راهنمای کامل شناخت انواع کمیسیون های شهرداری و وظایف هر یک از آن‌ها

1 سال پیش
کمیسیون های شهرداری

شهرداری یک نهاد عمومی است که وظایف مختلفی را در راستای امور شهری انجام می‌دهد. شهرداری برای انجام وطایف خود، نیاز به منابع مالی دارد. یکی از این منابع مالی، عوارض و مالیاتی است که از شهروندان دریافت می‌شود. نهاد شهرداری بخش‌های مختلف و کمیسیون‌های مختلفی دارد که هر یک از این کمیسیون‌‌ های شهرداری وظایف مخصوص به خود را دارند. در یک تعریف جزئی‌تر، باید بگوییم که کمیسیون‌های شهرداری وظیفه رسیدگی به تخلفات در زمینه‌های مختلف را دارند. برای مثال، کمیسیون 100 شهرداری وظیفه رسیدگی به تخلفات ساختمانی را داشته و کمیسیون ماده 77 نیز مرجع رسیدگی به اختلافات میان پرداخت‌کنندگان عوارض و شهرداری می‌باشد.

از آنجایی که افراد باید با توجه به شکایتی که دارند به یکی از این کمیسیون‌ها مراجعه کنند، در نتیجه بهتر است که با وظیفه هر یک از این کمیسیون‌های شهرداری آشنا باشند. در همین راستا در این نوشتار قصد داریم تا به توضیح انواع کمیسیون‌های شهرداری بپردازیم و اگر تمایل به کسب اطلاعات لازم در این زمینه دارید، تا پایان این مطلب با ما همراه باشید. توجه داشته باشید که اگر پس از مطالعه این مطلب همچنان نیاز به کسب اطلاعات بیشتر در این موضوع داشتید، شما می‌توانید با همکاران ما در ارتباط بوده و اطلاعات بیشتر را از این افراد دریافت کنید.

 

دریافت مشاوره حقوقی

 

انواع کمیسیون های شهرداری

بر اساس وظایفی که قانون برای شهرداری تعریف کرده است، مهم‌ترین کمیسیون‌های شهرداری که به رسیدگی به تخلفات می‌پردازند عبارت‌اند از:

1. کمیسیون ماده 100

2. کمیسون ماده 77

3. کمیسیون ماده 99

4. کمیسیون ماده 5

5. کمیسیون مندرج در ماده 8 قانون نوسازی

6. کمیسیون بند 20 ماده 55 قانون شهرداری‌ها

در ادامه مطلب به بررسی و توضیح هر یک از این کمیسیون‌ها و وظایفی که دارند خواهیم پرداخت.

 

وظیفه کمیسیون های شهرداری چیست؟

همانطور که در مقدمه مطلب بیان شد، هر یک از کمیسیون‌های شهرداری وظایفی دارد. در یک تعریف کلی اما باید بگوییم که کمیسیون‌های شهرداری مسئول رسیدگی به تخلفات هستند. بسته به این که تخلف مذکور چیست، کمیسیون مشخصی به آن رسیدگی خواهد کرد. کمیسیون‌‌ها پس از بررسی تخلف اقدام به صدور رأی خواهند کرد. آرای صادره از کمیسون‌های شهرداری قطعی و غیرقابل تجدیدنظر است، اما اشخاص می‌توانند به این آرا در دیوارن عدالت اداری اعتراض نمایند.

 

کمیسیون های شهرداری

 

کمیسیون ماده 100 شهرداری

هر شخصی که قصد انجام عملیات ساختمانی مانند ساخت و ساز ملک و یا تفکیک اراضی در محدوده شهر را دارد، باید مجوز لازم را از شهرداری دریافت کند. مطابق با کمیسیون‌ های شهرداری اگر ساخت و ساز بدون داشتن پروانه و بدون رعایت مقررات باشد، در این صورت شهرداری می‌تواند با ارسال مأمورین خود به محل، از ادامه ساخت و ساز جلوگیری کند. کمیسیون ماده 100 شهرداری مسئول رسیدگی به تخلفات ساختمانی است و تخلفاتی که در زمینه ساخت و سازهای شهری توسط مالکین اراضی و یا مهندسین انجام می‌شود، زیر نظر این کمیسیون بررسی خواهد شد. اعضای کمیسیون ماده 100 شهرداری عبارت‌اند از قاضی دادگستری به انتخاب وزیر دادگستری، نماینده شورای اسلامی شهر، نماینده وزارت کشور به انتخاب وزیر کشور و نماینده‌ای از شهرداری که حق رأی ندارد و برای بیان توضیحات فنی حاضر می‌شود.

