منظور از شروع به جرم سرقت چیست و چه مجازاتی دارد؟
مشاوره حقوقی سرقت در موارد بسیاری کاربرد دارد. یکی از این موارد آشنایی با جزییات مجازات مجرمان پرونده سرقت است. قانون برای تمام حالات وقوع جرم پیشبینی کرده و مجازات متناسب آن را بیان کرده است؛ حتی در مواردی که ارتکاب جرم آغاز شود اما به اتمام نرسد. در این مطلب نظرات قانون درباره مجازات فردی که شروع به جرم سرقت کرده است، برای شما مخاطبان محترم بیان میشود.
منظور از شروع به جرم چیست؟
گاهی فردی قصد ارتکاب عملی مجرمانه دارد اما عاملی باعث میشود وی به هدف خود نرسد. در چنین حالتی از منظر قانون فرد شروع به جرم کرده است. مطابق ماده 122 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 هرکس قصد ارتکاب جرمی کرده و شروع به اجرای آن نماید، لکن بهواسطه عامل خارج از اراده او قصدش معلق بماند، همچنین هرگاه رفتار ارتکابی ارتباط مستقیم با ارتکاب جرم داشته، لکن به جهات مادی که مرتکب از آنها بیاطلاع بوده وقوع جرم غیرممکن باشد، اقدام انجامشده شروع به جرم محسوب میشود. این جرم انواع مختلف دارد که شروع به جرم سرقت یکی از آنهاست.
مجازات شروع به جرم در قانون چیست؟
شروع به جرم تنها در مواردی جزء اعمال مجرمانه محسوب میشود که قانون بدان تصریح کرده باشد. مجازات این جرم، به سه دسته تقسیم میشود:
الف- در جرائمی که مجازات قانونی آنها سلب حیات، حبس دائم یا حبس تعزیری درجه یک تا سه است به حبس تعزیری درجه چهار (یعنی بیش از پنج تا ده سال)؛
ب – در جرائمی که مجازات قانونی آنها قطع عضو یا حبس تعزیری درجه چهار است به حبس تعزیری درجه پنج (یعنی بیش از دو تا پنج سال)؛
پ – در جرائمی که مجازات قانونی آنها شلاق حدی یا حبس تعزیری درجه پنج است به حبس تعزیری (یعنی بیش از شش ماه تا دو سال) یا شلاق یا جزای نقدی درجه شش محکوم میشود.
نکته: از جزییات این ماده مشخص است که جرائم درجه شش و هفت و هشت شروع به جرم ندارند.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره مجازات شروع به جرم سرقت در موارد مختلف آن، میتوانید از تیم لامینگو مشاوره حقوقی سرقت را دریافت نمایید.
اگر فردی صرفاً قصد ارتکاب جرم داشته باشد یا بعد از شروع به جرم به اراده خود آن را ترک کند مستوجب این مجازات است؟
خیر؛ براساس ماده 123 «مجرد قصد ارتكاب جرم و يا عمليات و اقداماتي كه فقط مقدمه جرم است و ارتباط مستقيم با وقوع جرم ندارد، شروع به جرم نيست و از اين حيث قابل مجازات نميباشد.» و مطابق ماده 124 «هرگاه کسی شروع به جرمی نماید و به اراده خود آن را ترک کند به اتهام شروع به آن جرم، تعقیب نمی شود لکن اگر همان مقدار رفتاری که مرتکب شده است جرم باشد به مجازات آن محکوم میشود.»
شروع به جرم سرقت به چه معناست؟
سرقت براساس آنچه در ماده 267 قانون مجازات اسلامی آمده، عبارت از ربودن مال متعلق به غیر است. رکن اصلی سرقت، ربایش است. اگر فردی با قصد مجرمانه، اقدام به سرقت مالی نماید اما عاملی غیر از ترک ارادی جرم مثلاً دستگیرشدن توسط پلیس، هدف او را معلق سازد، چون تا زمانیکه عمل ربودن محقق نشود نمیتوان اظهار کرد که سرقت رخ داده است، قانونگذار اقدام این فرد را شروع به جرم سرقت تلقی میکند.
این مطلب را نیز بخوانید: اثبات سرقت به چه معناست و با چه ادلهای امکانپذیر است؟
ارکان تحقق شروع به جرم سرقت چیست؟
- قصد ارتکاب جرم (عنصر معنوی): فردی قصد ربایش مال دیگری را داشته باشد؛
- شروع عملیات اجرایی جرم: بدین معنا که فرد با آمادهسازی ابزار یا شکستن حرز و.. عملیات سرقت را آغاز کند؛
- ناتمام ماندن سرقت بهعلت وجود مانع غیرارادی: قبل از تحقق کامل جرم سرقت، عاملی بهجز اراده فرد مانع از وقوع سرقت شود، با فرض اینکه درصورت نبود آن عامل، ربایش مال غیر صورت میگرفت.
