صفر تا صد اختراع و ویژگی‌های آن‌که باید بدانید

مشاوره ثبت اختراع - پتنت

اختراع چیست و چه ویژگی‌هایی دارد؟ خیلی از کسانی که به دنبال اختراع و یا ثبت اختراع می‌روند، اطلاعات کافی و لازم را درباره آن ندارند. این موضوع می‌تواند تبدیل به یک چالش بزرگ در ادامه راه برای آنها شود. برای در اختیار گرفتن تمام حق‌وحقوق مادی و معنوی اختراع باید اطلاعات لازم را کسب کرده و سپس مطابق با دستورالعمل‌ها برای این امر اقدام کنید. در این راستا می‌توانید از خدمات مشاوره ثبت اختراع – پتنت استفاده نمایید. در این مقاله در کنار معرفی این خدمات قصد داریم تا شما را با ویژگی‌های اختراع آشنا کنیم تا از این طریق بتوانید با یک دید بهتر و مناسب‌تر برای این موضوع اقدام کنید. چه برای کسانی که در شروع راه هستند و چه کسانی که در انتهای مسیر اختراع هستند، داشتن این اطلاعات می‌تواند بسیار مفید و کاربردی باشد.

 

مشاوره ثبت اختراع – پتنت در لامینگو

مشاوره ثبت اختراع – پتنت خدماتی است که طی آن شما می‌توانید اطلاعات لازم برای ثبت اختراع خود را کسب کنید. همان‌طور که می‌دانید ثبت اختراع از نظر حقوقی اهمیت بسیار زیادی دارد. برای اینکه بتوانید تمام مراحل قانونی پتنت را پشت سر گذاشته و مالکیت فکری اختراع خود را به دست آورید، لازم است تا همراه با یک مشاور حقوقی با تجربه مدارک لازم را آماده نموده و برای پر کردن فرم‌های لازم اقدام نمایید. در غیر این صورت جدای از اینکه ممکن است نیاز به چندین ماه زمان داشته باشید، این پروسه برای شما طاقت‌فرسا خواهد شد. برای این منظور می‌توانید از خدمات عالی ما در لامینگو استفاده کنید. این خدمات با استفاده از تجربیات بهترین مشاورین ما در دسترس شما عزیزان قرار می‌گیرد. در لینک زیر آماده ارائه این خدمات به شما عزیزان هستیم.

 

دریافت مشاوره ثبت اختراع – پتنت

 

اختراع چیست؟

کلمه اختراع در لغت به معنی چیزی ساختن، چیزی نو درست کردن، به وجود آوردن و به‌نوعی ایجاد یک راه‌حل نوآورانه است. احتمالاً با ضرب‌المثل نیاز پدر اختراع است آشنا هستید. این ضرب‌المثل به‌خوبی مفهوم اختراع را می‌رساند. اختراع درواقع به وجود آوردن دستگاه و یا راه‌حلی برای حل یک مشکل است. حال می‌توان این دستگاه به‌عنوان اولین راه‌حل به وجود آمده برای مشکل مذکور تعریف شود و یا می‌تواند به عنوان یک راه‌حل جدیدتر و بهتر تلقی گردد.

در هر دو صورت این ایده به‌عنوان اختراع شناخته خواهد شد. اما اختراع برای اینکه به ثبت برسد، نیاز به داشتن ویژگی‌هایی دارد. این ویژگی‌ها در اکثر موارد مربوط به کشور خاصی نبوده و به‌صورت جهانی برای ثبت اختراع لحاظ می‌شود. در ادامه تمام موارد لازم را مرور می‌کنیم تا شما مخترعین عزیز اطلاعات لازم دراین‌باره را داشته باشید.

 

مشاوره ثبت اختراع – پتنت از تنظیم تا تسلیم با شما هستیم

 

 

 مشاوره ثبت اختراع - پتنت

 

ثبت اختراع چیست؟

اما بعد از تعریف اختراع بایستی ثبت اختراع را نیز برای شما تعریف کنیم. ثبت اختراع درواقع دریافت مدارک لازم برای اثبات مالکیت اختراع مذکور است. این‌که شما صرفاً یک اختراع انجام داده و هیچ کاری برای ثبت و استفاده از آن نکنید، هیچ فایده‌ای برای شما به دنبال نخواهد داشت. در حالی که با ثبت اختراع شما مالکیت فکری اختراع مذکور را در اختیار خواهید داشت و بدون نگرانی می‌توانید در عرصه‌های مختلف مدنظر خود از آن بهره‌برداری نمایید. ثبت اختراع مراحل مشخصی دارد که باید با استفاده از خدمات مشاوره ثبت اختراع – پتنت برای آن اقدام نمایید.