همانطور که گفته شد، اگر در زمینه ساخت و ساز تخلفی ارتکاب یابد، شهرداری می‌تواند با آن برخورد کند. پس از برخورد با متخلف، پرونده باید فوراً به کمیسیون ماده 100 ارجاع شود. در اینجا ممکن است از خود بپرسید که کمیسیون ماده 100 شهرداری صلاحیت رسیدگی به چه تخلفاتی را دارد. از جمله تخلف‌هایی که در زمینه ساخت و ساز انجام می‌شود، به شرح زیر است:

1. احداث بنا و ملک بدون داشتن پروانه یا خارج از پروانه و مازاد بر آن

2. عدم احداث پارکنیک در ساختمان یا غیرقابل استفاده بودن پارکنیگ

3. عدم استحکام بنا

5. تجاوز به حریم و معابر شهری

6. عدم رعایت استانداردهای شهرسازی

7. تغییر کاربری زمین بدون داشتن مجوزهای لازم

8. تخلف تراکم مازاد

9. تخلفات مهندس ناظر

10. رسیدگی به عدم رعایت حدود پروانه.

 

این مطلب را نیز بخوانید: مشاوره صدور پروانه ساختمانی برای املاک واقع در حریم رودخانه!

 

کمیسیون ماده 77 شهرداری

شهرداری برای آن که بتواند خدمات عمومی مورد نیاز مردم را ارائه دهد، نیازمند منابع مالی است. یکی از این منابع، عوارض پرداختی توسط شهروندان است. عوارض انواع مختلف و قیمت‌های متنوعی نیز دارد. اما پرداخت این عوارض گاهی ممکن است سبب اختلاف میان شهرداری و مردم شود. در نتیجه، قانون مرجع مشخصی را تعیین کرده است که به این اختلافات رسیدگی کند. این مرجع رسیدگی، کمیسیون ماده 77 شهرداری است.

ماده 77 قانون شهرداری در این زمینه مقرر کرده است که «رفع هر گونه اختلاف بین مؤدی و شهرداری در مورد عوارض و بهای خدمات ارائه‌شده توسط شهرداری و سازمان‌های وابسته به آن، به کمیسیونی مرکب از نمایندگان وزارت کشور و دادگستری و انجمن شهر ‌ارجاع می‌شود. تصمیم کمیسیون مزبور قطعی است. بدهی‌هایی که طبق تصمیم این کمیسیون تشخیص شود، طبق مقررات اسناد لازم‌الاجرا به‌وسیله ‌اداره ثبت قابل وصول می‌باشد. اجرای ثبت مکلف است بر طبق تصمیم کمیسیون مزبور به صدور اجرائیه و وصول طلب شهرداری مبادرت نماید. در‌ نقاطی که سازمان قضائی نباشد، رئیس دادگستری شهرستان یک نفر را به نمایندگی دادگستری تعیین می‌نماید و در غیاب انجمن شهر انتخاب نماینده ‌انجمن از طرف شورای شهرستان به عمل خواهد آمد».

 

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

وظایف کمیسیون 77

همانطور که پیش از این بیان شد، هر یک از کمیسیون های شهرداری وظایف مخصوصی را دارند. در همین راستا وظایف کمیسیون 77 به شرح زیر است:

1. حل اختلاف میان پرداخت‌کنندگان عوارض و شهرداری

2. رسیدگی به استنکاف از پرداخت عوارض دریافتی

3. تقسیط بددهی مؤدیانی که قادر به پرداخت بدهی خود نیستند

4. رفع اختلاف میان مالک ملک و شهرداری در ارتباط با بدهی مالک

5. رفع اختلاف بین کلیه وزارتخانه‌ها، مؤسسات دولتی و خصوصی با شهرداری در مورد وصول هزینه مرمت خرابی‌های ایجادشده در سطح معابر به وسیله آن‌ها

6. تصمیم‌گیری در خصوص ادعای خسارت صاحبان دکه‌های نصب‌شده.

توجه داشته باشید که صلاحیت کمیسیون 77 در ارتباط با رفع اختلافات حقوقی و مالی، تنها در ارتباط با اختلافاتی است که ناشی از پرداخت عوارض است و در ارتباط با سایر اختلافات مالی و حقوقی که ناشی از موارد دیگری مانند جرایم تخلفات ساختمانی است، کمیسیون ماده 77 صالح نمی‌باشد. اگر اشخاص نسبت به آرای صادره از کمسیون 77 اعتراض داشته باشند می‌توانند به این رأی اعتراض نمایند. مرجع رسیدگی به این اعتراض، دیوان عدالت اداری است. دیوان عدالت اداری آرای کمیسیون را از حیث رعایت قوانین و مقررات مورد رسیدگی قرار می‌دهد. در همین راستا باید بدانید که سازمان‌های دولتی نیز حق اعتراض به آرای صادره از کمیسیون های شهرداری را دارند.

