آیا کارگران مشمول حق ناهار می‌شوند؟

3 سال پیش
مشاوره حقوق و دستمزد

حق ناهار یکی از مزایایی است که در شرایط خاصی به برخی از کارگران تعلق می‌گیرد. کارگرانی که ساعات مشخصی را در روز در کارگاهی مشغول به کار می‌شوند، نیاز به زمانی برای نماز و ناهار دارند که کارفرما باید این زمان را در اختیار آن‌ها بگذارد. حال در برخی از کارگاه‌ها کارفرمایان ناهار کارگران خود را نیز تأمین می‌کنند.

مطابق قوانین موضوعه ما، در شرایط عادی الزامی برای تأمین ناهار نیروی کار وجود ندارد؛ اما در برخی کارگاه‌ها بر طبق عرفی که از قبل وجود داشته، کارفرمایان ناهار کارگران را تأمین می‌کنند. اما در برخی کارها و برخی شرایط خاص تأمین ناهار کارگران بر عهده کارفرما است. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه و مشاوره حقوق و دستمزد در ادامه این مقاله از لامینگو همراه ما باشید. همچنین، می‌توانید از خدمات حقوقی ما همراه با مشاوره حقوق و دستمزد استفاده کنید تا کارشناسان این مجموعه به‌طور کامل شما را راهنمایی کنند.

دریافت مشاوره حقوق و دستمزد

 

حق ناهار در چه شرایطی به کارگران تعلق می‌گیرد؟

با توجه به ماده 151 قانون کار که در مورد حق ناهار کارگران است، کارفرمایان در کارگاه‌هایی که برای مدت محدود به‌منظور انجام کاری معین دور از مناطق مسکونی ایجاد می‌شوند، موظفند سه وعده غذای مناسب و ارزان‌قیمت برای کارگران خود فراهم کنند.

این سه وعده شامل وعده‌های صبحانه، ناهار و شام می‌شود که باید حداقل یک وعده از این سه وعده غذای گرم باشد. در غیر از شرایط مذکور در ماده 151، الزامی به تأمین غذای کارگران برای کارفرمایان وجود ندارد. لازم به ذکر است که کارفرما می‌تواند وجوه مربوط به وعده‌های غذایی را از حقوق کارگران کسر نماید؛ اما کارگاه‌هایی که از قبل غذای کارگران را به‌صورت مجانی تأمین می‌کردند، باید به عرف ایجادشده پایبند بمانند.

 

حقوق و دستمزد کار تمام وقت چگونه محاسبه می‌شود؟

 

اگر در هنگام تنظیم قرارداد بین کارگر و کارفرما، مشخص شود که کارفرما ملزم به تأمین ناهار کارگر می‌باشد، کارفرما باید در زمان ناهار این حق کارگر را ادا کرده و ناهار او را تأمین کند. در برخی کارگاه‌ها نیز بر اساس توافقی که بین طرفین صورت می‌گیرد، کارفرما مبلغی را به‌عنوان حق ناهار کارگران به آن‌ها می‌پردازد. کارفرمایانی که از مبلغ حقوق کارگران، هزینه‌ای را به‌عنوان حق ناهار کسر می‌کنند، موظف هستند که ناهار کارگران خود را تأمین نمایند.

 

مشاوره حقوق و دستمزد

 

آیا قانونی برای حق ناهار کارگران وجود دارد؟

براساس مقررات کشور ما، کارفرمایان هیچ تکلیفی برای تأمین ناهار کارگران در ساعات اداری ندارند. با دقت در مواد قانون کار، پی می‌بریم که قانون‌گذار مسئولیت ناهار کارگران در ساعات عادی کار و ساعات اضافه‌کاری معمول را از دوش کارفرمایان برداشته است و الزامی برای تأمین ناهار کارگران از جانب کارفرمایان وجود ندارد. بنابراین، کارگران باید در ساعت ناهار، غذای خود را تهیه کنند و هیچ‌گونه دادخواستی در این زمینه از جانب کارگران برای عدم تأمین وعده غذایی نهار از سوی کارفرما، پذیرفته نمی‌شود.

 

تمامی نکات کلیدی در مشاوره حقوق و دستمزد کار

 

همچنین اگر شما در قرارداد کار پذیرفته باشید که وجه غذا از حقوقتان کسر شود نمی‌توانید هیچ‌گونه شکایتی از کارفرما به دلیل کسر از حقوق داشته باشید. پس هنگام امضای قرارداد باید دقت لازم را داشته باشید. برای اینکه یک قرارداد مناسب با کارفرمای خود ببندید، می‌توانید از مشاوره حقوق و دستمزد لامینگو همراه با کارشناسان حقوقی مجرب و حرفه‌ای راهنمایی بگیرید. همچنین اگر کارفرما هستید می‌توانید از قسمت قراردادهای سفارشی یا آماده لامینگو استفاده کنید.

