آنچه درباره سفته حسن انجام کار باید بدانید
قبل از اینکه در مورد این نوع سفته صحبت کنیم بهتر است در ابتدا تفاوت سفته با چک بیان شود:
تعریف چک
چک سندی تجاری است که به موجب آن صادرکننده وجوهی را که نزد محالعلیه دارد، کلاٌ یا بعضاٌ مسترد یا به دیگری واگذار مینماید. به زبان سادهتر در واقع سندی است که به واسطهی آن صادرکننده به بانک دستور پرداخت همه یا بخشی از پولش را به دارندهی چک میدهد.
در صورت برگشت خوردن چک، مطالبه وجه آن از سه طریق: حقوقی، کیفری و اجرائیه ثبتی ممکن است.
تعریف سفته
سفته یا فته طلب سندی تجاری است که براساس آن شخص (صادرکنندهی سفته) تعهد میکند مبلغ معینی را در زمان معین یا عندالمطالبه به دیگری (گیرندهی سفته) بپردازد. این کاربرد اصلی سفته است و تنها راه مطالبهی وجه سفته، رجوع به مراجع قضایی حقوقی است.
دانلود رایگان قرارداد کار موقت
سفته حسن انجام کار
گاهی اوقات سفته بابت حسن انجام کار صادر میشود و افراد به منظور ضمانت برای انجام تعهدات خود، سفته صادر میکنند. کارفرمایان زیادی هنگام استخدام، از کارجویان تقاضای تسلیم سفته برای ضمانت کاری میکنند. کارمندان نیز در کنار سختیهایی که برای یافتن شغل تحمل کردهاند، باید زیر باره صدور سفته برای تضمین حسن انجام کارشان به کارفرمای خود نیز بروند.
در بسیاری از موارد دیده شده که کارفرمایان برای افزایش اعتبار سفته، لازم میدانند که علاوه بر فرده جویای کار، یک تا چند نفر نیز ظهر(پشت) سفته را امضاء کنند و این موضوع دلالت بر ضمانت پرداخت بی قید و شرط وجه سفته در صورت تخلف کارگر است.
از دلایل کارفرمایان برای چنین درخواستی، شرایط بد اقتصادی و سیاسی است و معتقدند تنها راه اطمینان به نیروهای استخدام شده، دریافت سفته از آنهاست. در این صورت اگر خسارتی از سمت کارگر به کارفرما وارد شود یا کارگر در انجام تعهدات محول شده به او کوتاهی کند، کارفرما میتواند جهت جبران خسارت وارده، به سفتهی مذکور رجوع کند.
یکی از دلایل دیگری که کارفرمایان را سوق میدهد که از کارمندان خود سفته دریافت کنند این است که در مواقع تخلف و کوتاهی کارمند و وارد شدن خسارت، دیگر لازم نیست وقت زیادی صرف کنند و با مراجعه به دادگاه و انجام مراحل شکایت، هرینهی بالایی را متحمل شوند. آنها میتوانند از طریق اجرای سفتههایی که بابت ضمانت از کارمندان خود گرفتهاند، جبران خسارت کنند.
نکاتی که هنگام نوشتن سفته حسن انجام کار باید به آن توجه کرد
و اما افرادی که برای استخدام در شرکت یا موسسه ای مجبور به تسلیم سفته برای حسن انجام کار هستند به نکات زیر توجه فرمایند و حتما آن را رعایت کنند:
- در صورت ارائه سفته، حتما شماره و مشخصات آن را در قرارداد استخدام قید کنند و همچنین ذکر کنند که این سفته برای ضمانت حسن انجام کار است.
- در آن قسمت از سفته که باید نام گیرنده قید شود، نام شخصی که با او قرارداد بستهاند را بنویسند و قید حواله کرد را نیزخط بزنند. اگر طرفه قرارداد شخص حقیقی باشد که مشخصات هویتی او را وارد کرده و اگر شرکت بود، نام شرکت را در آن قسمت ذکر کنند.
- توجه داشته باشند که حتما در سفته علت صدور آن بیان شود؛ مثلا نوشته شود که این سفته بابت حسن انجام کار یا بابت تضمین کار است.
- سفتههایی که بابت حسن انجام کار و ضمانت صادر میشود، بهتر است قسمت تاریخ آن خالی بماند و زمانی برای آن تعیین نشود و به جای درج تاریخ، در آن قید شود که سفته بابت حسن انجام کار است.
