رشا و ارتشا در نیروهای مسلح
در این مقاله در مورد جرم رشا و ارتشا به تشریح مطالبی میپردازیم. رشا و ارتشا در نیروهای مسلح چه تفاوتی با سایر ارکان اداری و اجرایی دارد؟ رشا و ارتشا بهمعنی رشوه دادن و رشوه گرفتن است. ازآنجاییکه رشوه دادن موجب فساد اداری و اقتصادی کشور میشود، برای اینگونه جرائم، مجازاتهایی نیز پیشبینی شده است. مجازات رشوه در نیروهای مسلح نسبت به سایر نهادهای دولتی متفاوت است.
جرائم اقتصادی ازجمله جرائمی هستند که بر اعتبار و وجه سازمانها و نهادهای دولتی و اجرایی تأثیر منفی گذاشته و سبب اخلال در نظم و عملکرد سازمان و کل جامعه میگردد. قانونگذار با مدون کردن قوانین مناسب و مشخص کردن حدود مجازات، سعی بر نظارت دقیق و مستمر بر رفتار کارکنان سازمان قضایی و نیروهای مسلح دارد. با وجود اینکه عمل رشوه در قانون جرمانگاری شده است، با مسئله رشوه در نیروهای مسلح جدیتر برخورد شده است.
پلتفرم هوشمند لامینگو با بهرهمندی از مشاورین متبحر و متخصص، خدمات مشاوره حقوقی رشا و ارتشا را ارائه میدهد. یکی از فاکتورهای مهم در طرح دعوی کیفری و قضایی، این است که ادله و استناد کافی جهت اثبات جرائم بیان شود. مشاوره حقوقی رشا و ارتشا میتواند به شما کمک کند تا ادله کافی را در این راستا جمعآوری نمایید.
خدمات مشاوره حقوقی رشا و ارتشا در لامینگو
مشورت در هر امری میتواند یاریرسان باشد؛ زیرا اطلاعات مفیدی به فرد ارائه میدهد. در نظر داشته باشید که اطلاعات برگ برندهای است که میتوانید در دعاوی حقوقی یا کیفری از آن بهنفع خود استفاده کنید. زیرا با ادله و استناد است که میتوان برای اثبات یا برائت از جرایم رشا و ارتشا در طرح دعاوی استفاده کرد. خدمات مشاوره حقوقی رشا و ارتشا در لامینگو به شرح زیر است:
- در مشاوره حقوقی، ویژگیها و تبصرههای قوانین برای تحقق مصادیق رشوه برای نیروهای مسلح و نیروهای انتظامی مورد بررسی قرار میگیرد.
- تمامی موانع پیش روی پرونده کیفری جهت تنظیم دفاعیه یا شکوائیه از رشوه در مشاوره حقوقی رشا و ارتشا مورد بررسی قرار میگیرد و راهکارهای آن ارائه میشود.
- طرح دعوی کیفری یا قضایی برای اثبات یا برائت جرایم رشا و ارتشا با در نظر گرفتن تمام مفاد و تبصرههای قانونی در مشاوره حقوقی رشا و ارتشا انجام میشود.
- لحاظ کردن شرایط تخفیف یا تعلیق مجازات برای افراد درگیر در پروندههای جرم رشا و ارتشا که تحت شرایط اضطرار یا احقاق حق قرار گرفتهاند، از دیگر خدمات مجموعه لامینگو است.
- بررسی شرایط تحقق جرم رشوه جهت ارائه ادله کافی برای دفاع یا برائت از جرم در مجموعه حقوقی لامینگو با دقت انجام میشود.
- مشاوران در مجموعه لامینگو بهدلیل تجربه بالا در پروندههای قضایی و کیفری، سبب تسهیل در رسیدگی به این دسته از پروندهها میشوند.
دریافت مشاوره حقوقی رشاء و ارتشاء
مصادیق تحقق جرم رشا و ارتشا چیست؟
در این بخش، برخی از مصادیق تحقق جرم رشا و ارتشا بیان میشود. پرداخت یا دریافت پول یا وجه باید شرایط خاصی داشته باشد و در ازای آن، کاری انجام یا ترک شود تا مصادیق رشوه فراهم شود.