 

مشاوره حقوق و دستمزد

 

حق ناهار در ماه رمضان پرداخت می‌شود؟

براساس مبانی قانونی، امکان الزام کارفرمایان به پرداخت هزینه ناهار در ماه رمضان توجیهی ندارد. البته لازم به ذکر است که چنانچه کارفرما رویه‎ای مبنی بر پرداخت حق ناهار به کارگران در ماه رمضان داشته باشد، لازم است تغییر این رویه با موافقت کارگران صورت گیرد.

 

کانال تلگرام لامینگو

 

نتیجه‌گیری

حق ناهار یکی از مزایایی است که برخی از کارگران با شرایط خاصی مشمول آن می‌شوند و کارفرمایان باید آن را تأمین کنند. هیچ الزامی برای این حق کارگران در قانون کار به‌جز ماده 151 وجود ندارد و تکلیفی از این نظر برای کارفرمایان وجود ندارد. برای اطلاعات بیشتر در این زمینه و مشاوره حقوق و دستمزد می‌توانید به وبسایت و بلاگ لامینگو مراجعه کنید. همچنین، می‌توانید نظرات خود را در قسمت نظرات وبسایت با ما در میان بگذارید. کارشناسان لامینگو به بهترین نحو پاسخگوی شما می‌باشند.

 

18
برچسب ها :
نویسنده مطلب زهره لطفیان

دیدگاه شما

18 دیدگاه

  • حامد
    2 سال پیش

    سلام. عرف شرکت ساعت ناهار 13 الی 14 هست و ساعت کار تا ساعت 16:30. اگر کارفرما خارج از منطقه شهری کارگران را تا ساعت 23 به کار بگیرد و فقط ساعت 15:30 الی 16 برای ناهار زمان داشته باشند، آیا تهیه نهار و شام بر عهده کارگر است؟

    • نیلوفر جهانفر
      2 سال پیش

      با سلام و احترام،
      مطابق قانون تنها در کارگاه‌هائی که برای مدت محدود، به منظور انجام کاری معین ( راه سازی و مانند آن ) دور از مناطق مسکونی ایجاد می‌شوند، کارفرمایان موظفند سه وعده غذای مناسب و ارزان قیمت ( صبحانه ، نهار و شام ) برای کارگران خود فراهم نمایند، که حداقل یک وعده آن باید غذای گرم باشد.

  • امین
    2 سال پیش

    ایا کارگرانی که با قرارداد کارگری در اتش نشانی خدمت میکنن به عنوان اتش نشان .ایا شامل حق غذای میشوند ؟؟

    • نیلوفر جهانفر
      2 سال پیش

      با سلام و احترام،
      مطابق قانون کار، کارفرما علی‌الاصول وظیفه‌ای مبنی بر پرداخت حق غذا ندارد.

  • حسین
    2 سال پیش

    با سلام ، در کارگاهی که ساعات کار از ساعت ۱۰صبح تا ۲ بامداد است حق غذا به کارگر تعلق میگیرد؟

    • نیلوفر جهانفر
      2 سال پیش

      با سلام و احترام،
      مطابق قانون کارفرما وظیفه‌ای بر تأمین وعده غذایی برای کارگر ندارد مگر به موجب ماده ۱۵۱قانون کار.
      ماده 151- در کارگاه‌هایی که برای مدت محدود به منظور انجام کاری معین (راه سازی و مانند آن) دور از مناطق مسکونی ایجاد می شوند، کارفرمایان موظفند سه وعده غذای مناسب و ارزان قیمت (صبحانه ، نهار و شام) برای کارگران خود فراهم نمایند، که حداقل یک وعده آن باید غذای گرم باشد . در این قبیل کارگاه ها به اقتضای فصل، محل و مدت کار، باید خوابگاه مناسب نیز برای کارگران ایجاد شود.

  • علی
    1 سال پیش

    وعده غذایی ک ب کارگر تعلق میگرد ب چ شکل
    چند گرم و مخلفات چ چیزایی رو شامل میشود مثلا برنج چند گرم گوشت مرغ چند گرم نان و نوشابه و ماست از این قبیل باید ب کارگر بدهند یا اجباری نیس؟

    • نیلوفر جهانفر
      1 سال پیش

      با سلام و احترام،
      مطابق ماده ۱۵۱ قانون کار، در کارگاه‌هائی که برای مدت محدود، به منظور انجام کاری معین ( راه سازی و مانند آن ) دور از مناطق مسکونی ایجاد می‌شوند، کارفرمایان موظف‌اند سه وعده غذای مناسب و ارزان قیمت (صبحانه، نهار و شام) برای کارگران خود فراهم نمایند، که حداقل یک وعده آن باید غذای گرم باشد.