- و در آخر بهتر است که از سفتهای که به کارفرما ارائه میشود کپی گرفته و به امضای کارفرمای خود برسانند و نزد خودشان نگه دارند تا در صورتی که کارفرما بعد از اتمام مدت قرارداد از پس دادن سفته به کارگر امتناع کند، کارگر بتواند با نسخه کپی شدهی آن به مراجع قضایی حقوقی مراجعه کند. اگر کارگر سفته را به صورت سفید امضاء در اختیار کارفرما قرار دهد، اثبات اینکه سفته برای تضمین حسن انجام کار بوده است با کارگر است.
پس گرفتن سفته حسن انجام کار از کارفرما بعد از اتمام مدت قرارداد
با پایان مدت قرارداد و به انجام رساندن تعهدات کاری توسط کارگر، کارفرما باید سفتهی دریافت کرده را به کارگر بازگرداند و اگر زمانی کارفرما از پس دادن سفته امتناع ورزد و نسبت به وصول وجه آن اقدام کند، مصداق “خیانت در امانت” است.در این حالت کارگر میتواند با اثبات حسن انجام کار خود و تقدیم دادخواست استرداد سفته با ارائه کپی یا رسید سفته یا شهادت حداقل دو نفر نسبت به پس گرفتن سفتهی خود از کارفرما اقدام نماید.
در صورت اثبات جرم خیانت در امانت کارفرما و حسن انجام تعهد کارگر، دادگاه کارفرما را به جرم سوءاستفاده از سفتههای ضمانت، به حبس تعزیری از یک تا سه سال محکوم خواهد کرد و اگر محکومعلیه سابقه کیفری نداشته باشد، محکومیت او در دادگاه تجدیدنظر، تقلیل و تخفیف خواهد یافت.
برای مطالعه سایر مقالات میتوانید به مجله حقوقی لامینگو مراجعه کنید. فراموش نکنید حتما نظراتتان را از طریق کامنت با ما در میان بگذارید.
10 دیدگاه
-
4 سال پیش
با سلام
خیلی مفید بود خانم زنده دار .بسیار ممنونم -
3 سال پیش
با عرض سلام و وقت بخیر
بنده مدت قراردادم در یک شرکت تمام شده است و 2 ماه از اتمام قرارداد میگذرد و هنوز قرارداد جدید امضا نکرده ایم. سفته هایی که در قرارداد قبلی داده ام نزد کارفرما میباشد. آیا اکنون اگر شرکت را ترک کنم، حسن انجام کار بنده که قرارداد در سال جدید ندارم نقض میشود؟
خیلی ممنون میشم اگر لطف بفرمایید و پاسخ دهید -
3 سال پیش
سلام من در یک کارخانه مشغول به کار شده ام سفته 50میلیونی گفتن امضا بکنم بابت حسن انجام کار ولی من بلد نیستم باید چجوری پر کنم
-
3 سال پیش
سلام خسته نباشید
من مهر ماه پارسال بابت استخدام یک سفته به کارفرما دادم و عبارت بابت حسن انجام کار رو قید کردم و به مدت یکسال تاریخ نوشتم امسال یکسال نشده بدلیل برخی شرایط نتونستم کار کنم و اومدم بیرون از کار، و کار من بدون قرارداد و بیمه بوده و سفته در قرارداد نبوده چون قراردادی هم نبوده حالا کارفرما میتونه سفته رو اجرا بزاره؟ یا چیزی ثابت کنه؟ -
2 سال پیش
سلام وقتتون بخیر
۱۵ سالمه بابت استخدام ۵ ملیون سفته دادم و قرارداد سه ماهه بستم اما دیگر قادر به کار کردن نیستم .کارفرما تحدید به اقدام سفته کرده
مادرم پشت سفته را امضا کرده
چیکار باید بکنم؟
آیا کار فدما میتواند از این امر سو استفاده کند؟-
2 سال پیش
با سلام و عرض ادب،
چنانچه مدت قرارداد شما تام شده و نقض تعهدی نیز توسط شما در رابطه با قرارداد کارتان صورت نگرفته باشد، چنانچه اثبات نمایید سفته را از بابت حسن اجرای تعهدات قرارداد کار تحویل دادهاید میتوانید شکایت خیانت در امانت علیه کارفرما مطرح کنید.
-
دیدگاه شما