مدت زمان خاصی را برای مراجعه به شورای حل اختلاف و طرح شکایت مشخص ننموده است و محدودیت زمانی در این باره وجود نخواهد داشت. اما موضوعی که باید به آن توجه داشت این است که اگر مدت زمان زیادی از تصادف بگذرد، مکن است تغییراتی در خودروهای تصادفی به وجود آید و این موضوع سبب گردد تا مدارک و آثار تصادف از بین برود. به همین دلیل بهتر است تا شخص خسارت‌دیده، در یک مدت زمان عرفی معقول برای طرح شکایت علیه راننده مقصر به شورای حل اختلاف مراجعه نماید.

 

انواع کروکی در تصادفات رانندگی

به‌طور کلی در تصادفات رانندگی، دو نوع کروکی داریم که به شرح زیر می‌باشد:

 

۱. کروکی سازش

کروکی سازش در تصادفاتی استفاده می‌شود که مقصر تصادف مشخص است و طرفین تصادف در این زمینه با یکدیگر اختلافی نداشته و هیچ خسارت جانی و جرحی و فوتی نیز ایجاد نشده است. برای صدور کروکی سازش مدارکی از جمله گواهینامه، کارت خودرو، کارت بیمه شخص ثالث و برگه معاینه فنی لازم است.

 

۲. کروکی عدم سازش

کروکی عدم سازش در مواردی ترسیم می‌گردد که طرفین تصادف در ارتباط با اینکه چه کسی مقصر است با یکدیگر اختلاف دارند و هیچ یک از طرفین تقصیر را نمی‌پذیرد. این کروکی برای اظهار نظر مراجع قضایی در ارتباط با تصادف ترسیم می‌گردد و برای ارسال این کروکی نزد مراجع قضایی مواردی ازجمله عدم قبول نظریه افسر، عدم تکمیل مدارک، خسارت بالاتر از تعهد بیمه‌نامه راننده مقصر و اینکه تصادف از نوع جرحی و فوتی باشد لازم است.

 

این مطلب را نیز بخوانید: قرارداد خرید و فروش خودرو به همراه نکاتی درباره بیمه شخص ثالث

 

طرح شکایت علیه راننده مقصر در تصادفات منجر به خسارت مالی چگونه است؟

اولین اقدامی که باید در هنگام تصادف صورت گیرد، مشخص نمودن راننده مقصر است که اگر تصادف در درون شهر اتفاق افتد، پلیس راهور و اگر خارج از شهر باشد، پلیس راه باید این موضوع را مشخص نماید. در یک تصادف پیش‌آمده، ممکن است خسارت ایجادشده کم و یا زیاد باشد و ممکن است طرفین با یکدیگر توافق نمایند و یا توافقی میان طرفین تصادف حاصل نگردد.
اگر طرفین حادثه با یکدیگر توافق نموده باشند، پس از مشخص شدن میزان خسارت، با مراجعه به شرکت بیمه راننده مقصر، خسارت طرف مقابل پرداخت می‌گردد و در صورتی‌که میزان خسارت از سقف مندرج در بیمه‌نامه راننده مقصر بیشتر بود، در این صورت راننده مقصر باید مابقی خسارت را بپردازد. البته ممکن است راننده مقصر تمایلی به استفاده از بیمه خود نداشته باشد ‌که در این صورت باید خود تمام خسارت را بپردازد.

اگر راننده مقصر از پرداخت خسارت و ارائه بیمه‌نامه به طرف مقابل امتناع نمود و همکاری‌های لازم را انجام نداد و در واقع طرفین تصادف نتوانستند با یکدیگر توافق نمایند، شخصی که در تصادف مزبور دچار خسارت شده است، می‌تواند با طرح شکایتی علیه راننده مقصر، دادخواست مطالبه خسارت نماید تا مراجع قضایی دادخواست را بررسی نمایند. البته باید توجه داشت شکواییه مربوطه در تصادفات منجر به خسارت مالی با شکواییه تصادف منجر به آسیب جسمی متفا‌وت می‌باشد.