  • شهره
    1 سال پیش

    سلام.من بهیار هستم در بیمارستان .بخش زیر نظر پیمانکاره
    بعضی روزها ۲۴ ساعت سر کار هستیم و کارفرما هیچ غدا و وعده غذایی نمیدهد .ایا باید مبلغ ان را بپردازد یا خیر ؟مسیولیتی در قبال این کار دارد ؟ ممنون

    • نیلوفر جهانفر
      1 سال پیش

      با سلام و احترام،
      در صورت وجود قرارداد پیمانکاری این امر تابع توافق میان طرفین است.

  • ناصر
    1 سال پیش

    سلام.من در شرکتی کار میکنم که قبلامنطقه مسکونی نبوده وحق ناهار به کارگران خود در فیش حقوقی پرداخت میکرده والعان محدوده شرکت مسکونی شده و هنوز شرکت طبق ۲۰سال پیش حق ناهار را۳هزارتومان پرداخت میکند میخواستم بدونم العان چون این حق ناهار عرف شده درفیش میتوانیم شاکی بشیم کارگران ومبلغ حق ناهار را طبق روز بگیریم

    • نیلوفر جهانفر
      1 سال پیش

      با سلام و احترام،
      مطابق ماده ۱۵۱ قانون کار، در کارگاه‌هایی که برای مدت محدود به منظور انجام کاری معین (‌راه‌سازی و مانند آن) دور از مناطق مسکونی ایجاد می‌شوند،‌کارفرمایان موظف هستند سه وعده غذای مناسب و ارزان قیمت (‌صبحانه، نهار و شام) برای کارگران خود فراهم نمایند، که حداقل یک وعده آن باید‌ غذای گرم باشد. باید توجه داشت که در غیر اینصورت، کارفرما قانوناً وظیفه‌ای مبنی بر پرداخت حق ناهار نخواهد داشت و برای این مورد باید به قرارداد فی‌مابین رجوع کرد.

  • علی
    1 سال پیش

    سلام لطفا راهنمایی کنید که کسی که شیفت کاری شب صبح و شب و عصر(سه شیفت ۴ گروه) هستیم و در خارج از شهر کار می کنیم آیا شرکت موظف است ناهار شام و صبحانه بده یا نه ممنون

    • نیلوفر جهانفر
      1 سال پیش

      با سلام و احترام،
      مطابق ماده ۱۵۱ قانون کار، در کارگاه‌هایی که برای مدت محدود به منظور انجام کاری معین (راه سازی و مانند آن) دور از مناطق مسکونی ایجاد می‌شوند، کارفرمایان موظفند سه وعده غذای مناسب و ارزان قیمت (صبحانه، نهار و شام) برای کارگران خود فراهم نمایند، که حداقل یک وعده آن باید غذای گرم باشد. در این قبیل کارگاه‌ها به اقتضای فصل، محل و مدت کار، باید خوابگاه مناسب نیز برای کارگران ایجاد شود.

  • خسروی
    1 سال پیش

    با سلام ساعت کاری من از۶:۳۰ شروع میشه و معمولا تا ۲۱ خاتمه کار هستش آیا کارفرما میتونه حق ناهار از حقوق کارگر کسر کنه و آیا موظف نیست که ایاب و ذهاب بذاره

    • نیلوفر جهانفر
      1 سال پیش

      با سلام و احترام،
      مطابق ماده 152 قانون کار در صورت دوری کارگاه و عدم تکافوی وسیله نقلیه عمومی، صاحب کار باید برای رفت و برگشت کارکنان خود وسیله نقلیه مناسب در اختیار آنان قرار دهد در خصوص حق ناهار نیز تنها در شرایط خاصی کارفرما وظیفه پرداخت آن را خواهد داشت و در صورت انجام کار بیش از حداکثر مقرر، کارفرما موظف به پرداخت اضافه کاری به شما خواهد بود.

  • مهرداداصحابی
    12 ماه پیش

    سلام واحترام
    درشرکت جوجه کشی بصورت شیفتی مشغول فعالیت بودم
    آیا کارفرماموظف است غذای گرم به مابدهد
    لازم بذکراست ابتدای کار این قانون اجرامیشدامابعدازمدتی، کارفرما وعده دادکه پول به حسابتان واریزمیشوداماچنین چیزی عملی نشد
    همچنین محل کارم از جاده اصلی دوکیلومتر ب سمت خاکی میباشد
    آیا پول سرویس یاسرویس تعلق می‌گیرد؟
    باتشکر

    • نیلوفر جهانفر
      11 ماه پیش

      با سلام و احترام،
      این موارد مطابق آیین نامه شرکت تعیین می‌گردد و بر اساس قانون کار الزامی در این خصوص وجود ندارد.