 

قانون ثبت اختراع در ایران

ثبت اختراع یک قانون جهانی است که در اکثر کشورهای جهان به رسمیت شناخته شده است. تعاریف مشخصی برای اختراع و ثبت اختراع در قانون کشور ما نیز وجود دارد. به‌موجب ماده 2 قانون ثبت اختراع، ابتکار و اختراعی قابل اثبات است که حاوی ابتکار جدید بوده و کاربرد صنعتی داشته باشد. این بند از قانون به تعریف شرایط لازم برای اختراع پرداخته و نکات مهمی را درباره آن گوشزد می‌نماید. همچنین ماده 26 قانون ثبت اختراع نیز شرایط لازم برای به ثبت رسیدن اختراع در اداره ثبت تهران را تعریف می‌نماید. طبق این ماده امکان استفاده از هر قسم اکتشاف یا اختراع جدید در رشته‌های مختلف صنعتی و غیر صنعتی به‌صورت انحصاری به مالک آن تعلق خواهد داشت.

 

 مشاوره ثبت اختراع - پتنت

 

کنوانسیون پتنت پاریس

کنوانسیون پاریس برای حمایت از مالکیت صنعتی معاهده‌ای است که در سال 1883 میلادی در شهر پاریس میان کشورهای جهان تنظیم شد. این کنوانسیون اجازه بهره‌برداری انحصاری از اختراع توسط مالکین را به آنها اعطا می‌کرد و کشورهای امضاء کننده این معاهده متقبل شدند تا از شروط مربوط به آن پیروی نمایند. کشور ایران نیز به‌عنوان عضو 147 در آذر ماه سال 1337 به این معاهده اضافه شد. تاکنون 153 کشور این معاهده را امضاء کرده و از شروط آن برای اعطای حق بهره‌برداری اختراع پیروی می‌نمایند. این معاهده در سه دسته از مقررات و دستورالعمل‌ها، کشورهای عضو را وادار به حمایت از مالکیت فکری اختراع می‌نماید.

  • موضوعات ملی
  • حق اولویت
  • و قوانین مشترک

این سه دسته دستورالعمل هستند. همچنین این معاهده به افراد اجازه می‌دهد تا اختراع خود را نه‌فقط در کشور خود بلکه در هر کشوری که از این معاهده پیروی می‌نماید، به ثبت برسانند. برای استفاده از این شرایط می‌بایست از خدمات مشاوره ثبت اختراع – پتنت استفاده کرده و مراحل آن را طی کنید.

 

اختراع با نوآوری متفاوت است

لازم است تا ابتدا این نکته را به شما عزیزان گوشزد کنیم که اختراع تعریف مشخصی داشته و تعریف آن با نوآوری کاملاً متفاوت است. نوآوری می‌تواند هر تغییر جزئی در یک روش قدیمی تلقی شود. هر نوآوری لزوماً یک اختراع جدید نیست. حتی خود مخترع نیز می‌تواند به مرور زمان برای هر چه بهتر کردن شرایط اختراع خود از نوآوری‌هایی استفاده نماید. ازاین‌رو نوآوری را نباید با اختراع اشتباه گرفت. در میان پژوهشگران حتی استفاده از یک روش جدید برای توضیح یک مسئله نیز به‌نوعی به‌عنوان نوآوری شناخته می‌شود.

 

پتنت

 

ویژگی‌های عمومی ثبت اختراع

اگر از خدمات مشاوره ثبت اختراع – پتنت استفاده کرده باشید، احتمالاً باید با ویژگی‌های پتنت نیز آشنا شده باشید. پتنت یا ثبت اختراع دارای دو دسته ویژگی است.

  • ویژگی‌های عمومی ثبت اختراع
  • ویژگی‌های رسمی ثبت اختراع

اهمیت اطلاع از این ویژگی‌ها مخصوصاً برای کاربرانی که به دنبال اختراع هستند، در این است که می‌بایست اختراع خود را منطبق بر این ویژگی‌ها تعریف نمایند. درواقع اختراعی که هر یک از این ویژگی‌ها را نداشته باشد، قابلیت ثبت نداشته و نمی‌توان از آن به‌عنوان ‌یک اختراع یاد کرد. ازاین‌رو اطلاع از این ویژگی‌ها برای کاربران امری الزامی است. در ادامه هر یک از ویژگی‌های لازم برای ثبت اختراع را به‌صورت کامل تشریح می‌کنیم.