برای آسانتر شدن موضوع، تصور کنید فردی بهقصد سرقت از منزلی، از دیوار خانه بالا میرود و وارد خانه میشود. سپس به قصد سرقت عتیقهای وارد اتاق میشود. اگر هنگام برداشتن عتیقه، بهدلیل بیدارشدن صاحب خانه موفق به ربودن مال نشود، عمل او، مصداق شروع به جرم سرقت است چون دخالت عاملی خارج از اراده او، فرد را به هدفش نرسانده است.
در قانون، برای شروع به جرم سرقت حدی چه مجازاتی تعیین شده است؟
براساس ماده 278 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392، حدّ سرقت به این شرح است: الف ـ در مرتبه اول، قطع چهار انگشت دست راست سارق از انتهاي آن است، به طوري كه انگشت شست و كف دست باقي بماند. ب ـ در مرتبه دوم، قطع پاي چپ سارق از پايين برآمدگي است، به نحوي كه نصف قدم و مقداري از محل مسح باقي بماند. پ ـ در مرتبه سوم، حبس ابد است. ت ـ در مرتبه چهارم، اعدام است هر چند سرقت در زندان باشد.
بنابراین مجازات شروع به جرم سرقت حدی برای بار اول و دوم، مطابق بند ب ماده 122 حبس تعزیری درجه پنج (یعنی بیش از دو تا پنج سال) است. همچنین برای بار سوم و چهارم مطابق بند الف ماده مذکور حبس تعزیری درجه چهار (یعنی بیش از پنج تا ده سال) تعیین میشود.
این مطلب را نیز بخوانید: انواع سرقت و تفاوت آنها با یکدیگر
در قانون، برای شروع به جرم سرقت تعزیری چه مجازاتی تعیین شده است؟
براساس ماده 655 قانون مجازات اسلامی، مجازات شروع به جرم سرقت مندرج در ماده 651 (سرقت مقرون به پنج شرط)، ماده 652 (سرقت مقرون به آزار یا مسلحانه)، ماده 653 (راهزنی غیرمحاربه) و ماده 654 (سرقت جمعی شبانه و مسلحانه غیرمحاربه) تا پنج سال حبس و شلاق تا 74 ضربه است.
این مطلب را نیز بخوانید: سرقت مسلحانه، مجازات و سایر نکات حقوقی پیرامون آن
تکلیف شروع به جرم سرقت در مواردی که قانون بدان تصریح نکرده چیست؟
صرف شروع به جرم سرقت در مواردی که قانون برای آنها صراحتاً مجازات بیان نکرده، در قانون جرمانگاری نشده است. قاضی مجازات مرتکب را بسته به اقدامات مجرمانهای که به قصد سرقت انجام داده است، تعیین خواهد نمود. بهعنوان نمونه در مثالی که در ابتدا بیان شد، قاضی مطابق ماده 694 قانون مذکور، فرد را به جرم ورود بدون اذن به منزل دیگری، به حبس از شش ماه تا سه سال مجازات مینماید.
اگر فردی مرتکب چند فقره سرقت و شروع به جرم سرقت شده باشد، مجازات او چیست؟
مطابق ماده 134 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392، فردی که علاوه بر سرقتی که بهنتیجه رسیده است، شروع به جرم سرقت را نیز همزمان در پرونده خود دارد، بهاعتبار جرائم (تا سه مورد و بیشتر) حسب مورد به حداکثر مجازات و یا بیش از حداکثر، مشروط بر اینکه از نصف تجاوز نکند، محکوم و مجازات اشدّ اجرا میشود.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید
سخن پایانی
شروع به جرم سرقت و شرایط تحقق آن نکات حقوقی خاص خود را دارد که از طریق دریافت مشاوره حقوقی سرقت آسانتر درک میشود. مشورتکردن با افرادی که دانش حقوقی لازم را دارند میتواند در احقاق حقّ قربانی و حتی کاهش مجازات فرد مرتکب این جرم تأثیر بسزایی داشته باشد. اگر شما چه در مقام شاکی و چه متهم، جزء افرادی هستید که نیاز به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه دارید، میتوانید از تیم لامینگو، مشاوره حقوقی سرقت را دریافت نمایید.
لطفاً نظرات و پرسشهای خود پیرامون این مطلب را با ما به اشتراک بگذارید و سایر مطالب بلاگ لامینگو را نیز مطالعه فرمایید.
2 دیدگاه
-
3 سال پیش
راجع به مجازات شروع به سرقت تجهیزات وساایل مورد استفاده عموم(کابل)میشه یه توضیحی بدین
-
3 سال پیش
با سلام و عرض ادب،
حتما در مطالب بعدی به این مورد خواهیم پرداخت.
-
دیدگاه شما