تفاوت قانونی کارمند و کارگر در چیست؟
بیشتر تصورات حاکی از آن است که افراد تفاوت بین کارمند و کارگر را در نوع فعالیت انجامشده توسط آنها میدانند. بهعنوانمثال در یک کارخانه تولیدی، کسانی که در خط تولید مشغول به کار هستند به دلیل انجام کار صرفاً یدی، کارگر شناخته میشوند و افرادی که در بخش اداری همان کارخانه با عنوان مصطلح (پشتمیزنشین) فعالیت میکنند کارمند نامیده میشوند!
اما بهراستی تفاوت بین این افراد در چه چیزی است؟
قانون چه تفاوتی بین آنها قائل است؟
کارمند کیست؟
کارمند فردیست که بهصورت پارهوقت یا تماموقت به فعالیت در یک شرکت یا سازمان دولتی میپردازد و حقوق ثابتی در ازای آن دریافت میکند.
کارمندان یا مستخدمین دولت بر اساس قانون استخدام کشوری به دو دسته تقسیم میشوند و تقسیم
بندی آنها از جهت قانون حاکم بر شغلشان اهمیت دارد:
کارمند رسمی:
مستخدم رسمی کسی است که بهموجب حکم رسمی برای تصدی یکی از پستهای سازمانی، وزارتخانهها یا مؤسسات دولتی مشمول قانون استخدام کشوری، استخدامشده باشد. کارمندان رسمی، مشمول قانون استخدام کشوری و قانون مدیریت خدمات کشوری هستند و دورهی مشخصی را قبل از قطعی شدن استخدام رسمی، بهصورت آزمایشی کار میکنند.
پس از پایان دورهی آزمایشی با احراز شرایط ذیل، استخدام رسمی آنها قطعی خواهد شد:
- حصول اطمینان از لیاقت، کاردانی، روحیهی خدمت به مردم، نوآوری و رعایت نظم و انضباط اداری: این شرط از طریق کسب امتیاز لازم با تشخیص کمیته تخصصی تعیین صلاحیت کارمندان رسمی، احراز میگردد.
- گذراندن دورههای آموزشی مخصوص و کسب امتیاز لازم
- تأیید گزینش
درصورتیکه کارمند پس از دوره آزمایشی، شرایط استخدام رسمی را کسب نکند چه اتفاقی خواهد افتاد؟
بر اساس قانون مدیریت خدمات کشوری، ممکن است به سه روش با وی رفتار شود. یا مهلتی دوساله به او داده میشود که شرایط لازم احراز گردد، یا بهصورت کارمند پیمانی شروع به کار میکند و یا حکم استخدام وی لغو میشود.
کارمند پیمانی:
مستخدم پیمانی کسی است که بهموجب قرارداد بهطور موقت و برای مدت معین برای کار مشخصی استخدام میشود. یکی از دلایل استخدام کارمند بهصورت پیمانی یا قراردادی این است که ممکن است برای تصدی برخی از پستهای تخصصی نتوان از مستخدمین رسمی استفاده نمود. ازلحاظ قانونی این کارمندان مشمول آییننامهی استخدام پیمانی هستند. مدتزمان کار این نوع کارمندان در پیماننامهی آنها ذکر میگردد و در صورت استمرار نیاز به آن پست سازمانی، کسب نتایج مطلوب از عملکرد کارمند، رضایت اربابرجوع و ارتقاء تخصصی و علمی کارمند، تمدید خواهد شد.
کارگر کیست؟
در مفهوم حقوقی، کارگر و کارفرما اصطلاحاتی هستند که در حقوق کار استفاده میشوند. زمانی که یک شخص خصوصی برای شخص خصوصی دیگر (حقیقی یا حقوقی) و نه برای دولت کار میکند، قوانین مربوط به کارمندان دولت بر روابط آنها حاکم نخواهد بود بلکه تحت شمول قانون کار قرار میگیرند.
البته لازم به ذکر است که در روابط خصوصی، اصل بر این است که افراد، مفاد و جزییات قراردادشان را خودشان تعیین کنند چراکه قرارداد بر همان اشخاص حاکم خواهد بود. اگر قرار بود در این مورد بر اساس اصل رفتار کنیم هر کارگری میتوانست با کارفرمای خود قرارداد کار مخصوص منعقد کند و شرایطی را در آن ذکر کنند که مورد تأیید هردوی آنهاست.
حال پرسش اینجاست که باوجود نکات گفتهشده، نگارش و تصویب قانون کار چه ضرورتی داشته است؟ در پاسخ میتوان گفت که طرفین قرارداد کار یعنی کارگر و کارفرما، جایگاه و موقعیت یکسانی ندارند، چهبسا کارفرما گزینههای بسیاری بهعنوان کارگر در اختیار داشته باشد اما کارگر صرفاً با تعداد محدودی از کارفرمایان مواجه خواهد بود؛ بنابراین این کار با توجه به مصلحت اجتماعی و حمایت از حقوق کارگران انجامگرفته است. بهعنوانمثال قانون کار هرساله مبلغی را بهعنوان حداقل دستمزد تعیین میکند تا کارفرمایان خصوصی ملزم به تبعیت از آن باشند.