 

جدید بودن و داشتن نوآوری (Novelty)

به‌عنوان اولین ویژگی، اختراع صورت گرفته باید جدید باشد و قبلاً مورد مشابهی از آن درست نشده باشد. این ویژگی بیان می‌کند که اختراعات جدید باید همراه با نوآوری باشند. به این معنی که اختراعی در گذشته با همان ویژگی‌ها و همان عملکرد جایی ثبت نشده باشد.

 

ابتکار نو و غیرتکراری (Inventive Step)

همچنین لازم است تا ابتکار به کار گرفته شده برای اختراع جدید بوده و غیرتکراری باشد. به این معنی که قرار نیست مخترع یک‌ بخش از یک دستگاه بزرگ‌تر را به‌عنوان اختراعی جدید معرفی کند و یا با ارتقاء بخش کوچکی از یک دستگاه دیگر برای ثبت اختراع آن اقدام نماید.

 

امکان استفاده و کاربردی بودن آن (Practical Use)

اختراع باید کاربردی و قابل استفاده باشد. به این معنی که در هر صنعتی و رشته‌ای که برای ثبت اختراع اقدام می‌کنید، اختراع مذکور بایستی قابل عملیاتی شدن را داشته باشد. اختراعی که فایده‌ای نداشته باشد، در مراحل ثبت اختراع با مشکل روبرو شده و به ثبت نخواهد رسید.

 

مشکلی را از میان بردارد

همچنین یکی دیگر از ویژگی‌ها مهمی که در قانون برای اختراع تعریف می‌شود، امکان حل یک مشکل با آن است. درواقع مخترع بایستی با تعریف یک نیاز و مشکل، با هدف برطرف کردن آن دست به اختراع زده باشد. این ویژگی نیز از مهم‌ترین ویژگی‌های اختراع به شمار می‌رود.

 

شامل موارد غیرقابل ثبت نباشد (Unpatentable Subject Matte)

همچنین یکی از مهم‌ترین موارد مربوط به اختراع که حتی لازم است از خدمات مشاوره ثبت اختراع – پتنت برای درک آن استفاده شود، این است که اختراع مذکور باید قابلیت ثبت داشته باشد. برای مثال اختراعی که هرچند کاربردی باشد اما باعث بروز اختلال در نظم جامعه شده و مشکلات این‌چنینی را به دنبال داشته باشد، قابلیت ثبت را نخواهد داشت. درواقع کاربرد اختراع باید همراه با سودمندی برای جامعه بوده و زیان‌بار نباشد. کشورهای مختلف تعاریف مشخصی از این ویژگی اختراع دارند که متناسب با شرایط جامعه خود آنها است.

 

افشاسازی شرایط استفاده از اختراع (Disclosure of Invention)

یکی دیگر از شرایط و ویژگی‌های لازم برای به ثبت رسیدن اختراع، افشاسازی شرایط استفاده از آن و نحوه بهره‌برداری از آن است. به این معنی که مخترع باید تمام قوانین و شرایط استفاده از اختراع را به‌صورت مشخص و واضح توضیح داده و سایرین را از نحوه استفاده از این دستگاه با خبر سازد. همچنین لازم است تا مخترع روش ساخت دستگاه را نیز به‌صورت کامل تشریح نماید. این ویژگی از این نظر مهم است که هم دزدی علمی صورت نگرفته و افراد اختراع دیگران را سرقت نکنند و هم اینکه اختراع صورت گرفته با قابلیت درک توسط کارشناسان به ثبت برسد.

 

پتنت

 

ویژگی‌های رسمی و اختصاصی اختراع

در کنار ویژگی‌های عمومی که برای اختراع برشمردیم، ویژگی‌های رسمی را نیز باید برای آن تعریف کنیم. ویژگی‌های رسمی تعریف شده برای اختراع بیشتر به مسائل حقوقی آن مربوط است تا به مسائل فنی. ازاین‌رو استفاده از خدمات مشاوره ثبت اختراع – پتنت برای این منظور می‌تواند ضروری باشد. در ادامه سه شرط رسمی اختراع را با هم مرور می‌کنیم.

 

الزام برای حق تقدم

این الزام که از آن به‌عنوان الزام زنانی نیز یاد می‌شود، این حق را برای مالک یک اختراع قائل می‌شود تا بعد از ثبت اختراع خود در یک کشور، حداکثر تا 12 ماه برای ثبت آن در سایر کشورها نیز اقدام نماید. به‌این‌ترتیب این حق برای مالک اختراع وجود دارد که زودتر از سایرین در کشورهای دیگر به‌عنوان حق تقدم برای ثبت اختراع خود اقدام نماید.

