قرارداد مشارکت کاری ، از رایج‌ترین انواع قراردادها!

4 سال پیش
قرارداد مشارکت کاری

راه‌اندازی یک کسب‌وکار و استارت‌آپ نیازمند وجود مجموعه‌ای از عوامل همچون سرمایه کافی، ایده و نوآوری و همچنین مهارت و تخصص است. واضح است که فراهم کردن تمامی این موارد خارج از توان یک شخص است و حتی در صورت تصور چنین فرضی امری بسیار دشوار و دور از ذهن خواهد بود. افراد برای کنار هم جمع شدن و راه‌اندازی یک کسب‌وکار یا استارت‌آپ ملزم هستند تا رابطه همکاری با عنوان خاصی را در میان خود به وجود آورند و برای رسمیت بخشیدن و قانونی کردن این رابطه آن را در قالب یک قرارداد میان خود منعقد خواهند کرد. یکی از انواع این قراردادها مطابق ماده ۵۷۱ قانون مدنی قرارداد مشارکت کاری است که از آن با عنوان قرارداد مشارکت مدنی نیز یاد می‌شود.

قرارداد مشارکت کاری در قانون مدنی

همان‌طور که بیان شد مطابق ماده ۵۷۱ درواقع قرارداد مشارکت کاری یعنی دو یا چند شخص آورده‌های نقدی و غیر نقدی خودشان را که با عنوان سهم‌الشراکه نیز یاد می‌شود، با یکدیگر به نحو مشاع ادغام کنند. منظور از شخص اعم از اشخاص حقیقی و حقوقی است. از طرفی این شراکت به‌قصد انتفاع و کسب سود خواهد بود. به‌عبارت‌دیگر هنگامی‌که چند نفر در موضوع خاصی تصمیم به همکاری و شراکت می‌گیرند اقدام به توافق بر سر مسائل مختلف ازجمله وظایف و تعهداتی که نسبت به یکدیگر دارند یا شرایط فسخ این قرارداد در یک قرارداد شراکت کاری می‌کنند.

 

این مطلب را بخوانید: قرارداد مشارکت مدنی را بهتر بشناسیم

 

هدف از تنظیم قرارداد مشارکت کاری چیست؟

 

هنگامی‌که دو یا چند شخص تصمیم به تنظیم قرارداد شراکت کاری می‌گیرند اصولاً یک یا چند شخص ایده‌ای را مطرح می‌کنند، اشخاص دیگری دارای مهارت‌ها و تخصص‌های خاصی هستند و شخص یا اشخاص دیگری نیز دست به سرمایه‌گذاری در این زمینه خواهند زد. میزان سهم هر شخص و تعهدات و تکالیفی که اشخاص نسبت به یکدیگر دارند باید در یک قرارداد مشارکت کاری درج گردد. از طرفی مرجع حل اختلاف و موارد فسخ آن نیز باید مشخص بشود تا از رفی مشکلات فی‌مابین طرفین به حداقل برسد و همچنین در صورت بروز چنین مشکلات و مسائل حقوقی احتمالی در آینده حل‌وفصل آنها با سرعت و راحتی بیشتری اتفاق بیفتد.

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

تقسیم‌بندی قرارداد مشارکت کاری

قراردادهای مشارکت کاری یا مشارکت مدنی دارای انواع مختلفی هستند که درنتیجه تقسیم‌بندی‌های خاص خود را دارند یکی از اساسی‌ترین تقسیم‌بندی‌های این قراردادها شامل:

1) قرارداد مشارکت در ساخت: قرارداد مشارکت در ساخت که از پرکاربردترین قراردادهای مشارکتی محسوب می‌گردد هنگامی تنظیم می‌شود که طرفین تصمیم به ساخت یا بازسازی مکانی را دارند و اقدام به انعقاد این نوع قرارداد می‌کنند.

2) قرارداد مشارکت با بانک : در این نوع قرارداد طرف شریک شما بانک است. به‌عبارت‌دیگر شخصی که قصد سرمایه‌گذاری در امری را دارد با کمک بانک و دریافت مبلغی تحت عنوان سرمایه بانک را در فعالیت خود شریک می‌کند و درنتیجه با بانک قرارداد مشارکت مدنی منعقد می‌کند. مطابق این نوع قرارداد بانک یا مؤسسات مالی طرف قرارداد می‌توانند تا ۸۰ درصد کل سرمایه را در یک شرکت مدنی تأمین کنند.