نتیجهگیری
بهطورکلی حقوق عمومی که روابط دولت و شهروند را تنظیم میکند، دارای قواعدی آمره و الزامآور است و افراد نمیتوانند خلاف آنها با یکدیگر توافق کنند. رابطهی بین قوانین استخدام کشوری و مدیریت خدمات کشوری با کارمندان دولت نیز بدین گونه است. برای مثال کارمندان نمیتوانند با رئیس سازمان خود برای تغییر شرایط احراز صلاحیت جهت استخدام رسمی توافق کنند. یا اینکه قراردادی مبنی بر اینکه دورهی آزمایشی برای یک کارمند برگزار نشود بنویسند!
اما در روابط میان کارگر و کارفرما اینگونه نیست و تا آنجایی که خواستهی طرفین مخالف صریح قانون نباشد معتبر خواهد بود. بهعنوانمثال کارفرما بههیچعنوان نمیتواند قرارداد کاری منعقد سازد که حداقل مزایای قانونی را برای کارگر در برنگیرد.
اغلب در عرف جامعه دیده میشود که عموم مردم صرفاً کسی که کار یدی انجام میدهد را کارگر میپندارند، این در حالی است که یدی بودن کار معیار قانونی و حقوقی برای تشخیص کارگر نیست.
درنتیجه با توجه به تعاریف و تفاوتهایی که اشاره شد، عنوان کارمند، مخصوص مستخدمین دولت و عنوان کارگر مخصوص اشخاصی است که در مقابل دریافت حق السعی، برای کارفرمای خصوصی کار میکنند.
25 دیدگاه
-
5 سال پیش
توضیحات خلاصه و مفیدی بود; ضمن اینکه قانون نگارش رو خیلی خوب رعایت کرده بودید.
نویسنده با استعداد و کاربلدی هستید. موفق باشید.
-
5 سال پیش
من نظرم این است که قانون باید برای همه یکسان باشد و همه باید زیر چتر دولت با حقوق ثابت کارمندی انجام وظیفه نمایند و نباید تبعیضی بین کارمندان رسمی و کارمندان غیر رسمی که همان کارگران بحساب می آیند وجود داشته باشد همه با یه حقوق ثابت کم یا زیاد برای دولت کار کنند .و هیچ تبعیضی بین حقوق این دو قشر وجود داشته باشد که تفاوت دریافتی نهایت بی انصافی و عدالت است .
-
5 سال پیش
متن جالبی بود ممنون
-
5 سال پیش
فقط می توانم بگویم اختلاف دریافتی کارگروکارمندنشانه عین عدالت است،ضمنا بنظرمی رسد دستانی درکارند که به هرنحوی جلوی جهش تولید گرفته شود ،کمی فکرکنیدبه این نتیجه خواهید رسید
-
4 سال پیش
توصیف جامعی از کارمند و کارگر فرموده بودید اما چرا قسمت خصوصی قادر به تامین همان قواعد بخش دولتی نیست با توجه به تمام مزیت هایی که دولت برای اشتغالزایی به مدیران میدهند و سوالی که برای بنده پیش آمده اینست که آیا اتحادیه ای میتواند با توجه به اختیاراتی که دارد و محرز است افرادی را استخدام نماید و با آنها قرارداد ببندد و تمام حقوقی را که نستخدمین دولتی را شامل میشود را در آن برای کارمندان لحاظ کند آیا این قرارداد قانونی است
-
4 سال پیش
سلام خانم ابوطالبی بنده مهندس برق هستم و در واحدبهره برداری شرکت برق منطقه ای در پ8ستهای فوق توزیع و انتقال نیرو در حال ارائه عملیات و خدمات بهره برداری می باشم لذا فعلا با سابقه10سال قراردادکارمعین یا پیمانی مشغول هستم و حال وزارت نیرو مجوزی مبنی بر تبدیل وضعیت من به کارگری دائم صادر کرده و من میتونم تبدیل وضعیت بشم و این اختیار را به من داده که میتوانم در حالت پیمانی هم بمانم.
الان سر دوراهی ماندم که کدام را قبول کنم به همین منظور به مشاوره شما نیاز دارم و شماره ام را براتون میزارم و خواهشا تماس بگیرید.09173653065 -
4 سال پیش
سلام
یک سوال دارم
بنده کارمند رسمی دولت هستم.
– طبق ماده “61” قانون اداره کار ،ارجاع کار اضافی به کارگران (اعم از نوبت کار و یا غیر نوبت کار) که تمام و یا بیش از نیمی از کار انها در فاصله ساعات ” 22″ تا “6” بامداد می باشد ، ممنوع است .