 

الزام برای افشای کامل

این الزام مخترع را وادار می‌نماید تا تمام اطلاعات مربوط به اختراع خود را به‌صورت کامل افشا نماید.

 

الزام برای اختراع واحد

این الزام نیز ازاین‌جهت تعریف شده است که مخترع با یک اظهارنامه و درخواست تنها می‌تواند برای ثبت یک اختراع اقدام نماید. برای تعداد اختراعات بیشتر لازم به استفاده از چند تقاضانامه وجود دارد.

 

اختراعات غیرقابل ثبت چیست؟

برای اینکه با ویژگی‌های اختراع بیشتر آشنا شده و آنها را بهتر درک کنید، در این بخش سعی داریم تا اختراعات غیرقابل ثبت را برای شما تشریح نماییم. دقت کنید که اگر از خدمات مشاوره ثبت اختراع – پتنت استفاده کرده باشید، می‌توانید تجربیات کارشناسان حقوقی را نیز درباره تفسیر قوانین مربوط به این موضوع در اختیار داشته باشید. به‌صورت کلی موارد زیر به‌عنوان اختراعات غیرقابل ثبت شناخته می‌شوند:

  • کشفیات، نشریه‌های علمی، روش‌های ریاضی و آثار هنری
  • روش‌ها و طرح‌های جدید برای فعالیت‌های ذهنی و اجتماعی و یا بهینه‌سازی روش‌های تجاری مرسوم
  • کشف روش‌های جدید معالجه بیماران انسان یا حیوان
  • کشف فرآیندهای بیولوژیک
  • همچنین مواردی که قبلاً در فنون و صنایع پیش‌بینی شده باشد.
  • هر چیزی که مخل نظم اجتماعی بوده و مخالف با نظام کشور مبدأ پتنت باشد.

 

 مشاوره ثبت اختراع - پتنت

 

خلاصه شرایط و ویژگی‌های اختراع در قانون

در انتها ویژگی‌های اختراع را به‌صورت خلاصه و تیتروار برای شما مرور می‌کنیم تا آنها را به خاطر سپرده و در صورت اقدام برای اختراع و ثبت اختراع آنها را رعایت نمایید. این ویژگی‌ها به شرح زیر هستند:

ویژگی‌های عمومی اختراع شامل:

  • جدید بودن و داشتن نوآوری (Novelty) که به الزام نوآوری معروف است.
  • ابتکار نو و غیرتکراری (Inventive Step) که به الزام غیربدیهی بودن معروف است.
  • امکان استفاده و کاربردی بودن آن (Practical Use) که به الزام سودمندی معروف است.
  • مشکلی را از میان بردارد. الزام کاربردپذیری
  • شامل موارد غیرقابل ثبت نباشد (Unpatentable Subject Matte) که به الزام موضوع مناسب معروف است.
  • افشاسازی شرایط استفاده از اختراع (Disclosure of Invention) یا الزام افشای کامل

ویژگی‌های رسمی و اختصاصی اختراع شامل:

  • الزام برای حق تقدم یا زمانی
  • الزام برای افشای کامل
  • الزام برای اختراع واحد

 

کانال تلگرام لامینگو

 

در انتها باید بدانید

به تعریف و توصیف تمام ویژگی‌های اختراع پرداختیم .همچنین اهمیت مشاوره ثبت اختراع – پتنت را نیز برای هر یک از این ویژگی‌ها شرح دادیم. لازم است تا در انتها یک بار دیگر به مخترعین عزیز یادآور شویم که اختراع یک فرایند کاملاً فنی است که نیاز به دانش و پشتکار دارد و ثبت اختراع یک فرایند کاملاً حقوقی که نیاز به دانش و تجربه حقوقی در این زمینه دارد. ازاین‌رو برای ثبت اختراع خود باید حتماً از مشاوره‌های لازم استفاده نمایند.

کاربرانی که به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در زمینه پتنت و ثبت اختراع هستند، می‌توانند سایر مقالات ما را در این موضوع در بلاگ حقوقی لامینگو دنبال نمایند. در انتهای این مقاله نیز امکان درج نظرات و سؤالات خود را خواهید داشت تا از این طریق پاسخ‌های مشاورین ما را نیز جویا شوید.

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب توحید ره‌گشای

دیدگاه شما

بدون دیدگاه