مشاوره صدور پروانه ساختمانی برای املاک واقع در حریم رودخانه!

1 سال پیش
مشاوره صدور پروانه ساختمانی

شهرهایی که در کنار آب‌ها بنا شده‌اند، همواره آبادانی بیشتری داشته‌اند. به همین دلیل است که مردم در طول تاریخ همواره راغب به ساخت‌وساز در مجاورت رودخانه و چشمه‌ها و منابع آب بوده‌اند. امروزه نیز زندگی در کنار آب جذابیت‌های بسیاری برای افراد دارد؛ تا حدی که بسیاری از اشخاص، سرمایه خود را در ساختمان‌سازی‌های انبوه در مجاورت با دریا، رودخانه و دریاچه سرمایه‌گذاری می‌نمایند. ساخت‌وساز در جوار و حریم رودخانه، اما کار راحتی نبوده و نیازمند این است که مجوزهای لازم أخذ گردد. اگر افراد بدون داشتن تأییدیه‌های لازم اقدام به ساختمان‌سازی در کنار رودخانه نمایند، از سوی مراجع ذی‌ربط با این اشخاص برخورد خواهد شد و حتی اگر ساختمان‌سازی به اتمام رسیده باشد، ممکن است دستور قلع بنا صادر گردد. در مقاله مشاوره صدور پروانه ساختمانی قصد داریم تا شما را با ضوابط ساختمان‌سازی در حریم رودخانه آشنا کنیم.

 

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

مشاوره صدور پروانه ساختمانی در حریم رودخانه

هر رودخانه‌ای دارای یک بستر و حریم است. بستر رودخانه محلی است که رود در آن جریان دارد و حریم رودخانه پس از اتمام بستر آغاز می‌شود. در واقع، حریم رودخانه بخشی از زمین اطراف رودخانه است که پس از اتمام بستر رودخانه آغاز می‌شود و با توجه به میزان آب رودخانه و بارندگی، مساحت آن میان یک تا بیست متر می‌باشد. در حریم رودخانه‌ها اجازه ساخت‌وساز وجود ندارد و این امر ممنوع است و هرگونه دخل‌وتصرف در این ناحیه نیازمند دریافت تأییدیه‌های لازم از سازمان‌های مربوطه است. صدور پروانه ساختمانی در حریم رودخانه، نیازمند أخذ مجوز است و صوابط مخصوص به خود را دارد. انجام این اقدامات و طی کردن مراحل لازم، ممکن است کمی دشوار باشد و بهتر است اشخاصی که قصد أخذ پروانه ساختمانی در حریم رودخانه را دارند، پیش از اقدام، مشاوره صدور پروانه ساختمانی در حریم رودخانه را از مشاوران حقوقی دریافت نمایند.

برای دریافت مشاوره حقوقی صدور پروانه ساختمانی برای املاک در حریم رودخانه، شما می‌توانید با وکلا و مشاورین حقوقی لامینگو در ارتباط باشید. لامینگو یک استارتاپ حقوقی است که از وکلا، مشاوران و کارشناسان حقوقی خبره تشکیل شده است و خدمات حقوقی گوناگونی ارائه می‌نماید. توصیه می‌شود اگر قصد دارید تا برای ساختمان‌سازی در حریم رودخانه اقدام نمایید، پیش از آن حتماً مشاوره صدور پروانه ساختمانی برای املاک در حریم رودخانه را از همکاران ما در تیم حقوقی لامینگو دریافت نمایید. اقدام جهت أخذ این مجوزها بدون داشتن آگاهی از مقررات و ضوابط، دردسرهای زیادی به همراه داشته و ممکن است امری بی‌نتیجه باشد. در ادامه مطلب به بیان توضیحات لازم در ارتباط با دریافت مجوز برای ساخت‌وساز در حریم رودخانه خواهیم پرداخت.

 

مشاوره صدور پروانه ساختمانی

 

تعیین حدود رودخانه‌ها چگونه است؟

مطابق با مشاوره صدور پروانه ساختمانی املاک حریم رودخانه، اولین و مهم‌ترین موضوع برای اقدام جهت دریافت مجوزهای لازم برای ساخت‌وساز املاک در حریم رودخانه، تخمین و تعیین مساحت حریم رودخانه است. مساحت حریم هر رود با رود دیگر متفاوت است و این موضوع به عوامل بسیاری از جمله میزان بارندگی و حجم آب رود بستگی دارد. در آیین‌نامه مرتبط با حریم رودخانه، حریم رودها با توجه به میزان آبدهی آن‌ها مشخص شده است و سازمان‌های مربوطه باید بر اساس همین آیین‌نامه اقدام و حریم هر رود را تعیین و مطابق با این موضوع، مقررات لازم را وضع نمایند. برای مثال مقدار حریم رودخانه‌هایی که آب‌دهی آن‌ها بیش از پانزده متر مکعب در ثانیه می‌باشد، از هر طرف رود دوازده تا پانزده متر است و مقدار حریم رودخانه‌هایی که آب‌دهی‌شان ده الی پانزده متر مکعب در ثانیه است، از هر طرف رود هشت تا دوازده متر تعیین می‌شود.