کار ما شامل این قانون میشه و ما بعد از ساعت 6 صبح بازم داریم کار می کنیم.
حالا سوال من اینه:
آیا قوانین اداره کار شامل کارمندان رسمی دولت هم می شود؟
با نشکر -
4 سال پیش
سلام ضمن تشکر از مطلب زیبایی که در اختیار گذاشتید
در ادارات چه رسمی چه پیمانی چه کارمندقراردادی معین و چه کارمند قراردادکارگری همه یکسان کار می کنند . بنظرم تعهد قراردادی ها بیشتر است تا رسمی ها
چون خیالشون راحته اخراجی چیزی نمیشوند ولی قراردادی ها مجبورن جلب رضایت کنند که این خیلی بد است و الان رسمس 12میلیون و پیمانی 8یا9 میلیون کارمندمعین 6تا 7 میلیون و کارگری ها سقف بین 3تا 4میلیون است
خودم با 12 سال سابقه و 3تا بچه 3800میگیرم منهای کسورات 2520 پرداختی بنده است آیا این حق است -
4 سال پیش
سلام درسال 99 مبلغ قابل توجهي به حقوق كارمندان دولت افزوده شده چرا نوبت كارگران كه مي شه صدها نفر بايد نظربدهند ؟در صورتيكه قبل از اين كلي شكاف خقوقي بين كارمند و كارگر ويا كارمندرسمي و شركتي وجودداشت زيرا كارمندان رسمي چندين برابر حقوق پايا مزايا دريافت مي كنند درصورتيكه نيروهاي شركتي وياكارگران تامين اجتماعي فقط حقوق پايه را دريافت مي كنند .حال با اين افزايش حقوق كارمندان رسمي شكاف خيلي بيشتر شده كه اميدواريم مسئولين حقوق كارگران را درسال جديدبيشتر از كارمنان تعيين كنند
-
4 سال پیش
سلام 16 ساله كه با مدرك كارشناسي در يكي از بانكهاي دولتي مشغول كارم اكنون48 ساله هستم . كارمان با كارمندان رسمي يكي است وچه بسا بيشر ازآنها كارمي كنيم دريافتي مان از يك پنجم آنها هم كمتر است وبعد از اينهمه سال كه آنجا مشغول كاريم تبديل وضعيتمان نمي كنند يا اگر آزموني برگزار شود مي گويندسنتان زياد است نمي شود.لطفا براي امثال ما كه بيش از 15 سال در ارگان زيربط مشغول بكار مي باشيم شرط سن برداشته شود و از سابقه مان كم شود. با تشكر و سپاس
-
4 سال پیش
با سلام. آیا می دانید که چند درصد از کارگران مشمول قانون حداقل دستمزد می شوند؟
-
3 سال پیش
سلام. مستخدم رسمی دولت در وزارت نفت هستم. میخوام چند هکتار گلخانه و یا سوپر مارکت احداث کنم و کارگر به شکل قانونی استخدام کنم. آیا مشکلی در بیمه و یا بازنشستگی من ایجاد میشه؟؟ حقوق من فعلا بالا هست بازنشست بشم هم بالاست. اگر کارفرما خصوصی بشم چی؟؟
-
3 سال پیش
با سلام و عرض ادب
منافاتی میان کارمند دولت بودن و کارفرما خصوصی بودن وجود ندارد و از این بابت مشکلی برای شما پیش نخواهد آمد.
-
-
3 سال پیش
در مورد کارگرانی که مستقیم با خود ارگان دولتی کار میکنند هم میفرمایید که شامل قاون کار میشوند یا قانون مدیریت خدمات کشوری؟ با ما که هر جا صلاحه کارمندی و هرجا که ب ضررشونه کارگر میشیم… اسمشم گذاشتن ماده 124 کارگری
-
3 سال پیش
با سلام و احترام؛
قانونی که همکاری کارگران تحت تابعیت آن قرار میگیرد بستگی به نوع قراردادی دارد که با جنابعالی امضا گردیده است، لذا باید بررسی گردد آیا یر اساس مواد قانون مدیریت خدمات کشوری کارگر مشمول قانون کار است یا خیر.
-
-
3 سال پیش
مطلب خیلی خوب بود با تشکر از نویسنده
-
3 سال پیش
با سلام و احترام؛
سپاس از لطف شما.
-
-
3 سال پیش
سلام
وقت بخیر
تفاوت رسمی کشوری و رسمی کارگری در چیست؟
با تشکر-
3 سال پیش
با سلام و عرض ادب،
کارکنان رسمی- کارگری به کلیه کسانی اطلاق میشود که مستخدم دولت بوده و در احکام کارگزینی آنان عبارت رسمی- کارگری قید شده است اما رسمی کشوری کارگرانی هستند که تحت تابعیت قانون مدیریت خدمات کشور هستند.
-
دیدگاه شما