 

کمیسیون های شهرداری

 

کمیسیون ماده 99 شهرداری

یکی دیگر از انواع کمیسیون های شهرداری، کمیسیون ماده 99 است. اگر تأسیسات و بناهایی در شهرها برخلاف مجوزهای صادر شده ساخته شود، در این صورت این کمیسیون وظیفه رسیدگی دارد. منظور از ساخت و ساز برخلاف مجوز این است که تأُیسات برخلاف اصول شهرسازی و رعایت استانداردهای لازم ساخته شود. اعضای کمیسیون 99 عبارت‌اند از نماینده وزارت کشور، نماینده دادگستری و نماینده وزارت راه و شهرسازی. پس از اینکه برای تخلف پرونده تشکیل شد، متخلف وظیفه دارد توضیحات خود را ظرف 10 روز به این کمیسیون ارائه نماید. پس از آن، کمیسیون تشکیل جلسه داده و به پرونده رسیدگی می‌کند. اعتراض به رأی کمیسیون 99 تنها از طریق دیوان عدالت اداری ممکن است.

 

کمیسیون ماده 5

کمیسیون ماده 5 یکی از انواع کمیسیون های شهرداری است که وظیفه بررسی و تصویب نقشه طرح‌های تفصیلی شهرها را در هر استان بر عهده دارد. اعضای کمیسیون ماده 5 شامل استاندار (یا معاون عمرانی او)، شهردار شهر ذی‌ربط، نماینده وزارت مسکن و شهرسازی، نماینده وزارت جهاد کشاورزی، نماینده سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، نماینده شورای اسلامی شهر و نماینده سازمان نظام مهندسی متخصص در معماری یا شهرسازی بدون حق رأی می‌شود. با توجه به توضیحات بیان‌شده، می‌توان گفت وظایف کمیسیون ماده 5 عبارت است از:

1. بررسی و تصویب طرح‌های تفصیلی شهری

2. بررسی و تغییرات طرح‌های تفصیلی شهری

 

کانال تلگرام لامینگو

 

جمع‌بندی نوشتار کمیسیون های شهرداری

در این نوشتار درباره انواع کمیسیون‌های شهرداری و وظایف هر کدام از آن‌ها صحبت کردیم. شناخت کمیسیون‌های شهرداری به این دلیل حائز اهمیت است که هر کدام در حوزه خاصی فعالیت دارند. همه ما روزانه از خدمات مختلف شهرداری استفاده کرده و ممکن است گاهی با شهرداری دچار اختلافاتی شویم. این اختلاف ممکن است میان شهرداری با اشخاص حقیقی و یا شهرداری و اشخاص حقوقی باشد. با توجه به مطالب مذکور در این مقاله، متوجه شدیم که وظیفه اصلی کمیسیون‌های شهرداری رسیدگی به تخلفات ارتکابی و اختلافات است. آرای صادره از کمیسیون های شهرداری قابل اعتراض در دیوان عدالت اداری است.

همانطور که در مقدمه این مطلب ذکر شد، شما می‌توانید چنانچه نیاز به کسب اطلاعات بیشتری در این زمینه دارید با همکاران ما در تیم حقوقی لامینگو در ارتباط باشید. شما می‌توانید با مراجعه به مشاوران و وکلای لامینگو، مشاوره حقوقی مورد نظر را به صورت تلفنی، حضوری و یا آنلاین دریافت نمایید.

 

بلاگ لامینگو را دنبال کنید!

همه ما ممکن است در زندگی روزمره خود با مسائل حقوقی مواجه شویم. به همین دلیل، داشتن اطلاعات حقوقی یکی از ملزومات اجتماعی است. در همین راستا یکی از مؤثرترین راه‌های کسب اطلاعات حقوقی، مطالعه محتواهای حقوقی است.  شما می‌توانید در صورتی‌که قصد کسب اطلاعات حقوقی را دارید و از مطالعه این مطلب رضایت داشته‌اید، وارد بلاگ حقوقی لامینگو شوید و سایر محتواهای حقوقی این بلاگ را نیز مطالعه نمایید. در پایان پیشنهاد می‌شود اگر ابهام یا پرسشی درباره این موضوع در ذهن دارید، سؤال خود را با ما به اشتراک بگذارید تا همکاران ما در اسرع وقت به آن پاسخ دهند. لامینگو را در شبکه‌های اجتماعی مانند توییتر و اینستاگرام دنبال کنید و از به‌روزترین وقایع حقوقی مطلع شوید. در پایان پیشنهاد می‌شود ما را به دوستان و آشنایان خود نیز معرفی کرده و سبب افزایش دانش حقوقی این افراد شوید.

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب زهرا حامد

دیدگاه شما

بدون دیدگاه