قولنامه چه زمانی یک سند رسمی محسوب میشود؟
به دلایل متعددی از قبیل عدم توانایی پرداخت مبلغ قرارداد در زمان اولیه و یا آماده نبودن ملک مورد نظر جهت خرید و فروش و یا پرداخت سایر هزینههای مورد نیاز جهت معامله داراییها، بهعنوان مثال پرداخت مبالغی جهت مالیات و یا عوارض شهرداری، اشخاص امکان انجام معامله اصلی را در زمان مذاکرات اولیه میان خود ندارند. لذا در پی یافتن راهحلی برای رفع این مشکل، افراد به انعقاد قولنامه میان خود روی میآورند. در این راستا، بهرهگیری از مشاوره حقوقی قولنامه چراغ راه این افراد خواهد بود.
قولنامه سندی است که در آن طرفین معامله اصلی هستند، متعهد میشوند در زمان و مکان معینی حضور یافته و به تعهدات مندرج در متن قولنامه عمل نمایند. قولنامه سندی عادی است که در قانون با رعایت شرایطی اعتبار داشته و هر یک از طرفین که در انجام تعهدات تعیینشده خود تخلف کنند، طرف دیگر میتواند با پیگیری این تخلف در دادگاه صالح، طرف متخلف را مجبور به انجام تعهد خود بکند. اما باید بدانید که تنظیم قولنامه نیز نکات و شرایط خاص خود را دارد و هر فردی که بخواهد قولنامهای بنویسد، باید این موارد را بداند. در غیر این صورت، ممکن است حق یکی از طرفین پایمال شود.
یکی از مراکزی که تخصص کافی در نوشتن قولنامه یا هر سند دیگری دارد و میتواند به شما در این زمینه کمک کند، پلتفرم هوشمند لامینگو است. برای این امکان کافی است که به وبسایت آنها مراجعه کرده و علاوه بر اینکه درخواست تنظیم قولنامه سفارشی خود را ثبت کنید، از کارشناسان این مجموعه، مشاوره حقوقی قولنامه دریافت کنید. در ادامۀ این مقاله از لامینگو همراه ما باشید تا در این زمینه اطلاعات بیشتری را در اختیار شما قرار دهیم.
ضرورت تنظیم قولنامه
زمانی که دو نفر باهم تعهد میکنند که در زمانی مشخصشده معاملهای را انجام دهند، بهتر است که این تعهد را در قالب یک قولنامه مکتوب کنند. زیرا ممکن است فروشنده مال خود را به شخص ثالث منتقل نکرده باشد، اما خریدار در زمان مشخصشده به وعدۀ خود عمل نکند، یا برعکس این موضوع اتفاق بیفتد و فروشنده بدقولی کند. در این صورت، به طرفین ضرر وارد میشود که برای جلوگیری از آن لازم است که قولنامه تنظیم شود. همچنین در قولنامهها وجهی را بهعنوان وجه التزام مشخص میکنند که در صورت انجام ندادن تعهد از سوی یکی از طرفین، باید آن وجه را بهعنوان خسارت به طرف دیگر پرداخت کند. سه روش برای تعیین وجه التزام در قولنامه وجود دارد که به شرح زیر هستند:
روش اول
در قولنامه تعیین میشود که در زمانی معین طرفین در مکانی مانند دفترخانه حاضر شده و برای تنظیم سند رسمی و انتقال مالکیت مال به خریدار اقدام کنند. درصورتیکه هر یک از طرفین حاضر نشود، باید علاوه بر اینکه مبلغ مشخصی را به طرف دیگر بپردازد، تعهد خود را نیز انجام دهد. در این صورت اگر عدم حضور احراز شود، طرف ملزم میشود که وجه التزام را پرداخت کند و به عهد خود نیز عمل کند.
روش دوم
روش دیگر این است که در قولنامه قید شود در صورت انجام ندادن تعهد، طرف متخلف تنها باید مبلغی را بهعنوان وجه التزام پرداخت کند؛ به این صورت که اگر فروشنده از فروش مال خود منصرف شود و عدم حضور وی در زمان و مکان مشخص احراز شود، باید وجه التزام تعیینشده را پرداخت کند. اما در این مورد خریدار نمیتواند فروشنده را مجبور به انجام تعهد که تنظیم سند رسمی و در نتیجه انتقال مال مورد نظر است، کند.
روش سوم
روش دیگر تعیین مبلغی بهعنوان خسارت تأخیر است که به ازای هر روز تأخیر تعیین میشود؛ یعنی اگر فروشنده در زمان مشخصشده در دفترخانه حاضر نشود، باید به ازای تمام روزهایی که تأخیر داشته است، مبلغ تعیینشده را برای هر روز پرداخت کند و همچنین تعهد خود را انجام دهد.
نکته مهم در مطالبه وجه التزام قراردادی این است که طرف محق در مطالبه، باید به تعهدات مندرج در قولنامه بهصورت کامل عمل کرده باشد؛ بهعنوان مثال، لازم است که در زمان مقرر در دفترخانه حضور پیدا کرده و اگر خریدار است مبلغ قرارداد را در زمان مقرر تهیه کرده و به دفترخانه ارائه نماید.
میتوانید برای کسب آگاهی بیشتر از نحوه صحیح تعیین وجه التزام در قرارداد، از مشاوره حقوقی قولنامه استفاده نمایید.
