آنچه لازم است در مورد تنظیم قرارداد پیمانکاری بدانید!

3 سال پیش
تنظیم قرارداد پیمانکاری

قرارداد پیمانکاری از جمله قراردادهایی است که بسیار مورداستفاده قرار می‌گیرد. قرارداد پیمانکاری میان اشخاص تنظیم می‌شود که در آن تعهدات، مسئولیت‌ها و شرایط لازم هر یک از طرفین قرارداد ذکر می‌شود. با استفاده از این قرارداد رابطه بین افراد مشخص می‌شود و هم چنین حد و مرز مسئولیت‌ها شناخته می‌شود. تنظیم قرارداد پیمانکاری اصول و قواعد منحصر به فردی دارد که تنها متخصصان حقوقی قادر به نوشتن آن هستند. به همین دلیل تیم حقوقی لامینگو اقدام به تنظیم این نمونه قرارداد کرده است که در ادامه بیشتر درباره تنظیم قرارداد پیمانکاری صحبت خواهیم کرد.برای تنظیم قرارداد پیمانکاری زیرنظر مشاوران حقوقی ازطریق لینک زیر مارا دنبال کنید.

 

تنظیم قرارداد پیمانکاری

 

قرارداد پیمانکاری چیست؟

مشاغل و کسب‌وکارهایی که در دنیای امروزی آن‌ها را مشاهده می‌کنیم، با استفاده از قرارداد پیمانکاری صورت می‌گیرد. در واقع در این نوع قرارداد رابطه بین کارفرما و پیمانکار به طور دقیق مشخص می‌شود که می‌تواند مربوط به ایجاد ساختمان، حمل‌ونقل، تهیه یا تدارکات کالا و…باشد.

در زمان تنظیم قرارداد باید ابتدا طرفین قرارداد به طور دقیق مشخص شوند و رابطه آنها با یکدیگر کاملاً تعیین شود. سپس در قرارداد به طور کامل به شرح اینکه چه توقعاتی از یکدیگر دارند و خواهان دریافت چه خدماتی هستند پرداخت.

تنظیم قرارداد پیمانکاری بسیار فراتر از آن چیزی است که افراد فکر می‌کنند، زیرا باید شامل مواردی از قبیل مشخصات طرفین قرارداد، موضوع پیمانکاری، مدت پیمان و مبلغ نیز باشد.

 

قرارداد پیمانکاری دولتی چست؟

قرارداد پیمانکاری دولتی به قراردادی گفته می‌شود که یک طرف آن دولت قرار دارد. در واقع دولت به عنوان کارفرما در این قرارداد قرار گرفته است. قرارداد پیمانکاری دولتی با خصوصی تفاوت چندانی ندارد و تنها در یک مورد خاص با یکدیگر فرق می‌کنند.

اصلی‌ترین تفاوت پیمانکار دولتی و خصوصی در لزوم رعایت شرایط عمومی پیمان و مصوبه و آیین‌نامه‌هایی است که از سوی سازمان و ادارات ابلاغ می‌شود.

 

تنظیم قرارداد پیمانکاری

 

انواع قراردادهای پیمانکاری

قراردادهای پیمانکاری انواع مختلفی دارند که در ادامه مهم‌ترین آن‌ها را بیان می‌کنیم.

قراردادهای دائمی: این نوع قرارداد برای موضوعاتی مناسب است که در حال تکرار هستند. در واقع در این قرارداد از هزینه‌های مناقصه صرفه‌جویی می‌شود و سرعت عمل پیمانکار بیشتر خواهد شد.

قراردادهای پرداخت کلی: پیمانکار کل پروژه را با توجه به هزینه‌ای که در ابتدا مشخص کرده و در قرارداد ثبت کرده است انجام می‌دهد. انواع قیمت این قراردادها به دو صورت شناور و ثابت است.

قراردادهای سنجشی: این نوع قرارداد برای پروژه‌هایی مناسب است که هزینه آنها تا اتمام کار مشخص نیست بنابراین قیمت قرارداد را بر مبلغ مشخصی تعیین نمی‌کنند و در انتهای کار با توجه به پارامترها و جزئیات ،مبلغی را به عنوان هزینه ی نهایی اعلام می‌کنند.

قراردادهای مدیریتی: در این قرارداد همان‌طور که از نامش پیدا است ترجیح کارفرما بر این است  که از یک شرکت یا سازمان برای هماهنگی امور و مدیریت آن‌ها استفاده کنند و تأکید دارند در قرارداد مدیریتی یک پیمانکار تخصصی را برگزینند.