- گرفتن وجه بهغیراز آنچه در قوانین و مقررات تعیین شده است
- اخذ مال بلاعوض یا بهمقدار فاحش ارزانتر از بهای واقعی آن
- معامله صوری با قیمت معمولی ولی در واقعیت با مقدار فاحش کمتر از ارزش آن
- فروش مال با قیمت فاحش گرانتر به اربابرجوع بدون رعایت مقررات
- اخذ یا قبول وجه یا مال یا سند بهطور مستقیم یا غیرمستقیم
- اخذ هرگونه مال که در عرف رشوهخواری محسوب میشود؛ برای مثال ابراء یا اعطای وام بدون رعایت ضوابط و تعهدات مشخص
- پذیرفتن مسئولیت یا تعهد بهصورت غیرحق
- گرفتن پاداش و مزایا برای ارائه خدمات به اشخاص خاص
کارمندان دولت در چهارچوب قانون و آئیننامهها باید وظایف سازمانی خود را انجام دهند اما اگر کارمندان دولت یا نیروهای نظامی با تحت فشار گذاشتن اربابرجوع یا دادن وعده واهی و پوچ، اعمال نفوذ غیرقانونی و سایر اعمال مشابه با موارد مذکور اقدام به دریافت وجه یا مال یا سند تسلیم مال نمایند، در حکم مرتشی محسوب میشوند و قابل تعقیب کیفری خواهند بود.
رکن مادی جرایم رشا و ارتشا، این است که پرداخت وجه یا مال در ازای انجام یا عدم انجام وظایف قانونی و سازمانی کارمند دولت باشد. مطابق با قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشا، اختلاس و کلاهبردای اگر مأمورین دولتی اعم از قضایی، اداری یا قوای سهگانه و نیروهای مسلح یا سازمانهای دولتی وابسته به دولت، خواه رسمی یا غیررسمی، رکن مادی جرایم رشا و ارتشا را انجام دهند، تحت تعقیب کیفری قرار میگیرند.
ارکان مادی و معنوی جرم رشا و ارتشا
در این بخش اجزای ارکان مادی و معنوی جرم بیان میشود.
عناصر مادی جرم:
- دادن و گرفتن وجه
- دادن و گرفتن مال
- دادن و گرفتن سند پرداخت مال
- معامله بلاعوض بهنفع مرتشی
- معامله مغبون بهنفع مرتشی و بهضرر راشی
عناصر معنوی جرم:
- سوءنیت عام
- سوءنیت خاص
- سوءنیت عام یعنی آگاهانه و ارادی مرتکب جرم خود را انجام دهد.
- سوءنیت خاص یعنی به قصد نتیجه رساندن یا انگیزه خاص این رفتار مجرمانه انجام شود.
نکته: با استفاده از مشاوره حقوقی رشا و ارتشا، با ارکان مادی و معنوی برای تحقق جرایم رشا و ارتشا آشنا خواهید شد.
این مطلب را حتماً بخوانید: رشا و ارتشا و قوانین مربوط به آن
بررسی جرم ارتشا در قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح
یکی از رویکردهایی که سبب برقراری عدالت شده و کارمندان دولت و نهادهای اجرایی را موظف به رعایت مقررات میکند، در نظر گرفتن مجازاتی برای افراد خاطی است. ارتشا ازجمله جرایم عمومی غیرقابلگذشت است که موجب سلب آسایش عمومی شده و پیامدهای اجتماعی فراوانی به بار میآورد. همچنین سبب از دست رفتن اعتماد آحاد مردم به تشکیلات سازمانی میشود.
در این مقاله، بیشترین تأکید روی رسیدگی به جرم رشا و ارتشا در قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح است. ازاینرو، روند رسیدگی به جرایم نیروهای مسلح را مورد بررسی و تحقیق حقوقی قرار دادهایم.
قضا و قضاوت یک ضرورت اجتماعی جهت احقاق حق و اجرای عدالت است. ازاینرو برای حفظ حقوق شهروندی و فراگیر شدن عدالت، قانونگذار اختیارات و وظایفی بر دوش دستگاه قضایی قرار داده است. در کشور ایران، سازمان قضایی نیروهای مسلح مسئول رسیدگی به جرائم نظامی و انتظامی نیروهای مسلح است. ازاینرو پرونده کارکنان نیروهای مسلح که در راستای وظایف نظامی و انتظامی خود جرائمی را انجام دهند، در سازمان قضایی نیروهای مسلح رسیدگی میشوند.
با وجود اینکه برای پیشگیری از وقوع جرم به هر نفر از نیروهای مسلح دورههای آموزشی ارائه میشود تا منجر به کاهش ارتکاب جرم شود، ممکن است برخی از مأمورین و کارمندان تخطی کرده و مرتکب جرم شوند که در این صورت باید مطابق با قانون با آنها برخورد شود. با توجه به اینکه نیروی انتظامی یا نظامی زمانی میتواند اصطلاحگر باشد که خود صالح باشد، باید افراد شاغل در نیروهای مسلح برای اجرای مسیر عدالت از هرگونه جرمی مبرا باشند. در غیر این صورت، مطابق با قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح و سایر قوانین مربوطه با آنها برخورد میشود.
