استارتاپهای کلان داده (Big Data) و مسائل حقوقی آن
شاید در سالهای اخیر، واژههای کلان داده، دادههای عظیم و Big Data زیاد به گوشتان خورده باشد. امروزه در عصری زندگی میکنیم که روزانه ۱۰۱۸ * 2.5 بایت داده تولید میشود. سوالی که پیش میآید این است که این دادهها به چه دردی میخورند؟ آیا میتوان از آنها در جهت اهداف تجاری، سیاستگذاری و تصمیمگیری استفاده کرد؟ مالکیت دادهها با کیست و چه مسائل قانونی پیش روی آنهاست؟ در این مطلب قصد داریم تا ضمن معرفی کلان داده، به ارائه مشاوره حقوقی استارتاپ های کلان داده نیز بپردازیم و با مسائل حقوقی و قانونی این حوزه آشنا شویم.
آیا کلان داده یک تکنولوژی است؟
کلان داده به معنای حجم گستردهای از دادههای ساخت یافته و بدون ساختار است که بسیار بزرگ بوده و پردازش آن با استفاده از پایگاه دادههای سنتی و تکنیکهای نرمافزاری دشوار است. در بیشتر سناریوها، حجم داده خیلی بزرگ است یا خیلی سریع افزایش مییابد که از ظرفیت پردازش فعلی فراتر میرود. کلان داده اغلب از چندین منبع تهیه میشوند و به چندین قالب می رسند.
دادههای ساخت یافته شامل اطلاعاتی است که قبلاً توسط سازمان در پایگاههای داده مدیریت شده است. اغلب آنها عددی هستند. دادههای بدون ساختار اطلاعاتی هستند بدون سازماندهی که در یک مدل یا قالب از پیش تعیین شده قرار نمیگیرند. آنها شامل دادههای جمعآوری شده از منابع رسانههای اجتماعی هستند که به مؤسسات کمک کرده تا اطلاعات مربوط به نیاز مشتری را جمعآوری کنند.
این مطلب را بخوانید: مسائل حقوقی استارتاپ که در بقای آن نقش مهمی ایفا میکند
این دادهها را میتوان از نظرات عمومی در شبکههای اجتماعی و وب سایتها، به طور داوطلبانه از برنامههای شخصی الکترونیکی، از طریق پرسشنامهها، خرید محصولات و چکهای الکترونیکی جمعآوری کرد. وجود سنسورها و سایر ورودیها در دستگاههای هوشمند امکان جمعآوری دادهها در طیف گستردهای از موقعیتها و شرایط را فراهم میآورد. کلان داده اغلب در پایگاههای داده رایانه ذخیره میشوند و با استفاده از نرمافزاری که بطور خاص برای انجام مجموعههای بزرگ و پیچیده داده طراحی شده است، تجزیه و تحلیل میشود.
کاربردهای کلان داده
تحلیلگران داده، به رابطه بین انواع مختلف دادهها، مانند دادههای جمعیتی و تاریخچه خرید میپردازند تا مشخص شود که آیا این رابطه وجود دارد یا خیر. چنین ارزیابیهایی ممکن است توسط شخص ثالثی که بر پردازش کلان داده تمرکز دارد، در داخل یک شرکت یا در خارج آن انجام شود. کسبوکارها غالباً جهت ارزیابی دادههای عظیم خود، از چنین کارشناسانی استفاده میکنند تا آن را به اطلاعات عملی تبدیل سازند.
تقریباً هر بخش در یک شرکت میتواند از یافتههای تجزیه و تحلیل دادهها، از منابع انسانی و فناوری گرفته تا بازاریابی و فروش استفاده کند. هدف از کلان داده، افزایش سرعت رسیدن محصولات به بازار، کاهش زمان و منابع مورد نیاز برای به دست آوردن پذیرش بازار، مخاطبان هدف و اطمینان از رضایت مشتری است.