 

شکواییه تصادف منجر به آسیب جسمی

 

فرار راننده در تصادفات منجر به ایجاد خسارت مالی

در مواردی که راننده پس از تصادف متواری می‌شود و تصادف منجر به ایجاد خسارت مالی می‌گردد، فرد خسارت‌دیده باید سریعاً با پلیس ۱۱۰ تماس گرفته و مراتب تصادف را اطلاع دهد. پس از این پلیس در صحنه تصادف حاضر شده و کروکی ترسیم می‌نماید و سپس تصادف و فرار راننده صورت‌جلسه می‌شود. در چنین شرایطی، فرد خسارت‌دیده می‌تواند از بیمه بدنه استفاده نماید. برای استفاده از بیمه بدنه، مدارکی از جمله کروکی غیرسازشی، صورت‌جلسه کلانتری، اصل و کپی بیمه‌نامه بدنه اتومبیل، کپی و اصل بیمه‌نامه شخص ثالث، اصل و کپی گواهینامه رانندگی راننده یا مالک خودرو، اصل و کپی کارت خودرو و غیره مورد نیاز است. شخصی که از تصادف خسارت دیده و راننده مقصر نیز متواری شده است، باید با همراه داشتن مدارک بالا به شرکت بیمه مراجعه نموده و خسارت بیمه بدنه را دریافت نماید.

 

شکواییه تصادف منجر به آسیب جسمی و شکایت از راننده مقصر چگونه است؟

در صورتی‌که تصادفی رخ دهد و در جریان آن تصادف شخص یا اشخاصی که ممکن است راننده، سرنشینان خودروهای تصادفی و یا اشخاصی خارج از اتومبیل باشند آسیب ببینند، شکایت از راننده مقصر و تنظیم شکواییه تصادف منجر به آسیب جسمی متفاوت خواهد بود. در این تصادفات اشخاص باید آگاه باشند که نباید صحنه تصادف و جای ماشین‌ها را به هیچ وجه تغییر داد و حاضرین در صحنه باید فوراً تصادف را به پلیس ۱۱۰ و اورژانس اطلاع دهند. پس از حاضر شدن پلیس در صحنه تصادف، کروکی مناسب ترسیم می‌گردد و مجروحین تصادف به بیمارستان و خودروهای تصادفی به پارکنیگ منتقل می‌شوند تا تحقیقات کامل شود.

برای طرح شکایت علیه راننده مقصر، شخص آسیب‌دیده باید به دادسرا مراجعه نموده، شکواییه تصادف منجر به آسیب جسمی را ارائه نماید و تشکیل پرونده دهد. شاکی برای تشکیل پرونده به مدارکی از جمله کروکی ترسیم‌شده، نامه پزشکی قانونی و برگ بیمه‌نامه راننده مقصر احتیاج دارد. پس از این مرحله، مقام قضایی تحقیقات را آغاز می‌نماید و اصالت بیمه‌نامه راننده مقصر را بررسی نموده، استعلام پزشکی قانونی را گرفته و تحقیقات محلی در صحنه تصادف را انجام می‌دهد. پس از اتمام تحقیقات، دادسرا قرار جلب به دادرسی را صادر نموده و پرونده را به دادگاه کیفری ۲ ارجاع می‌دهد تا پرونده در آن مرجع رسیدگی و حکم مقتضی صادر گردد.

رأی دادگاه پس از قطعی شدن به طرفین دعوا و دایره اجرای احکام ابلاغ می‌گردد. در تصادفات جرحی، راننده مقصر علاوه بر پرداخت خسارت، ملزم به پرداخت دیه شخصی که در این تصادف مجروح شده است نیز می‌گردد و گاهی نیز ممکن است دادگاه حکم به حبس راننده مقصر دهد که در اینجا باید شرایط صدور حکم حبس راننده فراهم باشد.