 

صدور پروانه ساختمانی برای ساخت‌وساز املاک در حریم رودخانه

به‌طور کلی اشخاص برای ساخت هر مکان، بنا و ملکی باید مجوزهای لازم را از شهرداری دریافت نمایند. اگر اشخاص اقدام به ساخت‌وساز ملک بدون داشتن پروانه ساخت و مجوز نمایند، شهرداری مانع از ادامه دادن ساخت‌وساز خواهد شد و اگر بنا ساخته شده باشد، پلمپ می‌شود. در ارتباط با ساخت‌وساز املاک در برخی مناطق أخذ این مجوزها دشوارتر است و ساختمان‌سازی در برخی مناطق مانند حریم رودخانه‌ها بسیار دشوار است. در همین راستا، باید بدانید که نگهداری از حریم رودخانه بر عهده سازمان محیط زیست است و بنا بر اعلام این سازمان، شهرداری حق صدور مجوز برای ساخت‌وساز در محیط حریم رودخانه‌ها را ندارد.

با این وجود، اما شاهد این هستیم که املاک متعددی در حریم برخی از رودخانه‌ها ساخته شده است و به همین دلیل ممکن است برخی با خود تصور کنند ساختمان‌سازی در ناحیه حریم رود، مجاز است. در صورتی‌که این‌گونه نبوده و ساختمان‌سازی‌هایی که در بستر رودخانه انجام می‌شود اغلب یا به‌دلیل صدور مجوزهای غیرقانونی در ازای دریافت مبالغ هنگفت و یا به‌دلیل عدم تعیین درست و دقیق حریم رودخانه است. در نتیجه اگر شخصی قصد ساختن ملک در نزدیک یک رودخانه را دارد، باید به سازمان‌های مربوطه مراجعه نموده و پروانه ساخت را دریافت نماید. این سازمان‌ها پس از تعیین حریم رودخانه، مجوز ساخت ملک در زمین‌هایی که از اتمام حریم رودخانه آغاز شده و دیگر بخشی از حریم رود نیستند را صادر می‌نمایند. البته باید توجه داشت ساختمان‌سازی در زمین‌های مجاز نزدیک به رودخانه نیز قوانین و مقررات مخصوصی دارد و اشخاص باید ضوابط اعلامی را رعایت نمایند.

 

مشاوره صدور پروانه ساختمانی

 

مشاوره حقوقی معامله املاک و زمین‌های حریم رودخانه

در بخش‌های قبل نوشتار مشاوره صدور پروانه ساختمانی برای املاک در حریم رودخانه، توضیحاتی درباره صدور مجوز ساخت‌وساز در حریم رودخانه و مساحت حریم رودخانه بیان شد. در این بخش از مطلب نیز به بیان نکاتی در ارتباط با معامله‌زمین و ملک در حریم رودخانه خواهیم پرداخت. با توجه به قوانین و مقررات، امکان معامله زمین‌های حریم رودخانه وجود ندارد. در نتیجه، اگر شخصی قصد سند زدن این زمین‌ها را دارد، باید استعلام‌های لازم را از سازمان ثبت اسناد و املاک کشور أخذ نماید. پس از اینکه سازمان املاک و اسناد، وضعیت زمین‌های واقع در حریم رودخانه را مشخص کرد، یک نسخه از این اسناد را برای سازمان آب منطقه‌ای ارسال می‌نماید.

پس از آن، سازمانه منطقه‌ای آب، بررسی‌های کارشناسی را با توجه به مقررات و ضوابط قانونی انجام می‌دهد و حدود بستر و حریم رودخانه را مشخص می‌کند و برای سازمان ثبت اسناد و املاک کشور ارسال می‌کند. پس از آن‌که سازمان آب منطقه‌ای حدود بستر و حریم را مشخص کرد، اگر زمین مورد معامله در حدود حریم رودخانه واقع نبود، امکان سند زدن و انجام سایر معاملات وجود خواهد داشت.