مشخصات قولنامه رسمی چیست؟
بهطور کلی قولنامه سندی عادی است و تنظیم کردن آن در بنگاههای معاملاتی موجب تبدیل آن به سند رسمی نمیشود. مطابق مفاد ماده 1287 قانون مدنی، چنانچه یکی از شرایط زیر محقق گردد، سند عادی به سند رسمی نبدیل خواهد شد:
- سند در اداره ثبت اسناد و املاک تنظیم شده باشد.
- سند در دفاتر اسناد رسمی تنظیم شده باشد
- سند نزد مأمورین رسمی در حدود صلاحیت آنها و مطابق مقررات تنظیم شده باشد.
بنابراین، اصل بر عادی بودن قولنامه است؛ مگر آنکه یکی از سه شرط فوق محقق شده باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر در این باره، میتوانید از مشاوره حقوقی قولنامه بهرهگیری نمایید.
این مطلب را بخوانید: همه آنچه که باید درمورد قولنامه بدانید!
7 توصیه برای کسانی که قصد تنظیم قولنامه را دارند!
توصیه 1
خریدار باید از تطابق مشخصات مال مورد معامله با آنچه در قولنامه درج شده است، اطمینان حاصل کند؛ بهعنوان مثال، بایستی بررسی کند که اندازه و مشخصات ملک دقیقاً مطابق آنچه به رؤیت وی رسیده است بوده یا خیر. همچنین درصورتیکه مورد معامله در رهن اشخاص و نهادهای متعدد است و یا اینکه بهعنوان وثیقه استفاده شده است، قابل خرید و فروش نمیباشد.
توصیه 2
طرفین باید نسبت به وجود اهلیت به هنگام انجام معامله در وجود یکدیگر مطمئن باشند و بهمنظور ایجاد اطمینان، اقدامات متناسبی را در این راستا اتخاذ نمایند. منظور از اهلیت، توان قانونی برای انجام معامله است که شامل داشتن سن قانونی برای معامله (صغیر نبودن)، توانایی در مداخله در انجام امور مالی (سفیه نبودن) و مجنون نبودن. بهعنوان مثال در صورت پیری و زوال عقل مالک، لازم است خریدار به ادارۀ سرپرستی محجورین مراجعه کند و نسبت به عدم ذکر نام مالک در آنجا اطمینان حاصل کند.
توصیه 3
گواهی انحصار وراثت، سند تعیینکننده مشخصات و تعداد وراث متوفی است. درصورتیکه یکی از وراث متوفی، به این سمت اقدام به فروش مالی میکند، خریدار باید نسبت به وارث بودن قانونی این شخص مطمئن گردد. همچنین باید اطمینان یابد که فرد فروشنده مشمول عنوان فرار از خدمت یا ممنوعالمعامله نباشد؛ زیرا در چنین شرایطی فروشنده نمیتواند ملک را بهصورت رسمی به خریدار انتقال دهد.
توصیه 4
خریدار باید به این نکته نیز توجه کند که تا قبل از انتقال کامل مال به او چه از طریق انتقال سند مالکیت یا به هر طریق دیگری، کل مبلغ مندرج در قولنامه را به فروشنده پرداخت نکند. همچنین باید مطمئن شود که ملک مورد نظر مستأجر نداشته باشد و اگر مستأجر دارد باید در قولنامه ضمانت، مهلت و ترتیب تخلیه ملک توسط مستأجر قید شود. برای آگاهی ازجزئیات موارد گفتهشده، از مشاوره حقوقی قولنامه کمک بگیرید.
توصیه 5
فروشنده باید مطمئن شود که خریدار توان مالی برای پرداخت کل وجه را دارد و در قولنامه قید شود که اگر خریدار این توان را نداشت، فروشنده حق ابطال قولنامه را داشته باشد. همچنین فروشنده نباید مال مورد نظر را تا قبل از دریافت کامل مبلغ آن به خریدار واگذار کند.
توصیه 6
درصورتیکه مال مورد معامله بهصورت مشاع بوده و چندین نفر مالک آن باشند، امضای تمامی مالکان در سند قولنامه الزامی است؛ مگر اینکه مالکان، یک نفر را از میان خود بهسمت وکالت انتخاب نمایند که در این صورت امضای ایشان کفایت میکند.
توصیه 7
پیش از امضای قرارداد خود، استفاده از خدمات مشاوره حقوقی قولنامه را فراموش نکنید.
سخن پایانی
تنظیم قولنامه کاری سخت و حساس است و به دقت زیادی نیاز دارد. از این رو، اگر قصد تنظیم یک قولنامه را دارید، بهتر است برای این کار ابتدا مشاوره حقوقی قولنامه دریافت کنید. با مراجعه به وبسایت لامینگو، میتوانید از کارشناسان این مجموعه بخواهید تا در این امر شما را یاری کنند.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید
در این مقاله مطالب مهمی را در مورد تنظیم قولنامه بیان کردیم که امید میرود شما را کمک کرده باشد. میتوانید نظرات و پیشنهادات خود را در مورد این مطلب در قسمت نظرات وبسایت با ما در میان بگذارید. همچنین مطالب دیگر در این زمینه را نیز میتوانید از قسمت بلاگ لامینگو مطالعه کنید.
دیدگاه شما