3) قرارداد مشارکت مدنی شخصی یا خصوصی: در این نوع قرارداد که مقداری با دو قرارداد پیشین متفاوت است آورده یک شریک به‌صورت مادی و آورده شریک دیگر معنوی خواهد بود به‌نحوی‌که حتی می‌توان یک طرف را عامل و طرف دیگر که دارای آورده مادی بوده است را مالک بدانیم. این نوع قراردادها با عنوان قرارداد سرمایه‌گذاری شخصی نیز شناخته می‌شوند.

قرارداد مشارکت کاری

مثال‌هایی برای قرارداد مشارکت کاری

 

قراردادهای مشارکت مدنی دارای انواع و اقسام مختلفی هستند و بسته به‌قصد و خواسته طرفین عنوان و موارد خاص این قراردادها متفاوت است. مثال‌هایی از قرارداد مشارکت کاری شامل قرارداد مشارکت کاری در رستوران‌ها، آرایشگاه‌ها به‌خصوص آرایشگاه‌های زنانه با توجه به گسترده‌تر بودن خدماتی که ارائه می‌شود و همچنین نیاز بیشتر به سرمایه در تأسیس آن. از طرفی قرارداد مشارکت در سرمایه‌گذاری به‌طور عام یکی از انواع قراردادهای مشارکت کاری است که در آن اشخاص اقدام به تنظیم این قرارداد در راستای فراهم کردن سرمایه برای انجام فعالیت‌های تجاری و تولیدی می‌کنند. از دیگر انواع رایج این قراردادها با توجه به اینکه امروزه بسیاری از مغازه‌ها به‌صورت شریکی اداره می‌شوند، می‌توان به قرارداد مشارکت کاری در مغازه نیز اشاره کرد.

 

نکات حقوقی قرارداد مشارکت کاری

هنگام تنظیم هر قراردادی یکسری نکات و موارد حقوقی ویژه در مورد آن قرارداد می‌باید رعایت بشود. با توجه به اینکه قراردادهای مشارکت کاری دارای انواع مختلفی هستند و درنتیجه شرایط و نکات ویژه و خاص خود را دارند، اما یکسری از موارد نیز به‌عنوان موارد عمومی باید در هر قرارداد مشارکت کاری رعایت بشود که شامل:

1) طرفین قرارداد
2) موضوع قرارداد
3) تعهدات و تکالیف طرفین قرارداد در رابطه با موضوع قرارداد مشارکت کاری
4) ذکر سهمالشراکه طرفین به نحو دقیق و قابل ارزیابی
5) سهم افراد در سود و زیان به‌دست‌آمده
6) مدت زمان قرارداد
7) محرمانگی
8) مرجع و شیوه حل و فصل اختلافات
9) خاتمه قرارداد

این مطلب را بخوانید: قرارداد مشارکت مدنی، راهگشای مشکلات قراردادی!

سخن نهایی

با توجه به اینکه قراردادهای مشارکت کاری دارای انواع و اقسام مختلفی هستند نمی‌توان از یک نمونه یا به‌اصطلاح یک تیپ قراردادی خاصی برای تنظیم این نوع قراردادها استفاده کرد و به‌عبارت‌دیگر باید با توجه به موضوع هر مشارکت و خواسته‌ها و نیازهای قراردادی و حرفه‌ای طرفین دست به تنظیم قرارداد مشارکت کاری توسط متخصصان حقوقی زد. اگر شما متقاضی راه‌اندازی یک کسب‌وکار یا استارت‌آپ و به‌طورکلی ایجاد یک را به همکاری مشارکتی هستید می‌توانید با مراجعه به بانک قراردادهای لامینگو از انواع مختلف قراردادهای مشارکت کاری متناسب با موضوع شراکت و نیازهایتان استفاده کنید. قراردادهای مشارکت کاری که به نحو کاملاً تخصصی و حرفه‌ای توسط تیم حقوقی لامینگو تنظیم شده است، می‌تواند تضمینی قانونی برای تجربه مشارکتی باکیفیت برای شما باشد.

تنظیم قرارداد سفارشی    دریافت مشاوره حقوقی

برای مطالعه سایر مطالب به مجله حقوقی لامینگو مراجعه بفرمایید.

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب حدیث دلبرد

دیدگاه شما

بدون دیدگاه