نکته: مشاور حقوقی رشا و ارتشا برای بررسی جرم و تحقیق حقوقی این جرایم جهت اثبات وقوع جرم یا رفع اتهام از تبصرههای قانونی استفاده میکند.
قانون مجازات جرایم رشا و ارتشا نیروهای مسلح
مطابق با ماده 118 قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح، هر نظامی که برای انجام یا خودداری از انجام امری که از وظایف وی یا یکی دیگر از کارمندان نیروی مسلح است، وجه یا مال یا سند تسلیم مال و سند پرداخت وجه را قبول کند، اگرچه انجام یا خودداری از انجام امر برخلاف قانون نباشد، در حکم مرتشی است و مجازاتهایی باید برای وی اعمال شود.
مجازات جرائم رشا و ارتشا در نیروهای مسلح به شرح زیر است:
- اگر قیمت مال یا وجه مأخوذه تا یک میلیون ریال باشد، فرد خاطی به حبس از یک تا پنج سال و جزای نقدی معادل وجه یا قیمت مال دریافتی محکوم میشود. همچنین تنزیل یک درجه یا رتبه نیز برای وی اعمال خواهد شد.
- اگر قیمت مال یا وجه مأخوذ بیش از یک میلیون ریال تا ده میلیون ریال باشد، به حبس از دو تا ده سال و جزای نقدی معادل وجه یا مال دریافتی محکوم خواهد شد. همچنین تنزیل دو درجه یا رتبه برای فرد خاطی اعمال خواهد شد.
- اگر قیمت مال یا وجه مأخوذ بیش از ده میلیون ریال باشد، فرد خاطی به حبس از سه تا پانزده سال و جزای نقدی معادل وجه یا مال اخذشده محکوم میشود و از نیروی مسلح اخراج میگردد.
شاید این مطلب برای شما مفید باشد: جرم رشا و ارتشا چیست؟
نکاتی در مورد ماده 118
- چنانچه مرتشی از نیروهای وظیفه باشد، اخراج منتفی است.
- مبالغ مذکور در بندهای مذکور اعم از این است که جرم واحده باشد یا به دفعات تکرار شده باشد و جمع مبلغ به حد نصاب ذکرشده برسد.
- در صورت تحقق جرم ارتشا مطابق با ماده 118، نظامی مرتکب از تاریخ صدور کیفرخواست از شغل خود معلق خواهد شد.
- درصورتیکه برائت متهم از زمان صدور کیفرخواست مشخص شود، مزایا و حقوق فرد در ایام تعلیق به وی پرداخت خواهد شد.
مجازات مدیر کل یا همتراز و بالاتر از وی در نیروهای مسلح درصورت ارتکاب ارتشا
در این بخش، مجازاتهای تعیینشده برای مدیر کل یا همتراز وی و بالاتر مطابق با قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشا، اختلاس و کلاهبرداری ذکر شده است.
- درصورتیکه قیمت مال یا وجه مأخوذ بیش از بیست هزار ریال نباشد، به انفصال دائم از مشاغل دولتی محکوم خواهد شد.
- درصورتیکه مبلغ دریافتی بیش از مبلغ مذکور باشد، مرتکب جرم به انفصال دائم محکوم خواهد شد.
- درصورتیکه قیمت مال یا وجه مأخوذ بیش از یک میلیون ریال باشد، مجازات وی انفصال دائم خواهد بود.
در تمامی موارد فوق مال ناشی از ارتشا بهعنوان تعزیر رشوه دهنده بهنفع دولت ضبط خواهد شد. شروع به ارتکاب رشوه نیز جرم تلقی میشود اما حداقل مجازات در آن مورد مقرر خواهد شد. برای مثال در مواردی که در اصل ارتشا جرم انفصال دائم حکم شده است، در شروع به جرم ارتشا، سه سال انفصال تعیین میشود.
درصورتیکه میزان رشوه بیش از مبلغ دویست هزار ریال باشد و در صورت وجود ادله کافی بازداشت موقت به مدت یک ماه الزامی صادر شود، این مدت در هیچیک از مراحل رسیدگی قابل تبدیل نخواهد بود. همچنین وزیر دستگاه این اختیار را دارد که بعد از پایان مدت بازداشت موقت، کارمند خاطی را تا پایان رسیدگی به پرونده و صدور حکم نهایی از حقوق و مزایا تعلیق کند.