قراردادهای بازپرداخت هزینه: قرارداد بازپرداخت هزینه از جمله قراردادهایی است که حداقل یک‌بار از آن استفاده کرده‌اید. در این قرارداد کارفرما قبل از شروع کار هزینه‌های اولیه به همراه مبلغ توافقی پروژه را پرداخت می‌کند.

قراردادهای طراحی و ساخت: در این نوع قرارداد ،پیمانکار تنها طراحی و ساخت پروژه را به عهده می‌گیرد . کارفرما از ابتدا خواسته‌های خود را بیان کرده و در اختیار پیمانکار می‌گذارد و پیمانکار بعد از بررسی خواسته‌های کارفرما با بهترین کیفیت آن‌ها را ارائه می‌دهد.

قراردادهای ساخت و توسعه: قرارداد ساخت و توسعه از رایج‌ترین قراردادها است که طرفداران زیادی دارد که در آن وظایف و اختیارات پیمانکار به‌صورت دقیق مشخص می‌شود. پرداخت‌ها باتوجه‌ به پیشرفت پروژه صورت می‌گیرد و مابقی هزینه، بر اساس میزان بهره‌وری پرداخت خواهد شد.

اهمیت تنظیم قرارداد پیمانکاری

متأسفانه در حال حاضر تنظیم قرارداد پیمانکاری بین عموم افراد تبدیل به فرهنگ نشده است و بسیاری از مردم و مدیران شرکت‌های بزرگ، از روش‌های سنتی و شفاهی برای عقد قرارداد استفاده می‌کنند. این‌گونه روش‌های تنظیم قرارداد ، قانونی نیستند و با خطرپذیری زیادی روبرو خواهند بود. در صورتی که با تنظیم قراردادهای اصولی و دقیق توسط متخصصان حقوقی می‌توان خطرپذیری را تا حد بسیار بالایی مدیریت کرد.

لازم است که بدانید منظور از تنظیم قرارداد، قراردادی نیست که مردم عادی بتوانند با اطلاعات غیرحقوقی آن را بنویسند و یا نمونه‌هایی را از اینترنت کپی کنند بلکه منظور قراردادی است که شخص آشنا با مسائل حقوقی نسبت به تنظیم آن اقدام می‌کند که چنین قراردادهایی تضمین امنیت حقوقی را به دنبال دارند.

بنابراین در زمان عقد قرارداد بهتر است از نمونه قراردادهایی استفاده کرد که توسط تیم حقوقی نوشته شده باشد. در صورت عدم رعایت قوانین حقوقی، قرارداد ارزش خود را از دست می‌دهد و چندان اعتباری نخواهد داشت.به همین خاطر تیم حقوقی لامینگو اقدام به تنظیم نمونه قرارداد پیمانکاری کرده است که توسط متخصصان حقوقی نوشته شده است. برای دریافت این نمونه قرارداد می‌توانید به سایت لامینگو مراجعه کرده و آن را دریافت کنید.

 

تنظیم قرارداد پیمانکاری

 

مزایای قرارداد پیمانکاری چیست؟

یکی از مزایای قرارداد پیمانکاری ، تنوع بالا در موضوعات مختلف است. قرارداد پیمانکاری به گونه ای است که نیاز مندی‌ها و احتیاج‌های یک کارفرما را در سطح وسیع و نسبت به موضوعات مختلف پاسخگو می‌باشد.انواع این قرارداد پیمانکاری همانطور که ذکر شد،به اختصار عبارتند از:قرارداد های دائمی،پرداخت کلی،سنجشی ،مدیریتی،بازپرداخت هزینه،طراحی و ساخت و ساخت و توسعه.

در قرارداد پیمانکاری مجموعه اسناد و مدارکی وجود دارد که از آن به عنوان شرایط عمومی و اختصاصی یاد می‌شود. این قرارداد با تمام جزئیاتی که دارد چارچوب کلی برای پیمان میان کارفرما و پیمانکار را تعیین می‌کند.

سومین مزیتی که در قرارداد پیمانکاری وجود دارد آن است که توسط این قرارداد ، کارفرما به بسیاری از اهداف خود دسترسی پیدا می‌کند. برخی از این اهداف عبارت‌اند از جلوگیری از فساد، تاریخ تحویل پروژه، حفظ و حراست از حقوق که بسیار مورد اهمیت هستند.