 

شکواییه تصادف منجر به آسیب جسمی

 

فرار راننده مقصر در تصادفات منجر به آسیب جانی

اگر پس از وقوع تصادف و مجروح شدن شخصی راننده مقصر از صحنه تصادف فرار نماید و از کمک نمودن به مجروح یا مجروحین امتناع نماید، راننده مزبور مرتکب جرم شده است. فرار راننده از صحنه تصادف و کمک نکردن به مجروح همچنین سبب افزایش مجازات راننده مقصر می‌گردد. در مواردی که راننده پس از وقوع تصاذف منجر به آسیب جسمی به اشخاص از صحنه تصادف متواری می‌گردد، قاضی حق تخفیف در مجازات راننده را نداشته و باید راننده مقصر را به دو سوم حداکثر مجازات مندرج در قانون محکوم نماید.

در تصادفاتی که منجر به ایجاد جرح می‌گردد و راننده مقصر فرار می‌نماید، خسارت شخص آسیب‌دیده از محل صندوق تأمین خسارت‌های بدنی جبران می‌گردد. این صندوق با هدف جلوگیری از تضییع حقوق مصدومین تا ۵۰ درصد این خسارت را جبران می‌کند و باقی‌مانده خسارت مصدوم را نیز زمانی که حکم نهایی دادگاه صادر شد پرداخت می‌نماید. در جریان چنین تصادفی، شخصی که مجروح شده است ‌و یا خانواده او، می‌توانند با مراجعه به مراجع قضایی، شکواییه تصادف منجر به آسیب جسمی علیه راننده مقصر متواری تنظیم و ارائه نمایند. پس از طرح شکایت، پرونده به همراه مدارک لازم و گزارش نیروی انتظامی و پزشکی قانونی برای انجام تحقیقات بیشتر به دادسرای حوزه قضایی وقوع تصادف ارسال می‌گردد.

 

شکواییه تصادف منجر به آسیب جسمی

 

طرح شکایت علیه راننده در تصادفات منجر به فوت چگونه است؟

در تصادفات منجر به فوت، یک یا چند نفر در جریان این تصادف کشته می‌شوند. این اشخاص ممکن است راننده‌ خودروهای تصادفی، سرنشینان خودرو و یا اشخاص خارج از خودروهای تصادفی باشند. قتل ناشی از تصادف رانندگی در شمول قتل‌های شبه‌عمد (غیرعمد) قرار می‌گیرد و راننده مقصر نیز به مجازات قتل شبه‌عمد محکوم می‌شود. در مواقعی که تصادف منجر به فوت بر اثر سرعت غیرمجاز راننده بوده و یا تصادف بر اثر نقص فنی خودرو بوده و یا راننده در حالت مستی بوده است و یا گواهینامه نداشته است نیز جرم این راننده قتل غیرعمد می‌باشد اما مجازات وی سنگین‌تر خواهد بود.

راننده‌ مقصر در تصادف منجر به فوت، قصاص نمی‌گردد زیرا مجازات قصاص تنها مختص به جرم قتل عمدی می‌باشد و راننده مزبور، به شش ماه تا سه سال حبس، پرداخت جزای نقدی و پرداخت دیه محکوم می‌گردد. جرم قتل شبه‌عمد دارای دو جنبه عمومی و خصوصی می‌باشد که مجازات حبس و جزای نقدی به‌ دلیل جنبه عمومی و مجازات پرداخت دیه با توجه به جنبه خصوصی این جرم می‌باشد. باید توجه داشت مجازاتی که جنبه عمومی دارد قابل گذشت از سوی شاکی نمی‌باشد و شاکی تنها می‌تواند از مجازاتی بگذرد که جنبه خصوصی دارد. بدین معنا که اگر شخصی که شکواییه تصادف منجر به آسیب جسمی منجر به فوت علیه راننده مقصر ارائه نموده است بخواهد از راننده گذشت نماید، در این صورت تنها پرداخت دیه ساقط می‌گردد.