نکته: مشاور حقوقی رشا و ارتشا با لحاظ کردن تمامی تبصرهها و مفاد قوانین مقررشده در طرح دعاوی، تخفیف یا تشدید مجازات را پیگیری میکند.
نیروهای مسلح مشمول قانون مجازات جرایم نبروهای مسلح
مطابق ماده 1 قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح، افراد زیر تحت شمول این قانون قرار دارند:
- کارکنان ستاد کل نیروهای مسلح و سازمانهای وابسته
- کارکنان ارتش و سازمانهای وابسته
- کارکنان سپاه و سازمانهای وابسته و اعضای بسیج
- کارکنان وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و سازمانهای وابسته
- کارکنان مشمول قوانین نیروی انتظامی
- کارکنان وظیفه از تاریخ شروع خدمت تا پایان آن
- محصلان در مراکز آموزش نظامی و انتظامی در داخل و خارج کشور
- افرادی که بهطور موقت در خدمت نیروهای مسلح ایران هستند و طبق قوانین استخدامی در مدت مزبور از اعضا نیروی مسلح محسوب میشوند.
لازم به ذکر است که جرائم نظامی و انتظامی کارکنان مذکور در سازمانهای دیگر نیز در دادگاههای نظامی مورد رسیدگی قرار میگیرد. همچنین، رهایی از خدمت مانع رسیدگی به جرائم زمان اشتغال نمیشود.
بر اساس ماده 118 قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح که در سال 1382 تصویب شده است، مجازات مرتکبین جرم تعیین میشود. مطابق با این ماده هرگاه یک نظامی برای انجام یا ترک امری که از وظایف وی یا سایر پرسنل نیروی انتظامی است وجه یا مالی دریافت کند، در حکم مرتشی محسوب میشود. ماده مذکور مجموعه نیروهای مسلح را در حکم یک سازمان واحد در نظر گرفته است. ازاینرو اگر یک نظامی شاغل در ستاد کل نیروهای مسلح برای انجام کاری که از وظایف نیروی ارتش است، رشوه دریافت کند مشمول ماده 118 خواهد بود؛ اما اگر همین فرد برای انجام کاری در سازمانی مانند شهرداری وجه یا مالی دریافت کند، از شمول این ماده خارج است.
نکته: مشاور حقوقی رشا و ارتشا با استناد به قوانین مربوطه و بررسی مصادیق رشوه، اقدام به ارائه ادله در طرح دعاوی دفاعیه یا شکوائیه مینماید.
این مطلب را بخوانید: مجازات رشا و ارتشا چیست؟
قوانین متعدد برای مجازات جرایم ارتشا برای نیروهای مسلح
آیا قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح با قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشا اختلاس و کلاهبردای مغایرت دارد؟ قبل از تصویب قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح، اعضای نیروهای مسلح مطابق با قانون تشدید اعمال حکم شده و مشمول این قانون بودند. بعد از تصویب قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح، این گروه مشمول قانون خاص شدهاند. با این حال اگر حکمی از قانون تشدید در قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح مسکوت مانده باشد، باید مطابق با قانون تشدید با مرتکبین برخورد شود.
برای مثال، ازآنجاییکه قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح در مورد مجازات ارتکاب باند ارتشا مسکوت مانده است، مواد مدونشده در قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشا، اختلاس و کلاهبردای برای مرتکبین جرم اعمال خواهد شد.
نکته: شروع به ارتکاب جرم از سوی نظامیان طبق مفاد قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح مصوب سال 1382 حداقل جرم مجازات تام را برخوردار است.
نکته: مشاور حقوقی رشا و ارتشا در زمینه مجازات جرایم رشوه در نیروهای مسلح ارکان تحقق جرم را در نظر میگیرد تا برای پروندهها اقدامات لازم و کافی را انجام دهد.
برخی مواد متفرقه در زمینه مجازات جرم ارتشا
در رابطه با جرم ارتشا، مواد متفرقهای وجود دارد که اهم آنها در زیر ذکر شده است:
- ماده 588 بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی در مورد داوران، ممیزان و کارشناسان:
درصورتیکه داوران، ممیزان یا کارشناسان اعم از اینکه توسط دادگاه معین شده باشند یا از طرف طرفین برای رسیدگی به پرونده حکم داشته باشند و در ازای وجه یا مال به نفع دیگری اظهارنظر کنند، به حبس از شش ماه تا دو سال یا مجازات نقدی از سه تا 12 میلیون ریال محکوم خواهند شد و آنچه بهعنوان رشوه دریافت کردهاند، بهنفع دولت ضبط خواهد شد.