آنچه در نوشتن یک قرارداد از اهمیت بالایی برخوردار است رعایت قوانین و اصول تنظیم قرارداد است زیرا هر بی‌توجهی و اشتباه در آن می‌تواند باعث ضرر و زیان‌های زیادی شود. به همین دلیل است که تاکید می‌کنند تنظیم قرارداد  میبایست توسط افرادی صورت بگیرد که از دانش حقوقی برخوردارند.

 

تفاوت کارفرما و پیمانکار چیست؟

برای پیش بردن یک پروژه میان کارفرما و پیمانکار قراردادی به نام قرارداد پیمانکاری نوشته می‌شود. این دو در پروژه وظایف و مسئولیت‌های متفاوتی دارند که اگر به درستی صورت گیرد، امکان با موفقیت به اتمام رساندن پروژه افزایش می‌یابد. اگر به درستی با جایگاه کارفرما و پیمانکار آشنایی ندارید با خواندن موارد زیر، حتما به جایگاه و وظایف آن‌ها پی خواهید برد.

کارفرما برای انجام پروژه، پیمانکاری را انتخاب می‌کند و پیمانکار موظف است که کارها را طبق موارد گفته شده توسط کارفرما پیش ببرد.

تفاوت دیگری که پیمانکار با کارفرما دارد این است که کارفرما وظیفه دارد پرسنل خود را بیمه کند اما پیمانکار تنها می‌تواند حق بیمه آن‌ها را پرداخت کند. در واقع کنترل پیشرفت پروژه با کارفرما است و وظیفه پیشبرد پروژه با پیمانکار است.

همان طور که به آن اشاره کردیم پیمانکار توسط کارفرما انتخاب شده است .به همین دلیل باید تمامی موارد مربوط به گزارش کار را به اطلاع کارفرما برساند.

انتخاب نوع قرارداد پیمانکاری با کارفرما است که وی باید انتخاب کند ، نسبت به شرایط و وظایف چه نوع قرارداد پیمانکاری را تعیین می‌کند.

کارفرما می‌بایست مدت زمان پروژه را تعیین کند و پیمانکار را در اطلاع بگذارد. در مقابل پیمانکار نیز باید مطابق با زمان مشخص شده کارها را به انجام برساند.

 در حالت عادی امکان فسخ معامله برای کارفرما در هر زمان دلخواه، بدون وجود خیارات قانونی وجود ندارد.مگر اینکه در متن قرارداد ذکر کرده باشند که در صورت تخلف از برخی موارد، مانند اینکه در صورت عدم تسویه کارفرما با پیمانکار تا تاریخ مشخصی یا تهیه مصالح بی کیفیت توسط پیمانکار و… امکان فسخ معامله برای طرفین وجود داشته باشد . این موضوع کاملا بستگی به مفاد قرارداد تنظیم شده دارد. 

 

کانال تلگرام لامینگو

 

سخن پایانی

همان طور که در مقاله به آن اشاره کردیم تنظیم قرارداد پیمانکاری بسیار رواج دارد و اصولی نوشته شدن آن از اهمیت بالایی برخوردار است. برای اینکه در زمان انجام پروژه به مشکل و اتفاق‌های پیش‌بینی نشده برخورد نکنید، می‌بایست در تنظیم قرارداد پیمانکاری هوشمند و آگاه باشید. بسیاری از افراد به دلیل نداشتن آگاهی در این زمینه با ضرر و زیان‌های زیادی روبرو شده‌اند زیرا خود به صورت سنتی اقدام به تنظیم قرارداد کرده‌اند. اگر قرارداد به دست متخصصان حقوقی نوشته شود بی‌تردید از هر گونه مشکل و زیان‌ دور خواهد بود.

اگر شما هم به دنبال قراردادهای اصولی هستید که با رعایت قوانین و مقررات نوشته شده باشد می‌توانید به تیم حقوقی لامینگو مراجعه کنید، زیرا متخصصان حقوقی لامینگو اقدام به تنظیم بهترین قراردادها کرده‌اند که نگرانی بابت آن وجود نخواهد داشت. از طرفی برای بالا بردن اطلاعات خود می‌توانید به مجله حقوقی لامینگو مراجعه کنید و اطلاعات خود را در زمینه موردنظر به روز نگه دارید. فراموش نکنید که نظرات و انتقادات خود را در قسمت نظرات با ما به اشتراک بگذارید. امیدواریم از مطالب خوانده شده بهره کافی را برده باشید و جواب سؤالات خود را دریافت کرده باشید.

3
برچسب ها :
نویسنده مطلب مطهره راضی

دیدگاه شما

3 دیدگاه