شکایت از همسایه مزاحم | حقوق و تکالیف آپارتمان نشینی در قوانین ایران

1 سال پیش
شکایت از همسایه مزاحم

با گسترش شهرنشینی امروزه مجتمع‌هایی ساخته شده است که در هر کدام از آن‌ها افراد بسیاری زندگی می‌کنند. اما موضوعی که وجود دارد این است که زندگی افراد زیاد در کنار هم ممکن است سبب ایجاد اختلافاتی میان این اشخاص شود. زمانی که افراد در مجتمع‌های مسکونی همراه دیگران زندگی می‌کنند، دیگر حق ندارند هر طور که می‌خواهند رفتار کنند و باید از ارتکاب رفتاری که سبب ایراد ضرر و سلب آرامش دیگران می‌شود، بپرهیزند. قانونگذار نیز به این موضوع توجه داشته است و مطابق با قانون، رفتارهایی مانند سر و صدا، عدم رعایت موارد بهداشت عمومی، نگهداری حیوانات خانگی در مشاعات ساختمان و غیره، همگی از مصادیق جرم مزاحمت همسایه محسوب می‌شود و شکایت از همسایه مزاحم را ممکن می‌نماید. در همین راستا همسایه‌ای که از این رفتارها شکایت دارد، می‌تواند به همسایه خود تذکر داده و یا موضوع را از طریق مراجع قضایی پیگیری نماید.

در این نوشتار قصد داریم تا به بررسی حقوق و تکالیف آپارتمان‌نشینی در قوانین ایران و همچنین نحوه شکایت از همسایه‌های مزاحم بپردازیم. در نتیجه، اگر فکر می‌کنید که به کسب اطلاعات در این زمینه نیاز دارید، پیشنهاد می‌شود این مقاله را تا انتها مطالعه نموده و با ما همراه باشید. علاوه بر این، شما می‌توانید در صورتی‌که نیاز به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه دارید با همکاران ما در تماس بوده و اطلاعات مورد نظر را دریافت کنید.

 

دریافت مشاوره حقوقی

 

آیا شکایت از همسایه مزاحم مطابق با قوانین ایران ممکن است؟

در دنیای مدرن کنونی که زندگی شهری گسترش بسیاری یافته است، آزادی افراد در محیط‌های اجتماعی و عمومی کمتر شده است و تمام افراد یک جامعه باید به حقوق سایر افراد احترام بگذارند. یکی از مکان‌هایی که افراد باید به دیگران و حقوق آن‌ها توجه داشته باشند، مجتمع‌های مسکونی است. در گذشته بسیاری از مردم در خانه‌های شخصی یا دو، سه طبقه زندگی می‌کردند و آزادی بیشتری در رفتار خود داشتند. اما در حال حاضر و با توجه به زندگی در مجتمع‌های مسکونی پرجمعیت، این آزادی محدود شده است. طبیعی است که اگر ساکنین یک ساختمان قوانین و مقررات را رعایت نکنند، نظم ساختمان مختل شده و آسایش از ساکنین سلب می‌شود و به همین دلیل، قانون به این موضوع توجه داشته و امکان شکایت از همسایه‌های مزاحم را فراهم کرده است.

در نتیجه، اگر در ساختمانی زندگی می‌کنید که همسایه شما باعث سلب آرامشتان شده است و با تذکر و سازش رفتار خود را اصلاح نکرده است، بهتر است هر چه سریع‌تر نزد مراجع قانونی از این افراد شکایت کرده و به دنبال حقوق خود باشید. ممکن است بسیاری به شما پیشنهاد دهند که موضوع اختلاف را با گفت‌وگو و سازش حل کنید که البته این درست است تا جایی که همسایه مزاحم قصد اصلاح رفتارش را داشته باشد. اما اگر موضوع از این طریق رفع نشد و آزار ادامه داشت، بهتر است بدانید که قانونگذار مصادیق مزاحمت همسایه را مشخص کرده است و شما می‌توانید با استناد به این قانون در مراجع قضایی حاضر شده و اقدام به شکایت از همسایه مزاحم نمایید و قانون با این فرد برخورد خواهد کرد.