 

این مطلب را نیز بخوانید: شرایط و نحوه دریافت مجوز اکتشاف و استخراج معدن چیست؟

 

آیا امکان اعتراض به استعلام حریم رودخانه وجود دارد؟

در برخی شرایط ممکن است پس از اعلام نتیجه استعلام سازمان آب منطقه‌ای، برخی افراد به نتیجه این استعلام اعتراض داشته باشند. به این معنا که شخصی برای دریافت مجوز ساخت‌وساز اقدام کرده است و در پاسخ به این درخواست به وی می‌گویند که امکان دریافت مجوز وجود ندارد. در این شرایط، بر اساس مشاوره صدور پروانه ساختمانی برای املاک در حریم رودخانه، چنین شخصی این امکان را خواهد داشت که به این موضوع اعتراض نماید. در این شرایط، فردی که قصد اعتراض به این استعلام را دارد، تا یک ماه زمان دارد تا به سازمان آب منطقه‌ای مراجعه نماید و اعتراض خود را اعلام نماید.

پس از ثبت اعتراض، این سازمان کمیسیونی متشکل از دو نفر کارشناس فنی ذی‌صلاح و یک نفر حقوقدان تشکیل می‌دهد و در ارتباط با این اعتراض تصمیم‌گیری می‌نمایند. این کمیسیون، بررسی‌های لازم را با توجه به مستندات موجود و نظر کارشناسان انجام می‌دهد و در برخی شرایط، برای انجام بررسی‌های بیشتر، اعضای این کمیسیون در محل حاضر می‌شوند تا مشاهدات میدانی خود را نیز اساس تصمیم‌گیری قرار دهند. رأی کمیسیون در پاسخ به اعتراض قطعی و برای شخصی که اعتراض خود را ثبت کرده است، لازم‌الاتباع می‌باشد.

 

کانال تلگرام لامینگو

 

جمع‌بندی مشاوره صدور پروانه ساختمانی

در طول تاریخ، زمین‌های واقع در مجاورت منابع آب، همواره ارزش بیشتری داشته و بزرگترین و اولین تمدن‌های تاریخ نیز در مجاورت رودها تشکیل شده‌اند. امروزه نیز همچنان افراد علاقه‌مند هستند تا در جوارد رودها و دریاها، ساختمان‌سازی کرده و املاکی در این مناطق داشته باشند. این موضوع اما بر اساس قوانین، ممنوع است و به‌طور کلی هرگونه دخل‌وتصرفی در حریم رودها ممنوع است و سازمان‌های ذی‌صلاح، مجوز ساخت‌ساز و معامله زمین‌های واقع در حریم رود را به اشخاص نمی‌دهند. این موضوع دلایل بسیاری دارد؛ ساختمان‌سازی در حریم رودخانه امکان آلوده شدن آب را افزایش می‌دهد و به محیط زیست آسیب‌های جدی وارد می‌کند. به همین دلیل، افرادی که قصد خرید زمین و ساخت‌وساز در اطراف رودخانه را دارند، باید ابتدا به سازمان‌های مربوطه مراجعه نمایند و درخواست خود را ثبت کنند. پس از انجام بررسی‌های لازم و احراز اینکه زمین مربوطه در حریم رود نیست، مجوز ساخت‌وساز صادر می‌شود.

در پایان، امیدواریم تا با مطالعه این مطلب، اطلاعاتی را که در نظر داشتید، دریافت کرده باشید. با این وجود، اگر همچنان نیاز به کسب اطلاعات بیشتر در ارتباط با صدور پروانه ساختمانی برای املاک در مجاورت رودخانه را دارید، پیشنهاد می‌شود با وکلا و مشاوران لامینگو در تماس باشید. شما می‌توانید برای مطالعه سایر محتواهای حقوقی، وارد بلاگ حقوقی لامینگو شده و سایر مطالب این بلاگ را که روزانه تهیه و منتشر می‌شود، مطالعه نمایید. اگر پرسشی درباره نوشتار فوق دارید، می‌توانید پرسش خود را در انتهای همین مطلب بنویسید تا همکاران ما در تیم حقوقی لامینگو به آن پاسخ دهند. لامینگو را به دوستان و آشنایان خود معرفی کنید و ما را در تلگرام، اینستاگرام و سایر شبکه‌های اجتماعی دنبال نمایید.

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب زهرا حامد

دیدگاه شما

بدون دیدگاه