برای شکایت از راننده مقصر در تصادفات منجر به فوت، بستگان و یا اولیای دم متوفی باید به دادسرا مراجعه نموده و طرح شکایت نمایند‌. دادسرای مزبور نیز پس از انجام تحقیقات لازم، پرونده را برای بررسی و صدور رأی، به دادگاه کیفری ۲ ارسال می‌نماید. توجه داشته باشید که گزارش مقامات انتظامی و پزشکی قانونی باید ضمیمه پرونده باشد. پس از صدور رأی توسط دادگاه، حکم صادره برای اجرا به دایره اجرای احکام ارسال می‌گردد. نکته‌ای که باید به آن اشاره نمود این است که ورثه متوفی می‌توانند پس از مراجعه به راننده مقصر و توافق با وی، دیه را از شرکت بیمه‌ دریافت نمایند و برای دریافت دیه، نیازی به رأی قطعی دادگاه کیفری ۲ نمی‌باشد.

 

در صورت فرار راننده در تصادفات منجر به فوت، مسئولیت پرداخت دیه با چه شخصی است؟

فرار راننده از صحنه تصادف منجر به جرح و یا فوت جرم است و فرار کردن راننده سبب تشدید مجازات می‌گردد و قاضی پرونده نیز حق اعمال تخفیف در مجازات وی را نداشته و باید راننده متواری را به دو سوم حداکثر مجازات تعیین‌شده در قانون محکوم نماید. در صورتی‌که راننده مقصر در تصادف منجر به فوت فرار کند و خانواده شخص متوفی توان دسترسی به راننده را نداشته باشند، خانواده متوفی می‌توانند پس از صدور رأی دادگاه کیفری ۲ در ارتباط با پرونده تصادف، دیه متوفی را از صندوق تأمین خسارت‌های بدنی دریافت نمایند. البته در صورتی‌که خانواده متوفی درخواست دریافت دیه پیش از صدور حکم دادگاه را داشته باشند، صندوق می‌تواند دیه را به این اشخاص بپردازد. توجه داشته باشید که نرخ دیه دیگر بر اساس جنسیت تعیین نمی‌شود و صندوق تأمین خسارت‌های بدنی مابه‌التفاوت دیه مرد و زن را پرداخت خواهد نمود.

 

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

نتیجه‌گیری

متأسفانه امروزه حوادث رانندگی بسیار زیاد شده است و با توجه به وضع جریمه برای تخلف‌های رانندگی، اما باز هم اشخاص به‌ دلایل مختلف از جمله سرعت زیاد، عدم رعایت مقررات راهنمایی و رانندگی، رانندگی در شرایط عدم هوشیاری و غیره سبب ایجاد تصادفات می‌گردند. به همین دلیل باید از قوانین مرتبط با چگونگی جبران خسارت و چگونگی طرح شکایت علیه راننده مقصر در تصادفات منجر به ایجاد خسارت مالی و چگونگی تنظیم و ارائه شکواییه تصادف منجر به آسیب جسمی آگاه بود و اطلاعات لازم در این زمینه را داشت. علاوه بر این، اشخاصی که در تصادفات رانندگی دچار خسارت می‌گردند، باید در یک مدت زمان مشخص چند روزه، برای دریافت خسارت به شرکت بیمه مراجعه نمایند. توصیه می‌گردد در صورتی‌که دچار تصادفات راننندگی شُدید، سریعاً به مشاوران حقوقی مراجعه نموده و مشاوره‌های لازم در این زمینه را دریافت نمایید!

چنانچه مطلب بالا برای شما مفید و رضایت‌بخش بوده است، می‌توانید وارد بلاگ حقوقی لامینگو شده و سایر محتواهای این بلاگ را نیز مطالعه نمایید. علاوه بر این، در صورتی‌که ابهامی در ارتباط با این مطلب دارید، پرسش خود را در انتهای همین صفحه یادداشت نمایید تا همکاران ما به آن پاسخ دهند.

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب زهرا حامد

دیدگاه شما

بدون دیدگاه