 

جرم مزاحمت از همسایه چگونه جرمی است؟

در تعریف جرم مزاحمت همسایه می‌توان به موادی از قوانین مختلف اشاره داشت. ماده 30 قانون مدنی در این زمینه بیان می‌دارد که «هر مالکی نسبت به مایملک خود حق همه‌گونه تصرف و انتفاع دارد مگر در مواردی که قانون استثناء کرده باشد». علاوه بر این، مطابق با اصل 40 قانون اساسی «هیچکس نمی‌تواند اعمال حق خویش را وسیله اضرار به غیر یا تجاوز به منافع عمومی قرار دهد». ماده 132 قانون مدنی نیز در ارتباط با رعایت حقوق همسایه گفته است که «کسی نمی‌تواند در ملک خود تصرفی کند که مستلزم تضرر همسایه شود مگر تصرفی که به قدر متعارف و برای رفع حاجت یا رفع ضرر از خود باشد». با توجه به این مواد قانونی می‌توان اینچنین نتیجه گرفت که هر عملی که در چهارچوب این مواد بگنجد، از جمله مصادیق جرم مزاحمت هماسیه محسوب خواهد شد.

علاوه بر این، از بررسی این مواد قانونی می‌توان نتیجه گرفت که هر شخصی تا اندازه‌ای می‌تواند در ملک خود تصرف نماید که برای رفع نیاز و ضروری باشد، به حقوق دیگران خللی وارد نکند و در زمره تصرف عرفی باشد. بنابراین، اگر همسایه در ملک خود یا در قسمت‌های مشاع مرتکب اقداماتی شود که به حقوق دیگران تجاوز کرده و سبب ضرر زدن به دیگران شود، در این شرایط قانون شکایت از همسایه مزاحم را ممکن دانسته است.

 

شکایت از همسایه مزاحم

 

جرم مزاحمت از همسایه چه مصادیقی دارد؟

با توجه به قوانین مختلف در ارتباط با حقوق افراد در آپارتمان و قانون تملک آپارتمان‌ها، برخی از مصادیق جرم مزاحمت نسبت به همسایه عبارت از:

1. ایجاد سروصدای غیرمعمول و خارج از عرف خصوصاً در ساعات استراحت سایر همسایه‌ها

2. تعمیرات منزل در ساعات غیرمعمول و بخصوص در ساعاتی که برای استراحت است

3. نگهداری از حیوانات خانگی در بخش‌های مشاع ساختمان

4. برگزاری بیش از حد مهمانی و جشن

5. دعوای اعضای خانواده به صورتی‌که سبب آزار دیگران شود

6. مصرف مواد مخدر یا مشروبات الکلی در بخش‌های مشاع ساختمان

7. عدم رعایت بهداشت عمومی در مجتمع

8. عدم پرداخت شارژ ماهیانه و سایر هزینه‌های مشترک میان ساکنین

9. انجام شغل‌های خارج از عرف در منزل که سبب رفت‌وآمد زیاد به ساختمان مسکونی شود

10. عدم رعایت حق پارکنیگ

توجه داشته باشید که این موارد تنها بخشی از مصادیق جرم مزاحمت از همسایه است که سبب شکایت از همسایه مزاحم می‌شود و هر عمل دیگری که سبب از بین بردن آسایش و آرامش سایر ساکنین ساختمان شود، می‌تواند مصداقی از جرم ایجاد مزاحمت برای همسایه باشد. به برخی از مصادیق جرم مزبور به‌صورت مستقیم و مشخص در قوانین اشاره شده است. برای مثال، در ماده 59 قانون آپارتمان‌نشینی آمده است که «در میهمانی‌های شب‌های غیرتعطیل بعد از ساعت 22 و در شب‌های تعطیل بعد از ساعت 24 رعایت سکوت کامل ساختمان (چه از لحاظ صدای میهمانان چه از لحاظ صدای موسیقی) الزامی است».