- ماده 589 بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی در خصوص حکم متولیان حکام:
مطابق با این ماده، درصورتیکه حکام بهدلیل گرفتن رشوه به مجازاتی اشد از مجازات مقرر در قانون حکم داده باشند، علاوه بر مجازات جرم رشا و ارتشا حسب مورد به مجازات زیادی که حکم دادهاند، محکوم خواهند شد.
- ماده 38 قانون شورای حل اختلاف:
اگر اعضای شورا در ازای دریافت وجه یا سند بهنفع یکی از طرفین اظهارنظر کند، به مجازات جرم رشا و ارتشا محکوم خواهند شد.
نکته: ارائه متن شکوائیه و یا دفاعیه با ادله کافی جهت موفقیت در طرح دعوی با بهرهگیری مشاوره حقوقی رشا و ارتشا امکانپذیر است.
اهمیت مشاوره حقوقی رشا و ارتشا
در این بخش به اهمیت مشاوره حقوقی رشا و ارتشا میپردازیم. مشورت کردن در هر امری ضروری بوده و منجر به موفقیت در مسیر پیش رو میشود. در طرح دعاوی نیز مشورت گرفتن از متخصصین این زمینه میتواند سبب تسهیل روند طی شدن پرونده کیفری شود. متخصصین با ارائه مشاوره حقوقی رشا و ارتشا بهدلیل دانش و تجربهای که در زمینه پروندههای کیفری دارند، میتوانند ادله و مستندات کافی برای طرح دعاوی را ارائه داده و متولیان دادگاه را برای رسیدگی به پرونده کیفری یاری کنند. در نظر داشته باشید که بررسی ادله نیازمند نگاهی موشکافانه است. ازاینرو مشاور متخصص میتواند با نگاهی دقیق برای اثبات یا برائت از یک حکم اقدام کند.
مشاور حقوقی رشا و ارتشا با دانش بر رکن مادی و معنوی تحقق جرم رشا و ارتشا و آشنایی با مفاد قوانین مدونشده میتواند برای محکومیت یا برائت از نیروهای مسلح در طرح دعوی اقدام نماید.
در انتها باید بدانید
نیروی نظامی از ارکانی است که باید در برقراری و اجرای عدالت بکوشد اما اگر کارمندان یا پرسنل مشغول در نیروهای مسلح خود به ارتشا مبادرت ورزند، آنگاه پیامدهای زیانباری بر بافت جامعه وارد میشود و سبب سلب اعتماد مردم نسبت به سازمان نیروهای مسلح میشود. بنابراین باید مجازاتهای سنگینی برای افراد خاطی در نیروهای مسلح اعمال شود تا آحاد مردم از برقراری عدالت مطمئن شوند.
مشاوره حقوقی لامینگو، خدمات مشاوره حقوقی رشا و ارتشا را با لحاظ کردن مصادیق رشوه و در نظر گرفتن مفاد قوانین در طرح دعوی ارائه میدهد. با توجه به اینکه مجموعه لامینگو سابقه درخشان و تجربه عالی در زمینه مشاوره پروندههای کیفری این جرائم دارد، توانسته است در تنظیم شکوائیه یا دفاعیه بهخوبی وارد عمل شود.
در این مقاله سعی شد تا در مورد مصادیق تحقق جرم رشا و ارتشا، جرم رشوه در بین نیروهای مسلح، مجازات تعیینشده برای جرم رشا و ارتشا نیروهای مسلح و … به شرح مطالبی پرداخته شود. همچنین در انتهای مقاله در زمینه اهمیت نیاز به مشاوره حقوقی رشا و ارتشا نیز مطالبی بیان شد.
کاربرانی که بهدنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد جرایم رشا و ارتشا هستند و تمایل دارند آگاهی بیشتری در مورد ارکان جرایم و همچنین مجازات و شرایط تخفیف یا تعلیق مجازات رشوه کسب کنند، میتوانند سایر مقالات ما را در بلاگ حقوقی لامینگو مطالعه کنند. در بلاگ حقوقی لامینگو مجموعه کاملی از مقالات در ارتباط با جرایم رشا و ارتشا نیروهای دولتی و نیروهای مسلح ذکر شده است که خواندن آنها خالی از لطف نیست.
کاربران گرامی توجه داشته باشید که جهت طرح سؤالات حقوقی خود در زمینه جرایم رشا و ارتشا، میتوانید از قسمت دیدگاه در انتهای مقاله استفاده کنید. امید بر روزی که این جرایم از کشور عزیزمان ایران ریشهکن شود.
دیدگاه شما