این مطلب را بخوانید: استارتاپهای فینتکی پررونقترین حوزه استارتاپی کشور در شرایط فعلی
مزایا و معایب این فناوری
افزایش حجم دادههای موجود، فرصتها و مشکلاتی را به همراه دارد. به طور کلی، داشتن دادههای بیشتر در مورد مشتریان (و مشتریان بالقوه) باید به شرکتها اجازه دهد تا محصولات و تلاشهای بازاریابی خود را بهبود دهند تا بالاترین سطح رضایتمندی و تکرار خرید را ایجاد کنند. شرکتهایی که قادر به جمعآوری مقدار زیادی از دادهها هستند، امکان تجزیه و تحلیلهای عمیقتر و غنیتر را نیز دارند.
در حالی که تجزیه و تحلیل بهتر یک جنبه مثبت است، کلان داده همچنین میتواند اضافه بار و اختلال ایجاد کند. شرکتها باید بتوانند حجم بیشتری از دادهها را کنترل کنند، در حالی که تعیین میکنند کدام دادهها سیگنالها را نسبت به اختلال نشان میدهد. در واقع تعیین اینکه چه چیزی دادهها را مرتبط میکند به یک عامل مهم تبدیل میشود.
علاوه بر این، ماهیت و قالب دادهها میتواند نیاز به پردازش ویژه قبل از اقدام داشته باشد. دادههای ساختاری، متشکل از مقادیر عددی، به راحتی قابل ذخیره و مرتبسازی هستند. اما دادههای بدون ساختار مانند متن ایمیل، فیلم و اسناد متنی ممکن است نیاز به تکنیکهای پیشرفتهتری داشته باشند.
استارتاپهای کلان داده
با توجه به وسعت حجم دادههای در حال تولید، در سالهایی اخیر استارتاپهایی شکل گرفتهاند که با تجزیه و تحلیل دادهها و به اصطلاح با فناوری کلان داده، قصد در ایجاد ارزش برای شرکتها، سازمانها و دولتها دارند. استارتاپهایی همچون Peer5، Kaggle،Numer.AI، celever و… در سطح بینالمللی از استارتاپهای مطرح این حوزهاند. راهاندازی استارتاپ کلان داده، علاوه بر تشکیل تیم درست و استقرار ابزارهای مناسب، نیازمند مشاوره حقوقی استارتاپ در حوزه کلان داده است. چرا که این تکنولوژی داده محور است و نیاز به رعایت الزامات قانونی و توجه به نکات حقوقی در آن وجود دارد.
برای دریافت مشاوره حقوقی استارتاپ های کلان داده از وکلای خبره و مشاوران حقوقی متخصص در حوزه استارتاپ به لینک زیر مراجعه فرمایید:
مسائل حقوقی و الزامات قانونی
اکثر مسائل حقوقی این حوزه حول محور دادههاست. اینکه مالکیت دادهها برای کیست و پس از تجزیه و تحلیل توسط استارتاپ، مالکیت داده تغییر میکند یا خیر. در برخی مواقع، بررسی مالکیت داده در پلتفرمها امری دشوار است. مساله دیگر در خصوص استفاده از این دادهاست. گاها در راستای هدف استفاده از دادهها، اخذ مجوزهایی از نهادهای دولتی الزامیست. همچنین حفاظت از دادهها موضوع دیگرست که استارتاپها را به چالش میکشد.
در بسیاری مواقع استارتاپهای کلان داده جهت بهرهوری از دادههای سازمانهای دولتی و خصوصی، نیازمند عقد قرارداد و پایبندی به تعهداتی هستند که شناخت و بررسی دقیق آن، میتواند در استفاده کارآمد از دادهها و در نتیجه رشد آنها تاثیر گذار باشد.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید
لامینگو همواره با ارائه مشاوره حقوقی استارتاپ به صورت تخصصی، سعی در یاری استارتاپها جهت رسیدن به اهداف و رشد روزافزانشان دارد. در خصوص این مطلب نظرات خود را با ما به اتراک بگذارید. همچنین برای مطالعه سایر مطالب مرتبط به مجله حقوقی لامینگو مراجعه فرمایید.
دیدگاه شما