علاوه بر این، در ماده 3 آیین‌نامه اجرایی قانون تملک آپارتمان‌ها آمده است که «گذاردن میز و صندلی و هر نوع اشیای دیگر و همچنین نگهداری حیوانات در قسمت های مشترک ممنوع است و در خصوص نگهداری حیوانات در قسمت‌های اختصاصی نیز رعایت دو شرط ضروری است: ابتدا اینکه برای همسایه‌ها ایجاد مزاحمت نکند و دوم اینکه ایجاد بیماری نکند».

 

مرجع صالح به رسیدگی شکایت از همسایه مزاحم

بر اساس قانون آیین دادرسی کیفری، زمانی که افراد قصد شکایت از دیگری به دلیل انجام جرمی را داشته باشند، می‌توانند به مراجع قضایی کیفری یعنی دادسرا و دادگاه‌های کیفری مراجعه نمایند. از آنجایی که ایجاد مزاحمت برای همسایه و سلب آرامش افراد مطابق قانون مجازات اسلامی جرم است، در نتیجه افراد برای شکایت از همسایه‌ای که ایجاد مزاحمت کرده است می‌توانند به دادسرای کیفری مراجعه نمایند و شکواییه مربوطه را تنظیم نمایند.

مرجع دیگر شکایت از همسایه مزاحم شورای حل اختلاف است. اگر فردی قصد شکایت از همسایه خود به دلیل ایجاد سر و صدای زیاد، نگهداری از حیوانات خانگی و سایر دلایل اینچنینی را داشته باشد، می‌تواند برای حل و فصل اختلاف به شورای حل اختلاف مراجعه نماید و شورای حل اختلاف تلاش می‌کند تا میان طرفین دعوا ایجاد سازش نماید.

در ارتباط به رسیدگی به جرم مزاحمت همسایه، دادگاه می‌تواند رأساً یا به درخواست یکی از طرفین دعوا، اقدام به صدور قرار معاینه محل نماید. علاوه بر این، مطابق با قانون آیین دادرسی مدنی، اگر اصحاب دعوا یا یکی از آن‌ها به اطلاعات اهل محل برای اثبات ادعا یا دفاعیات خود استناد نماید، هر چند که این اطلاعات به‌صورت کلی باشد، در این صورت دادگاه قرار تحقیق و معاینه محلی صادر می‌کند. اگر قرار تحقیق محلی به درخواست یکی از طرفین دعوا صادر گردد، در این صورت طرف دیگر می‌تواند مطلعین خود را در محل حاضر نماید.

 

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

ثبت شکایت از همسایه مزاحم چگونه است؟

بسیاری از افراد قصد شکایت از همسایه مزاحم خود را دارند اما چون چگونگی شکایت را نمی‌دانند و اطلاعات حقوقی لازم در این زمینه را دارا نمی‌باشند، از انجام این کار منصرف می‌شوند. در این بخش از مطلب قصد داریم به بررسی نحوه شکایت از مزاحمت همسایه بپردازیم و مراحل شکایت را بیان کنیم. به‌صورت کلی، شما برای برخورد با آزار و اذیت همسایه خود چند گزینه دارید که باید یکی از موارد را انتخاب نمایید. برخورد با همسایه‌ای که ایجاد مزاحمت کرده ممکن است از طریق ارسال اظهارنامه، تنظیم استشهادیه، تماس با پلیس 110 و یا شکایت نزد مراجع قانونی باشد.

نکته‌ای که باید مورد نظر داشته باشید این است که برای برخورد با همسایه مزاحم، بهتر است ابتدا با او گفت‌وگو نمایید و اگر این شخص همچنان به آزار و اذیت ادامه داد، شما می‌توانید به دفاتر خدمات قضایی الکترونیک مراجعه کرده و اقدام به ارسال اظهارنامه نمایید. شما باید در اظهارنامه‌ای که برای همسایه خود ارسال می‌کنید ذکر کنید که اگر اقدام به رفع مزاحمت ننماید، در این صورت اقدام به پیگیری شکایت از طریق مراجع قضایی خواهید نمود. ارسال اظهارنامه از این جهت مهم است که همسایه مزاحم شما نمی‌تواند در دادگاه نسبت به در آزار بودن شما اظهار بی‌اطلاعی نماید.

اگر پس از ارسال اظهارنامه مزاحمت همسایه همچنان ادامه داشته باشد، شما می‌توانید با پلیس 110 تماس گرفته و با جمع‌آوری ادله لازم، اقدام به تنظیم صورت‌جلسه نمایید. پس از تماس با پلیس، شما باید استشهادیه‌ای تهیه کرده و با ذکر موضوع شکایت، از همسایه‌های دیگر خود بخواهید تا ذیل استشهادیه را امضا نمایند. در آخر شما می‌توانید با در دست داشتن ادله و مدارک لازم برای تنظیم شکواییه به یکی از دفاتر خدمات قضایی الکترونیک مراجعه نمایید.

 

شکایت از همسایه مزاحم

 

برای شکایت از همسایه مزاحم چه ادله‌ای لازم است؟

اگر شما قصد شکایت از آزار همسایه خود را دارید، باید پیش از طرح شکایت اقدام به جمع‌آوری ادله و مدارک نمایید. برخی از ادله‌ای که می‌تواند به شما در اثبات آزار و اذیت همسایه کمک کند عبارت است از استشهادیه محلی، صورت‌جلسه کلانتری، شهادت شهود، عکس، فیلم و یا هر چیز دیگری که قابل ارائه در دادگاه باشد. برای مثال اگر همسایه سبب ایراد آسیب به اتومبیل شما شده است، شما می‌توانید با در اختیار داشتن فیلم دوربین‌های مداربسته و همچنین نظر کارشناسی کارشناس، اقدام به طرح شکایت علیه همسایه مزاحم در دادگاه نمایید.

در این زمینه توجه داشته باشید که بهترین دلیل برای اثبات آژار همسایه، شهادت شاهدین است. از آنجایی که غالباً افراد دیگری نیز در ساختمان شاهد مزاحمت همسایه هستند، در نتیجه شما می‌توانید با معرفی افرادی که شاهد این آزار و اذیت بوده‌اند ادعای خود را در دادگاه اثبات نمایید. موضوعی که وجود دارد این است که بسیاری اوقات سایر ساکنین حاضر به شهادت در دادگاه نیستند که به همین دلیل، بهتر است علاوه بر شهادت شهود، ادله دیگری برای استناد در دادگاه داشته باشید.

 

این مطلب را نیز بخوانید: شکواییه توهین و تهدید چیست و چگونه رسیدگی و اثبات می‌شود؟

 

همسایه‌آزاری چه مجازاتی دارد؟

همانطور که پیش از این بیان شد، شکایت از همسایه مزاحم با توجه به قانون و منوط بر رعایت مقررات ممکن است و در قانون برای هماسیه‌آزاری مجازات تعیین شده است و مصادیق این عمل جرم‌انگاری شده است. در این بخش از مطلب قصد داریم درباره مجازات همسایه‌آزاری صحبت کرده و قانون مربوطه را بررسی کنیم.

مطابق با ماده 618 قانون مجازات اسلامی مصوب سال 1375، «هرکس با هیاهو و جنجال یا حرکات غیر متعارف یا تعرض به افراد موجب اخلال نظم و آسایش و آرامش عمومی گردد یا مردم را از کسب و کار باز دارد، به حبس از سه ماه تا یک سال و تا 74 ضربه شلاق محکوم خواهد شد». مطابق با این ماده قانونی متوجه خواهیم شد که مجازات جرم همسایه‌آزاری عبارت است از حبس و شلاق که اگر همسایه‌ای از همسایه خود شکایت نموده و جرم همسایه اثبات شود، در این صورت فرد خاطی با این مجازات‌ها مواجه خواهد بود. البته باید توجه داشته باشید که از آنجایی که این مجازات‌ها از نوع تعزیری می‌باشد، ممکن است در صورت عدم سابقه و محکومیت مؤثر کیفری، جهات تخفیف در این زمینه اعمال گردد و مجازات حبس و شلاق به جزای نقدی تبدیل شود.

ارسال پرونده به دادسرا و دادگاه کیفری و صدور حکم مجازات برای همسایه خاطی در صورتی است که پس از بروز اختلاف، پرونده برای ایجاد سازش به شورای حل اختلاف ارسال نشده باشد. اگر پرونده به شورا فرستاده شود و در آنجا طرفین با یکدیگر به توافق برسند، در این صورت اختلاف به دادگاه ارجاع نخواهد شد. اما اگر سازش انجام نشود، شکایت در دادگاه کیفری مطرح خواهد شد.

 

کانال تلگرام لامینگو

 

جمع‌بندی

ایجاد اختلاف در میان ساکنین یک مجتمع مسکونی یکی از رایج‌ترین دلایل اختلاف است. با توجه به اینکه امروزه برج‌های مسکونی زیادی ساخته شده است و در هر یک از این برج‌ها افراد زیادی زندگی می‌کنند، در نتیجه ایجاد چنین مشکلاتی اجتناب‌ناپذیر است. این موضوع تا اندازه‌ای حائز اهمیت است که قانونگذار در قوانین مختلف به این موضوع اشاره داشته است و به افراد این امکان را داده است که مطابق قانون از همسایه مزاحم شکایت کنند. جرم مزاحمت همسایه که شکایت از همسایه مزاحم را در پی خواهد داشت، شامل مواردی می‌شود از جمله سر و صدای غیرمعمول، ایجاد مزاحمت در ساعات استراحت، عدم پرداخت شارژ ماهیانه، نگهداری حیوانات خانگی در محیط‌های مشاع ساختمان، رفت و آمد غیرمعمول، عدم رعایت بهداشت عمومی، عدم رعایت حق پارکنیگ و سایر موارد اینچنینی.

برای شکایت از همسایه‌ای که ایجاد مزاحمت کرده است، شما باید ادله و مدارک لازم برای ادعای خود را داشته و سپس اقدام به طرح شکایت نمایید. حال ممکن است از خود بپرسید که این مدارک چه مواردی را شامل می‌شود و چگونه می‌توان ادله لازم را جمع‌آوری کرد. ما سعی کردیم در این نوشتار به این پرسش پاسخ دهیم، اما اگر همچنان نیاز به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه دارید، لازم است تا اقدام به دریافت مشاوره حقوقی تلفنی یا حضوری نمایید.

شما می‌توانید در صورتی که قصد شکایت از همسایه مزاحم خود را دارید و مراحل تنظیم شکواییه و طرح شکایت را نمی‌دانید، با همکاران ما در تیم حقوقی لامینگو در ارتباط بوده و اطلاعات لازم را از این افراد دریافت نمایید. در نهایت، به‌صورت کلی بهتر است که طرح شکایت خود را از طریق وکیلی انجام دهید که تخصص کافی در این زمینه را دارا می‌باشد و می‌تواند در این مسیر به شما کمک کند.

 

بلاگ حقوقی لامینگو

چنانچه از مطالعه این مطلب راضی بودید، پیشنهاد می‌شود وارد بلاگ حقوقی لامینگو شده و سایر مطالب بلاگ لامینگو را نیز مطالعه کنید. در نظر داشته باشید که مطالعه محتواهای حقوقی به افزایش دانش حقوقی شما کمک بسیاری نموده و می‌توانید با داشتن اطلاعات لازم اقدام به انجام امور حقوقی خود نمایید. توجه داشته باشید که داشتن اطلاعات حقوقی لازم، امروزه نیاز تمام افراد است چرا که مواجه با مسائل حقوقی، امری اجتناب‌ناپذیر است.

شما همچنین می‌توانید پس از مطالعه هر مطلب، در صورتی‌که ابهام یا پرسشی در ارتباط با آن مطلب در ذهن دارید، سؤال خود را در انتهای همان محتوا برای ما بنویسید تا همکاران ما به آن پاسخ دهند. در پایان ضمن تشکر از توجه شما خواهشمندیم تا نظرات و انتقادات خود درباره این نوشتار را در بخش دیدگاه‌های مطلب با ما به اشتراک بگذارید. لامینگو را در شبکه‌های اجتماعی نیز دنبال کنید و ما را به دوستان و اطرافیان خود معرفی نمایید.

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب زهرا حامد

دیدگاه شما

بدون دیدگاه